Як визначити стать черепахи. Визначення статі сухопутних та водоплавних черепах

Стать будь-якої черепахи можливо визначити тоді, коли вона стає статевозрілою та виростає до достатніх розмірів (близько 10 см по панцирю). Черепахи, що живуть в неволі, швидше стають статевозрілими, ніж черепахи в природі. Якщо в домашніх умовах вони можуть досягати цього віку від 2 до 5 років, то в природі це може бути від 6 до 8 років. Але чим черепаха більша, тим довше вона росте і дозріває. З основних особливостей визначення статі всіх видів черепах аналізують такі речі:

  • Довжина і товщина хвоста (наприклад, у самців хвіст довший і товщий, у самок короткий і стирчить. У самців клоака розташована далі від основи хвоста, у самок навпаки)
  • Форма, розмір або колір панцира (наприклад, у самців форма панцира більш подовжена, ніж у самок. Також самці часто менші за самок, але це стосується не всіх видів. Самці розписної черепахи мають синій колір панцира)
  • Довжина і товщина пазурів (наприклад, у самців багатьох прісноводних черепах пазурі на передніх лапах довші, ніж у самок)
  • Розмір та колір голови (наприклад, у самців європейських болотних черепах верхня щелепа має тьмяно-білий колір)
  • Колір і розмір носа (наприклад, у самців жовтоголових індійських черепах ніс червоного кольору, а у самок жовтий. А самці червоновухих черепах мають більш загострений ніс, ніж самки)
  • Колір очей (наприклад, у європейських болотних: у самців – карі, у самок – жовті; у каролінських коробчатих: у самців – червоні, у самок – карі; у гірських Шпенглера: у самців – блакитні, у самок – карі)
  • Статева поведінка (самці можуть переслідувати та покушувати самок, загравати пазурами, кивати головою)

Цікава особливість: перш ніж черепаха повністю дозріє, вона виглядає як самка.

Читайте також  10 великих змін в утриманні черепах за останні 10 років

Статева приналежність у сухопутних черепах

Основні статеві ознаки сухопутних черепах:

На малюнку детально зображені основні параметри, за якими можна визначити стать сухопутних черепах: величина та форма хвоста (основний параметр), форма клоаки (отвір у хвості), вигнутість пластрону (не у всіх видів) та інші особливості форми деяких частин панцира.

Але, слід зазначити, що кожна сухопутна черепаха має індивідуальні особливості. Від виду на вигляд вони можуть відрізнятися.

Такі основні статеві ознаки у самців сухопутних черепах: хвіст довший і товщий (через наявність геміпеніса), ніж у самок, а клоака має продовгувату форму. У самок хвостик короткий, маленький і часто стирчить, а клоака має форму зірочки. Крім того, деякі види черепах мають ще виїмку на пластроні (для зручності при спарюванні).

Як відрізнити стать у різних видів сухопутних черепах

  • Дані види черепах мають ці ознаки, але не мають виїмки на пластроні: середньоазіатські, еластичні (черепаха Торніра), облямовані, лісові кінікси.
  • Самці грецьких, зірчастих, променистих, червононогих, шпороносних черепах крім таких же ознак, мають ще одну особливість – виїмку на пластроні.
  • У самців облямованих сухопутних черепах, крім основних ознак, мають ще додаткову особливість – пластрон, який довший. У самок він ширший.
  • Самці Індокитайська коробчата черепаха, крім основних особливостей, і виїмки на пластроні, часто збільшують своє горло для шлюбних ігор і залучення самок.
  • Самці жовтоголових індійських черепах, крім основних особливостей, мають додаткову – ніс червоного кольору .
  • Гірських черепах Шпенглера, крім основних особливостей, природа розподілила їх по-особливому: у самців очі блакитні, а у самок карі.
  • У каролінських коробчатих черепах ситуація така сама, тільки самці мають яскраво-червоний відтінок очей, а самки ледве червонувату.
Читайте також  Оптимальна температура води для червоновухої черепахи. Важливі аспекти правильних температур
turtle-sex-ua-min

Статева приналежність у водоплавних черепах

Водоплавні черепахи мають схожі відмінності. Серед основних — розмір хвоста та пазурів. Серед інших різних відмінностей: колір очей, виїмка на пластроні, розмір панцира.

Як відрізнити стать у різних видів водоплавних черепах:

  • У самців червоновухих черепах довгий і товстий хвіст, а у самок короткий. Також у самців пазурі значно довші, а ніс більш загострений. Найчастіше самці червоновухих черепах більш активні. Особливо у шлюбний період, коли самець, заграючи переслідує самку, киваючи головою та покусуючи її шию. Самки значно більші за розмірами.
  • Самці європейських болотних черепах , крім величини хвоста (у них він дуже довгий) та виїмки на пластроні, мають також інші відмінності. Наприклад, верхня щелепа має тьмяно-білий відтінок, а очі карі, на відміну від жовтих у самок (див. фото).
  • Самки тріоніксів зазвичай більші за самців і мають набагато коротший хвіст. Крім того, самки мають горбки на панцирі, а у самця панцир гладкий.
  • У самців розписної черепахи довше хвіст і передні пазурі. Крім того, самець має синій колір пластрону.
  • Самці свинорилої та довгошийної черепахи мають більше і довше хвіст, ніж у самок.
  • Самці звичайної мускусної черепахи мають більш короткий пластрон, ніж у самок і шипуваті лусочки на внутрішніх сторонах задніх ніг. Вони служать самцям для утримання самок під час парування.
  • У кайманових черепах дещо інша ситуація і самки поступаються в розмірах самцям. Також у самців хвіст, як і у всіх видів черепах, довший і товщий. Клоака розташована далі від основи хвоста.

Наостанок хочеться відмітити, що, все ж таки, тема ідентифікації статевої приналежності черепахи ніяким чином не впливає на особливості в її утриманні. Це більше питання інтересу власника черепахи. Якщо ви новачок в цій темі і черепаха тільки з’явилась у вас, рекомендується, перш за все, серйозно вникнути в самі головні життєво необхідні аспекти в умовах утримання. Для зручності зібрали основні статті знизу.

Читайте також  Продовжуємо експерименти з ґрунтом. Кокосовий субстрат в якості ґрунту сухопутної черепахи?
sex-turtles Самка та самець європейської болотної черепахи
IMG_3124-UA

Корисна інформація для ознайомлення:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *