Рекомендації по експлуатації компактних УФ ламп

Це важливо!

Якщо хочете, щоб лампа відпрацювала заявлений термін, тоді уважно прочитайте ці рекомендації. Вони допоможуть уберегти УФ лампу від поломки, відповідно — зайвих витрат.

Три головних правила:

  1. Обов’язково використовуйте стабілізатор напруги! Він захищає техніку від перепадів напруги. Будь-який стрибок напруги легко може зробити із робочої лампи неробочу. Стабілізатор допоможе уникнути цієї неприємності. Також в деяких випадках допоможе: реле напруги (відсікач) або мережевий фільтр із захистом від перенапруги.
  2. Використовуйте якісний відкритий патрон без плафона (бажано оригінальних виробників тераріумістики) або світильник з хорошою вентиляцією! Зазвичай в таких світильниках є отвори ззаду та з боків плафона. Це вбереже компактну ультрафіолетову лампу від перегріву.
  3. Не трусіть лампу! Від сильной тряски чи падіння вона перестане працювати.

(!) Категорично забороняється використовувати світильники з регулюванням яскравості! Для люмінесцентних ламп така експлуатація не передбачена і це може призвести до її поломки.

IMG_9768-min Приклад тераріумних світильників без плафона (JBL TempSet Angle)
IMG_9504-2 Приклад світильника на прищепці з хорошою вентиляцією
lampa-bez-plafona Приклад світильника на прищепці зі знятим плафоном

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Якщо лампа продовжує працювати більше заявленего терміну випромінювання ультрафіолету (≈ 12 місяців), це зовсім не означає, що вона продовжує його випромінювати. Світити вона може ще довго, але необхідний ультрафіолет УФ лампа JBL випромінює протягом року (при щоденному використанні протягом 10-12 годин). Тому, обов’язково робіть заміну УФ ламп вчасно, тому що з часом вона випромінює ультрафіолет дедалі слабше, за рахунок поступового вигорання люмінофора.

Детальніше за посиланням →

Для бородатих агам та інших пустельних рептилій, включаючи черепах, що активно ростуть, рекомендується частіше проводити заміну УФ ламп (наприклад, раз на 10 місяців використовуючи лампу JBL). Справа в тому, що за рахунок своєї конструкції УФ лампи для рептилій перестають випромінювати ультрафіолет не в один момент, а поступово, з використанням. У кожного виробника термін заміни різний, а бюджетні лампи необхідно міняти значно частіше.

Для отримання повного УФ-спектру (UVB 10%) виробник JBL рекомендує розміщувати УФ лампу на висоті до 10 см до тварини (на упаковці від лампи є таблиця УФ-випромінювання в залежності від відстані УФ лампи до тварини). Відповідно, чим вище лампа – тим менше ультрафіолету доходить до рептилії. Детальніше →

Читайте також  УФ лампа для черепахи. Як зробити правильний вибір?

УФ лампу необхідно вмикати разом з гріючою лампою вранці і вимикати ввечері (10-12 годин на добу). Протягом дня лампи не можна відключати чи виставляти під них тварину примусово. При правильних температурах у теплій зоні (під лампами) та в холодній (неосвітленій) стороні тераріуму тварина (наприклад, черепаха) сама виходитиме під лампи або йтиме в тінь, в залежності від своїх потреб.

Обов’язково дотримуйтесь правильних температур, щоб ультрафіолет засвоювався в організмі та рептилія проводила достатньо часу під лампами. Правильні температури на прикладі червоновухої черепахи: суша (під лампами) – 32-33 °C, вода – 24-25 °C. Правильні температури на прикладі середньоазіатської черепахи: тепла сторона тераріуму (під лампами) – 31-33 °C, неосвітлена сторона тераріуму (тінь) – 24-25 °C.

Не тримайте лампу в тераріумі до переможного кінця ???? Дотримуйтесь цих рекомендацій і через рік ми чекаємо вас за новою УФ лампою для вашого улюбленця!

Не держите лампу в террариуме до победного конца. Придерживайтесь этих рекомендаций и через год мы ждем вас за новой УФ лампой для вашего животного!

distance3

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *