Як погубити вашу черепаху. Десять прикладів абсолютної безвідповідальності та міфів стосовно утримання черепах

Попередження: стаття написана в жорсткій формі і може зачепити почуття людей, які містять черепаху на власний розсуд.

Стаття присвячується тим, хто хоче завести черепаху і не хоче допустити поширених помилок у догляді. Також, для тих, хто впевнений, що чудово знає, як утримувати черепаху, при тому, що ці «пізнання», на жаль, не опираються на реальні факти.

Перед тим, як завести тварину, потрібно поставити правильні питання! Наприклад, чим харчується черепаха в природі? Де вона має жити в неволі і що для цього потрібно?

Дайте шанс своїй черепасі

Не раз чув від людей або читав щось на кшталт «у мене була черепаха, прожила цілих 5 років (наприклад), бігала по підлозі, як собака тощо» та інше в такому ж дусі. Що ж можна сказати з цього приводу? Якщо людина не знає, що черепаха може жити близько 50 років, то вона, напевно, і не здогадувалася, що бідолаха цих 5 років просто вмирала. Черепаха — дуже витривала тварина, але навіть її можна вбити за якихось 5 років, що за мірками черепах це взагалі не вік. Наприклад, статева зрілість у них настає лише після близько 10 років.

А ви дасте шанс своїй черепасі? Кішка, собака, папуга, хом’ячок можуть хоч якось показати, що їм погано, але не черепаха. Черепаха буде тихо, довго й болісно вмирати.

Головні черепашечі міфи, які підтримують недобросовісні продавці, щоб швидше «спихнути» черепаху:

Купіть черепашку для дитини

Наш топ відкриває популярний міф, який можна віднести не тільки до черепах, але й до інших тварин. Ім’я йому «домашній улюбленець для дитини»… Одне лише формулювання викликає неоднозначні емоції. Особисто в мене — здивування!

Тваринка для синочка чи донечки… як мило. Але не слід забувати той маленький факт, що це не плюшева іграшка, дорогі читачі! Це жива істота зі своїми потребами та бажаннями, і їй потрібний відповідальний та належний догляд. А діти, в міру їхнього віку, не мають жодного уявлення про відповідальність в принципі. Наприклад, сухопутні черепахи взагалі одинаки, вони люблять зариватися, сидіти подовгу в будиночку чи ґрунті, грітися годинами під лампами в одному положенні. Це екзотична, тераріумна тварина для СПОСТЕРЕЖЕННЯ і тільки!

Ніяк не для обіймашок, спільного сну, прогулянок чи іншої милості. Черепашка не виляє хвостиком, не радіє, коли бачить вас, не стрибає на задніх лапках, побачивши їжу. Для активних дітей це абсолютно нецікава істота, яка набридне за тиждень. А далі що? На викид?

Краще почекайте трохи, нехай ваше дитя поки пограє іграшками. А коли дитина підросте, почне читати, вивчати інформацію, і твердо та усвідомлено вам озвучить “Мамо, тату, я хочу саме черепашку!” сміливо купуйте маленького власника панцира. Будьте уважні до дітей і милосердні до тварин!

gif

Нехай черепаха живе на підлозі (в тазику, банці чи під батареєю)

Ідея ще абсурдніша ніж вручити черепаху дитині на розправу. При чому ідея жахлива, як для сухопутної, так і для водоплавної черепахи. Для останньої це взагалі неможливо. По-перше, черепаха — холоднокровна тварина, яка повністю залежить від сонця та тепла. Найменший перепад температур згубний для черепахи, а без необхідного тепла їжа не перетравлюватиметься. По-друге, залежно від виду черепахи, вона або риє або плаває. Нічого окрім протягів та пилу на підлозі вона не знайде. Черепаха живе та зростає в залежності від створених умов для неї. Її заборонено утримувати будь-де, крім просторого тераріуму, акваріума чи загону. Майже всі черепаші хвороби розвиваються через невігластво горе-власників.

Чому черепаху не можна тримати на підлозі?

Вона у мене їсть все (їсть сухий корм чи корм для всіх видів)

Середньоазіатські черепахи – травоїдні, червоновухі черепахи – хижаки. Про що взагалі може бути мова? Безперечно, вона буде коштувати все, що ви їй дасте, але недовго. Постійне годування червоновухої черепахи неякісними сухими кормами може призвести до здуття і, згодом, неможливості пірнати, годування м’ясом веде до ниркової недостатності та гіповітамінозу. Годування сухопутної черепахи неправильною їжею веде до не менших проблем.

Читайте також  10 великих змін в утриманні черепах за останні 10 років

А скільки ви проживете на одних тільки сухарях і яка якість вашого життя буде?

Черепаха — невибаглива тварина

Будь ласка, прошу вас, дорогі читачі, не плутайте формулювання «невибаглива» та «живуча». Перше не відноситься до черепах, друге відноситься. Пояснюю чому. Так уже повелося в людей, які тримають черепах на власний розсуд, що якщо черепаха не стогне або не скигле, значить все гаразд, а значить вона невибаглива. Нехай сидить собі десь під батареєю або за холодильником і їсть всяку погань, що, як вони вважають, є їжею для них. Можливо, навіть кілька років (замість 40-50) черепаха й проживе в таких умовах, ще однією смертю довівши, що це дійсно живуча тварина.

Але, якщо ви ознайомитеся з конкретним видом черепахи, то відкриєте собі, що їй згубно жити без ультрафіолету, без необхідних правильних температур, без спеціального грунту, без просторого тераріуму, та ін. А для водоплавної плюс до великого акваріума (від 100 літрів на одну особину) та ламп, ще й потужний фільтр, обігрівач з терморегулятором для води в акваріумі та берег із сушею. Шановні, дбайливі господарі, які стверджують: “Моя черепашка любить капустку”, або “вона любить бігати по підлозі”. Невже так складно вивчити інформацію про улюбленця, якого ви взяли під своє крило?! Ви ж відповідаєте за тих, кого приручили… напевно…

Беріть відразу декілька черепах чи пустіть її до рибок

Основа життя черепах: їсти, рити чи плавати. Червоновуха черепаха — хижак. Вона пожирає і виламує все, до чого зможе дістати. Якщо якась рибка чи (!) рак, раптом вижили, то просто ще не настав їхній час.

В тому випадку, якщо ви готові придбати по окремому тераріуму чи акваріуму і парою ламп на кожну черепаху, далі цей пункт можете не читати. Але якщо ви маєте намір необдумано поселити в одне місце кілька черепах, то вам не завадить подивитися на фото, яке я знайшов на просторах соцмереж.

-Q4K5MvNGdE

Черепахам не потрібна компанія і їм не буває нудно! Це не соціальна тварина, вони шукають пару лише в сезон спарювання. Найбільш правильно визначити стать черепахи можна після статевого дозрівання. Але навіть якщо черепахи в тераріумі будуть різних статей, це не гарантія мирного співіснування. Якщо черепахи не вживуться, ви готові надати кілька акваріумів чи тераріумів?

Детальніше:

Взимку вони впадають в сплячку

Ввести і вивести черепаху зі сплячки за всіма правилами та створити умови для правильного «зберігання» сплячої рептилії зможе тільки дуже досвідчена людина. Черепаха — не ведмідь, її сплячка це глибока кома з майже повною зупинкою серця, дихання та обмінних процесів в організмі. “Заснула за холодильником” — це не сплячка, а напівкоматозний стан. У неправильно сплячої черепахи три варіанти фіналу: помре під час сплячки, або при виході з неї, або не проживе більше кількох років (у кращому випадку).

Це маленька (карликова) черепашка, вона не росте великою

Дуже популярний міф, щоб правильно продати «маленьку» черепашку наївному покупцю. Найменша (павуча та крапчаста черепахи) в природі мають довжину панцира: 10 см.

Маленьких черепах, що продаються в зоомагазинах або подібних місцях, не буває. Майже всі черепахи, що продаються в нас, — це середньоазіатська сухопутна (до 29 см) та червоновуха водоплавна (до 35 см). Їм потрібно щонайменше 0,5 квадратних метрів особистої площі. Хоча часто вони й не виростають нормальних для себе розмірів через жахливі умови утримання.

Читайте також  Волога камера для сухопутної черепахи

Детальніше:

Красноухие черепахи
Так виглядають "карликові" черепашки 🙂
"карликовая" черепашка
До таких розмірів виростає"карликова" черепашка

Черепах лікує ветеринар

Якщо ви вже довели нещасну тварину до напівсмерті, не варто прискорювати її долю. Черепаха — це рептилія, яка не має нічого спільного з кіньми та собаками. По всій Україні знайдеться не більше десяти досвідчених герпетологів. Не ветеринар, який лікує собак та кішок, а саме герпетолог, що вивчає організм черепах та інших рептилій. Якщо ви не живете в одному місті з герпетологом, то лікувати, швидше за все, доведеться самому. Рішення просте: надайте черепасі необхідні умови, і ймовірність того, що вона захворіє буде нульовою.

Детальніше:

Она твердая (в панцире она не доступна)

Тверда, але не настільки, щоб витримати падіння з метрової висоти, а страху висоти вони не мають. Собака може прогризти панцир, а кішка чи птах може вигризти зсередини. При вигулі на вулиці черепаху легко може вхопити птах, на висоті скинути, а потім з’їсти. Будьте уважні!

75
«Я ніколи не наступлю на черепаху» говорили вони...
x_ed11829d
Випадковий контакт з собакою

Намажте панцир, щоб блищав

Хто б це не радив — женіть в шию цього невігласа! Панцир черепахи виконує багато функцій, серед яких дуже важливий синтез вітаміну D3 і кальцію. Забивання пор маслом блокує основні функції та біологічне призначення панцира, створює умови для розвитку патогенної мікрофлори.

Всі наслідки неправильного утримання ви можете побачити на цій сторінці:

Сторінка болю… Як гинуть домашні черепахи

Питання, які мають виникнути у відповідальної людини:

Де взяти черепаху? Найкраще взяти ту черепаху, від якої відмовилися (зверніть увагу, це безкоштовно), ніж купувати її в зоомагазині, тим самим підтримуючи їх вилов. До того ж, сухопутні черепахи занесені до Червоної книги! Ще варіант купити черепаху в розплідників. Вкрай не рекомендую купувати черепах на Пташиному ринку, там часто продають невиліковно хворих тварин. Перегляньте дошки оголошень вашого міста або того ж OLX в розділі «Віддам в добрі руки».

Який вид краще завести? Початківцям краще брати популярні види черепах: червоновухі та середньоазіатські. Вони простіші в догляді, ніж екзотичні. Не варто купувати ті види черепах, що зникають в природі, якщо ви не збираєтеся їх розводити. Середньоазіатська черепаха простіша в догляді і менш витратна ніж червоноуха, краще забрати її у відмовника, ніж купити виловлену в природі. Плюсаніть собі карму порятунком тварини, ще й задарма!

Як визначити чи здорова черепаха? Здорова черепаха активна, в неї немає виділень із носа та очей. Очі розплющені, не опухлі, ротом не дихає, при контакті з людиною ховається в панцир або тікає.

Йдемо далі

Чим харчується черепаха? Середньоазіатська сухопутна черепаха — травоїдна (детальніше), червоновуха черепаха — хижак (детальніше).

Коли надавати умови: до чи після придбання тварини? Тераріум або акваріум повинен бути обладнаний лампами і необхідним грунтом до придбання черепахи. Відсутність УФ лампи позначається на здоров’ї черепахи вже від 2 тижнів!

Як після покупки нести черепаху додому? В теплу погоду — у коробці із сіном чи у пластиковому контейнері. В холодну — в рушнику під теплою курткою чи коробці з грілкою. Взимку часто можуть торгувати хворими тваринами, або їх можна застудити при транспортуванні додому. У перевірених продавців черепах можна брати в будь-яку пору, до того ж у цьому випадку вища ймовірність, що черепахи не будуть контрабандними.

Які правила гігієни при поводженні з черепахою? Варто звернути увагу на сальмонельоз, який може передаватись людині. Тварина може бути привезена з рідного середовища контрабандним шляхом в мішку серед сотні таких самих виловлених черепах і швидше за все заражена не одним захворюванням. Обов’язково мийте руки щоразу після контакту з твариною.

Читайте також  Стрижка кігтів сухопутних черепах. Як правильно обстригти кігті черепасі?

Яке обладнання потрібне для черепах? Де має жити черепаха?

Черепах не можна утримувати без правильних умов. Для середньоазіатської черепахи це: тераріум, лампи та ґрунт. Для червоновухої черепахи це: акватераріум (акваріум з берегом), лампи, вода, обігрівач води, потужний фільтр.

Тераріум потрібен прямокутної форми, щоб створити холодний та теплий кут. Розміри від 90 см до 40 см для однієї черепахи. Всі стінки не обов’язково повинні бути зі скла, можна знайти пластиковий контейнер необхідної форми та розмірів або замовити в тих, хто займається меблями – низ та 3 стінки з дерева та спереду скло. Приклад тераріуму можете подивитися в черепахи Роксі.

Об’єм акваріума для дорослої червоновухої черепахи має бути прямокутної форми від 100 літрів води. В акваріумі, в обов’язковому порядку, має бути берег.

Лампи. Задачі ламп ДВІ та обидві ЖИТТЄВО важливі для черепах:

Перша – ультрафіолет [УФ лампа]. Ця лампа є обов’язковою для утримання черепахи вдома. З її допомогою черепаха виробляє вітамін D. Серед багатьох функцій УФ лампи ця є найважливішої. Нестача вітаміну D призводить до порушень метаболізму кальцію в організмі. В повсякденній назві – рахіт. Серед симптомів рахіту: вигнутість, бугристість, м’якість, деформація панцира, викривлення хребта, ламкість кісток, часті переломи, деформування пазурів, судоми, пом’якшення щелепи, відростання дзьоба, порушення ходи (аж до неможливості пересуватися). Оскільки всі процеси в організмі рептилій дуже повільно протікають, наслідки нестачі ультрафіолету розвиваються поступово, процес якийсь час протікає безсимптомно. Давати сухопутним черепахам вітамін D у підкормках, за відсутності УФ лампи, не принесе користі: так він не засвоюється. Детальніше →

Друга – це тепло [гріюча лампа]. Рептилії — холоднокровні тварини, для яких, в обов’язковому порядку, потрібне джерело тепла. Більшість життєвих функцій, зокрема метаболізм (з усіх тварин, у черепах він найнижчий) залежить від правильних температур. Тому правильні температури дуже важливі, в тому числі для перетравлення їжі.

В парі УФ лампа та будь-яка гріюча лампа, замінюють черепасі функції сонця, без якого, в міру їх фізіології, вони не зможуть нормально жити в домашніх умовах.

Детальніше про цю велику тему написано в статтях за посиланнями:

Ґрунт для середньоазіатської черепахи. В ролі ґрунтів для середньоазіатської черепахи використовують різні типи субстрату. Для новачків рекомендують тріску та сіно. Але найкраще, звичайно ж, ґрунти на піщаній основі, такі як супісок. Детальніше →

Обігрівач та фільтр для червоновухої черепахи. Для підтримки правильної температури води в акваріумі (22-25 градусів) встановлюється акваріумний обігрівач із розрахунком 1 Вт на 1 літр. Щоб акваріумна вода залишалася чистою, потрібний потужний фільтр. Він має бути призначений на об’єм води в 3 рази більше, ніж є в черепахи в акваріумі.

Ну що ж… Ви все ще хочете завести таку тварину, чи ви вже володар черепахи, якій не пощастило з власником, але ви каєтесь? Тоді ознайомтесь:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *