Догляд (утримання) середньоазіатської сухопутної черепахи. Все в одній статті

Среднеазиатская сухопутная черепаха Середньоазіатська сухопутна черепаха в природі
Среднеазиатская сухопутная черепаха в плохих (неправильных) условиях
Середньоазіатська сухопутна черепаха в домашніх умовах, хвора рахітом

В цій статті буде описана така тема, як утримання черепахи в домашніх умовах. А саме популярний домашній вид сухопутної черепахи під назвою середньоазіатська черепаха або степова черепаха. Стаття присвячується цьому виду не просто так. По-перше, я сам власник таких рептилій і можу поділитися своїм досвідом . Більшість прикладів буде розглянуто на моїй черепасі, Роксі. Її життю присвячений окремий розділ на сайті — Блог черепахи Роксі . По-друге, на превеликий жаль, забагато людей надто буквально приймають визначення «домашня тварина» до черепах і можуть утримувати їх на підлозі. Наприклад, як кішку чи собаку, що є абсолютно неприйнятним.

Черепаха — це екзотична тераріумна тварина, яка занесена до Червоної книги. Щоб мати уявлення, що для неї добре/погано або що можна/не можна потрібно чітко розуміти як даний вид живе у своєму середовищі.

В цьому випадку свою назву середньоазіатська черепаха отримала саме через ареал. Вона зустрічається у всій Середній Азії, в південних районах Казахстану, в Киргизстані, Узбекистані, Туркменістані, Таджикистані, Північно-Східному Ірані, Афганістані, Сирії, Лівані, у північно-західних районах Індії та Пакистану. Вона мешкає в глинистих і піщаних пустелях із заростями полину, тамариску або саксаулу, в передгір’ях до висот 1200 м над рівнем моря, в долинах річок, на сільськогосподарських землях.

В природі середньоазіатська черепаха харчується ефемерними рослинами пустелі, баштанними культурами, сходами багаторічних трав та чагарників.

 Годування

З її середовища вже можна зробити деякі висновки. Раціон черепахи в домашніх умовах має містити найбільш наближений тип їжі до природного. В Україні це бур’яни. Наприклад, такі:

  • Кульбаба (листя та квіти)
  • Кропива (молода)
  • Подорожник
  • Конюшина (листя та квіти)
  • Бодяк
  • Снить (яглиця)
  • Сіно (джерело грубої клітковини)
  • А також багато інших рослин із списку дозволених рослин та трав

Ці трави досить відомі. Навесні і влітку їх можна знайти практично скрізь, але збирати їх потрібно в місцях віддаленіших від доріг. Перед тим як дати черепасі їжу, не забудьте промити її під водою (заодно рослина прийме вологу). Як бачите, в плані раціону все дуже просто та, що не мало важливо, безкоштовно.

Важливо годувати черепаху різноманітно і в цьому вам може допомогти навіть ваш телефон. На сьогоднішній день дуже просто, за допомогою смартфона, можна розпізнати будь-яку рослину і дізнатися чи можна давати її черепасі. Докладніше читайте в статті:

1
1
5
8
4
3
11
2
15843112

Деякі з цих рослин можна давати на постійній основі, а деякі необхідно чергувати та обмежувати. Докладніше про ці та інші рослини дивіться за посиланням:

Що робити в зимовий період?

На холодну пору року трави потрібно попередньо заморожувати чи сушити. Просто покладіть необхідну кількість заготовок в пакет та в морозилку. Або розкладіть зелень на плоскій поверхні (на столі, підвіконні, шафі тощо) і нехай сохне природним шляхом. Не сушіть траву під прямим сонячним промінням, а в затінку. Так рослини збережуть в собі максимум користі. Сушену їжу можна тримати в пакеті, в темному сухому місці.

Також сухі трави можна купити в аптеці (календула, кульбаба, подорожник та ін.), їх можна підсипати в суміші їжі. Взимку можна терти моркву і додавати до неї суху траву. Робити таку кашку не складно, а користь від неї безперечно є.

Категорично заборонено давати будь-яку “людську” їжу: м’ясо, рибу, молочку, хліб, яйця чи корми інших свійських тварин. Такі продукти дуже шкідливі черепахам. Їх вживання б’є по шлунку та ниркам, що згодом викликає згубні хвороби. Так само як не рекомендується давати фрукти. Вони також не розраховані на ШКТ середньоазіатської черепахи, викликають бродіння та погано засвоюються. Крім того, не можна давати капусту та інші продукти, в яких багато фосфору, він виводить кальцій із організму черепахи.

Висновки: черепаху потрібно годувати травами (95% раціону), дуже рідко давати овочі (наприклад, морква, у ній є вітамін А). Заборонено давати продукти не розраховані на цей вид тварини.

Як часто потрібно годувати середньоазіатську черепаху

Серед усіх рептилій саме черепаха має один із найнижчих рівнів метаболізму. Їжа в них перетравлюється дуже довго: дні, тижні, а то й більше.

В природі середньоазіатські черепахи бачать їжу не завжди щодня. До того ж, в пошуках неї їм доводиться долати чималі відстані (не умовні тераріумні 70х40 см, а кілометри). Тобто, у них в природному середовищі багато фізичних навантажень і відносно небагато їжі.

Деякі власники черепахи у своїх міркуваннях щодо їх харчування доходять до того, що вважають за потребу годувати тварину по 2-3 рази на день, як і себе. Так, черепаха буде їсти стільки, скільки ви їй запропонуєте, але це їй зашкодить, а не допоможе. Не всі фрукти та овочі, які їмо ми, смачні та корисні для черепах. Складаючи раціон, намагайтеся орієнтуватися на природні харчові вподобання черепах і на те, чим вони харчуються в природі.

Читайте також  Через що виникають проблеми зі шкірою чи панциром червоновухої черепахи?

Маленьких черепах (до двох років) можна годувати щодня, але великого сенсу в цій рекомендації немає, тому що навряд чи у когось із вас знайдеться черепаха, якій рік чи трохи більше. Дорослих черепах годують через день/два/три в залежності від розміру тварини.

Годувати черепаху щодня можна лише на початку її життя (рік/два). Потім прийом їжі має бути 2-3 рази на тиждень чи навіть рідше, залежно від розмірів черепахи.

Тераріум та лампи

Наступний за змістом, але не важливості, пункт — це тераріум та лампи в ньому. Почнемо з ламп.

Ультрафіолетова лампа для черепах

Ультрафіолетові лампи допомагають засвоюватися кальцію, який черепахи отримують через вживання їжі. Він необхідний для зміцнення та зростання кісток та панцира, без нього у черепах розвивається метаболічні поршуення (рахіт). Наслідки рахіту жахливі: викривляється і робиться м’яким панцир, виростає дзьоб, кістки стають дуже ламкими. Використовувати потрібно ВИКЛЮЧНО спеціальні лампи для рептилій від перевірених виробників спектром UVB від 10% та ніякі інші! Наявність такої лампи в тераріумі середньоазіатської черепахи є обов’язковою.

(!) Ультрафіолетові лампи для рептилій не мають абсолютно нічого спільного з іншими різними побутовими УФ лампами такими як: сині лампи для обігріву (лікування), УФ лампи для перевірки грошей, медичні лампи будь-якого типу, лампи для косметики і т.д. Такі лампи можуть нашкодити, оскільки вони світять зовсім в інших діапазонах та мають інші властивості. Детальніше про те, як влаштована УФ лампа для рептилій.

Гріюча лампа

Для обігріву підійде звичайна лампочка розжарювання, її призначення — підтримувати температуру в теплому кутку тераріуму (світлячись в конкретний куток, а не на весь тераріум). Температура повинна бути в межах 30-33 ° C. Змінювати її можна за рахунок потужності або підняття/опускання лампи. В холодному (неосвітленому) кутку повинна бути температура 22-25 ° C. Черепаха сама визначить де їй комфортніше находитись в залежності від потреб: грітися під лампою або сховатися в тінь, вона повинна мати вибір. Спеціально виставляти її під лампи не потрібно.

Ультрафіолетова лампа для рептилій і лампа, що гріє, повинні бути увімкненні весь світловий день (близько 12 годин), імітуючи сонце в природі. На ніч лампи потрібно вимикати. В парі цих дві лампи замінюють черепахам функції сонця, без якого, в міру їхньої фізіології, вони не зможуть нормально жити в домашніх умовах.

Для сухопутної черепахи необхідно визначити місце для теплої сторони тераріуму. Там і потрібно розмістити лампу, що гріє і УФ лампу. В цій зоні черепаха буде лягати розпластавшись, щоб виставити більше ділянок тіла під тепло та ультрафіолет. У природі така поведінкова особливість має назву баскінг. А місце де черепаха це робитиме (в теплому кутку) називається «зона баскінгу».

Черепахи самі контролюють свою дозу ультрафіолету. Їхні поведінкові особливості полягають в тому, що вони самі визначають коли вийти на відкрите сонце (чи лампи в тераріумі) або відсидітися в тіні. Так само і в тераріумах та акваріумах (за наявності ламп та правильних умовах) їхня поведінка не відрізняється від природних. Завдання власника черепахи – надати їх.

Більше інформації за посиланнями:

Щоб спростити собі життя, ви можете придбати електронний або механічний таймер і налаштувати увімкнення та вимкнення ламп в потрібний час автоматично. Такі таймери продаються в багатьох магазинах побутової електроніки.

Навіщо черепасі тераріум?

Запам’ятайте! В жодному разі черепаху не можна тримати на підлозі, на вільному вигулі. Черепаха — це екзотична, тераріумна тварина. Будь-який найменший перепад температури або протяг (навіть непомітний для вас) може згубно вплинути на здоров’я черепахи. Детальніше →

Черепаха — холоднокровна тварина і це означає, що температура її тіла залежить від середовища, де вона знаходиться. Сама себе нагріти вона не може. А в їх місцях проживання, як відомо, температури не низькі, а ідеальні для свого виду. Тож давайте зробимо ідеальні умови для наших улюбленців і в нас вдома! Якщо немає бажання купувати спеціальні тераріуми, його можна зробити самому. Розмір підбирайте від 80 х 50 х 20 см на одну особину (МІНІМУМ). Тераріум повинен бути прямокутним, а не квадратним, щоб можна було створити теплий і холодний кут (градієнт температур). Матеріал, бажано, дерево (можна ДСП чи ОЗБ). Спереду встановіть скло. Це естетично, і ваша черепаха зможе бачити як справи у її адекватного господаря 😉

На фото приклад тераріума Роксі:

IMG_21223-min Терраріум Роксі (Розміри: 110 см х 50 см)

Черепаха — екзотична, тераріумна, холоднокровна тварина. Їй життєво необхідне правильне джерело ультрафіолету, правильні температури та просторий тераріум. Під час догляду в тераріумі потрібно постаратися максимально наблизити умови до природних. Щоб тварина жила довге, щасливе життя, потрібно імітувати її природне середовище з усіма потребами.

Переглянути детальний огляд всіх елементів в тераріумі Роксі ви можете за посиланням

Читайте також  Що варто дізнатись перед тим, як завести черепаху? Що потрібно зробити перед тим, як завести черепаху? 10 рекомендацій
IMG_9650
Роксі в зоні баскінгу

Ґрунт

Ще одна причина з якої черепаха має жити в тераріумі — це ґрунт. Шар ґрунту має бути від 10 см, щоб черепаха могла зариватися. Середньоазіатська сухопутна черепаха — це вид, що риє. В природі багато видів сухопутних черепах проводять чимало часу у грунті. Так вони зимують, сплять влітку в спеку чи ночують. Догляд черепах без ґрунту призводить до стресу тварини, бугристості панцира, стирання кігтів і т.п. Тому тримати середньоазіатську черепаху потрібно саме на ґрунті, а не на килимку у вигляді трави, тирсі, папері, газетах, тощо.

Ґрунт для черепах повинен бути безпечним, не запорошеним, не токсичним, не таким, що дратує слизові оболонки, абсорбуючим і максимально безпечним, якщо навіть буде з’їдений. При копанні черепаха повинна отримувати відповідне навантаження, підтримуючи тонус м’язів і форму кігтів. Грунт повинен щільно охоплювати черепаху, тим самим допомагаючи панцирю рівніше рости.

Для степових черепах рекомендуються такі види ґрунту:

  • Супісь
  • Пісок + земля
  • Кокосовий субстрат + пісок + земля
  • Ракушняк
  • Велика галька чи зріз дерева (зона годування)
  • Тріска (тимчасове рішення)
  • М’яке сіно (тимчасове рішення, холодна сторону тераріуму)

Детальніше про ґрунти для середньоазіатської черепахи:

Ґрунт для сухопутної черепахи. У пошуках ідеального ґрунту

IMG_0758
Роксі на трісці
IMG_9364
Роксі на суписі

Оптимальний вид ґрунту для середньоазіатської черепахи

(!) На момент написання статті я використовував букову тріску дрібної фракції як основний вид наповнювача, сіно в холодному кутку та гальку в теплому. Тріска доступна і не сильно припадає пилом, як тирса. В сіно черепаха може зариватися як в укриття, а може їсти його і поповнювати свої запаси клітковини. Велика галька відмінно підходить як майданчик, щоб лежати та приймати промені ультрафіолету або їсти.

Пізніше я додав у тераріум вологу камеру . З її допомогою можна замінити вологий ґрунт. Її наявність обов’язкова в тераріумах, в яких основний ґрунт не «тримає нору» (мається на увазі: не на основі землі чи піску). Тріска не підходить для черепахи як оптимальний вид ґрунту, так як це незручний вид матеріалу для копання і вона не тримає вологу. При копанні грунт повинен щільно охоплювати панцир, даючи необхідне навантаження. Це сприяє правильному і рівномірному зростанню панцира, а також підтримує тонус м’язів черепахи, в якої, до речі, і так недостатньо навантажень в тераріумних умовах.

В даний момент у Роксі в тераріумі супісь, як найоптимальніший і наближений до природи вид грунту для середньоазіатської черепахи.

Однозначно не можна використовувати для утримання черепах: гостру кам’яну крихту, каміння з гострими кутами, дуже дрібний пісок, газети, керамзит, наповнювач для котячих туалетів, пінопласт, солому.

Висновки: середньоазіатські черепахи — вид, що риє, а правильний ґрунт займає особливе місце в їх житті, а значить його наявність в тераріумі не просто рекомендація, а необхідність!

Вологість в тераріумі

У кожного виду і навіть підвиду черепах, має бути своя температура та вологість в тераріумі. Середньоазіатські черепахи потребують вологого ґрунту, але можна обмежитися вологою камерою з вологим мохом або кокосовим субстратом. Основний субстрат в цих черепах може бути повністю сухим за наявності імітації вологої нори, де в нічний час черепаха буде спати. Як основний субстрат цих тварин добре підійде, раніше згадана, супісь. За наявності такого ґрунту стінки тераріуму потрібно рясно обприскувати, приблизно 1-2 рази на день, особливо обприскування важливе на ніч. Середньоазіатським черепахам потрібно підтримувати вологість повітря щонайменше 60%. Заміряти вологість можна тераріумним гігрометром. За наявності вологої камери гігрометр потрібно розмістити всередині неї.

Волога камера

Волога камера використовується в тераріумах черепах, у яких використовується основний ґрунт не на основі землі чи піску. Так було і в Роксі спочатку.

Це досить важливий елемент в тераріумі черепах, особливо в тих, які більше схильні до неправильного зростання панцира (середземноморські черепахи, зірчасті черепахи, пантерові черепахи, шпороносні черепахи). У своєму ареалі черепахи люблять зариватися у вологий ґрунт, що допомагає підтримувати панцир необхідної форми. При копанні щільний вологий грунт обволікає панцир, плавно розподіляючи навантаження. Такий самий принцип обов’язково потрібно повторити в тераріумних умовах, якщо грунт не на основі землі або піску.

Увага! Що робити, якщо черепаха їсть ґрунт чи каміння?

Черепаха їсть або намагається їсти пісок або каміння через брак мінералів та вітамінів в організмі. Сухопутним черепахам в обов’язковому порядку потрібно давати мінеральні (кальцієві) та вітамінні підкормки. При виникненні гастрономічних вподобань до піску або землі, потрібно використовувати інший вид ґрунту і не випускати черепаху в місця, де є пісок і дрібне каміння (у тераріумі не можна тримати каміння менше голови черепахи). Пісок та каміння не розчиняються у шлунку черепахи. Якщо вони не вийдуть з фекаліями, це може призвести до закупорки кишечника, що дуже важко лікується і може призвести до критичних наслідків. Якщо ваша черепаха не отримувала вітамінів і кальцію та/або неправильно харчувалася, але ви хочете використовувати правильний ґрунт, спочатку необхідно давати мінеральні та вітамінні добавки протягом кількох місяців. Тільки після цього можна селити черепаху на природний ґрунт, не побоюючись, що вона його поїдатиме.

Читайте також  Вигул черепах на вулиці. Коли можна і як правильно вигулювати черепаху?

Кальцієві та вітамінні підкормки

Раз на тиждень, сухопутним черепахам, у тому числі і середньоазіатській, необхідно давати кальцієві та вітамінні підкормки у вигляді порошку (кращі виробники JBL та Zoo Med). Це необхідно робити на постійній основі, тому що в неволі черепаха не може отримати всіх необхідних елементів з однієї їжі. Але, важливо зазначити, що кальцій засвоюватиметься лише за наявності якісного джерела ультрафіолету. Справа в тому, що в природі сухопутні черепахи не одержують вітамін D3 з їжі, вони вміють виробляти його тільки з сонця, а він необхідний для засвоєння кальцію. Єдине його джерело для них – ультрафіолет. Тому давати сухопутним черепахам вітамін D3 у складі підкормки марно: він не засвоюється. Без D3, в свою чергу, не засвоїться і кальцій.

Рекомендується чистий карбонат кальцію без порошку D3. Одні з кращих і оптимальних кальцієвих підкормок для середньоазіатської сухопутної черепахи – це JBL MicroCalcium та Zoo Med ReptiCalcium. Їх рекомендується змішувати та давати разом із вітамінними підкормками JBL Terravit у співвідношенні 1:1.

Купання

Купання вважається необхідним для середньоазіатської черепахи, які за своєю природою отримують мало вологості. Купати черепаху потрібно раз на тиждень, у теплій воді. Рівень води має бути приблизно по шию, щоб черепаха не потонула. Після цього черепаху потрібно насухо витерти і помістити назад в тераріум.

Навіщо купати черепаху?

Купання стимулює роботу кишечника та поповняє водно-сольовий баланс організму тварини. Вона може пити воду, де знаходиться. При купанні в черепахи виділяються солі, і це дуже добре. Якщо сказати простими словами, наявність солей означає, що нирки працюють нормально. Солі в сечі утворюються лише у черепах, які в природі живуть у посушливих місцях.

Щоб викупати черепаху, її треба посадити в тазик або іншу ємність із теплою водою 30–35°С з-під крана (якщо вода наливається без термометра, то за відчуттями вона має бути ледве теплою. Наприклад, 36–37°С тепло для людини, але черепасі вже гаряча).

Середньоазіатська сухопутна черепаха отримує достатньо вологи при постійному купанні та прийомі вологої їжі. Але намагайтеся не обмежувати черепаху купаннями раз на тиждень. Місткість з водою не буде зайвою в тераріумі. Черепахи люблять пити та купатися і це дуже важливо для підтримки водно-сольового балансу. Зневоднення може призвести до неприємних наслідків: від проблем зі шкірою до проблем із ШКТ. Наприклад, можуть утворитися сольові запори.

У жодному разі не кладіть черепаху у ванну або раковину під струмінь води або навіть в раковину з постійним потоком води з крана! Не поодинокі випадки, коли в будинку раптово відключали гарячу чи холодну воду і тварина отримувала серйозні травми, зокрема внутрішніх органів!

Черепаха (Рокси) принимает ванну в тазике
Черепаха (Роксі) приймає ванну в тазику

Основні вимоги до утримання середньоазіатської сухопутної черепахи:

Підбиваючи підсумки, хочу зазначити, що, загалом, черепаху не важко утримувати. Догляд середньоазіатської черепахи кардинально відрізняється від утримання інших домашніх тварин (наприклад, собаки чи кота). Їй не потрібно приділяти надто багато уваги, робити щеплення, годувати щодня. Ця тварина зовсім не витратна: тераріум купується разово, а якісна УФ лампа змінюється щорічно. Але, проте, основні вимоги повинні бути обов’язково дотримані, щоб ваш улюбленець радував вас не один рік, а десятки років!

На закінчення

Хочу сказати, що до придбання черепахи потрібно підходити з особливою відповідальністю та серйозністю. Пам’ятайте, що черепаха це не іграшка! Вона не розвага для дітей, як часто її позиціонують! Черепаха — це не кішка або собака, її не можна лещати або гладити, від цього у неї буде тільки стрес. Потрібно звернути увагу і на те, що у багатьох черепах є гельмінти. Після контакту з черепахою потрібно завжди мити руки з милом.

Черепаха — це екзотична тераріумна тварина для спостереження, створення живого куточка у себе вдома. Але, ніяк не для того, щоб грати з нею, їсти чи спати.

І заводячи середньоазіатську сухопутну черепаху, пам’ятайте, що ця тварина занесена до Червоної книги. Це означає, що, перш за все, купувати (або забирати) черепаху потрібно у відмовників (людей, які відмовляються від своїх черепах), або на крайній випадок у тих, хто їх розводить. Але, НЕ в зоомагазинах: туди черепахи швидше за все потрапляють прямісінько з природи і не по своїй волі.

like turtles

This Post Has 2 Comments

  1. Кроме этих общих требований к террариумам для черепах, существуют и другие. Для сухопутных черепах нужны террариумы с одними особенностями, а для водных – с другими. Вернуться к содержанию

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *