Хвороби очей червоновухих черепах. Як уникнути та що робити, якщо в черепахи проблеми з очима?

Досить часто можна зустріти червоновуху черепаху (якщо мова йде про черепаху в неправильних умовах утримання) з опухшими очима. Чому це може траплятись?

У червоновухих черепах можуть виникати різні хвороби очей. Список симптомів:

  • Вірусні інфекції. Черепахи можуть страждати від різних вірусних інфекцій, таких як герпесвірус. Це може призводити до запалення очей, виразки, зміни кольору очей, розпухлості і втрати зору.
  • Кон’юнктивіт. Це запалення кон’юнктиви, яке проявляється почервонінням, виділенням з очей, пухлинками або змінами в структурі очей.
  • Панування шкідників. Деякі шкідники, такі як плоскі черви або кліщі, можуть завдавати шкоди очам черепах, спричиняючи запалення, свербіж, подразнення та інші проблеми.
  • Поранення. Черепахи можуть отримувати поранення очей внаслідок травм, укусів інших тварин або неправильного утримання. Це може призвести до виразок, розривів, інфекцій та інших ускладнень.
  • Гіповітаміноз А. Червоновуха черепаха (як і інші всеядні та комахоїдні рептилії) знаходиться в групі ризику. Виникає через неправильне (бідне) харчування та нестачу вітаміну А. По гіповітамінозу А пройдемся більш детально, адже він призводить не тільки до проблем з очима.

Які клінічні ознаки (часті симптоми нестачі вітаміну А) у всіх рептилій, в т.ч. червоновухих черепах:

  • Набряк повік
  • Кератит
  • Ерозії та виразки рогівки
  • Рубцювання рогівки та сліпота
  • Геміпеніальні пробки
  • Порушення линяння (Дісекдіс)
  • Отити (абсцеси в порожнині вуха)
  • Пневмонії (сприятливий фактор)
  • Подагра (у середньоазіатських черепах)
  • «Синдром короткого язика» (хамелеони, амфібії)

Класична (сама типова) клінічна картина: маленька червоновуха черепашка з набрякшими очима. Набряклі, почервонілі очі. Скупчення гною і абсцес на повіках.

Крім того, як ви бачите, гіповітаміноз А може привести до багатьох інших хвороб, не тільки очей.

il eyes2

Як уникнути гіповітамінозу А у черепах (рептилій)?

Чому увага так сильно акцентується на гіповітамінозі А?

Досить часто вся сукупність факторів, що впливають на хвороби очей зводяться до одного, в даному випадку до неправильного харчування. Насправді, в кінцевому результаті, неважливо інфекція чи гіповітаміноз А: це все від неправильного харчування та поганих умов. Неправильне харчування – це відсутність необхідних вітамінів, а значить ослаблений організм в якому може бути цілий букет хвороб і гіповітаміноз А дуже часто один з провісників.

Читайте також  10 великих змін в утриманні черепах за останні 10 років

Щоб уникнути гіповітамінозів, тварина повинна отримувати всі необхідні вітаміни та мінерали з харчування та спеціальних підкормок для рептилій в раціоні. А вітамін D (один з найважливіших вітамінів, який приймає участь в синтезі кальція) засвоюється в повній мірі з ультрафіолету типу Б, через спеціальну УФ лампу для рептилій в неволі.

Тема правильного харчування та підкормок досить велика, тому читайте більш детально про це за цими посиланнями:

Все про харчування черепах:

Все про підкормки для рептилій:

IMG_0997-min

Підкормки для рептилій марки JBL

Як уникнути усіх інших причин проблем з очима? Що робити, щоб у черепахи не виникло проблем з очима?

З гіповітамінозом А розібрались. Але як уникнути багатьох інших причин недугів з очима. Все досить просто. Для того, щоб ваша черепаха завжди була здорова і в неї не змогли виникнути проблеми з очима чи будь-які інші проблеми (яких у черепах може бути досить багато) потрібно зробити відповідні умови утримання.

Тільки зімітувавши необхідне середовище з правильними температурами та лампами, правильно харчувавши тощо, можна бути впевненим, що здоров’ю черепахи нічого не буде загрожувати.

Все про правильні умови утримання черепах читайте в наступних статтях:

turtlesaquaticfeeding1scaler-min

Що робити, якщо черепаха вже має проблеми з очима?

Якщо у черепахи вже спостерігаються будь-які ознаки проблем з очима, такі як червоніння, виділення, набряки або зміни в зовнішньому вигляді очей, важливо звернутися до ветеринарного лікаря, який спеціалізується на рептиліях. Такі лікарі називаються герпетологами.

Читайте також  Чим замінити УФ лампу для черепах? Чи можливо замінити УФ лампу підкормками чи таблетками з вітаміном D?

(!) Важливо: Тільки лікар-герпетолог (не звичайний ветеринар) зможе провести необхідний огляд, діагностику та призначити відповідне лікування для поліпшення стану очей черепахи. Детальніше:

Вам, в свою чергу, потрібно зробити всі ідеальні умови для утримання черепахи. Ідеальні умови утримання — це вже 50% від одужання черепахи (в залежності від стадії недуга).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *