Правильний раціон хижої (водоплавної) черепахи. Чим годувати червоновуху чи болотяну черепаху?

Перш ніж переходити до раціону червоновухої або іншої хижої черепахи в неволі, варто зазначити як ці тварини харчуються в природі і як змінюється їх харчові переваги з віком.

Хижі черепахи — молоді червоноухі та болотяні, тріонікси, кайманові, мускусні та ін. З віком деякі з них стають всеїдними. В природі раціон таких черепах складається з риби, комах, молюсків, дрібних амфібій, черв’яків та ін.

Червоноухі та болотні черепахи (в даній статті, по більшій мірі, йтиметься саме про цих черепах) з віком стають всеїдними. В перші роки життя червоновуха черепаха повністю хижа. Через 1-2 роки життя її починає цікавити рослинна їжа. Тому чим старше черепаха, тим більше рослинної їжі потрібно додавати в її раціон. Важливо розуміти цю особливість. І ще одне: всеядна – не означає, що її можна годувати всім підряд. Це означає, що вона їсть досить різноманітну їжу в своєму природному середовищі, і ту, що розрахована на особливості її травної системи.

Постійне годування черепах непридатною для даного виду їжею загрожує серйозними наслідками зі здоров’ям (в т.ч. з передчасною смертю тварини). Детальніше →

Крім того, щоб черепаха отримувала перелік усіх необхідних вітамінів та мінералів, що і в природі, до їжі необхідно додавати спеціальні кальцієві та вітамінні підкормки для рептилій . Детальніше →

Отже, переходимо до раціону хижих водоплавних черепах у неволі.

Правильний раціон хижих водоплавних черепах (наприклад, червоновухих, болотних)

Риба

Основою харчування для червоновухої черепахи має бути нежирна (до 3% жирності) річкова риба. Підійдуть такі види риб: карась, окунь, щука, плотва, лящ, йорж, судак, краснопірка, харіус, сазан, язь, лин, товстолобик, минь. Вся їжа дається черепасі сирою, ніякої термічної обробки (варити, смажити, парити тощо) робити не можна. Риба подається не чищеною, як є, разом з кістками та всіма нутрощами. Це важливо, бо філе риби – це по суті один лиш білок, набагато більше корисного в нутрощах та кістках.

Якщо риба дуже велика для черепахи, її можна нарізати на шматки, а зайву заморозити і дати іншим разом. Перед харчуванням морожену їжу обов’язково потрібно розморозити до кімнатної температури.

Список дозволеної риби представлений на фото.

IMG_2361-min-ua

Субпродукти (лівер), кормові гризуни

Залежно від частоти харчування, раз чи двічі на тиждень (не частіше), необхідно давати телячу або курячу печінку та серце (зрізавши жир) – це субпродукти для заповнення вітаміну А (вітаміни росту). Також можна давати печінку баранини: вона не жирна (2.9%), але за вмістом вітаміну А поступається телячій.

Читайте також  Які бувають термометри та гігрометри для тераріума рептилій (черепах)

Дуже корисними для хижих черепах є кормові миші та щури (голиші).

М’ясні субродукти краще давати рідше, оскільки це важка їжа, тоді як кормових гризунів частіше. Печінка може спричинити діарею.

mish-korm
Кормова миша - дуже цінний продукт для годування водних черепах

Равлики

  • Усі акваріумні: ампулярії, меланії, фізи, неретини та ін.
  • Тераріумні: ахатини, архахатини, деревники.
  • З природи можна всіх сухопутних: хелікс, цепея, фрутицикола тощо, крім бурштинівок.
  • Водних равликів з природи давати не можна.

В равликів з гострими краями на мушлі необхідно обламувати краї, щоб черепаха не поранилися під час харчування.

 

38
Акваріумний равлик ампулярія
kormovye-obyekty-ua-min

Кормові об’єкти

  • Комахи – цвіркун (банановий, двоплямистий), тарган (мармуровий, туркменський), коник, сарана, кобилка і тд.
  • Деякі черв’яки, наприклад, дощовий. Інші хробаки (борошняний та зоофобас) не потрібно часто давати, оскільки в них занадто багато білка.
  • Акваріумні рибки (невеликі) можна запустити як корм. Наприклад: гуппі, даніо, неони, мечоносці, а також акваріумні креветки.
  • Також дуже корисні: пуголовки та жабки (але не ропухи), добові курчата.

Рослинність

В природі молоді червоновухі черепахи харчуються, в основному, тваринною їжею (наприклад, пуголовками, падалью риб, комахами). Це потрібно для того, щоб швидше вирости, тобто вижити. Будучи дорослими, черепахи змінюють свій спосіб життя, стають спокійнішими, змінюється і обмін речовин, в раціоні починають віддавати перевагу різноманітним рослинам.

В неволі червоновухі черепахи завжди надаватимуть перевагу тваринній їжі. Тому найкраще годувати рослинами у розвантажувальні дні, не даючи тваринної їжі. Підійдуть як акваріумні рослини (наприклад, ряска, роголистник, річча, піст, елодея, кабомба і т.д.), так і листя салату, бурʼяни (кульбаба, подорожник, кропива, конюшина та інші бур’яни).

Не слід плутати водні рослини та водорості. Акваріумні рослини — це найвища водна рослинність. Вони мають складну систему будови та є корисними для вживання черепахами. Інакше кажучи, це «шляхетні рослини». Водорості – нижча водна рослинність. Іншими словами, “шкідники”. Вони стають причиною помутніння води та неприємного запаху з акваріума.

vodnye-rast-ua-min

Сухі корми

Хороші фабричні корми не повинні містити гаммарус. Хороші збалансовані корми: Reptomin, Sera та JBL. Тема сухих кормів є досить спірною. Якісні корми від професійних виробників дійсно можуть замінити багато перерахованих продуктів і можуть даватися на постійній основі. А деякі з таких кормів можуть бути чудовим доповненням до раціону для різноманітності (наприклад, JBL Energil).

І однозначно, що дорогий якісний корм це краще, ніж те, чим багато людей годують своїх черепах (наприклад, одним лише філе риби або креветками). При дотриманні повноцінного органічного раціону, сухі корми можна давати як підкормку, або в сумішах з іншою їжею, раз на 1-2 тижні, залежно від частоти годування черепахи.

Читайте також  Відкрито сезон бур'янів. Заготівля трав на зиму. Поговоримо про харчування середньоазіатських сухопутних черепах.
reptomin-energy-22
agil-450-500
JBL_energil3-min

Чим годувати маленьких червоновухих черепах?

Маленьких червоновухих черепах (до 300 г) необхідно годувати сумішшю, що складається з професійного корму (наприклад, Tetra Reptomin або Sera carnivor professional) та дозволеної річкової риби перемеленої у фарш з усіма нутрощами та кістками. Крім того, в цю суміш щотижня необхідно додавати вітамінні та кальцієві підкормки для рептилій в порошку. Також чудовим доповненням до раціону будуть: акваріумні та сухопутні равлики, кормові комахи (не сушені). 

aquatic-turtles

Кальцієві та вітамінні підкормки

При правильному догляді та збалансованому харчуванні (описаному вище) червоновуха черепаха не дуже сильно потребує кальцієвих підкормок. Вона отримуватиме необхідний кальцій та вітаміни з їжі. Але, все ж таки, якісні кальцієві добавки від перевіреного виробника не будуть зайвим елементом в раціоні. Це має бути чистий карбонат кальцію без D3 та фосфору. Одні з найкращих кальцієвих добавок – це JBL MicroCalcium та Zoo Med Repti Calcium. Їжу потрібно вмочувати в порошку та годувати черепаху вручну з пінцету. Якщо ви не впевнені, що годуєте черепаху повноцінно, то чудовим рішенням будуть і вітамінні підкормкии в порошку JBL TerraVit . Їх рекомендується давати разом із JBL MicroCalcium , у співвідношенні 1:1.

Для маленьких черепах рекомендується давати кальцієві та вітамінні підкормки для рептилій в порошку в обов’язковому порядку.

Докладніше про важливість вітамінів та мінералів для червоновухої черепахи описано у статтях за посиланням:

IMG_0998-min

Чим НЕ МОЖНА годувати прісноводних (хижих) черепах і до чого це призводить:

  • Філе риби без нутрощів і кісток – дефіцит вітамінів та мінералів
  • Жирною рибою (мойва, кілька, тюлька, салака) – сприяє перегодовуванню
  • Кормом для інших тварин (наприклад, кішок, собак, тхорів, їжаків та інших теплокровних)
  • Сосиски, сардельки, ковбаса, крабові палички, сир
  • Кальмари – викликають помутніння очей у черепах
  • М’ясо тварин (яловичина, свинина, баранина, курка, індичка). Це не стосується субпродуктів, а саме печінки та серця курки, яловичини, баранини
  • Гаммарус — занадто білкова їжа. Крім того, у маленьких черепах він викликає здуття кишечника (тимпанію)
  • Незбалансованими дешевими сухими кормами, наприклад «Тортила» (на постійній основі МОЖНА давати JBL Agil, Tetra Reptomin , Sera Carnivor,  Sera Raffy)
  • НЕ МОЖНА годувати лише одним видом їжі на постійній основі. Раціон черепахи повинен бути максимально різноманітний. Наприклад, як уже говорилося раніше, філе риби без нутрощів – це один лише білок, який не принесе користі. Риба повинна даватися з усіма нутрощами та кістками. Крім того, в раціоні хижої черепахи повинні бути равлики, трави, печінка і серце яловичини або курки (джерело вітаміну А), але не м’ясо. Вся їжа дається в сирому вигляді.
Читайте також  П'ять поширених помилок годування черепах

Якщо ви даєте щось із забороненої їжі та черепаха їсть це з апетитом, це зовсім не означає, що їй можна давати ці продукти!

Місце годування

Червоновуха черепаха повинна харчуватися у воді (у неї відсутня слина).

У процесі харчування, що може забруднити воду, черепаху потрібно відсаджувати в окрему ємність із водою: тазик чи контейнер. Можете годувати черепаху в акваріумі, якщо корм сухий і не забруднить воду.

Частота годування, розміри порцій

Маленьких черепашок (до року) потрібно годувати щодня. Дорослих черепах (від року) потрібно годувати раз на 2-3 дні. Їжу давати лише один раз на день, у першій половині дня. Це необхідно для достатнього прогріву черепахи та правильної роботи ШКТ. Давайте черепасі стільки їжі, скільки вона зможе з’їсти за півгодини. Приблизна порція на одне годування червоновухої черепахи повинна становити не більше третини панцира.

Годування черепах має бути різноманітним. Намагайтеся не годувати лише одним видом корму. Наприклад, до креветок черепахи дуже швидко звикають. Потім доведеться відівчати. В креветках багато білка, а це швидке зростання та набір ваги. Згодом панцир може вирости кривим. Креветки — це не повсякденний корм, а ласощі, які можна давати дуже рідко.

Робіть суміші із різних продуктів. Якщо черепаха їсть тільки один вид корму, а від іншого відмовляється, робіть для неї суміші “улюблених” та “не улюблених” продуктів. Або дайте їй поголодувати деякий час (зазвичай вистачить кількох днів). Не бійтеся, здорова доросла черепаха може не їсти близько місяця без особливих наслідків для здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *