Чому черепахи реагують на чорний колір? Черепахи ненавидять чорний колір?

Інтернет наповнився різними відео, як черепаха атакує чорне взуття, хоча зовсім ігнорує біле або інші кольори. І таких відео багато. Ось приклад:

Але чому ж так відбувається? Невже черепахи расисти? 🙂

Зовсім ні 🙂 Черепаха не може бути расистом, бо їхні звички ґрунтуються на інстинктах.

Щоб зрозуміти, чому черепахи не люблять чорний колір, необхідно дати відповідь на інше питання: а чому черепаха взагалі на щось нападає? Адже, як нам відомо, майже всі черепахи використовують свій панцир як єдиний захисний механізм. Черепахи, що спритніші (наприклад, червоновухі), крім цього, можуть ще швидко зісковзнути у воду, почувши найменші ознаки небезпеки. Але все одно це не завжди допомагає і головна надія на порятунок, найчастіше, — панцир. Ось ще відео з цього приводу:

Список всіх можливих причин нелюбові чорного кольору черепахами:

Використання панцира як єдиного захисного механізму недостатньо?

Чорні змії, що нападають на черепах, — отруйні. Якщо вони кусають черепаху, отрута поширюється по тілу черепахи за 12 годин. Ці змії можуть атакувати черепах, навіть якщо ті ховаються в панцирях. Через це черепахи мають вбудований інстинкт, який ініціює реакцію «бий або біжи», коли вони бачать чорні кольори (чорні предмети), наприклад, взуття.

Через це в черепах виникає бажання відбиватися від усього чорного. Якщо, крім цього, чорний колір здається черепасі небезпечним, наприклад, у разі різких рухів об’єкта, черепахи здаються і ховаються в панцир.

Хижаки черепах та їхніх яєць зазвичай чорні

Чорний не є звичним природним кольором в середовищі черепах, якщо це не хижак. Тому це також може бути причиною.

Зазвичай черепахи не нападають на своїх природних хижаків, бо вони мають для цього свій захисний механізм. Насправді така реакція на чорний колір через те, що вони намагаються відбитися від «потенційних хижаків» їхніх «потенційних яєць». Але це не відноситься до всіх черепах, а тільки до тих, які не відмовляються від своїх яєць відразу після кладки.

Читайте також  Цікаві факти про черепах

На відміну від черепах, які кидають свої яйця після кладки, щоб не привертати до них уваги, деякі черепахи насправді залишаються та захищають свої яйця, сидячи на них, як птахи. І принаймні два основних природних хижаки, які можуть з’їсти яйця, мають саме чорний колір: чорні змії та ворони.

Тепер, якщо припустити, що черепаха не найрозумніша тварина і не завжди зможе відрізнити черевик від ворони, або змію від шматка чорної стрічки, було б логічно, що вона має інстинктивну реакцію атакувати чорний колір. В природі не так багато чорного, крім потенційних хижаків, які здатні нашкодити яйцям черепах, і головний механізм їх ідентифікації якраз таки по кольору.

Черепахи справді ненавидять чорний колір та атакують усі об’єкти чорного кольору. Дослідження показує, що коли черепахи бачать чорний колір, в них значно підвищується рівень гормонів кортизолу і адреналіну. В результаті вони лютують і нападають на все чорне. Черепахи думають про своїх хижаків, коли ви даєте їм чорну стрічку. Вони тлумачать чорну стрічку як чорну змію, яка зазвичай нападає на черепах та їх яйця.

На відео нижче ви можете побачити чорну змію, що бореться з черепахою:

Чи бувають винятки?

Коли черепахи бачать чорний об’єкт, вони відразу “згадують” зі своєї довготривалої пам’яті, чи бачили вони колись його раніше. Якщо вони знайомі з об’єктом, вони ненавидять його менше, ніж новий для них образ.

Якщо ви показуватимете черепасі один і той же чорний об’єкт знову і знову, черепаха зрештою звикне до нього і не буде атакувати його щоразу, коли побачить. Однак, це може не вдатись, якщо об’єкт рухається.

Через вірусні відео в інтернеті багато хто думає, що черепахи ненавидять лише чорне взуття, але це стосується і чорних речей різної форми. Однак, судячи зі спостережень та експериментів, черепахи правда ненавидять чорне взуття більше, ніж інші чорні предмети. Пояснення цьому може бути в тому, що кросівки мають химерну форму, що нагадує хижаків. Їхній мозок недостатньо розвинений, щоб відрізнити своїх хижаків від взуття, для цього вони мають “ідентифікатор кольору”. Теоретично це зручно: в дикій природі часу на роздуми може не вистачити, а колір це досить зручно, погодьтеся.

Читайте також  Що робити, якщо черепаха млява та відмовляється їсти?

Дехто припускає, що черепахи погано бачать чорний колір, але це не так. Вони чудово розрізняють кольори, проте не можуть інтерпретувати форми.

Черепахи в стресі більш агресивні

Черепахи — спокійні істоти, яким не потрібно багато, щоб зберігати спокій. Для цього необхідно створити правильні умови утримання в неволі:

Однак, якщо є вади в умовах утримання, діапазони температур чи вологості в тераріумі не в нормі, це може призвести до стресу. Фізичний стрес може перерости в емоційний стрес, і черепахи будуть поводитися так само, як і будь-яка інша “невдоволена” істота.

Це може призвести до додаткової агресії, спрямованої на все, що знаходиться в полі зору, оскільки черепаха намагатиметься полегшити свої страждання. Їхні тарани будуть віддушиною та помилковою спробою захисту. Стрес змушує черепах почуватися некомфортно, і вони атакують колір, який найбільше ненавидять, а саме чорний.

Це також може статися, коли черепаха відчуває, що з нею надто погано поводяться. Якщо ви берете її на руки, гладите, обіймаєте або надто багато взаємодієте з нею протягом дня чи тижня, черепаха може почуватися пригніченою. Через це щоразу, коли черепаха бачить вас, вона може спробувати протаранити ваші ноги або інших домашніх улюбленців. Таких відео, до речі, також є чимало в інтернеті.

В цьому випадку краще залишити черепаху одну на пару днів в комфортних для неї умовах (посилання вище), щоб вона могла перезарядити свої “соціальні батареї”.

Читайте також  Чому червоновуха черепаха постійно сидить у воді чи на березі?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *