Поради щодо організації освітлення тераріума або акваріума черепахи (рептилії)

Температурні та світлові зони

  • В тераріумі сухопутної черепахи мають бути різні температурні та світлові зони. Зазвичай досягають цього шляхом правильного розташування гріючої та УФ лампи в прямокутному тераріумі сухопутної черепахи: в одному кутку – лампи, в протилежному – тінь (укриття). Таким чином черепаха може вибрати оптимальну для себе температуру та рівень УФ-випромінювання залежно від своїх потреб. Також і в акваріумі водоплавної черепахи над берегом повинні розташовуватися дві лампи (ультрафіолетова та гріюча), які світять чітко на берег з дотриманням відповідної температури, а у воді повинна бути температура на 8-10 градусів менше, ніж на березі.

Детальніше:

Ультрафіолет + тепло

  • УФ лампа обов’язково (!) повинна світити разом з лампою, що гріє. Необхідно надавати різні світлові спектри разом із тепловим випромінюванням. Засвоєння ультрафіолету та синтез вітаміну D3 відбувається лише в достатньо прогрітих рептилій, а їхня температура залежить тільки від навколишнього середовищі: в природі – сонця, в тераріумі – ламп.

Детальніше:

IMG_2370

Освітлення зверху

  • Важливо, щоб освітлення здійснювалося зверху, за аналогією із сонцем в дикій природі. Так як крім того, що бічні промені можуть дратувати очі і нервувати тварину, вони не будуть уловлюватися тім’яним оком, який бере активну участь у процесі прийому світла в деяких рептилій. (див. фото)
iguana-glaz-min
Теменной глаз игуаны

Відстань ламп

  • Встановлювати УФ лампу необхідно на висоті рекомендованої виробником. Інакше більшість корисного УФ-випромінювання буде розсіюватися не доходячи до тварини. Лампу, що гріє, необхідно встановлювати на такій висоті, щоб досягалася необхідна температура. Крім висоти, цього можна досягти підбираючи потужність лампи (чим потужніше лампа, що гріє, тим більше тепла вона випромінює). Температуру під гріючою лампою заміряйте на рівні спини вашої тварини, безпосередньо під лампами, а не на рівні землі, тому що там вона на кілька градусів вище. Особливо ця вказівка актуальна для власників черепах.
Читайте також  Як купати сухопутних (наприклад, середньоазіатських) черепах і чому це необхідно робити?

Детальніше:

Правильне розташування УФ лампи

  • Крім правильної відстані компактної УФ лампи до тварини, потрібно ще враховувати те, під яким кутом вона розташовується. Компактні лампи бувають типу Compact 3U та спіральні. Як серед Compact 3U так і серед компактних спіральних ультрафіолетових ламп є хороші виробники. Але потрібно знати деякі важливі особливості при їх експлуатації.Дуже важливо розуміти, що у компактних лампах типу 3U випромінювання йде з боків лампи. Якщо такі лампи вішати як грушу (вниз), вона видає в 3 рази менше ультрафіолету від кінчика лампи, ніж вішати горизонтально.

Детальніше:

Типы компактных люминесцентных УФ ламп
Компактні УФ лампи (Спіральна та Compact 3U)
distance2-22

Компактні УФ лампи COMPACT 3U необхідно вішати горизонтально

distance3-33

Спіральні компактні УФ лампи можна вішати як завгодно. Наприклад, як “грушу” вниз

Прогрівання лампою, що гріє, і освітленість ультрафіолетової повинні охоплювати всю тварину

  • Прогрівання лампою, що гріє, і освітленість ультрафіолетової повинні охоплювати тварину повністю, а лампи повинні світити так, щоб тварина могла розміститися безпосередньо під ними. Крім того, на шляху світіння не повинно бути скла чи інших перешкод. Точкове опромінення окремих частин тіла не принесе користі. Справа в тому, що рептилія не прогрівається повністю, якщо лампа грітиме, скажімо, лише на лапу чи голову. А лежить черепаха під лампами довго. І коли окремі точки вже перегрілися, то ті куди не потрапляє тепло — ні.
Lamp-rasp-uk-min

Встановлюйте певний час увімкнення та вимкнення ламп. Нічний обігрів

  • Фотоперіод дуже важливий для всіх організмів. Встановлюйте певний час увімкнення та вимкнення ламп. Намагайтеся на збивати ритми дня та ночі. Крім того, якщо обігрів потрібен в темний час доби, то користуйтеся лампами, що не випромінюють світло (інфрачервоні або керамічні лампи). Щоб лампи вмикалися та вимикалися автоматично у певний час і навіть день, можна скористатися спеціальним таймером.
Читайте також  Продовжуємо експерименти з ґрунтом. Кокосовий субстрат в якості ґрунту сухопутної черепахи?

Детальніше:

Як убезпечити своє житло від короткого замикання?

  • В будинку повинна бути хороша проводка. Якщо у вас новий будинок або ви впевнені в якості своєї проводки, то турбуватися нема про що. Якщо ви не впевнені або не знаєте яка в будинку проводка – варто викликати електрика, щоб він оцінив та перевірив стан вашої мережі та розеток
  • Світильник для гріючої лампи повинен бути розрахований на певну потужність лампи (див. фото)
  • Лампи повинні бути добре вкручені і не бовтатися в патроні
  • Влітку, в сильну спеку лампу розжарювання можна не вмикати (якщо є 30 градусів), але УФ лампа повинна бути обов’язково включена весь день
  • Якісні мережеві фільтри (якщо розетки перевірені, і в хорошому стані) в деяких випадках допоможуть уникнути перегорань
  • Не варто розміщувати сіно безпосередньо під лампою, що гріє
  • Використовуйте стабілізатор напруги, особливо якщо в будинку немає ПЗВ (пристрій захисного вимкнення)
  • На лампи не повинна потрапляти вода
IMG_2555-min Маркування на тераріумному світильнику JBL TempSet (розрахований на лампи до 250 ват)

Порада: встановіть веб-камеру, щоб перевіряти стан тераріуму під час вашої відсутності вдома.

Докладніше про експлуатацію компактних УФ ламп:

Обов’язково ознайомтеся з важливими аспектами в догляді черепах

Інші корисні статті про лампи для черепах (рептилій):

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *