Як утримувати черепаху? Догляд та годування популярних видів. Де взяти та як перевезти черепаху?

З чого почати?

Почнемо з того що то за тварина. Будь-яка черепаха – це екзотична холоднокровна дика рептилія. Що означає холоднокровна? Температура тіла такої істоти змінюється залежно від температури довкілля. Сонце і правильні температури займають головне місце в житті таких тварин. З ним вони отримують не тільки тепло, а й ультрафіолет, який є головним джерелом вітаміну D. Без додаткового підігріву всі обмінні процеси сильно сповільнюються і їжа перестає перетравлюватися. Без ультрафіолету розвивається метаболічна хвороба кісток (рахіт).

Тому до утримання такої тварини потрібно підходити дуже делікатно. Неправильно, і навіть безглуздо, вважати, що тварину такого типу можна містити так як, наприклад, собаку чи кішку. Але дуже часто люди випускають черепаху жити на підлозі в квартирі, утримують без ламп і годують забороненою для них їжею. Таке «життя» триває недовго. В будь-якому випадку, на підлозі черепаха приречена і тривалість її існування в таких екстремальних для неї умовах залежить від стійкості конкретної особини.

Наслідки неправильного утримання показані в наступних статтях:

Чи потрібна вам черепаха?

Важко з’ясувати, як тема утримання черепах поросла безліччю міфів. Ймовірно, думка про те, що черепах можна тримати на підлозі з’явилася через помилкову думку про їхню “невбивність”, пов’язану з міцним на перший погляд панцирем. На жаль, це не так. Міцний, на перший погляд, панцир легко ламається навіть від невеликого падіння. Від зубів собаки його “міцність” також не вбереже. Крім того, панцир робиться м’яким як картон через відсутність корисного УФ-випромінювання, це стосується і всіх кісток. Детальніше →

Факт залишається фактом, що в міру своєї фізіології, будь-яка черепаха потребує специфічних умов. Її стан повністю залежить від навколишнього середовища, в якому вона знаходиться. Тому імітувати це середовище потрібно в просторому тераріумі (якщо сухопутна) або в великому акваріумі з берегом (якщо водоплавна черепаха). До цього додайте налаштований обігрів, ультрафіолет, г1рунт (сухопутна), потужний фільтр і терморегулятор (водоплавна). Крім того, харчується черепаха, залежно від виду, різною та специфічною їжею (у жодному разі не людською їжею!). Перш ніж заводити черепаху, обов’язково з’ясуйте, що для цього необхідно.

Забезпечте всі умови до її придбання. Слід зазначити також, що в правильних умовах черепахи живуть довго (навіть за людськими мірками). Тому, перш за все, слід визначиться з тим, чи дійсно вам потрібен такий екзотичний домашній улюбленець, який потребує особливих умов і деякої уваги. В ідеальних умовах він зможе перейти в спадок вашим дітям чи навіть онукам 🙂

Популярні черепахи для утримання вдома

У країнах Східної Європи ці види найбільш популярні для утримання вдома:

Далі йтиметься про середньоазіатських і червоновухих черепах. Болотяні черепахи мешкають у наших краях і досить часто піддаються вилову. Цей вид охороняється в багатьох країнах Європи та занесений до Червоної книги. Якщо десь біля ставка чи річки ви побачили таку черепаху, не несіть її додому, будь ласка. В домашніх умовах вам не замінити природу для неї. Краще заберіть черепаху, від якої відмовилися, але яку не можна випускати в нашій місцевості. Вони і будуть розглянуті далі в статті. Детальніше →

Читайте також  Скільки часу повинна працювати УФ лампа для черепах на добу?
Європейська болотна черепаха

Середньоазіатська черепаха настільки була популярна за радянських часів і навіть зараз на росії, що за кордоном її називають “Russian tortoise”. Ця популярність має свої наслідки, адже середньоазіатські черепахи занесені в Червону книгу. “Винищення” відбувається в три етапи:

  1. Вилов у великій кількості та перевезення контрабандою, без будь-яких документів, доставляючись насипом як картопля в мішках.
  2. Багато хто, звичайно ж, не виживає, а ті, що виживають, зазвичай хворі. Крім того, заражаються й інші черепахи з “мішка”.
  3. Заключна фаза — смерть від неправильного догляду.
24faa755faca29f11f8e90734482708c Якось так...
315236 Средньоазіатска сухопутна черепаха
red-eared_slider Червоновуха водоплавна черепаха

Головні міфи продавців черепах

Дуже часто, ті хто розводить тварин, або недобросовісні продавці, нав’язують думку про те, що черепах легко утримувати і вони практично нічого не потребують. Наприклад, що вони зовсім не вибагливі, ручні і ще, що це чудова тварина для дитини. Прямо немов м’яка іграшка. Ідеальний домашній улюбленець, чи не так? Проте, все для того, щоб якнайшвидше продати. Насправді ж це істота, яка потребує, як говорилося раніше, свого природного середовища. Частинку їхньої природи доведеться замінити в тераріумі чи акваріумі. Крім того, черепаха відчуває стрес щоразу, коли її беруть на руки, не кажучи вже про всякі дитячі “милості”. Ця тварина для спостереження і тільки (як рибки, наприклад). Дивитись на неї без можливості тіскати, швидше за все, не принесе дитині радості.

У червоновухих водоплавних черепах доля ще складніша, ніж у сухопутних. Їх часто продають будь-де (наприклад, в переходах або на пташиних ринках) ще й не завжди здорових, під виглядом «карликових» черепашок, що, звичайно ж, є неправдою. Карликових черепах немає в природі. Виростає така черепаха великих розмірів (до 28 см по панцирю) і для утримання однієї особи потрібно більше 100 літрів води та просторий берег… А тепер уявіть такого звіра, що плаває в акваріумі. Сухопутні черепахи, як вже говорилося, взагалі занесені до Червоної книги і продавати їх в зоомагазинах заборонено.

bbotJTq9byk "Карликова" черепашка в десятилітровому акваріумі

Де взяти черепаху?

Найоптимальніше рішення – забрати черепаху у відмовника. Наприклад, велика кількість червоновухих черепах віддають задарма (не виключено, що з них більшість тих, що благополучно виросли з «карликових»). Достатньо написати в пошуку на сайті olx.ua «черепаха» в розділі «рептилії». Це рішення чудове не лише тим, що тварину можна забрати безкоштовно. Забираючи черепаху з рук, ви дасте їй шанс на нове гарне життя. Існує чимало випадків, коли черепах випускали просто в під’їздах або викидали на сміття. Більше випадків випуску на вулицю або в найближчу водойму, де вони не переживуть зиму, будучи навіть здоровими, не кажучи вже про їхній стан після неправильного утримання.

Читайте також  П'ять поширених помилок годування черепах

З сухопутними черепахами не так просто щодо придбання. Від них також часто відмовляються, але не задарма (проте дешевше, ніж у в тих, хто розводить). Але, тим не менш, більшість оголошень припадають на розплідників тварин. Ви дізнаєтесь їх за ціною (від 1500 грн і вище за середньоазіатську черепаху) та описи на кшталт «черепаха для дитини», «ручна черепаха» тощо. Що, звичайно ж, далеко від істини. Детальніше →

Найчастіше примудряються відправляти таких черепах поштою, що також позначається на їхньому стані і не всі згодом виживають. Далі поговоримо про те, як можна доставити черепаху.

Як доставити?

Найкраще забирати черепаху влітку. По-перше, так можна уникнути ризиків, пов’язаних із холодом. По-друге, це чудова пора для годування середньоазіатських черепах, адже на вулиці всюди росте повно трави. Детальніше →

Так як черепахи холоднокровні і залежать від тепла, самі себе зігріти вони не можуть. Для цього їм потрібне джерело обігріву (сонце в природі або лампа в тераріумі). Не допоможе також, якщо черепаху закутати в ковдру. Це нічого не дасть, тому що рептилія не віддає тепло. Без додаткового підігріву вона відразу остигає. Ковдра гріє за рахунок того, що вона затримує випромінюване тепло. Наприклад, тепло від людини. Тому нам тепло під ковдрою, в куртці тощо. З черепахою так не вийде, це всеодно, що гріти ковдрою камінь.

Якщо ви забрали черепаху в своєму місті:

Якщо черепаху потрібно нести не надто далеко, покладіть її у внутрішню кишеню теплої куртки або пуховика. Акуратно притримуйте її рукою, коли йтимете, щоб черепаха не випала. Вона буде в теплі, отримуючи його від вас. Другий спосіб: будь-яка картонна коробка достатніх розмірів із гарячою грілкою на дні, або пластикові пляшки наповнені гарячою водою. Накрийте грілку не грубою ковдрою, а всередину покладіть черепаху. Ковдра затримуватиме тепло грілки і грітиме черепаху. Для сухопутної черепахи додайте сіна, щоб вона сама закопалася в нього і відчувала себе хоч трохи в безпеці. В коробці зробіть отвори для вентиляції та накрийте її.

Якщо ви хочете забрати черепаху в іншому місті:

Краще робити це на машині (знайти попутний транспорт, якщо немає своєї). Підійде спосіб з коробкою: на дні ємність з гарячою водою, поверх ковдра, всередині черепаха. Під час перевезення не відкривайте вікна, уникаючи протягів та по можливості ввімкніть піч, щоб у машині було тепло.

Передавати тварин поштою чи через інших водіїв вкрай не рекомендується. Краще робити це самому в теплу пору року.

Основні особливості утримання сухопутних та водоплавних черепах

Догляд сухопутної черепахи (коротко):

Як утримувати сухопутну черепаху, щоб не викликати жодних проблем:

  • Просторий тераріум прямокутної форми (від 80 х 40 х 40 см). Детальніше →
  • Дві лампи (спеціальна ультрафіолетова лампа для рептилій і лампочка, що гріє). Детальніше →
  • Грунт (наприклад, пісок+земля, супісок, ракушняк або тріска на крайній випадок). Детальніше →
  • Правильні температури: під лампами 30 – 33 ° С, в холодному (неосвітленому) кутку 22 – 24 ° С. Детальніше →
  • Наявність купалки в тераріумі, купання 2 рази на тиждень. Детальніше →
  • Годування: в основному бур’яни (наприклад, кульбаба, подорожник, кропива, снить та ін.) + кальцієві та вітамінні підкормки для рептилій у вигляді порошку. Детальніше →
Читайте також  Як визначити стать черепахи. Визначення статі сухопутних та водоплавних черепах

Догляд середньоазіатскої сухопутної черепахи (все в одній статті)

Блог середньоазіатських сухопутних черепах Роксі та Туко 

Догляд водоплавної черепахи (коротко):

Як утримувати водоплавну черепаху, щоб не викликати жодних проблем:

  • Прямокутний акваріум з об’ємом від 100 літрів води та просторий берег зі зручним підйомом. Детальніше →
  • Дві лампи (ультрафіолетова та гріюча), які світять тільки на берег і світло не потрапляє у воду. Детальніше →
  • Терморегулятор, який гріє воду максимум до 25 градусів. Різниця між водою та сушею в ідеалі має бути близько 10 градусів. Наприклад, 24 градусів вода і 33 на березі (гріюча лампа). Тоді черепаха буде проводити достатньо часу, як у воді, так і на суші. Але, якщо вода буде 28 градусів і направити УФ лампу на воду, тоді черепаха не вилазитиме і обсихатиме, як відбувається в природі. Вона весь час сидітиме у воді. І навпаки, якщо вода крижана, а джерело нагрівання тільки на березі, то вона весь час сидітиме на березі. Детальніше →
  • Хороший фільтр, який прибирає в тому числі розчинені продукти, такі як сечовина та аміак. В акваріумі живе не рибка, а великих розмірів тварина, яка випорожнюється, залишаючи по собі чимало продуктів життєдіяльності. Вважається, що для того, щоб вода була чистою і її не потрібно було б міняти двічі на день, потрібно використовувати фільтр, який зможе двічі за годину фільтрувати всю кубатуру акватераріуму. Наприклад, якщо фільтр пропускає 200 літрів на годину, наливається 100 літрів води.
  • Годування: основа раціону: нежирна річкова риба (наприклад, окунь, щука, карась), равлики (наприклад, ампулярії або ахатини), яловичі та курячі печінка та серце, рослинність (наприклад, акваріумні водорості або бур’яни). Крім того, бажано давати кальцієві та вітамінні добавки для імітації повноцінного харчування. Детальніше →

 Догляд червоновухої водоплавної черепахи (все в одній статті)

Приклади облаштованих тераріумів та акватераріумів:

IMG_2122-min Приклад тераріуму середньозіатскої черепахи

Детальніше про облаштування цього тераріуму дивіться за посиланням

Пример расположения ламп в аквариуме водоплавающей черепахи Приклад акватераріуму червоновухої черепахи

Коротко в картинках:

01-ukr-min
02-ukr-min

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *