Чи дорого насправді коштує УФ лампа для черепахи? Скільки коштує утримання сухопутної черепахи?

Скільки коштує утримування сухопутної черепахи? Скільки коштує УФ лампа для черепах?

Досить часто новачків в тераріумістиці бентежить ціна на УФ лампи для рептилій. Чимало людей стверджують, що 1500-1600 грн за якісну УФ лампу для черепахи це дорого… Так, безперечно, якісна УФ лампа — недешевий продукт та її необхідно регулярно замінювати. Але, по великому рахунку це єдиний дорогий розхідник, в якому потребує черепаха протягом року. Інші дорогі речі (наприклад, тераріум або світильники) не являються розхідниками та купуються разово і надовго. Крім того, ціни на них можуть суттєво відрізнятися, все залежить від індивідуальних потреб та якості. Тому ці речі не будемо брати до уваги. Чи так дорого насправді коштує УФ лампа?

Давайте проаналізуємо витрати, наприклад, на середньоазіатську сухопутну черепаху:

IMG_0757-min

Чи бувають дешеві УФ лампи для черепах?

Можна, звичайно, купити лампу дешевше, в якій УФ-випромінювання вистачає на півроку максимум, і це не кажучи вже про його якість. Майже всі такі лампи не дають необхідний рівень ультрафіолету, служать не так довго як вказують на коробці і саме головне: не мають правильний спектр випромінювання, через що не тільки не утворюється новий вітамін D, але ще й руйнується раніше накопичений, що може бути згубно для рептилії. Таким чином, вибираючи ультрафіолетову лампу для своєї тварини, ви повинні бути впевнені у її ефективності та безпеці. Більшість китайських УФ ламп необхідно міняти кожних 3-4 місяці, коштують вони не набагато дешевше європейських ламп, гарантований термін УФ-випромінювання в яких складає близько 12 місяців. В результаті те, що здається дешевше, може обійтися вам у 3-4 рази дорожче.

Порада: якщо є можливість, ви можете замовити УФ лампу від інших хороших виробників (наприклад, Arcadia або Zoo Med) за кордоном на Amazon або Ebay, але такий варіант не завжди себе виправдовує. Залежить від вартості доставки, і, що важливо, якщо черепаха у вас тільки з’явилася, то доведеться зачекати деяке час, що точно не піде тварині на користь.

Читайте також  УФ лампа JBL Reptil Desert UV 23 W для СУХОПУТНИХ та ВОДОПЛАВАЮЧИХ черепах. Яку УФ лампу вибрати для червоновухої черепахи?

Чи дорого насправді коштує якісна УФ лампа?

Вартість якісної УФ лампи JBL Reptil Desert UV Light 23W – 1600 грн. Тобто в кращому випадку це 1600 грн на рік або 160 грн на місяць.

Цікаво подивитись в порівнянні. Візьміть, наприклад, собаку і порахуйте м’ясо, кістки, сухі корми, щеплення, вітаміни, підкормки, ветеринари, стрижки. Або кота: той же корм, той же ветеринар, кастрація, стерилізація, шампуні, нашийники, зіпсовані шпалери в кінці кінців. Повірте, це може бути і 150 грн на тиждень.

Погодьтеся, якщо проаналізувати у довгостроковій перспективі, то утримання черепахи (наприклад, сухопутної) зовсім не затратне. Для неї потрібно надати всі необхідні умови і раз на рік замінювати УФ лампу на нову (якщо хороша марка). По суті УФ лампа для рептилій — єдиний дорогий витратний матеріал в догляді черепахи.

Заміна проводиться із зазначеною періодичністю, якщо використовується УФ лампа якісного виробника.

Середньоазіатська черепаха харчується бур’янами, які не потрібно купувати, їй не потрібно робити щеплень, її не потрібно стригти. Все що їй необхідно — це придбати (або зробити) тераріум, забезпечити ґрунтом та лампами. Без цього мінімуму тримати черепаху неможна!

Висновок

Перед тим як стверджувати, що УФ лампа для черепахи це дорого або запевняти, що вона і без неї може прожити, вивчіть що таке рахіт у черепах. Усвідомте важливість ультрафіолету для цих тварин. Зрозумійте, що УФ лампа — це інвестиція в здоров’я вашої тварини і без неї просто не можна тримати черепаху в неволі. Після подумайте, що фінансові витрати на вашого панциреносця навіть не зрівняються з витратами на інших домашніх улюбленців, і тільки тоді робіть висновок. І якщо після прочитаної статті вам все ще здається, що це дорого, тоді не заводіть черепаху і заощаджуйте 1600 грн на рік.

Читайте також  10 головних питань про УФ лампи, які мають виникнути у власника рептилії/черепахи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *