Про ветеринарів та походи у вет клініки з черепахою або іншим екзотичними тваринами. Як лікувати черепаху?

Якщо ви власник черепахи, ящірки, іншої рептилії, або екзотичної тварини і у неї з’явилися проблеми зі здоров’ям, або ви просто хочете зробити плановий огляд, не біжіть в першу віт клініку. Навіть якщо вона має багато хороших відгуків, це може бути актуальним для собак або котів. Але, не для екзотичних тварин. Особливо це стосується невеликих міст. 

По-перше, клініка має спеціалізуватися на екзотичних тваринах. А лікар, який займається рептиліями (в т.ч. черепахами), називається герпетологом. Це вузька спеціалізація. Саме він має контролювати складний процес лікування таких тварин. Зазвичай це уколи препаратів та комплекс інших крайніх заходів, які націлені вже на порятунок тварини. 

По-друге, якщо це стосується черепах, жодні профілактичні заходи їм не потрібні. При належних умовах утримання: акваріум з берегом або тераріум з ґрунтом, гріюча лампа, ультрафіолетова лампа, правильні температури, регулярне правильне харчування, вітамінні та кальцієві підкормки для рептилій, купання сухопутних черепах 1-2 рази на тиждень, то черепаха буде жити десятиліття без найменших проблем.

А неправильно транспортуючи черепаху, ще й на холоді, ви можете так їй нашкодити, що ніякий лікар уже не допоможе. Детальніше →

Які наслідки походів з черепахою чи іншою рептилією в найближчу звичайну вет клініку? Наслідки виклику невідомого ветеринара додому за оголошеннями.

Більшість звичайних ветеринарів, які спеціалізуються на ссавцях (наприклад, собаках або котах), не вміють лікувати рептилій. Це просто не є їхньою спеціалізацією. Їх досвід взагалі не можна порівняти з кардинально іншим типом тварин, у яких надзвичайно повільний обмін речовин та інші особливості організму. Тому вони банально не можуть знати які дозування ліків необхідно давати і що призначати. Проблема полягає в тому, що вони все одно це роблять. Найчастіше «лікування» звичайного ветеринара не допомагає, а навпаки посилює всі наявні проблеми. Підсумок: тварина вмирає в рази швидше, а в вас на руках залишається лише рахунок від непотрібних послуг. Таких випадків дуже багато, далі в статті будуть приклади.

Читайте також  Рентген у черепах. Наслідки викривлення панцира через рахіт

Реальні приклади «лікування» в некваліфікованих лікарів (що не спеціалізуються на екзотичних тваринах)

  • Власник червоновухої черепахи не знав, що черепахи линяють і при цьому скидають щитки з панцира. Злякавшись, він поніс черепаху до “фахівця”. Той одразу поставив невиразний діагноз і призначив купу препаратів. Але, найголовніше — ПРИКЛЕЇВ назад пластини на медичний клей. Черепаху рятували близько 2 місяців, поки клей із пластинами нарешті не відчепилися.
  • Ще один власник червоновухої черепахи з дефіцитом кальцію та авітамінозом звернувся до невідомої клініки. Поставили невірний діагноз “інфекція та відмова нирок” і накачали черепаху позамежним дозуванням антибіотиків та вітамінів, які надміру токсичні для рептилії. Після цього власник лікував наслідки в нормального лікаря-герпетолога. Але чи пережила все це черепаха невідомо.

Кількість черепах, які отримали передозування вітамінами та непотрібними антибіотиками від невмілих фахівців, не має рахунку. А все, в тому числі, через незнання власників тварин, які повинні хоч трохи розбиратися в темі. Достатньо хоча б знати, що черепаху не потрібно нести звичайному ветеринару. Рептиліями займається ветеринар-герпетолог.

Що робити, якщо черепаху все ж таки потрібно лікувати?

  • Звертайтеся лише до перевірених фахівців герпетологів.
  • Якщо в вашому місті немає герпетологів, які мають відгуки реальних людей (наприклад, на форумах), шукати фахівця з екзотичних тварин доведеться самому в інтернеті. Але, обов’язково пошукайте всю можливу інформацію та відгуки про спеціаліста або клініку.
  • Перед походом до нового фахівця з екзотів дізнайтеся, де він проходив стажування: у якого лікаря або в якій клініці. Великі клініки, з урахуванням яких проводяться такі підвищення кваліфікації, видають сертифікати.
  • Якщо ви знаєте або чули про дійсно хорошу клініку або лікаря-герпетолога з відмінними відгуками від людей, які мають екзотичну тварину, але він знаходиться не в вашому місті, спробуйте звернутися за онлайн консультацією. Це в рази краще, ніж лікувати тварину самому за статтями з інтернету. При дійсно змістовній онлайн консультації можна досягнути хороших результатів. Крім того, багато відомих лікарів-екзотів ведуть сторінки в соцмережах (наприклад, інстаграмі). Завжди можна спробувати написати їм і отримати якісь рекомендації.
  • Якщо ви звернулися до незнайомого лікаря, переконайтеся, що вам не призначили небезпечні для рептилій препарати чи дозування. Перевірте його призначення на форумах, де є люди, що володіють інформацією. Наприклад, рептиліям не можна колоти вітамінні комплекси щодня, а раз на два тижні. Антибіотик Байтрил має бути 2,5%, а не 5%, а дозування Елеовіту бажано підбирати за діючими речовинами. Багато з них при надлишку є токсичними. Також на форумах зазвичай є списки препаратів, які можна чи не можна тварині.
Читайте також  Як правильно спиляти дзьоб черепасі? Коли варто обрізати дзьоб черепасі? Причини відростання дзьоба

Читайте також:

Чому ін’єкції вітамінів не варто робити для профілактики? Як черепахам отримувати необхідні вітаміни в неволі?

Що робити, щоби лікувати черепаху не довелося?

Як вже говорилося на початку статті, майже всі захворювання черепах у неволі з’являються через неправильні умови утримання та харчування. На жаль, у більшості випадків, власник тварини – корінь усіх бід. Але не ветеринар, до якого вже принесли занедбану тварину.

На цьому сайті ви можете отримати всю необхідну інформацію і дізнатися, що необхідно тварині, щоб вона мала нормальне життя в неволі і її не довелося лікувати ніколи. Прочитайте статті, це не займе багато часу, але дасть черепасі шанс на нормальне життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *