Чому черепаха їсть ґрунт чи каміння? Що робити, якщо черепаха поїдає грунт і каміння?

Поїдання ґрунту черепахою в домашніх умовах – нерідка проблема. Але, майже завжди це свідчить про певні недоліки в умовах утримання та харчування . Розглянемо головні з них.

Черепаха їсть пісок, землю, каміння та ін.

Черепаха поїдає пісок чи каміння при нестачі мінералів в організмі. Їхнє головне джерело в неволі — кальцієва підкормка. Черепаха, яка не отримувала достатньо кальцію і вітамінів в своєму раціоні намагатиметься поповнити запас поїдаючи ґрунт чи каміння. З цієї ж причини черепахи намагаються знайти і з’їсти щось біле, що за кольором нагадує природні джерела кальцію. Камені та пісок не розчиняються в шлунку домашніх черепах. Невелика кількість можливо і вийде в процесі дефекації, але швидше за все відбудеться закупорка кишечника, що дуже важко піддається лікуванню.

Корисна інформація:

Удовольствие написано на лице :)

(!) Тому, якщо ваша черепаха не отримувала кальцієвих та вітамінних підкормок у своєму раціоні та/або неправильно харчувалася, але ви хочете використовувати правильний ґрунт, спершу необхідно давати мінеральні та вітамінні добавки протягом кількох місяців. Тільки після цього можна селити черепаху на природний ґрунт, не побоюючись, що вона його поїдатиме. Однак спочатку пильне спостереження за черепахою не завадить.

Черепаха їсть трав’яний та дерев’яний наповнювач (сіно, тирса, тріска)

Поїдання черепахою сіна, тирси, тріски свідчить про нестачу клітковини в організмі. Це також може призвести до закупорки кишківника. Поповнити запаси клітковини в організмі тварини можна м’яким сіном із лугових трав. З радикальніших заходів — розчинна клітковина в пакетах. Її можна додавати в їжу черепасі.

Що робити, якщо черепаха вже наїлася ґрунту чи каміння?

Якщо сухопутною черепахою вже відбулось поїдання каміння, її необхідно часто купати в теплішій воді (для стимуляції кишечника) і сподіватись, що каміння вийдуть при випорожненні. Але якщо у черепахи зник апетит, слід негайно показати її перевіреному лікарю-герпетологу (фахівцю з рептилій), зробити рентген та подивитися чи залишилося всередині з’їдене каміння. Можливо знадобиться клізма чи навіть операція. 

Читайте також  Як погубити вашу черепаху. Десять прикладів абсолютної безвідповідальності та міфів стосовно утримання черепах

Якщо сталося поїдання тирси або тріски, необхідно також почекати деякий час, поки все не вийде під час випорожнення. Якщо пройшло достатньо часу, сторонні об’єкти не вийшли, а у черепахи почав пропадати апетит, слід негайно показати її лікарю-герпетологу, аналогічно з попереднім прикладом. 

В будь-якому випадку закупорка кишечника — це дуже серйозно. Ігнорування та зволікання може призвести до загибелі тварини!

Корисна інформація:

Що робити, щоб черепаха не проковтнула ґрунт чи каміння?

  • Щоб виключити поїдання піску, землі, каміння, як вже говорилося раніше, в раціоні в обов’язковому порядку повинні бути присутні кальцієві та вітамінні підкормки для рептилій від перевірених виробників.
  • Щоб уникнути повторення/виникнення ситуації із заковтуванням каменів використовуйте каміння завбільшки голови черепахи. У випадку із сухопутною черепахою найкраще використовувати великі плоскі камені для організації площі під лампами, в теплій стороні тераріуму. Крім того, на такі камені можна класти їжу, щоб вона не мастилась об ґрунт під час поїдання. У випадку з водоплавною черепахою краще виключити наявність каменів в акватераріумі: у них немає практичного застосування. Але, якщо сильно хочете, тоді дотримуйтесь правила “камені більше голови черепахи”.
  • Селити черепаху на піщані грунти (пісок, земля та ін.), тільки будучи впевненим, що черепаха отримує кальцієві та вітамінні підкормки в своєму раціоні.
IMG_5511
Безпечний розмір каміння (облаштування зони баскінгу)

Як виглядають сторонні об’єкти в шлунку черепахи на рентгені?

IMG_3579-min

Наочний приклад, чому каміння в акваріумі має бути більше (!) голови черепахи. Ось так виглядає каміння всередині черепахи на рентгені. Автор знімку стверджує, що в акваріумі його червоновухої черепахи вже багато років немає каміння. Герпетолог зробив висновок, що вона випорожнюється по кілька штук за раз, а потім знову їх ковтає. Після цього інциденту, власник черепахи пильно спостерігав за нею і забирав усі камені, що з’являлися після випорожнення черепахою.

IMG_3821-min

Ще один приклад, чому правило “використовувати каміння більше голови черепахи” так важливо. Хоча на цьому знімку сторонній об’єкт — не камінь, це ще раз доводить, що допитливості черепахи немає меж. Тому крім каменів виключайте в тераріумі або акватераріумі різноманітного роду маленькі неорганічні об’єкти.

А як в природньому середовищі?

Черепахи, що живуть в дикій природі, нерідко проковтують каміння, але це не викликає проблем. Справа в тому, що вміст клітковини в раціоні диких черепах настільки великий, що каміння безпечно проходить через систему травлення, не накопичуючись в ній. Це було підтверджено рентгенологічними дослідженнями. Однак якщо дієта черепах, що містяться в неволі, містить мало клітковини, цей транспортний механізм порушується, і тоді можливо, що пісок, гравій або каміння може викликати проблеми.

Читайте також  Білий наліт на панцирі. Чому біліє панцир у червоновухих черепах?

Якщо у ваших черепах послід вологий, рідкий та не містить волокон, це явний сигнал для перегляду та покращення харчування. Це не тільки впливає на транспортування каміння або піску через травний тракт, але й значно впливає на загальний стан здоров’я та темпи зростання черепахи. Більшість домашніх тварин ростуть дуже швидко, і це, своєю чергою, сильно впливає на щільність кісткової тканини.

Дослідження цієї теми докладно було описано у цій статті:

315236-min

Корисні статті про харчування черепах:

Корисні статті по догляду черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *