Правильний раціон сухопутних черепах. Чим годувати середньоазіатську черепаху?

В даній статті піде мова про харчування більшості сухопутних травоїдних черепах (наприклад, середньоазіатських, середземноморських, балканських та багатьох інших). В основі раціону всіх цих черепах на першому місці завжди стоять трави.

Отже, швидше за все, у вас в руках середньоазіатська черепаха. Забудьте про овочі та фрукти. В природі цей вид харчується бур’янами, сукулентами, чагарниками, різноманітними ефемерними рослинами. Овочі та фрукти суперечать нормальному функціонуванню їхнього організму.

Якщо для деяких сухопутних черепах можна дозволити частування у вигляді дозволеного фрукта (вкрай рідко), то для середньоазіатської черепахи, зокрема, цього робити не можна. Їхня система травлення занадто повільна для такого типу їжі, а цукор осідає в кишечнику і впливає на функціонування мікрофлори.

315236-min

Раціон сухопутної черепахи в домашніх умовах повинен містити найбільш наближений тип їжі до природного. Тому в основі раціону цих тварин в неволі є бур’яни (лугові) трави.

Список рослин дуже великий, і багато хто з нас знає найпопулярніші з них: кульбаба, кропива, конюшина, подорожник.

Але крім них є ще багато знайомих нам рослин, які можна давати черепахам: бодяк, незабудка, снить, яснотка, волошка, берізка, лісова суниця, кипрей (іван-чай), люцерна аравійська та хмелеподібна.

Крім того, важливо розуміти, що рослини бувають шкідливими або навіть отруйними для черепах. Наприклад: борщівник, кислиця, льон, лобода, жовтець, люцерна посівна, мак, мати-й-мачуха, полин, реп’ях (великий лопух), деревій, лопух, чистотіл, щавель, горець пташиний (спориш).

Детальніше про ці та інші рослини дивіться за посиланням:

За посиланням нижче ви можете почитати, як за допомогою вашого смартфона можна розпізнати абсолютно будь-яку рослину і дізнатися чи можна давати її черепасі:

Багато з цих трав ростуть практично всюди, по суті це бур’ян. Навесні і влітку їх можна знайти будь-де, але збирати їх потрібно в місцях, що віддалені від доріг. Перед тим як дати черепасі їжу, не забудьте промити її під водою (заодно рослина прийме вологу).

Читайте також  Волога камера для сухопутної черепахи
IMG_3620-min

Періодичність годування

Дорослу черепаху необхідно годувати раз на 2-3 дні, в першій половині дня. Докладніше про частоту годування та наслідки недотримання правильної частоти годування читайте в статті:

Як бути у зимовий період?

На холодну пору року трави потрібно попередньо заморожувати чи сушити. Просто покладіть необхідну кількість заготовок у пакет та в морозилку. Або розкладіть зелень на плоскій поверхні (на столі, підвіконні, шафі тощо) і нехай сохне природним шляхом. Не сушіть траву під прямим сонячним промінням, тільки в спокійному затінку, так рослини збережуть в собі максимум користі. Сушену їжу можна тримати в пакеті, в темному сухому місці.

Також сухі трави можна купити в звичайній аптеці (дозволені трави дивіться тут).

Крім того, сухопутним черепахам можна давати деякі кімнатні рослини (наприклад, хлорофітум, традесканція, товстянка, хавортія, опунція).

IMG_7805

До чого призводить скупий раціон і нестача вітамінів та мінералів?

Природа – найкращий вчитель. Тому тварин у неволі потрібно забезпечити всією різноманітністю тієї їжі, що вони поїдають в природі. Здійснити це в домашніх умовах дуже непросто, а в випадку із сухопутними черепахами практично неможливо. На допомогу приходять спеціальні підкормки для рептилій. Їхнє завдання — насичувати їжу всіма необхідними вітамінами та мінералами в правильному співвідношенні всіх елементів.

Читайте також  Метаболічна хвороба кісток (MBD, NSHP, рахіт) у рептилій (черепах). Чому в черепахи м'який панцир?

Правильний раціон є одним із найбільш важливих факторів у підтримці здоров’я черепах та в забезпеченні гарного зростання. Нехтування правильним раціоном, годування одним типом їжі, відсутність підкормок в порошку в раціоні призводить до різного типу гіповітамінозів, метаболічних порушень та інших хвороб.

Список усіх недуг пов’язаних з неправильним раціоном читайте у статті:

Як черепаха може отримати необхідні вітаміни і кальцій в неволі?

Основою раціону (наприклад, в середньоазіатської черепахи ) повинні бути бур’яни. Тому кальцієва і вітамінна підкормка є обов’язковими для сухопутних черепах і всіх травоїдних рептилій.

Штучні підкормки (Рекомендовані виробники підкормок для рептилій. Застосування)

За великим рахунком, ми маємо слабке уявлення про харчування рептилій. Відтворити природний раціон, в якому присутні всі компоненти в необхідній кількості, що тварина їсть в природі (саме в тому середовищі де вона мешкала і адаптувалася) практично неможливо.

Черепаха, що живе в неволі зі штучним освітленням і не має можливості вибирати харчування, яке їй необхідно, має отримувати набагато більше кальцію, ніж в природі. Крім того, вона повинна отримувати інші важливі елементи в правильному співвідношенні та достатній кількості.

З цієї причини на допомогу приходять супліменти (вітамінні та кальцієві підкормки). Завдання підкормок насичувати їжу всіма необхідними вітамінами, імітуючи правильне харчування.

Детальніше про те, які підкормки бувають і як їх правильно давати читайте в статтях:

IMG_0997-min

Обов’язково ознайомтеся з усіма важливими аспектами в догляді черепах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *