Як часто потрібно годувати черепах? Чим небезпечне перегодовування? Правильна їжа для черепах

Більшість домашніх черепах мають одну часту проблему. Ім’я цього лиха – перегодовування. Насправді, проблема чимала, оскільки дуже важливо, в міру фізіології черепахи, годувати її помірно та збалансовано. Великою помилкою є те, як до черепах підходять новачки, вважаючи, що її потрібно годувати так само, як і інших теплокровних улюбленців. З черепахами так не вийде. Дуже важливо обмежувати їх в їжі і в цій статті буде описано чому.

Чому черепах не можна перегодовувати?

Черепаха – це рептилія. З усіх рептилій, саме черепаха має один з найнижчих рівнів обміну речовин (метаболізму). Їжа може перетравлюватися в них від кількох днів до тижнів! Наприклад, середньоазіатські черепахи в природі бачать їжу дуже рідко. В пошуках їжі їм доводиться долати великі відстані (не тераріумних 100 на 50 см). Що ми маємо в природної черепахи в результаті? Багато фізичних навантажень і зовсім небагато їжі.

Як часто потрібно годувати черепах?

Деякі власники своїх черепах від великого «кохання» та «турботи» годують їх по 2 рази на день, навіть не підозрюючи до чого це може призвести. І черепаха, яка відчуває дефіцит їжі в природі, природно, їстиме стільки, скільки їй дадуть. Наслідки будуть описані пізніше. А зараз поговоримо про правильну частоту годування.

  • По-перше, черепах потрібно годувати лише в першій половині дня, щоб вона отримувала достатньо прогріву та їжа нормально перетравлювалася. Для холоднокровної істоти, що не виділяє тепло, це дуже важливо. По-друге, частота годування залежить від віку та розміру черепахи.
  • Маленьких черепах (до двох років) потрібно годувати щодня. Іноді можна робити розвантажувальний день. Дорослих черепах слід годувати від 2 до 3 разів на тиждень, залежно від розміру. Червоновухих черепах до 10 см по пластрону (нижній частині панцира) можна годувати щодня. Потім обов’язково переводити на годування через день, через два чи через три, або навіть двічі на тиждень.
Читайте також  Чому черепахи реагують на чорний колір? Черепахи ненавидять чорний колір?

Правильна їжа

Основа раціону водоплавних (прісноводних) черепах має складатися з нежирної річкової риби, равликів, комах, іноді рослинної їжі.

Докладніше про раціон водоплавних (червоновухих) черепах та забороненої їжі у статті про догляд:

Основа раціону середньоазіатської сухопутної черепахи складається з бур’янів. Овочі, фрукти та ягоди — не підходять для їх шлунково-кишкового тракту. Складаючи раціон для будь-якої тварини, необхідно орієнтуватися суто на те, чим вона харчується в природі. Наприклад, для середньоазіатської черепахи це сукуленти, кактуси, різноманітні ефемерні рослини, сухі трави. Іншими словами, дуже гірко-солоні, концентровані трави з великою кількістю грубої клітковини. В наших краях найпростіше давати різноманітні бур’яни (наприклад, кульбаба, подорожник, кропива, бодяк та багато інших).

Детальніше про раціон сухопутних (середньоазіатських) черепах та заборонену їжу в статтях:

Однак, повноцінно на 100% годувати черепах, як і інших рептилій, в домашніх умовах не вийде. Тому необхідно давати спеціальні кальцієві та вітамінні підкормки в порошку для рептилій, щоб за їх рахунок імітувати повноцінне харчування.

Які можуть бути наслідки відсутності одного з важливих мікроелементів в організмі, а також як цього не допустити читайте у статті за посиланням:

Припиняйте перегодовувати черепаху!

Припиніть ставитися до звіра як до тепличної дитини, яка здатна зголодніти за кілька днів. Черепаха (наприклад, середньоазіатська) — дика пустельна рептилія! У тераріумних умовах вона пропаде швидше за все від перегодовування, але не від голоду.

Читайте також  Скільки черепах краще утримувати? Чи потрібна черепасі пара? Що робити, якщо черепахи б'ються?

Панцир та кістки черепахи в нормі ростуть повільніше, ніж «решта» черепахи, і для правильної форми потрібен досить помірний і специфічний раціон. Але що люди часто роблять від незнання? Замість жорстких і багатих на клітковину для нормального травлення (тонінами та алкалоїдами, щоб не плодилися паразити) листя і квіти, які черепахи отримують в природі, їм дають соковиті салати, овочі, а то й фрукти.

Наслідки

Якщо черепаху годувати занадто часто і якщо в раціоні переважає білкова їжа, то тіло черепахи росте швидше за панцир і повільно «розпирає» його зсередини.

  • З’являються широкі лінії росту на панцирі (карапакс іншого кольору та ширини, ніж у природних черепах)
  • Карапакс (верхня частина панцира) починає випинатися
  • Випирають пахи та пахви

Типова перегодована середньоазіатська черепаха в домашніх умовах з неправильним раціоном нагадує пиріжок або гамбургер. Це одна з причин, чому природники на вигляд так сильно відрізняються від черепах, що живуть в домашніх умовах.

Черепаха не знає міри і обожнює білкові корми, тому що в пустелі це велика рідкість. Але рептилія не може перебудувати свій обмін речовин та організм під невмілого власника. На фотографіях результат такої “турботи” у вигляді перегодовування. На деяких фото також є рахіт, але це вже окрема тема.

А так виглядають здорові черепахи в своєму природному середовищі

This Post Has 2 Comments

  1. Кормим черепаху каждый день салатом, 1-2 раза в неделю включаем яблоки или же огурец, алое. После этих статей не уверена что делаю правильно подскажите пожалуйста, правильно ли я веду уход за ней?

    1. Здравствуйте. Если у Вас взрослая среднеазиатская черепаха, необходимо кормить 2-3 раза в неделю, в разгрузочные дни можно давать мягкое сено. Главное, чтобы пища была не сильно белковая (как овощи и фрукты), а состоящая из сорняков (подорожник, одуванчик и другие разрешённые травы). На зиму травы можно морозить и сушить. Также можно давать некоторые комнатные растения.

      Чтобы узнать какие растения можно давать черепахам, почитайте статью:
      https://turtlesland.biz.ua/2021/07/09/kak-raspoznat-ljuboe-rastenie-pri-pomoshhi-vashego-smartfona-i-uznat-mozhno-li-kormit-im-cherepahu/

      О заготовке трав на зиму:
      https://turtlesland.biz.ua/2019/04/25/pitanie-sredneaziatskih-cherepah/

      Рацион среднеазиатской черепахи Рокси:
      https://turtlesland.biz.ua/2020/07/10/pitanie-roksi-kak-chasto-proishodit-kormezhka-i-chto-vhodit-v-osnovu-raciona-neskolko-slov-o-podkormkah/

      Сухопутным черепахам обязательно необходимо добавлять в пищу кальциевые подкормки. Подробнее:
      https://turtlesland.biz.ua/2021/07/09/kak-pravilno-davat-cherepaham-pishhu-s-vitaminnymi-dobavkami-kak-prinimat-kalcij-dlya-cherepah/

      Относительно ухода за черепахой ознакомьтесь со всеми аспектами её содержания по ссылке:
      https://turtlesland.biz.ua/2017/07/27/soderzhanie-sredneaziatskoj-cherepahi/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *