Черепаха без УФ лампи або сонця. Коли достатньо один раз побачити…

Є такий вислів: «краще один раз побачити, ніж сто разів почути». 

На прикладі цієї статті ви можете побачити різницю в зростанні панцира між здоровою черепахою з природи та хворої черепахи з неправильних умов у неволі.

Далі буде надано ряд зображень, які наочно ілюструють різницю між дикими черепахами та тими, що страждають через відсутність (використання неправильної) УФ лампи, неправильне харчування, погані умови утримання в неволі. 

Ідеальні умови – запорука правильного зростання

У статті постійно згадується медичний термін MBD.

MBD (metabolic bone disses) – метаболічне порушення кісток або, простими словами, рахіт. Можна сказати, що це один з головних недугів домашніх рептилій. Зазвичай виникає через відсутність якісного (чи правильного) УФ-випромінювання. В цій статті будуть детально розглянуті наслідки захворювання. Дізнатися детальніше про нього можна в статтях:

 

Приклади

IMG_4182

1.Сильно деформований панцир молодої (нестатево зрілої) особини C. sulcata (шпороносної черепахи) з надзвичайно потовщеним, кератином, що розрісся, і кістковим скелетом з важким метаболічним захворюванням кісток. Легко «деформується» напругою як кератину, так і внутрішніх м’язових прикріплень.

IMG_4183

2. Та сама черепаха (вигляд зсередини). Важка форма MBD з пористою, тонкою і пухкою структурою. Ця черепаха харчувалася зовсім непридатною для свого виду їжею, яка сприяла швидкому нерівномірному зростанню та мала неадекватний баланс кальцію. Крім того, додати до цього нестачу ультрафіолету (єдине джерело вітаміну D для травоїдних черепах) і отримуємо такий результат.

IMG_4184

3. А тут все навпаки: типовий представник з дикої природи з правильним зростанням панцира дикої самки Testudo graeca (середземноморської черепахи) на півдні Іспанії.

IMG_4186

4. Приклад правильної товщини кератину та чудової щільності кістки панцира дикої Testudo graeca (середземноморської черепахи). Кістка тут щільна, міцна, ріст надзвичайно рівний.

IMG_4188

6. Аналогічний зразок, але вирощеної в неволі черепахи з MBD (метаболічними порушеннями). Зверніть увагу на волокнисту (порожнисту) і слабку структуру кістки.

IMG_4189

7. Весь пластрон (нижня частина панцира) дикої черепахи (вигляд зсередини). Щільність та міцність кістки бездоганна.

IMG_4190

8. Аналогічний зразок від черепахи, що утримувалась в неволі, з помірною стадією метаболічного порушення кісток (MBD).

IMG_4191

9. Ще один аналогічний зразок від черепахи, що утримувалась в неволі, але вже з важким MBD (метаболічним захворюванням кісток).

IMG_4192

10. Внутрішній вид панцира черепахи з MBD в неволі.

IMG_4192

11. Примітно, що в диких черепах зовнішній кератиновий шар має тенденцію бути досить тонким (і міцним).

IMG_4193
IMG_4194

12. У згаданій Testudo graeca (середземноморської черепахи) його товщина зазвичай становить близько 0,35 мм.

IMG_4195

13. Дикі черепахи схильні до постійного зносу кератину панцира, викликаного абразивними субстратами і грубою колючою рослинністю. Це має ефект запобігання надлишковому нарощуванню, яке ми часто зустрічаємо в черепах, що неправильно утримувались в неволі.

Як наслідок, надмірно товстий кератин надає значний натяг на підлягаючу кістку, і ефект може бути драматичним, коли він більш податливий під час фаз росту і коли присутній MBD.

IMG_4196

14. Постійний знос і в цілому абразивний характер довкілля також допомагають контролювати рамфотеку і пазурі, уникаючи надмірного зростання. Поширена проблема черепах, що містяться в неволі.

IMG_4197

15. Тут ви можете побачити дуже сильне розростання кератину і деформацію в молодих особин, що містяться в неволі, на прикладі Testudo marginata (маргінатної черепахи).

Вона мала MBD, і вона демонструє класичні ознаки надмірного зростання кератину. Неправильне штучне середовище в тераріумі, погане харчування та близька дія нагрівальних ламп (неправильні температури) – все це відіграє роль у виникненні таких проблем.

IMG_4198

16. Цей панцир демонструє сильно втиснуту тазову область. Це викликано ослабленням скелетної структури внаслідок впливу внутрішнього м’язового напруги від MBD. Аналогічна ситуація виникає, для прикладу, і в людей при рахіті, коли кістки кінцівок згинаються під дією ваги та «витягування» м’язів.

Читайте також  Білий наліт на панцирі. Чому біліє панцир у червоновухих черепах?
IMG_4199

17. Ця леопардова черепаха, вирощена в неволі, демонструє два класи деформації:

1) Так зване «пірамідування» щитків карапаксу внаслідок MBD у поєднанні зі стресами, спричиненими кератином.

2) Грубе вдавлювання таза в результаті внутрішніх м’язових напруг у поєднанні з ослабленою кістковою структурою. Цю черепаху годували «салатами з магазину», гранульованими кормами та утримували в погано організованому тераріумі.

IMG_4200

18. У цієї молодої балканської черепахи (Testudo hermanni) чітко видно внутрішні м’язові деформації і деформації панцира внаслідок потовщення кератину разом із важкої формою MBD.

IMG_4201

19. Кератин дуже гігроскопічний. У вологому стані він стає м’яким, а сухому — дуже твердим. Це нагадує як гаряча ванна впливає на нігті людини. Аналогічний ефект спостерігається у кератині панцира черепахи. Пагубним чинником для нього являються неправильні температури. Наприклад, інтенсивне пересушування під тепловими лампами.

Інфрачервоні довжини хвиль ламп, що гріють, повністю відрізняються від сонячних інфрачервоних променів після того, як вони пройшли через водяну пару в атмосфері. Інфрачервоне випромінювання високої енергії з прямим впливом на молекули води в кератині викликає локальне інтенсивне сушіння та нагрівання.

На закінчення:

Черепаха без УФ лампы

Праця, описана в цій статті, наочно демонструє вплив неправильних умов утримання на життя черепах. В прикладах розглядалися сухопутні черепахи. Але, не варто забувати і про водоплавних мешканців.

На останньому фото, наприклад, була обрана червоновуха черепаха з важкою формою MBD. Боляче навіть уявити, як розташовані внутрішні органи в такому викривленому панцирі. Не кажучи вже про повноцінне пересування в воді та на суші.

Всі ці приклади показують, що може бути з черепахою без правильних умов утримання, зокрема, якісної УФ лампи і невідповідним харчуванням. Якщо все це змусить власника черепахи хоча б замислитись, значить, як мінімум, ці тварини страждали не даремно.

Джерело: http://www.tortoisetrust.org

Корисні статті про харчування черепах:

Корисні статті про лампи для черепах (рептилій):

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *