Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки

Навіщо черепахам та іншим рептиліям потрібен кальцій?

Кальцій — це основа опорно-рухового апарату всіх хребетних організмів. Цей мінерал відповідає за міцність кісток та стан всього скелета. Дефіцит кальцію в організмі веде до метаболічних хвороб кісток (рахіту). Серед основних симптомів: ламкість і м’якість кісток, переломи, розм’якшення щелепи, параліч, тремор. А для черепах (у яких більша частина тіла це практично чистий кальцій), крім того, м’якість та бугристість панцира.

Дуже часто на цю недугу хворіють тварини, які нездатні отримувати в домашніх умовах кальцій повною мірою. До них відносяться рептилії, і про них йтиметься далі. Щоб ці тварини могли отримувати достатньо вітамінів та мінералів, їжу необхідно збагачувати спеціальними підкормками, імітуючи повноцінне харчування.

Однак, навіть за достатньої наявності кальцію в раціоні, необхідний вітамін D3, для його засвоєння. Для багатьох рептилій-гербіворів (сухопутних чрепах, ігуан, агам та ін.) єдиною можливістю отримати D3 є ультрафіолет (іншими способами він не засвоюється).

Докладніше про це (рекомендується до ознайомлення):

На засвоєння кальцію впливають також інші елементи. Важливо відстежувати баланс кальцію та фосфору в їжі. Наприклад, правильне співвідношення кальцію і фосфору має бути 2:1, інакше фосфор перешкоджає всмоктування кальцію.

Докладніше про важливість вітамінів та кальцію. Наслідки надлишку або нестачі вітамінів та мінералів (симптоми недугів):

Кальцій для травоядних черепах 

В природі травоїдні тварини отримують кальцій насамперед із рослин. До додаткових джерел відносяться поклади вапняку, черепашник, висохлі трупи дрібних хребетних, раковини равликів.

Читайте також  Зустрічайте, Туко [Підселення нової черепахи]

В тераріумі додатковим джерелом служить спеціальна мінеральна підкормка карбонату кальцію. В таких підкормках (наприклад, JBL , Arcadia , Zoo Med одні з найкращих виробників) міститься чистий карбонат кальцію без домішок. Завдяки надтонкому помелу частинок, кількість кальцію в них значно вища порівняно з природними джерелами. Крім того, такий кальцій краще засвоюється.

Удовольствие написано на лице :)

Кальцій для хижих (водоплавних) черепах

Якщо годувати таких черепах правильно, а точніше якщо в раціоні достатньо равликів, а риба дається з усіма нутрощами та кістками, то додатковий кальцій не настільки критично важливий, як для сухопутних черепах. Філе риби давати водоплавним черепахам марно, бо це суцільний білок і зайвий фосфор. Однак якщо черепаха зовсім маленька і не поїдає равликів, або має тривалі перебої з повноцінним харчуванням, додаткове джерело кальцію потрібне.

Малюкам можна прокрутити рибу з кісточками в м’ясорубці, додати фарш, кальцій і згодовувати пінцетом у вигляді маленьких кульок. Також можна давати з пінцету кормових комах, попередньо обсипаних кальцієм або нагодувати морквою з кальцієм дощових хробаків перед тим, як дати їх, в свою чергу, черепасі.

Кальцій для ящірок 

Ситуація з ящірками така сама, як із сухопутними черепахами. Комахи, що призначені для годування, самі по собі бідні на корисні мікроелементи і їх потрібно обов’язково збагачувати кальцієм з вітамінами. А деякі цвіркуни та таргани, крім того, містять чимало фосфору. Тому для комахоїдних рептилій додаткове джерело кальцію дуже важливе.

Як давати кальцій?

Рекомендована схема для фабричного кальцію — 1 раз на 5-7 днів. Орієнтовна доза 1 г на 1 кг тварини (чистий кальцій не потребує суворого дозування). Сухопутним черепахам, наприклад, можна сипати на трави, загортати у листя, змішувати з невеликою кількістю вологої тертої моркви. Можна також зробити густу кашку із суміші трав, перемішавши з кальцієм і давати в такому вигляді. Водоплавним черепахам додавати у фарш і згодовувати з пінцету відразу в рот. Ящіркам також згодовувати з пінцету, попередньо обсипавши комах порошком.

Читайте також  Головні помилки в догляді та харчуванні черепах

Кальцій з D3 чи без D3?

Якщо герпетолог не прописав кальцій з D3 у складі препарату і в тварини встановлена хороша ультрафіолетова лампа, то кальцій потрібно давати чистий, він не вимагає аптечного дозування. Однак кальцій з D3 у складі потрібно давати дуже акуратно, щоб не передозувати, якщо йдеться не про рептилії-гербівори (наприклад, сухопутні черепахи, ігуани, агами та інші тварини, що повністю залежать від ультрафіолету).

Інші препарати

Самостійне приготування кальцію з препаратів, призначених для людини — не виправдана витівка. Крім того, що такий кальцій погано засвоюватиметься, його не так просто зробити. Виготовлення кальцієвої підкормки з аптечних препаратів мають місце в крайніх випадках, коли інших варіантів немає і не буде. Звичайно ж краще використовувати спеціальні кальцієві підкормки та вітаміни призначені для рептилій. Зазвичай вони відносно недорогі та їх вистачає на довго.

Переходьте на сторінки рекомендованих кальцієвих підкормок:

Корисні статті про харчування черепах:

На нашому сайті ви знайдете безліч статей на теми УФ ламп для рептилій , змісту та харчування черепах , а також іншу важливу інформацію.

Читайте також  Поради щодо організації освітлення тераріума або акваріума черепахи (рептилії)

Крім того, можна придбати якісну УФ лампу для своєї тварини , а також кальцієві та вітамінні підживлення .

Звертайтесь, якщо вам потрібна консультація (це безкоштовно)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *