Стрижка кігтів сухопутних черепах. Як правильно обстригти кігті черепасі?

Утримання черепах як домашніх улюбленців вимагає особливих знань та уваги до догляду за цими тваринами. Один з аспектів догляду, який часто залишається поза увагою власників, – це стрижка кігтів. На відміну від багатьох інших домашніх тварин, черепахам також потрібна стрижка кігтів за потреби, особливо якщо вони утримуються в умовах, які не дозволяють їм сточувати кігті природним шляхом.

До речі, це стосується і дзьоба. Він також вимагає корекції, якщо черепаха не має змоги зробити це природним шляхом. Про те як правильно відкорегувати дзьоб читайте в статті за посиланням:

Яким черепахам потрібна стрижка кігтів?

Зазвичай, потреба в стрижці кігтів виникає у сухопутних черепах, які живуть на м’якому грунті, на якому кігті не сточуються. Водним черепахам кігті зазвичай не підстригають, а у червоновухих черепах довгі кігті використовуються для розривання їжі та догляду за самками (у самців).

Як правильно стригти кігті черепасі

Оптимальним інструментом для стрижки кігтів є бормашина (дрель) або машинка для манікюру. Також можна звернутися до ветеринара-екзотолога або ратолога (спеціаліста по гризунам). В домашніх умовах кігті черепахам можна підстригати манікюрними кусачками або ножицями для стрижки кігтів кошенят та цуценят.

Важливо підстригати тільки ороговілі частини, в яких не проходять кровоносні судини (це видно на просвіт: більш світлі частини можна стригти, більш темні – ні). У разі появи кровотечі, рану необхідно промокнути ваткою або ватним диском з перекисом водню, або кінчик кігтя можна опустити в марганцівку.

Кігті черепахи

Судини позначені на фото для прикладу

Чому в черепахи відростають кігті та дзьоб в неволі?

У природі та за правильного утримання в неволі черепаха самостійно сточує клюв та кігті. Але, коли черепаху годують м’яким кормом з великою кількістю білка та постійно утримують на м’якому грунті (тріска, сіно), то кігті та клюв відростають надмірно, і їх доведеться обстригати. Також надмірне відростання клюва може свідчити про нестачу вітамінів та кальцію в кормі та відсутність (або використання неправильної) УФ лампи для рептилій.

Читайте також  Перегрівання черепахи влітку. Що робити, щоб не перегріти черепаху?

Правильна стрижка кігтів та клюва допомагає запобігти травмам і забезпечує один з пунктів комфортних умов життя черепахи в неволі. Однак, не слід запувати і про саме головне. Нижче ви знайдете посилання на всі важливі аспекти в догляді за черепахою.

Читайте детальніше про самі головні аспекти в утриманні сухопутної черепахи:

Інші корисні статті про годування черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *