Чим замінити УФ лампу для черепах? Чи можливо замінити УФ лампу підкормками чи таблетками з вітаміном D?

Чим замінити УФ лампу для черепах?

Нерідко після придбання черепахи люди впевнені, що це «невибаглива тварина», адже так сказав продавець. І отримують порцію обурення та занепокоєння, коли дізнаються, що черепаха та дорога спеціальна УФ лампа ДЛЯ РЕПТИЛІЙ це дві невід’ємні речі в домашніх умовах. Деякі вивчають інформацію, отримують необхідні відповіді, надають всі умови і виховують здорову та активну тварину. Інші ж починають свій шлях власника черепахи із запиту в гуглі: «Чим замінити УФ лампу для черепах?» і потрапляють до нас:)

Відповідь на запитання «Чим замінити УФ лампу для черепах?» вкрай очевидна — замінити не можна нічим. Хіба що сонцем, характерним для певного середовища проживання конкретного виду. Мабуть на цьому можна було б закінчити статтю, але важливо розуміти чому так. Як мінімум, необхідно знати базові речі про тварину, яку ви взялися опікати. Набагато приємніше купувати нову УФ лампу для своєї черепахи, знаючи , що це точно піде їй на благо і чітко розуміючи, що це життєво необхідно. А не втішати себе надією та жити з постійними питаннями: «А може і без лампи норм?», «А що якщо купити дешеву УФ лампу?», та ін. Повірте , все не так просто. І чудово розуміти це відразу з того моменту, як тільки у вас з’явилась черепаха.

І дуже сумно зрозуміти це вже тоді, коли черепаха серйозно постраждала. Детальніше

Дуже часто люди звертаються тоді, коли тварину вже потрібно рятувати від загибелі або хвороби у зв’язку з неприйнятними умовами утримання, в т.ч. через відсутність (або використанням неправильної) УФ лампи.

Якщо ви хочете розібратися в чому така велика важливість УФ-випромінювання і чому в домашніх умовах УФ лампу нічим не можна замінити, читайте статтю до кінця.

Так як ультрафіолет буває трьох типів (детальніше за посиланням), потрібно розуміти що мова піде про спеціальні УФ лампи для рептилій. Тільки такі УФ лампи випромінюють ультрафіолет у правильних параметрах для рептилій (черепах).

Читайте також  4 зони Фергюсона. З якою інтенсивністю черепахи та інші рептилії одержують УФ-випромінювання?
УФ лампа для черепахи

Почнемо з основних функцій ультрафіолетових ламп для рептилій

Основна та сама важлива функція ультрафіолетовий лампи для рептилій — вироблення вітаміну D. Це ціла низка дуже складних хімічних процесів. Вітамін D, під впливом ультрафіолету виробляється в шкірі і надалі бере участь в обміні кальцію та фосфору. А також у роботі багатьох інших фізіологічних процесів та імунної системи.

Чим загрожує нестача вітаміну D?

Якщо вітаміну D не вистачає, з організму черепахи виводиться велика кількість кальцію та фосфору. Кісткова тканина, яка є місцем їх накопичення, починає швидко втрачати ці елементи, що призводить до метаболічних порушенням (іншими словами, рахіту). Панцир стає м’яким і горбистим, кістки викривляються і легко ламаються, виростає дзьоб, та багато інших симптомів.

 Що таке рахіт у черепах читайте у статті за посиланням 

Якщо немає бажання читати про цей недуг, подивіться добірку фото з його наслідками…

Y 99f834fe
Y 99f834fe
UkjynZzO7 W
X 8ee0ac47
Рахит у черепах
Rahit111
0aq1yj8SOi4
Rahit222
Рахит у красноухой черепахи
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Рахит у черепах
X 4c44b01b
P6TBMa53uTE
Y 99f834feUkjynZzO7 WX 8ee0ac4742525d2f1478Rahit1110aq1yj8SOi4Rahit222Рахит у красноухой черепахиX 95b1a494Mjagkij Pancir U Krasnouhoj Cherepahi 11410573870 Rahit U CherepahiX 4c44b01bP6TBMa53uTE

Чим замінити УФ лампу для черепах (гіпотетично)?

Із важливістю ультрафіолету ми визначилися. Перейдемо ближче до наукового обґрунтування неможливості заміни УФ лампи в домашніх умовах.

Почнемо з травоїдних видів черепах. Так склалося, що в природі сухопутним черепахам не дістати вітамін D з їжі. Тому вони “навчилися” виробляти його самостійно під впливом ультрафіолету і інших можливостей їм просто не дано. Це природний та єдиний спосіб засвоювати кальцій травоядним рептиліям. Вітамін D3 у підкормках в них просто не засвоюється. 

Читайте також  Як часто потрібно годувати черепах? Чим небезпечне перегодовування? Правильна їжа для черепах

З водоплавними хижаками справи йдуть трохи інакше. Деяку кількість вітаміну D вони можуть засвоїти з їжі, але воно мізерне. Хоча вітамін D існує в таблетках або в рідкому вигляді (не рекомендується через ризик передозування ) — це не є альтернативою УФ лампі. Такі препарати можуть бути призначені тільки герпетологом і лише в крайньому випадку. Швидше всього, коли тварина вже на межі смерті.

Надлишок вітаміну D

Вітамін D3 — це речовина, яка накопичується в печінці. У великих дозах вітамін D3 є токсичним для рептилій та його передозування може завдати критичних наслідків. Це легко допустити, даючи препарати або ін’єкції, чого не скажеш про ультрафіолетове випромінювання. Тварини самі чудово вміють регулювати вміст вітаміну D3 в організмі. Надлишок вітаміну D3, який не встигає видаляти білок-переносник, ультрафіолет переводить в інші форми. Сама природа придумала спосіб саморегуляції , щоб уникнути передозування. І, звичайно ж, самі рептилії контролюють дозу одержуваного ультрафіолету поведінково. Їх поведінкові особливості полягають в тому, що вони самі визначають коли вийти на відкрите сонце або відсидітися в тіні. Також і в тераріумах або акваріумах за наявності необхідних ламп та правильних умов їх поведінка не відрізняється від природної.

Ще одна функція ультрафіолету (УФ лампи), яку не справедливо ігнорують, — це освітлення. А саме освітлення з довжиною хвилі 350-400 нм. В цій області ультрафіолету (UVA) рептилії та інші тварини (наприклад, птахи) бачать велику частина кольорів. В природі це має величезне значення для них. UVA позитивно впливає на розмноження та поведінку тварин. У звичайних лампах розжарювання немає таких хвиль, як UVA. І за відсутності ультрафіолетової лампи ви заберете в черепахи не тільки вітамін D (який забезпечує UVB випромінювання), але й чималу частину емоційного стану та якості життя черепахи. Ну і знову-таки, ультрафіолет типу А (UVA) до препаратів додати неможливо.

У черепах сповільнений обмін речовин

Дуже довго захворювання можуть протікати взагалі безсимптомно. Все залежить від кількості раніше накопичених вітамінів, адже у всіх тварин він різний: у виловлених з природи та особин старше — більше , у малих черепах — менше. Хтось не протримається і пари місяців , а в іншого здоров’я вистачить на роки. Але, це не життя, а виживання. Накопичити вітамін D з чогось, крім ультрафіолетового випромінювання правильних параметрів, сухопутна черепаха не може. Хижі рептилії (у тому числі багато водоплавних черепах) частково (!) можуть заповнювати дефіцит вітаміну D3, отримуючи його з певною тваринною їжею. Але про якість такого життя і про «законні» 40-50 років не може бути й мови.

Висновок

Життєво важливий вітамін D черепахи отримують у природі з ультрафіолету та самі контролюють отримувану дозу поведінково та біологічно. Для всіх черепах ультрафіолет неймовірно важливий, особливо для сухопутних черепах: інших способів засвоєння вітаміну D у них немає. З таблетками та препаратами ( навіть гіпотетично) можливість контролю одержуваного вітаміну D немає, що може призвести до критичних наслідків. Ну і звичайно ж, UVA випромінювання, яке впливає на якість життя тварин, неможливо замінити ніякими пігулками.

Читайте також  Відкрито сезон бур'янів. Заготівля трав на зиму. Поговоримо про харчування середньоазіатських сухопутних черепах.

Наука не вигадала інших способів заміни ультрафіолету в домашніх умовах, окрім як спеціальної ультрафіолетової лампи для рептилій. Чудово, що є така заміна сонцю, і ми можемо створити комфортні умови для своїх улюбленців навіть у себе вдома.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *