Скільки черепах краще утримувати? Чи потрібна черепасі пара? Що робити, якщо черепахи б’ються?

Нерідко в людей виникає бажання завести відразу декількох черепах, начебто їм двом буде «веселіше». Проте, вже є помилкою вважати, що черепахи наділені такими ж почуттями або поведінкою, як теплокровні істоти (собаки чи коти, для прикладу). Насправді черепахи влаштовані зовсім інакше.

Черепахи – взагалі не соціальні тварини. За способом життя вони одинаки і не потребують пари (на відміну від птахів чи гризунів). Черепахи шукають партнера лише в період парування. З іншого боку, вони не мають ніяких материнських інстинктів. Черепаха не може відчувати нудьги, якщо буде одна в тераріумі. Як бачите, ця тварина сильно відрізняється від типових домашніх тварин.

Крім того, в неволі утримувати черепах разом навіть не рекомендується: вони досить часто можуть не ладнати між собою. Більше того, черепаха, що сильніша може домінувати над співмешканцем (через що, як наслідок, одна черепаха росте і виглядає краще за іншу). Хижі черепахи (наприклад, червоновухі) в разі агресії, якщо вчасно не вжити заходів, здатні покалічити або навіть вбити слабшого співмешканця. Така природа, і не завжди вона добра.

Тому якщо черепахи виявляють навіть найменшу агресію один до одного, необхідно вжити заходів для екстреного розселення, інакше наслідків не уникнути. Це може бути як просто сильний стрес, так і фізичні каліцтва. 

Які особливості в догляді однієї та декількох черепах

Догляд однієї черепахи:

  • Потрібен не такий великий тераріум чи акваріум, як для декількох черепах
  • Немає проблем, пов’язаних з тим, що черепахи не вживаються разом (стреси, травми, відсутність апетиту, пригнічення слабкіших черепах)
  • На одну черепаху необхідно менше витрат (наскільки дорого утримувати сухопутну черепаху)
  • Простіше контролювати поведінку черепахи (наприклад, кількість з’їденої їжі або відвідування туалету)
  • Не потрібно пильно спостерігати за тваринами, особливо якщо потрібно кудись поїхати
  • Черепаха не заразиться або загине через хворобу іншої черепахи

Догляд кількох черепах різних статей:

  • З’являється можливість спостерігати як черепахи взаємодіють один з одним (за залицяннями, спарюванням, відкладанням яєць, народженням малюків). Але, на це може піти багато років і потрібен певний досвід
  • Тварини можуть розмножуватися
  • У черепах по-різному складаються взаємовідносини: іноді ігнорують один одного, іноді виявляють агресію, іноді це щось на зразок дружби
  • Черепахи можуть копіювати звички один одного. Активність однієї черепахи змушує другу ставати також активною. Наприклад, черепаха, яка відмовляється від їжі, може почати їсти просто наслідуючи свого співмешканця
  • Зворотня ситуація: сильніша черепаха домінує над сусідом і пригнічує його, внаслідок чого сусід менше їсть і гірше росте
  • Можуть бути бійки та травми через територію або їжу. Самець сухопутної черепахи може травмувати самку в процесі парування або загравання.
Читайте також  «Карликові» черепашки. Чи можливо завести міні черепашку?

Як підселити нову черепаху?

Насамперед, спочатку рекомендується заводити одну черепаху. Потім, коли ви надасте для неї всі умови утримання та вникнете у всі нюанси (яких не так мало), ви можете підготувати ще один тераріум або акваріум з усім необхідним обладнанням для другої черепахи на випадок «плану Б». Але, перед тим як пробувати поселити черепах разом необхідно вжити комплекс спеціальних заходів не тільки для того, щоб черепахи вжилися, а й для того, щоб нова черепаха не заразила інших, якщо вона хворіє чимось у прихованій формі або без явних симптомів. Для цього необхідно організувати карантин і тимчасові умови для нової черепахи, а черепаху старожила тимчасово відселити зі свого тераріуму (можна помінятися місцями після дотримання карантину), щоб вона не виявляла агресію, борючись за свою територію.

Тільки після дотримання цих правил їх можна поселити разом, і спочатку уважно спостерігати за їх поведінкою. В разі бійки та заляканості однієї з тварин (наприклад, якщо вона постійно ховається), їх необхідно негайно розселити по різних тераріумах.

IMG_8459-min Туко та Роксі

Якщо черепахи вже мешкають разом

Нерідко в людей з’являється відразу кілька черепах, яких одразу починали тримати разом, а потім черепахи не вживаються в одному тераріумі. Далі будуть корисні поради і тим, хто вже має декількох черепах, і тим, хто має намір підселити до своєї черепашки нового співмешканця.

Приблизні розміри акваріума для червоновухих черепах:

Наприклад, для пари малюків червоних черепах може вистачити акваріума на 40 л, а для 2-3 дорослих (близько 15 см) знадобиться прямокутний акваріум мінімум на 300 літрів.

Читайте також  10 плюсів та 10 мінусів заводити черепаху

Детальні розрахунки розмірів дивіться за посиланням:

Розрахунки акваріума детальніше

Що робити, якщо черепахи б’ються чи виявляють агресію один до одного?

Можливі причини:

  • Конфлікти через їжу. Якщо бійки відбуваються лише під час годування черепах, годуйте їх окремо
  • Бійки через голод. Якщо годування черепах відбувається нечасто (за мірками черепах), наприклад, раз на тиждень і більше. В такому разі черепаха зможе спробувати навіть з’їсти іншу
  • Бійка за територію (дуже часта причина агресії черепах у неволі). За нестачі особистого простору черепахи боротимуться за своє «місце під сонцем». Найбільше це актуально для вагітних самок. Завжди спокійна, до цього, самка може нападати на інших черепах, які заважають їй облаштувати гніздо і відкласти яйця. Але це не є винятком і для вагітних самок. Будь-яка черепаха намагатиметься відвоювати собі простору, особливо за його нестачі. Тому надто великого тераріума чи акваріума для черепах не буває.
  • Статева поведінка. Самець задирає самку, щоб привернути увагу. Два самці б’ються за територію та за самок, щоб показати хто вартий уваги.

Можливі вирішення проблеми:

  • Годувати черепах досхочу, окремо один від одного, і не рідше ніж раз на 2-3 дні. Як часто годувати черепах?
  • Забезпечити великий акваріум або тераріум, щоб не стояло питання нестачі простору. Розрахунки акваріума
  • Це стосується і ділянки суші, якщо водоплавні черепахи. Вони повинні вільно лежати під лампами, не вилазячи один на одного і не зіштовхуючи один одного в воду
  • Організувати 2 окремі акваріуми
  • Якщо акваріум великий та довгий, поставити перегородку та зробити додатковий берег із лампами. Які лампи потрібні для черепах?
  • Відсадити вагітну самку (якщо ви впевнені, що вона вагітна), щоб вона спокійно відклала яйця
  • Не тримати в акваріумі кілька самців, оскільки найімовірніше будуть конфлікти. Особливо у середньоазіатських черепах. Як визначити стать черепахи?
  • Черепахи-старожили захищатимуть свою територію. Тому старих черепах перед поселенням до нових необхідно відсадити на 2 тижні, а в цей час дати новачкові освоїтися в тераріумі.
Читайте також  Білий наліт на панцирі. Чому біліє панцир у червоновухих черепах?

При виборі числа черепах пам’ятайте ці факти:

  • 5 маленьких червоновухих черепах по 3-4 см це не теж саме, що 5 дорослих черепах по 20-25 см завдовжки. У правильних умовах черепахи швидко ростуть. Якщо немає впевненості в тому, що зможете надати великий тераріум чи акваріум, можна навіть не намагатись селити їх разом. Як визначити вік черепахи?
  • Черепахи — одинаки, їм не буває нудно
  • Визначити стать молодої черепахи неможливо. Дві маленькі черепашки можуть бути однієї статі. Як визначити стать черепахи?
  • Деякі види водоплавних черепах через їхню агресивність не можна тримати разом взагалі (тріонікси, кайманові, грифові, зміїношийні).

Колективність черепах

Більшість черепах краще тримати певними групами, що складаються з особин одного виду, за принципом кілька самок на одного самця (наприклад, один самець на 3-4 самки). Не можна тримати інших черепах поруч із каймановими, грифовими або тріоніксами: це дуже агресивні види.

Не варто селити види з різних географічних зон, щоб уникнути захворювань, невластивих їм у своєму середовищі. Також краще не тримати черепах, що сильно відрізняються за розмірами, так як великі тварини можуть наносити травми дрібним і постійно пригнічувати їх. Винятком можуть бути дорослі самки (вони зазвичай більші за самців) з дорослими самцями.

В ідеалі, на одного сухопутного самця має припадати від двох самок. Якщо в тераріумі мешкає одна самка і один самець, необхідно їх іноді розсаджувати.

tenor (2)
Грифова черепаха

Спільна поведінка

При спостереженні за групами черепах та черепахами-одинаками, були зроблені висновки, що колектив краще формувати надовго і не змінювати його учасників. Якщо хтось із членів колективу залишає його чи приходить нова черепаха, то вся соціальна структура групи може зруйнуватися. Черепахи з таких груп пам’ятають один одного та шукають звичну групу, якщо раптом опиняються на самоті.

Черепахи без будь-яких проблем чудово живуть поодинці. Однак вони здатні і на соціальні відносини, і можуть навіть копіювати поведінку інших особин. Але для цього необхідно вжити спеціальних заходів, а не просто необдумано селити черепах разом.

На нашому сайті можна отримати корисну інформацію про догляд черепах , також можна купити спеціальні УФ лампи та підкормки для рептилій .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *