Розмноження черепах в неволі

Які заходи приймаються спеціалістами, щоб черепахи почали розмножуватись в тераріумних умовах? Чи можна давати черепахам спарюватись без підготовки? Ці та інші питання розглянемо в статті про розмноження черепах в неволі.

В будь-якому випадку, потрібно провести комплекс спеціальних заходів, з імітацією всіх природніх умов, щоб все склалось певним чином і процес спарювання та запліднення відбувся належним чином. Не можна просто посадити двох черепах разом і чекати поки все відбудеться, це так не працює.

Перш за все потрібно правильно сформувати групи черепах, щоб все відбувалось згідно правильних умов та черепахи не постраждали.

Формування групи

Для того, щоб черепахи почали розмножуватися, повинно бути кілька здорових дорослих самців і самок на одній великій обгороженій території (великий тераріум або вуличний вольєр) при відповідній температурі і вологості. Самці та самки спаровуються цілий рік, але тільки при ситості та теплі. Самці віддають перевагу більшим самкам. Найкраще мати кілька самок і одного самця в групі.

Правильний розрахунок кількості самок на одного самця:

  • Наприклад, для більшості прісноводник черепах – 2:1
  • Для облямованих черепах (Testudo marginata), під час спарювання допускається підпускати одного самця до самки (1:1)
  • До більшості сухопутних – 3:1
tort sex 2

Стимулювання розмноження черепах

Імітація весняного періоду

Варіант 1. Зимівля (сплячка)

Для стимулювання розмноження черепах організовують зимівлю, а також перед сезоном розмноження протягом 1-2 місяців їх тримають в різних тераріумах, щоб вони не бачили і не відчували один одного. Після зимівлі потрібно поступово підвищувати температуру, щоб черепахи вирішили, що настав весняний період.

Варіант 2. Корекція температур та освітлення

За 3 місяці до сезону розмноження можна скоротити тривалість освітлення до 6 годин на день і знизити температуру води та повітря на 4-5 °C відносно верхнього показника допустимих температур при утриманні. Через 2 місяці, протягом 3-4 тижнів необхідно поступово підвищувати тривалість освітлення до 10-12 годин і температури доводити до верхнх меж. Протягом останнього тижня двічі на день тераріум та сухопутна черепаха обприскується водою з пульверизатора та дається свіжий ніжний корм. Краще саджати самців до самок на їх територію, а не навпаки, щоб самці були менш агресивними. Деякі види черепах, наприклад, середньоазійські, додаткового стимулювання не потребують. Можна дозволити самцям виявляти агресію один до одного (організовувати бої), але процес слід контролювати, щоб черепахи не завдавали одна одній травм.

Читайте також  П'ять поширених помилок годування черепах

Штучне запліднення черепах

Методи штучного запліднення застосовувалися для черепах, але не виправдали себе. Методи виявилися досить вартісними і малоефективними, тому вони мають сенс лише для дуже рідкісних і вимираючих видів.

В заключення

В даній статті було розглянуто процес розмноження черепах. Матеріал представлений для загального поверхневого ознайомлення. Як бачите розмноження черепах в неволі вимагає чимало знань та тонкощів, щоб все відбувалось належним чином і просто так сам по собі цей процес не відбувається.

Інші корисні статті:

Інші корисні статті про лампи для черепах (рептилій):

Інші корисні статті про харчування черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *