Чим харчуються черепахи. Чим потрібно годувати черепах в домашніх умовах. Чим неможна годувати черепах. Все про харчування сухопутних та водоплавних (хижих) черепах?

Коротко про харчування сухопутних і водоплаваючих черепах

Залежно від способу життя, і в міру своєї природи, черепахи потребують досить специфічного раціону для повноцінного існування. Дуже важливо годувати тварину різноманітно і відповідно до того, як влаштований її організм. Ні до чого хорошого не приведе, якщо годувати, наприклад, травоїдну черепаху овочами та фруктами або ще гірше, продуктами “зі столу” людини. Робота шлунково-кишкового тракту будь-якої черепахи налаштований на певний тип їжі. Взяти, наприклад, сухопутний черепах. Як і у всіх черепах, їх шлунок розрахований на їжу, що повільно перетравлюється. Тобто, якщо їх постійно годувати кабачками, яблуками, або ще гірше — м’ясом, то крім того, що така їжа почне бродити або в повній мірі не засвоюватися в шлунку, перестане виділятися сечова кислота. Потім тварина перестане випорожнятись. І поступово почне розвиватися ниркова недостатність, яка прогресує та призводить до смерті. Цей процес (як і будь-які інші в організмі рептилії) розвивається повільно та необоротно. Тому важливість правильного харчування черепахи це одна з найголовніших складових її тривалості та якості життя.

Далі поговоримо про харчування найпопулярніших видів черепах для утримання в домашніх умовах. Здебільшого це червоноухі чи болотні (з хижих), і середньоазіатськісухопутних). Але це актуально і для багатьох інших видів зі схожим способом життя.

З цієї статті ви дізнаєтеся: чим можна і чим не можна годувати черепах, як часто можна годувати черепаху, що робити, якщо черепаха відмовляється від їжі, які основні помилки в годуванні черепах. Крім того, дізнаєтеся які є способи заповнювати дефіцит мінералів та вітамінів в неволі і чим загрожує їх нестача.

Типи харчування черепах

За типом харчування черепах прийнято поділяти на три основні групи. Це означає, що у кожної групи з наведених нижче черепах раціон складається з певного співвідношення рослинної та тваринної їжі. А в якихось взагалі виключно з рослинної чи тваринної.

Постійне годування черепах їжею непридатною для даного виду загрожує серйозними наслідками зі здоров’ям (в т.ч. з передчасною смертю). Детальніше→

Крім того, для того, щоб черепаха отримувала перелік усіх необхідних вітамінів і мінералів, що і в природі, до їжі необхідно додавати спеціальні кальцієві та вітамінні пвдкормки для рептилій.

  • Хижі — молоді червоноухі та болотяні, тріонікси, кайманові, мускусні та ін. З віком деякі з них стають всеїдними. Годування таких черепах складається з риби, комах, молюсків, деяких морепродуктів.
  • Всеїдні — деякі дорослі водні черепахи, вторинно наземні черепахи (наприклад, дорослі червоновухі, дорослі болотяні, лісові сухопутні черепахи). Раціон всеїдних черепах складається з тваринної та рослинної їжі.
  • Травоїдні — сухопутні черепахи Testudo, Gopgherus, Geochelone, Agrionemys (середньоазіатські, єгипетські, променисті, зірчасті, грецькі та ін.). Такі черепахи є виключно травоїдними. Їхній кишечник розрахований на перетравлення волокнистих трав. Дуже рідко їм можна давати зовсім небагато дозволених овочів чи фруктів (але лише тим видам, які можуть їсти це в природі).

Далі розглянемо раціон черепах на прикладі популярних видів. Дізнаємося, чим можна годувати черепах в домашніх умовах.

Чим годувати черепаху в домашніх умовах?

Чим харчуються черепахи. Чим потрібно годувати черепах в домашніх умовах. Чим неможна годувати черепах. Все про харчування сухопутних та водоплавних (хижих) черепах?

Правильний раціон хижих водоплавних черепах (наприклад, червоновухих, болотних)

Риба

Основою харчування для червоновухої черепахи має бути нежирна (до 3% жирності) річкова риба. Підійдуть такі види риб: карась, окунь, щука, плотва, лящ, йорж, судак, краснопірка, харіус, сазан, язь, лин, товстолобик, минь. Вся їжа дається черепасі сирою, ніякої термічної обробки (варити, смажити, парити тощо) робити не можна. Риба подається не чищеною, як є, разом з кістками та всіма нутрощами. Це важливо, бо одне лише філе риби це по суті пустий білок, набагато більше корисного в нутрощах та кістках.

Якщо риба дуже велика для черепахи, її можна нарізати на шматки, а зайву заморозити і дати іншим разом. Перед харчуванням морожену їжу обов’язково потрібно розморозити до кімнатної температури

Чим харчуються черепахи. Чим потрібно годувати черепах в домашніх умовах. Чим неможна годувати черепах. Все про харчування сухопутних та водоплавних (хижих) черепах?

Лівер

Залежно від частоти харчування, раз чи двічі на тиждень (не частіше), необхідно давати телячу або курячу печінку та серце (зрізавши жир) – це субпродукти для заповнення вітаміну А (вітаміни росту). Також можна давати печінку баранини: вона не жирна (2.9%), але за вмістом вітаміну А поступається телячій. Однак, будьте обережні: черепахи, які звикли їсти лише сиру яловичину, погано беруть інші види кормів.

В раціоні обов’язково повинні бути равлики

  • Усі акваріумні: ампулярії, меланії, фізи, неретини тощо
  • Тераріумні: ахатини, архахатини, деревники
  • З природи можна всіх сухопутних: хелікс, цепея, фрутицикола тощо, крім бурштинівок
  • Водних равликів з природи не можна

В равликів з гострими краями на мушлі необхідно обламувати краї, щоб черепаха не поранилися під час харчування.

Інші кормові об’єкти

  • Комахи — цвіркун (банановий, двоплямистий), тарган (мармуровий, туркменський), коник, сарана, кобилка і тд.
  • Деякі черв’яки, наприклад, дощовий. Інші хробаки (борошняний та зоофобас) не потрібно часто давати, оскільки в них занадто багато білка.
  • Акваріумні рибки (невеликі), про які вже писалося раніше, можна запустити як корм. Наприклад: гуппі, даніо, неони, мечоносці, а також акваріумні креветки.
  • Також, дуже корисні: пуголовки та жабки (але тільки не ропухи), добові курчата.
Читайте також  Як визначити вік черепахи? Тривалість життя та ріст черепах

Рослинність

В природі молоді червоновухі черепахи харчуються, в основному, тваринною їжею (наприклад, пуголовками, падалью риб, комахами). Це потрібно для того, щоб швидше вирости, тобто вижити. Будучи дорослими, черепахи змінюють свій спосіб життя, стають спокійнішими, змінюється і обмін речовин, в раціоні починають віддавати перевагу різноманітним рослинам.

Чем можно кормить черепах

В неволі червоновухі черепахи завжди надаватимуть перевагу тваринній їжі. Тому найкраще годувати рослинами у розвантажувальні дні, не даючи тваринної їжі. Підійдуть як акваріумні рослини (наприклад, ряска, роголистник, річча, піст, елодея, кабомба і т.д.), так і листя салату, сміттєві трави (кульбаба, подорожник, кропива, конюшина та інші бур’яни).

Не слід плутати водні рослини та водорості. Акваріумні рослини — це найвища водна рослинність. Вони мають складну систему будови та є корисними для вживання черепахами. Іншими словами, це “шляхетні рослини”. Водорості – нижча водна рослинність. Іншими словами, “шкідники”. Вони стають причиною помутніння води та неприємного запаху з акваріума.

Сухі корми

Хороші фабричні корми не повинні містити гаммарус. Хороші збалансовані корми: Reptomin, Sera та JBL. Але слід розуміти, що по більшій мірі, сухий корм – це не повноцінний раціон із усього перерахованого вище. Його можна чергувати з іншими корисними продуктами, давати як підкормку, або в сумішах з іншою їжею, раз на 1-2 тижні, залежно від частоти годування черепахи.

Чим годувати маленьких червоновухих черепах?

Маленьких червоновухих черепах (до 300 г) необхідно годувати сумішшю, що складається з професійного корму (наприклад, Tetra Reptomin або Sera carnivor professional) і дозволеної річкової риби з усіма нутрощами та кістками. Також на додаток можна давати акваріумні або сухопутні равлики.

Ще детальніше про харчування хижих черепах за посиланням:

Чим харчуються черепахи. Чим потрібно годувати черепах в домашніх умовах. Чим неможна годувати черепах. Все про харчування сухопутних та водоплавних (хижих) черепах?

Правильний раціон сухопутних травоїдних черепах (наприклад, середньоазіатських)

Отже, якщо у вас в руках сухопутна черепаха, то швидше за все це середньоазіатська черепаха. Забудьте про овочі та фрукти. В природі цей вид живиться бур’янами, сукулентами, чагарниками, різноманітними ефемерними рослинами. Овочі та фрукти суперечать нормальному функціонуванню їхнього організму. Про наслідки неправильного харчування поговоримо пізніше. А зараз поговоримо про правильне харчування.

Раціон черепахи в домашніх умовах має містити найбільш наближений тип їжі до природного. Тому в основі раціону сухопутної черепахи в неволі є бур’яни (лугові) трави.

Список рослин дуже великий, але багато  хто знає лише найпопулярніші з них: кульбаба, кропива, конюшина, подорожник.

Але крім них є ще багато знайомих нам рослин, які можна давати черепахам: бодяк, незабудка, будяк, снить, чистець лісовий, яснотка, волошка, берізка, лісова суниця, кипрей (іван-чай), люцерна аравійська та хмелеподібна, ромашка.

Але важливо розуміти, що рослини бувають і шкідливими. Наприклад: борщівник, кислиця, льон, лобода, жовтець, люцерна посівна, мак, мати-й-мачуха, полин, реп’ях (великий лопух), деревій, чистотіл, щавель.

За посиланням ви можете почитати, як за допомогою вашого смартфона можна розпізнати абсолютно будь-яку рослину і дізнатися чи можна давати її черепасі:

Багато з цих трав практично всюдирослі, по суті це бур’ян. Навесні і влітку їх можна знайти будь-де, але збирати їх потрібно в місцях віддаленіших від доріг. Перед тим як дати черепасі їжу, не забудьте промити її під водою (заодно рослина прийме вологу).

Як бути в зимовий період?

На холодну пору року трави потрібно попередньо заморожувати чи сушити. Просто покладіть необхідну кількість заготовок у пакет та в морозилку. Або розкладіть зелень на плоскій поверхні (на столі, підвіконні, шафі тощо) і нехай сохне природним шляхом. Не сушіть траву під прямим сонячним промінням, тільки в спокійній тіні: так рослини збережуть у собі максимум користі. Сушену їжу можна тримати в пакеті, у темному сухому місці.

Також сухі трави можна купити в будь-якій аптеці (календула-нігтики, кульбаба, шавлія, подорожник), їх можна підсипати в суміші їжі.

Крім того, сухопутним черепахам можна давати деякі кімнатні рослини (наприклад, хлорофітум, традесканція, товстянка, хавортія, опунція).

Детальніше про харчування сухопутних черепах:

Деякі з дозволених рослин для сухопутних черепах

Деякі з цих рослин можна давати на постійній основі, а деякі необхідно чергувати та обмежувати. Докладніше про ці та інші рослини дивіться за посиланням:

Їстівні та неїстівні трави та рослини для черепах

  •  

До чого призводить неправильний раціон і нестача вітамінів та мінералів?

Правильний раціон є одним з найбільш важливих факторів у підтримці здоров’я черепах та в забезпеченні гарного зростання. Нехтування правильним раціоном, годування одним типом їжі, відсутність ідкормок в раціоні призводить до різного типу гіповітамінозів, метаболічних порушень та інших хвороб.

Читайте також  Вітамінні та кальцієві підкормки для черепах. Роль кальцію, фосфору та вітаміну D3 в житті рептилій. Список хвороб та симптомів

Список всіх недугів пов’язаних з неправильним раціоном читайте в статті:

Природа найкращий вчитель. Тому тварин у неволі потрібно забезпечити всією різноманітністю тієї їжі, що вони поїдають у природі. Здійснити це в домашніх умовах дуже непросто, а у випадку із сухопутними черепахами практично неможливо. На допомогу приходять спеціальні підкормки для рептилій. Їх завдання насичувати їжу всіма необхідними вітамінами та мінералами в правильному співвідношенні всіх елементів.

Як черепаха може отримати необхідні вітаміни та кальцій в неволі?

Природним шляхом

Прісноводні черепахи

Нескладно здогадатися, що раціон у черепах має бути різноманітним та близьким до природного. При правильному догляді та раціоні, що включає різноманітну їжу (наприклад, кістки риб, акваріумні равлики, ахатини та інші), прісноводна черепаха не так сильно потребуватиме додаткових кальцієвих підкормок  , як сухопутні черепахи. Весь необхідний кальцій вона може одержати разом із правильною їжею. Це стосується і вітамінів. З описаної їжі прісноводна черепаха може отримати багато корисного.

Сухопутні черепахи

Нечасто можна давати терту моркву (джерело вітаміну А). Але, основою раціону (наприклад, в середньоазіатської черепахи) повинні бути бур’яни . Тому кальцієва та вітамінна підкормка є обов’язковими для сухопутних черепах.

З фабричних підкормок (Рекомендовані виробники. Застосування)

За великим рахунком, ми маємо слабке уявлення про харчування рептилій. Відтворити природний раціон, в якому присутні всі компоненти в необхідній кількості, що тварина їсть у природі (саме у тому середовищі де вона мешкала і адаптувалася) практично неможливо.

Черепаха, що живе в неволі зі штучним освітленням та не має змоги самій вибирати харчування, яке їй необхідно, має отримувати набагато більше кальцію, ніж у природі. Крім того, вона повинна отримувати інші важливі елементи в правильному співвідношенні та достатній кількості.

З цієї причини на допомогу приходять супліменти (вітамінні та кальцієві підкормки). Завдання підкормок для рептилій насичувати їжу всіма необхідними вітамінами, імітуючи правильне харчування.

Докладніше про те які підкормки для рептилій бувають і як їх правильно давати читайте в статтях:

Vitamins-minerals-ukr-min

Чим не можна годувати черепах? До чого призводить неправильний раціон? Часті помилки при годуванні

Ми розібралися чим можна годувати черепах, на скільки велику роль відіграє правильний раціон і до чого може привести неправильний. На наступних прикладах розглянемо окремі типи заборонених продуктів та їх вплив на організм черепах (для наочності).

Сухопутних (травоїдних) черепах НЕ МОЖНА годувати:

  • Капуста білокачанна і пекінська, броколі, інші види капусти, помідори — мають високу концентрацію фосфору. Надлишок фосфору призводить до вимивання кальцію з кісткової тканини, що веде до рахіту.
  • Творогом, молоком, хлібом — ці продукти не засвоюються організмом черепахи, б’ють по шлунку та нирками, викликаючи ниркову недостатність.
  • Авокадо — (токсичний) для організму черепах
  • Цитрусові, виноград — тимпанія, бродіння
  • Картоплею
  • Редька — викликає дефіцит йоду та утворення зоба (збільшення щитовидки)
  • Шпинатом, горохом, квасолею, кукурудзою та іншими бобовими – підвищена кількість оксалатів, які порушують всмоктування кальцію
  • Фруктами та ягодами (для видів, які в природі їх не їдять)
  • Будь-якими видами перцю та селери
  • Огірками — сечогінне
  • НЕ МОЖНА годувати лише одним видом їжі на постійній основі. Наприклад, тільки салатом або кульбабами. Особливо не використовуючи в раціоні вітамінних та кальцієвих підкормок для рептилій.

Прісноводних (хижих) черепах НЕ МОЖНА годувати:

  • Філе риби без нутрощів і кісток — дефіцит вітамінів та мінералів
  • Жирною рибою (мойва, кілька, тюлька, салака) – сприяє перегодівлі
  • Кормом для інших тварин (наприклад, кішок, собак, тхорів, їжаків та інших теплокровних)
  • Сосиски, сардельки, ковбаса, крабові палички, сир
  • Кальмари — викликають помутніння очей в черепах
  • М’ясо тварин (яловичина, свинина, баранина, курка, індичка). Це не стосується субпродуктів, а саме печінки та серця курки, яловичини, баранини
  • Гаммарус — занадто білкова їжа. Крім того, в маленьких черепах він викликає здуття кишечника (тимпанію)
  • Незбалансованими дешевими сухими кормами для постійного годування (на постійній основі можна давати JBL Tortil, JBL Energil, JBL Agil , Tetra Reptomin , Sera Carnivor, Sera Raffy)
  • НЕ МОЖНА годувати лише одним видом їжі на постійній основі. Раціон черепахи має бути максимально різноманітний. Наприклад, як уже говорилося раніше, філе риби без нутрощів – це лише білок, який не принесе користі. Риба повинна даватися з усіма нутрощами та кістками. Крім того, в раціоні хижої черепахи повинні бути равлики, трави, печінка і серце яловичини або курки (джерело вітаміну А), але не м’ясо. Вся їжа дається в сирому вигляді.

Частота годування. Розмір порцій

Головне правило — краще недогодувати, ніж перегодувати. Дорослих черепах не можна годувати щодня: це не ссавці. У черепах дуже низький метаболізм і для перетравлення їжі потрібно більше часу. Крім того, як уже говорилося раніше, їжа повинна містити багато клітковини та мало білка (овочі та фрукти не підходять). Тому дорослих черепах необхідно годувати 2-3 рази на тиждень . Інакше в зв’язку з перегодовуванням не уникнути серйозних проблем зі здоров’ям черепахи.

Читайте також  Чому червоновуха черепаха відкриває рота? Пневмонія в черепах. Запалення легенів

Детальніше про частоту харчування та перегодівлю:

Розміри порцій необхідно розраховувати таким чином, щоб черепаха їх з’їдала приблизно за 20 – 30 хвилин. Ще один критерій — обсяг їжі повинен становити приблизно 1/3 – 1/2 об’єму панцира черепахи.

x_bae92c8f Так виглядає черепаха з перегодовуванням

Годувати черепах необхідно лише в першій половині дня. Всі процеси травлення повинні приходити на день, коли є можливість достатньо прогрітися і краще перетравлювати їжу.

Що робити, якщо черепаха відмовляється від їжі?

Часто так буває, що черепахам дають неправильну для її виду їжу (наприклад, виноград сухопутним або м’ясо хижим), аргументуючи, що іншу їжу черепаха не їсть. Таке буває і справді вирішити цю проблему допоможе звичайне голодування. Два тижні без їжі (для здорової черепахи це зовсім не термін, тому що вона може прожити без їжі і пів року) і вона буде їсти те, що ви їй запропонуєте, в тому числі й правильну їжу: для сухопутних черепах – бур’яни, для хижих черепах – риба (разом з нутрощами), равлики, трави.

Детальніше:

Що робити якщо черепаха їсть ґрунт чи каміння?

Черепаха, яка не отримувала достатньо кальцію і вітамінів в раціоні намагатиметься поповнити запас поїдаючи ґрунт (пісок, землю) або каміння. Це може призвести до закупорки кишківника і навіть смерті тварини. Якщо ваша черепаха не отримувала кальцієвих та вітамінних підкормок для рептилій у своєму раціоні та/або неправильно харчувалася, але ви хочете використовувати правильний ґрунт, спочатку необхідно давати мінеральні та вітамінні добавки протягом кількох місяців. Тільки після цього можна селити черепаху на природний ґрунт, спостерігаючи за нею перший час.

Камені та пісок, не будучи кальцієм, не розчиняться у шлунку черепахи. Якщо черепаха має досить високий рівень клітковини в організмі, є ймовірність, що каміння або грунт можуть вийти в процесі дефекації. Якщо цього не станеться, виникне закупорка кишечника, що дуже важко піддається лікуванню.

Черепахи, що живуть в дикій природі, також можуть споживати каміння, але це не викликає проблем. Все тому, що вміст клітковини в раціоні диких черепах настільки великий, що навіть каміння безпечно проходить через систему травлення, не накопичуючись в ньому. Це було підтверджено рентгенологічними дослідженнями. Однак якщо дієта черепах, що містяться в неволі, містить мало клітковини, цей транспортний механізм порушується, і тоді грунт (пісок, земля) або каміння, можуть викликати проблеми.

Детальніше читайте у статті:

Основні помилки в годуванні черепах

Найчастіше, власники черепах роблять такі помилки:

  • Дають їжу, яка не відповідає виду черепахи. Наприклад, годують травоїдну черепаху овочами та фруктами (або в найгіршому випадку м’ясом або іншою людською їжею), а водну (хижу) — рослинною їжею чи всім підряд.
  • Годують лише одним типом їжі. Навіть якщо це риба, яку можна давати, з однієї риби хижа черепаха не отримає всього того, що їй необхідно для повноцінного існування. Ще гірше, коли годують одним типом їжі, яка навіть не претендує на основне звання (наприклад, гаммарус або креветки).
  • Дають неправильний фабричний корм хижим черепахам. В ролі основного виду корму можна використовувати лише перевірені корми від професійних виробників (наприклад, JBL , Tetra Reptomin , Sera Carnivor)
  • Не додають у раціон кальцієві та вітамінні підкормки для рептилій. Внаслідок чого в черепах трапляються гіповітамінози, викривлення або пом’якшення панцира, переломи кінцівок. Детальніше →
  • Годують черепаху надто часто. Детальніше →

На закінчення

Ось ми й розглянули основні моменти в харчуванні хижих (наприклад, червоновухих або болотяних) та сухопутних (наприклад, середньоазіатських) черепах. Цієї інформації більш ніж достатньо для того, щоб мати уявлення про те, чим можна годувати черепах, і про те, наскільки правильне харчування відіграє важливу роль в їхньому житті. Намагайтеся максимально урізноманітнити раціон, спираючись на дозволені продукти, давайте перевірені підкормки для рептилій, не перегодовуйте і ваша черепаха скаже вам спасибі.

Дивіться інші корисні статті про харчування черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *