Що таке ультрафіолет і для чого він потрібен? Без яких ламп неможна утримувати черепах та які лампи не підходять черепахам. Відмінності ультрафіолетової та інфрачервоної лампи

Відповідальність

Найстрашніший ворог тварини – непоінформованість власника. Даною статтею ми спробуємо допомогти домашнім тваринам, відповівши на більшість питань щодо ультрафіолетових та гріючих ламп для рептилій (мабуть найважливіших речей у догляді черепах та ящірок). Також підкажемо як уберегтися від дезінформації тих продавців, для яких головною метою є якнайшвидше продати черепаху, не переймаючись правдивою консультацією покупця.

Задля того, щоб прискорити продаж, деякі продавці часто обманюють (можливо й від незнання предмета), заздалегідь кажучи неправдиві речі. Наприклад, те, що для комфортного життя черепахи необхідна якась звичайна лампа денного світла або ультрафіолетова лампа, яка не призначена для рептилій. Все б нічого, якби тільки вони виконували ту життєво важливу функцію, яку приписують цим лампам продавці. Купівля таких ламп — марна трата грошей. Звичайно вони дешевші за спеціальні УФ лампи для рептилій, які необхідні черепахам, і які не купиш на кожному кутку, але тільки сенсу в них немає ніякого.

Бувають особливо занедбані випадки, коли продавець переконує свого клієнта в тому, що черепахам взагалі не потрібні жодні лампи та особливі умови, і що черепахи можуть спокійно жити на підлозі. Жити може і зможуть, але питання в тому як довго?

“Логіка” продавців зрозуміла. Якщо не говорити людині, що черепахам потрібні спеціальні дорогі УФ лампи, які, до того ж періодично потрібно міняти, то не кожен покупець погодиться мучити тварину відсутністю життєво важливого ультрафіолету, усвідомлюючи його важливість для тварини.

Потрібно розуміти, що правильна УФ лампа для рептилій — незамінна річ для життя черепахи в домашніх умовах, і її відсутність призведе до сумних наслідків, які будуть описані в цій статті.

Читайте також:

А тепер більш докладно зупинимося на кожному аспекті щодо ламп, які необхідні для рептилій в домашніх умовах.

Які лампи обов’язкові в тераріумі чи акваріумі черепахи

Отже, щоб раз і назавжди зрозуміти, які лампи необхідні вашій черепасі, і яка їх функція, необхідно запам’ятати лише дві речі.

Дві речі без яких рептиліям не вижити:

1. Ультрафіолет

  • Без нього черепахи (та інші травоядні рептилії) НЕ одержують вітамін D
  • Без вітаміну D (він бере участь у синтезі кальцію) неминуче настає рахіт. У всіх рептилій основними симптомами рахіту є: викривлення хребта, ламкість кісток, часті переломи, деформування пазурів, судоми, пом’якшення щелепи (відростання дзьоба у черепах), порушення ходи (аж до неможливості пересуватися), сильне зниження активності, відсутність апетиту.
  • У власників панцирів справи ще серйозніші: Панцир занадто малий, хоча сама черепаха може рости (без кальцію зростання панцира зупиняється); при натисканні відчувається м’якість панцира; панцир вигнутий, бугристий чи деформований. Підсумок – повільна та болісна смерть. Наскільки повільна залежить від стійкості самої рептилії.

На фото наслідки «підлогового» життя та відсутності УФ лампи, що тягне за собою метаболічні порушення (іншими словами, рахіт).

P6TBMa53uTE
P6TBMa53uTE
X 8ee0ac47
X 4c44b01b
X 95b1a494
Y 99f834fe
X 6e9dc7de
X E300a28d
Y 320fc30e
Y Be443bbf
P8jop V1 NU
OeaFWrcGzBg
XrYv58VqtdQ
XkbILwXJ6Gg
P6TBMa53uTEX 8ee0ac47X 4c44b01bX 95b1a494Y 99f834feX 6e9dc7deX E300a28dY 320fc30eY Be443bbfP8jop V1 NUOeaFWrcGzBgXrYv58VqtdQXkbILwXJ6Gg

2. Тепло

  • Всі рептилії — холоднокровні тварини, і температура тіла прямо залежить від температури навколишнього середовища. Тому їм необхідне джерело тепла. І не просто необхідне, а життєво необхідне. Це питання їхнього існування.
  • Багато життєвих функцій залежить від правильних температур. Без додаткового підігріву, рептилія миттєво остигає і зігріти сама себе (як теплокровна істота) вона не зможе. Крім того, тепло необхідне, щоб запустити обмінні процеси (перетравлення їжі). Без необхідного тепла черепаха хворітиме, а їжа в шлунку набагато довше перетравлюватиметься і навіть гнитиме. І це мала частина проблем, які будуть у рептилії без тепла.

А тепер повернемося до розмови про лампи. В парі УФ лампа і лампа для нагрівання замінюють черепахам сонце, без якого через специфіку їх фізіології вони просто не змогли б існувати. Отже, все виявляється просто та зрозуміло. Ультрафіолет та тепло. Усього дві речі і ваша черепаха завжди здорова, і радує вас стільки, скільки і відведено їй природою.

Читайте також  Чому черепаха не хоче сидіти під УФ лампою? Що зробити, щоб черепаха виходила під УФ лампу?

Дізнавшись, як важлива для рептилій наявність ультрафіолету та тепла, нам необхідно зрозуміти:

  • Які типи ультрафіолету існують в природі
  • Який ультрафіолет необхідний для черепах і які лампи випромінюють цей ультрафіолет
  • Які лампи дають тепло

Зупинимося на кожному аспекті більш детально.

1. УЛЬТРАФІОЛЕТ

Ультрафіолет. Що це? Навіщо він потрібний? У чому його значення для рептилій (черепах)? З цими питаннями звернемося до науки.

Отже, основне джерело ультрафіолету на Землі – Сонце. Благо, для черепах, що живуть у неволі, є альтернатива – ультрафіолетові лампи, які його успішно замінюють. Основне завдання УФ лампи для рептилій це вироблення вітаміну D. Тому такі УФ лампи мають бути спеціальні, розраховані для певного виду тварини та мати набір певних параметрів, які вказані на лампі.

Але, на жаль, не всі УФ лампи для рептилій належної якості та не всіх вистачає на заявлений термін. Вибір ультрафіолетової лампи для черепахи – це відповідальний момент, що вимагає деяких знань.

 

А тепер трохи важливої інформації про вітамін D3!

Ультрафіолет критично важливий для черепах та рептилій, оскільки він необхідний для вироблення вітаміну D3, який є основою в ланцюжку життєво необхідних процесів та синтезу кальцію. Якщо вітаміну D не вистачає, то з організму черепахи виводиться велика кількість кальцію та фосфору. Кісткова тканина, яка є місцем їх накопичення, починає швидко втрачати ці елементи, що призводить до метаболічної хвороби кісток (іншими словами, до рахіту). Кістки та панцир стають м’якими, викривляються та легко ламаються (про важливість вітаміну D ви почуєте ще не один раз, читаючи статті про черепах).

Далі ми з вами подивимося, як виробляється вітамін D3 в процесі отримання ультрафіолету типу B (UVB). Купувати необхідно лише спеціальні УФ лампи (для рептилій), а не УФ лампи інших типів (наприклад, для грошей, для косметичних цілей, дезінфекції тощо), які не тільки не принесуть користі, а й можуть серйозно зашкодити.[/vc_message]

Для тварин НЕ ПІДХОДЯТЬ наступні лампи:

  • УФ лампи для косметичних цілей
  • УФ лампи для грошей
  • Сині лампи для обігріву
  • Лампи для засмаги
  • Чорні УФ лампи
  • Кварцові лампи
  • Звичайні люмінесцентні лампи, де відсоток UVB не вказано
  • Побутові УФ лампи
  • Бактерицидні лампи
  • Будь-які медичні лампи
  • Лампи для знезараження
  • Інші лампи не призначені для рептилій

Крім того, для черепах також НЕ ПІДХОДЯТЬ наступні лампи:

  • Лампи для акваріумних риб або рослин
  • Лампи для амфібій або інших рептилій зі спектром UVB менше 5%

Яка УФ лампа ПІДХОДИТЬ для черепах (рептилій):

  • Компактні люмінесцентні УФ лампи для рептилій (з 10% UVB для червоновухих та середньоазіатських черепах) – вкручується в будь-який патрон або світильник
  • Люмінесцентні УФ лампи в вигляді трубок для рептилій (з 10% UVB для червоновухих та середньоазіатських черепах) – буває стандартів Т5 або Т8. Вставляються у спеціальні світильники для ламп-трубок певних стандартів

Про якість УФ ламп для рептилій говорилося багато разів, але ще раз акцентуємо вашу увагу на деяких аспектах. Використовуйте продукцію перевірених виробників: JBL, Arcadia чи Zoo Med. Китайські аналоги часто не дотягують навіть до половини заявлених характеристик. Такі лампи, в деяких випадках, ще й можуть нашкодити. Крім того, вони потребують набагато частішої заміни.

УФ лампа повинна світити в тераріумі (як і сонце в ареалі певного виду) весь світловий день.

А тепер на хвилинку поринемо у світ цифр та термінів, для розуміння процесів, пов’язаних із взаємодією черепахи та УФ лампи

Ультрафіолетова лампа для рептилій – це люмінесцентна лампа зі спеціальним напилюванням (люмінофором) усередині колби лампочки. Завдяки ньому спектр променів, що випромінюються, зміщений в ультрафіолет необхідного відсоткового діапазону типу B (UVB). Наприклад, для середньоазіатських та червоновухих черепах – 10% UVB. Він життєво важливий для черепах та рептилій. Саме через особливості виробництва, виготовлення та досягнення необхідного відсоткового діапазону UVB, такі лампи для рептилій коштують дорожче “звичайних”. Це не проста лампа денного світла. Вона замінює рептилії властивості Сонця характерного для її довкілля.

Читайте також  Чим замінити УФ лампу для черепах? Чи можливо замінити УФ лампу підкормками чи таблетками з вітаміном D?

Ультрафіолет буває 3 типів. Тому концентруємо увагу саме на необхідному ультрафіолетовому випромінюванні типу Б (UVB).

Ультрафіолет, що випромінює сонце (UVB), необхідний для вироблення вітаміну D та засвоєння кальцію в організмі черепахи. Ніяким іншим способом, крім ультрафіолету, вітамін D більшість черепах отримувати не здатні.

За відсутності вітаміну D з організму виводиться весь кальцій! Будь-які кальцієві добавки не дадуть результату, тому що не зможуть засвоїтися без вітаміну D, який черепаха може отримати тільки з ультрафіолету. З цієї причини відсутність УФ лампи тягне за собою безліч проблем зі здоров’ям черепахи, які можна уникнути тільки за наявності стабільного джерела ультрафіолету UVB і UVA.

Процеси в організмі черепах, пов’язані з ультрафіолетом, більш докладно описані в статі за посиланням.

JBL Reptil Desert
Компактна УФ лампа JBL Reptil Desert

Докладніше про три типи ультрафіолету (UVA, UVB, UVC)

UVB – життєво необхідна деталь в житті всіх черепах. В основному на відкритому сонці UVB становить не більше 10%, оскільки він поглинається атмосферою на 90%. Саме тому УФ лампи для всіх денних рептилій необхідно брати з 10% UVB.

Довжина хвиль UVB від 280 до 320нм. Детальніше →

При отриманні такого УФ-випромінювання в організмі черепахи відбувається довгий ланцюжок реакцій з переробки провітаміну D у превітамін та подальший їх синтез. Але, щоб отримати такий необхідний для існування вітамін D3, потрібен час та тепло. Далі слідує перетворення вітаміну D3 в кальцидіол, потім трансформація в кальцитріол (активна форма вітаміну D3, який вже відіграє головну роль в обміні кальцію та фосфору).

Як черепаха регулює отримуваний ультрафіолет

Кількість випромінюваного ультрафіолету залежить від довкілля. Можна сказати, що концентрація даного типу ультрафіолету в повітрі визначає, певною мірою, ареал проживання виду. У своєму ареалі рептилії самі вибирають потрібні їм інтенсивності ультрафіолету та час опромінення. Тому й в домашніх умовах ми повинні надавати можливість вибору. Потрібно врахувати рівень UVB, що підходить конкретному виду, та створити градієнт ультрафіолетового випромінювання. У тераріумі мають бути зони з більшою інтенсивністю. Наприклад, безпосередньо біля самої лампи. А також місця, типу укриттів, де випромінювання практично немає. Для всіх черепах використовується УФ лампа з UVB 10%. Для черепах, які не отримували належного УФ-опромінення або хворіють на рахіт, вагітних і малюків можна навіть більше 10% UVB. Детальніше →

Не меншу роль відіграє виробник ультрафіолетової лампи. Це впливає не тільки на якість самого ультрафіолетового випромінювання, але і на термін його випромінювання:

[/vc_message]

Інші типи УФ-випромінювання

Часто запитують: “А чому б не розмістити черепаху біля вікна?”. Відповідь дуже проста. UVB випромінювання не проходить через скло. Тому не потрібно ставити тераріум на підвіконня, сподіваючись, що тварина отримуватиме потрібний спектр. Крім того, черепаху можна легко перегріти. Температуру потрібно суворо контролювати, надавши тварині вибір, дотримуючись необхідних теплових градієнтів в тераріумі (наприклад, у кутку під лампами повинно бути 33° С, а в тіні 25° С). Дві лампи суворо імітують правильні умови: УФ лампа дає ультрафіолет правильних спектрів, гріюча — надає правильну температуру.

Читайте також  Скільки часу повинна працювати УФ лампа для черепах на добу?

UVА менш необхідний для черепах, ніж UVB. Може вільно проходити через атмосферу та скло. Крім того, він не викликає сонячних опіків і найближчий до видимого спектру. Позитивно впливає на статеву поведінку та активність тварини.

UVC випромінювання знищується атмосферою Землі, і тварини його не отримують. Проте, УФ лампи з таким випромінюванням використовують у технічних або медичних цілях. Здебільшого, в лікарнях чи дитячих садках, для дезінфекції приміщень чи для знезараження води.

(!) Якщо ви купуєте УФ лампу, під приводом, що вона для тварин, то ОБОВ’ЯЗКОВО зверніть увагу на відсутність UVС-випромінювання. Воно є згубним для живих організмів.

2. ТЕПЛО

Ми вже говорили про важливість правильних температур. Але треба проговорити ще деякі моменти.

В тераріумі сухопутної черепахи (наприклад, середньоазіатскої) лампа повинна світити в кутку, «поділяючи» тераріум на дві зони: теплу та холодну, відповідно. З цієї причини тераріуми мають бути прямокутної, а не квадратної форми. Водоплаваючим черепахам (наприклад, червоновухим) лампа, що гріє, разом з УФ лампою повинні освітлювати берег (сушу). Черепаха випливає на берег і гріється, немов це відбувається в природному середовищі.

Яка гріюча лампа підходить для черепах (рептилій):

  • Лампа розжарювання: недорога та доступна (можна знайти практично в будь-якому побутовому магазині). Детальніше →
  • Інфрачервона лампа: не така доступна, як лампа розжарювання. Можна обігрівати вночі, якщо температура опускається нижче за норму (інфрачервоне випромінювання невидимо для черепах)
  • Керамічна лампа: можна обігрівати вночі, взагалі не випромінює світло, довговічна. Перейти на сторінку керамічної лампи JBL →
Лампа накаливания
Лампа розжарювання
Infrared
Інфрачервона лампа
65187
Керамічна лампа

Найбільший плюс інфрачервоної лампи — вона не випромінює видимого для черепахи світла, і її можна використовувати, наприклад, у темний час доби, якщо температура в приміщенні опускається нижче за норму. Також, її аналогом може служити керамічна лампа, яка взагалі не випромінює світло, а дає тільки тепло.

Ультрафіолетова та інфрачервона лампи мають зовсім різну природу випромінювання, і порівнювати їх абсолютно не коректно. На жаль, іноді їх примудряються плутати.

Черепах можна вигулювати тоді, коли земля прогрілася. Температури для прогулянки: 31-35 ° С на сонці і 25-27 ° С в тіні .

Наявність тіні є обов’язковою. Якщо черепаха під час прогулянки йде в тінь, не повертайте її на сонце, оскільки вона може перегрітися. Рептилії завжди відчувають яку температуру і яку інтенсивність ультрафіолету отримати в конкретний момент. Детальніше →

На закінчення

В тераріумі чи акваріумі повинно бути дві лампи. Одна для обігріву, інша для ультрафіолету. В парі ці лампи замінюють сонце, без якого холоднокровні рептилії не можуть існувати повноцінно.

  • УФ  лампа — спеціальна люмінесцентна лампа для рептилій із джерелом ультрафіолету типу В (UVB) 10% та типу А (UVA). Наприклад, JBL Reptil Desert UV 23W →
  • Лампи, що дають тепло – наприклад, лампочка розжарювання, інфрачервона лампа, керамічна лампа. Наприклад, JBL ReptilHeat 100W →

Сподіваюся, після цієї статті у вас більше не залишилося питань по темі ультрафіолетових та ламп, що гріють, і ви не станете допускати поширених помилок. А якщо питання залишилися, це не страшно. Статті на нашому сайті та прямі консультації дадуть вам вичерпну інформацію, і позбавлять від хвилювань при організації догляду за вашим улюбленцем!

Часто в зоомагазинах в навантаження до черепахи продають лампочку, що гріє (наприклад, з маркуванням Spot) під виглядом «універсальної» лампи для червоновухої черепахи. Однак під «розумним» словом Spot криється лампа, що гріє, але просто фокусуючись більше в одне місце. Вона підходить для обігріву і як ми вже знаємо, з обігрівом впорається і звичайна лампочка розжарювання. А люди часто помилково вважають, що придбали якусь «спеціальну» Spot лампу, яка дає тепло та ультрафіолет. Така помилка може коштувати дуже дорого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *