Білий наліт на панцирі. Чому біліє панцир у червоновухих черепах?

Нерідко власники червоновухих черепах стикаються із проблемами панцира чи шкіри рептилії. Зазвичай це пов’язано з деякими вадами в умовах утримання. Про причини виникнення цих проблем описано в статті за посиланням.

Є кілька основних причин білого нальоту на панцирі червоновухих черепах:

  • Білі нашарування солей через жорстку воду. Дізнатися чи причина в цьому можна за допомогою (як показала практика) лимонного соку. Його потрібно розбавити з водою і протерти панцир кілька разів. Якщо білий наліт сходить, значить це нашарування солей і причина лише у жорсткій воді. Сам по собі лимонний сік не шкідливий для панцира, але краще цим не зловживати, а просто наливати в акваріум м’якшу воду, щоб таке не повторювалося знову. Наприклад, із фільтра.
  • Водорості з білими проділями. Незручний берег або неправильний температурний режим на березі та у воді призводять до того, що черепаха мало часу проводить на суші (детальніше). Внаслідок чого вона постійно сидить у воді «варячись у власному соку», покриваючись характерними водоростями. Якщо при цьому на воду потраплятиме яскраве світло, черепаха покриватиметься білими плямами. Найчастіше це помилково відносять до грибкових та лікують як мікоз, але до грибів це не має жодного стосунку. Як правило, це діатомові водорості. Вони не є паразитами та не шкідливі, але використовують панцир як субстрат. Позбутись їх вручну як з панцира, так і зі стінок акваріума, дуже складно. Благо, під час правильного линяння в червоновухих черепах панцир повністю очищається (бо під час цього старі щитки відшаровуються). Правда, линяння відбувається все рідше і з віком може відбуватися десь раз на 5 років у дорослих черепах. В молодих часто.
Читайте також  Як визначити вік черепахи? Тривалість життя та ріст черепах

Щоб ця проблема НЕ виникала/повторювалася, необхідно дотримуватися правильних умов утримання:

  • Світло від ламп спрямоване тільки на сушу. Детальніше
  • Правильний температурний режим: берег – 31-34 ° С, вода – 23-24 ° С. Детальніше
  • Хороший фільтр (фільтр повинен бути розрахований на об’єм води більший, ніж є в акваріумі в 3 рази).

Цей матеріал складався на основі особистого досвіду. Для лікування черепах, як і інших рептилій, звертайтеся лише до ветеринара, який спеціалізується на рептиліях – герпетолога. У жодному разі не до звичайного ветеринара. Детальніше

На нашому сайті можна отримати корисну інформацію про догляд черепах, а також купити спеціальні УФ лампи та підкормки для черепах та інших рептилій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *