Основа основ у догляді сухопутних черепах (коротко про головне)

Температура та вологість

У кожного виду і навіть підвиду має бути своя температура та вологість в тераріумі. Наприклад, грецькі черепахи родом з Тунісу або Лівії віддають перевагу температурі в зоні баскінгу від +35 ℃ до +40 ℃ і навіть вище, при вологості повітря від 80 до 90%. У стінах вашої квартири, особливо в опалювальний сезон взимку, вологість буде набагато нижчою за осінньо-весняний сезон, тому без зволожувача повітря власникам грецьких черепах африканського ареалу не обійтися.

Грецькі черепахи Микільського та Ібера (середземноморські), тобто черепахи Чорноморського узбережжя Кавказу, Вірменії, Туреччини, Румунії також чутливі до вологості. Не забуваємо при виборі ґрунту звернути увагу на його гігроскопічність. Субстрат для черепах Микільського, Ібера, Балканських черепах повинен мати властивості утримувати вологу, тобто ґрунт для цих черепах завжди повинен бути трішки вологим і для цього добре підходить садова земля або мульча дрібної фракції.

Середньоазіатські черепахи, Туніси, Лівійці також потребують вологого грунту, але з ними можна обмежитися вологою камерою з вологим мохом або кокосовим субстратом. Основний субстрат у цих черепах цілком може бути повністю сухим за наявності імітації вологої нори (вологого кута), де в нічний час доби черепаха зариватиметься і спатиме.

Як основний субстрат для цих тварин добре підійде супісок. Якщо немає гастрономічного інтересу та можливості заковтування ґрунту з їжею, можна використовувати окатаний ракушечник або просіяний річковий пісок. Поїдання ґрунту може відбуватися через нестачу вітамінів та мінералів. Детальніше →

Якщо немає можливості встановити зволожувач у тераріум, то можна рясно обприскувати стінки тераріуму. Робити це потрібно більше 1-2 разів на день, не заощаджуючи воду в пульверизаторі. Особливо важливо обприскувати на ніч.

IMG_2192-min

Правильні температури та вологість

Правильні температури та вологість для популярних пустельних видів в неволі:

  • Середньоазіатським черепахам, черепахам Микільського, Ібера та Балканським черепахам в зоні баскінгу потрібно тримати температуру від +29℃ до +31℃ , в холодній зоні від +22℃ до 24℃ , вологість повітря не менше 60%.
  • Туніським черепахам і близьким за спорідненістю підвидів у зоні баскінгу від +35℃ до +40℃ , в холодній зоні від +25℃ до +27℃ , вологість повітря бажано вище 70%.

Ґрунт

Важливу роль у штучному середовищі вашої черепахи відіграє ґрунт. Субстрат для вашої тварини повинен імітувати ґрунт, на якому живе вид або підвид вашої черепахи. Ігнорування цього моменту призводить до негативних наслідків.

Відсутність ґрунту або неправильний ґрунт може призвести до нерівномірного зростання панцира, відростання кігтів та рамфотеки (дзьоба). Стурбована поведінка тварини, що постійно шкребається в кутку тераріуму, наприклад, через знижену вологість, може бути пов’язана з неправильно підібраним ґрунтом або його відсутністю.

Товщина субстрату повинна бути від 10 см, щоб черепаха могла легко зариватися в неї. В заритому стані сухопутні черепахи проводять чимало часу, і це важливий момент для життя вашої рептилії. Особливо в нічний час доби. Для рівномірного зростання субстрат повинен щільно охоплювати панцир черепахи та давати необхідну кількість вологи.

Рокси

Тому краще не розглядати такі імітації ґрунту, як дерев’яна тріска, гранули для котячого лотка, тирса, кукурудзяний наповнювач, сіно, солома тощо. Іншими словами, такі наповнювачі не мають властивості утримувати вологу і давати рівномірний обхват панцира при копанні.

Вода

Всупереч думці більшості любителів, купалка з чистою питною водою є одним із обов’язкових атрибутів у тераріумі сухопутних черепах. Миски і ванни повинні бути стійкими і важкими, щоб черепаха не перевертала їх під час свого пересування. Розміри купалок повинні відповідати розміру черепахи. Чи не обмежуйте черепаху купанням раз на тиждень. Черепахи люблять пити та купатися, і це дуже важливо для підтримки водно-сольового балансу. Зневоднення може призвести до поганих наслідків: від проблем зі шкірою до проблем із ШКТ (наприклад, можуть утворитися сольові запори). Крім купалки, необхідно також робити періодичне купання в тазі чи великій мисці.

IMG_2907-min

Годування

Раціон пустельних черепах найчастіше складається з бур’янів, чагарників, сукулентів та ефемерів. Не варто нехтувати цим і намагатися годувати вашу черепаху овочами, фруктами чи ягодами. При тераріумному догляді черепах це особливо недоречно. Годування черепах капустою, помідорами, огірками, бананами, яблуками різко негативно впливають на здоров’я вашої рептилії. Також не варто пропонувати в якості їжі зернові культури (наприклад, овес, пшеницю та їх паростки, боби, пряні трави).

Читайте також  Як погубити вашу черепаху. Десять прикладів абсолютної безвідповідальності та міфів стосовно утримання черепах

Не забуваємо дотримуватися частоти харчування! Пустельних черепах не варто годувати щодня, особливо молодих тварин. Частота годування — один раз на три дні досить оптимальний варіант, бо перегодовування тварини може призвести до надто активного та нерівномірного зростання, що негативно позначиться на панцирі у вигляді широких неправильних ліній росту.

Черепаха ест

Кальцинація

Дуже важливо запилювати їжу спеціальним кальцієм для рептилій, наприклад, кожне друге годування, якщо тварина отримує корм один раз на три дні. Кальцієві підкормки бувають різні і не всі підходять як добавка для вашої тварини. Шкільна крейда, мінеральне каміння для птахів та гризунів, мінеральний блок «Тортила для черепах», глюконат кальцію з аптеки: все це не засвоюється в організмі рептилії і така кальцинація зрештою буде безглуздою, а добавки з цитратом кальцію, який міститься, наприклад, у «фітокальвіті» для собак, не рекомендується зовсім, тому що може нашкодити здоров’ю рептилії.

Якщо немає знань у галузі хімії та біології, тоді просто купуйте фабричний кальцій для рептилій від перевірених виробників, звертаючи увагу на найменшу кількість фосфору у складі добавки. Одні з кращих виробників кальцієвих добавок: JBL, Zoo Med, Arcadia.

Детальніше:

Удовольствие написано на лице :)

Малюки черепах

Малюків, що вилупилися, необхідно купати щодня по 15 – 20 хвилин протягом першого року життя. Годувати дуже акуратно, за принципом “краще недогодувати, ніж перегодувати”, годуючи приблизно через день, а до шести місяців можна перевести і на один раз на два-три дні. В перші тижні життя можна годувати щодня. Малюків дуже легко перегодувати, від чого вони починають рости кривими.

У голодні дні, якщо вам все ж таки дуже хочеться погодувати “зголоднілу” черепаху, можна покласти оберемок сіна або сушених трав. Грубою клітковиною черепаху не перегодувати. Правильно підібрана частота живлення, правильний ультрафіолет, температури, вологість і грунт — це найважливіші аспекти для вирощування маленьких черепашок, адже від цього залежить їхнє подальше життя.

Читайте також  Не тягніть болотяних черепах додому!

При створенні умов потрібно прораховувати все точно до дрібниць: молоді рептилії дуже чутливі до відхилень у їх догляді. Якщо ж сумніваєтеся в своєму досвіді та можливостях, то краще почекати з придбанням малюка та завести дорослу особину. Дорослі черепахи вже сформовані і витриваліші до огріхів утримання. На жаль, саме малеча не прощає помилок і часто гине в руках невмілих людей.

Зимування 

Середньоазіати, Кавказькі греки та Балканські черепахи потребують зимівлі. Але (!!!) до цього питання слід поставитися дуже відповідально. Організувати сплячку потрібно правильно, виходячи від температур, в яких черепахи йдуть зимувати в місцях їх проживання, як правило, це від +5℃ до +10℃ . Для цього може підійти підвальне приміщення вашого будинку, маленький холодильник або спеціальний інкубатор для рептилій. Все залежить від ваших можливостей, головне не ігнорувати той факт, що зимівля повинна проходити за низьких температур не вище +10℃ , інакше тварина може просто не вийти із зимівлі та загинути.

Якщо ж ви не готові «укласти» свою тварину в зимівлю по всіх суворих правилах, то потрібно заздалегідь подбати про те, чим харчуватиметься черепаха в зимовий час. Необхідно самим робити заготовки влітку та восени, тобто зібрати бур’яни, заморозити і засушити їх як корм на зимовий час. Також пам’ятаємо про вітаміни. Їжу для сухопутних черепах обов’язково потрібно насичувати спеціальними підкормками для рептилій (кальцієм та вітамінами), імітуючи повноцінне харчування, щоб виключити гіповітаміноз. Кальцій та вітаміни мають бути в вигляді порошку: рідкими добавками легко можна зробити передозування.

Під час опалювального сезону власники пустельних черепах часто скаржаться на млявість та пасивність їхніх улюбленців. У таких випадках радимо поглянути на шкалу гігрометра та термометра в тераріумі. Ваші кімнатні батареї нагріваються і температура в приміщенні підвищується, знижується вологість — черепахи йдуть у літню сплячку. Якщо температура в тераріумі вище норми — це привід змінити лампочку, що гріє, на менш потужну або встановити її вище, пам’ятаємо також про вологість. І, звичайно, не забуваємо про сезонні біоритми: у зимовий час вони знижуються, особливо в зимуючих видів, адже в природі вони йдуть на сон у холодну пору року.

Тераріум та обладнання

На території країн колишнього СНД любителі сухопутних черепах найчастіше містять середньоазіатських (Testudo (Agrionemys) horsfieldii), грецьких (Testudo graeca) та балканських черепах (Testudo hermanni).

Черепаха, в першу чергу, — рептилія і, як для всіх рептилій, в тераріумі необхідно створити умови максимально наближені до ареалу виду або підвиду черепахи. Для утримання сухопутної черепахи потрібен тераріум або коробка довжиною не менше: 80 см на 40 см на 40 см.

У тераріумі обов’язково повинна бути спеціальна УФ лампа для рептилій з високим рівнем UVB (від 10%), що виробляє необхідне ультрафіолетове випромінювання типу B для засвоєння кальцію (такі лампи зазвичай мають маркування на упаковці. Наприклад, 10% UVB ). Однак слід пам’ятати про термін заміни. Бюджетні лампи необхідно міняти кожні 3 місяці, дорожчі (якісні) УФ лампи щорічно. Враховуйте цей момент, адже сухопутні черепахи фізично залежні від правильного УФ-випромінювання.

Детальніше:

УФ лампи бувають:

  • Компактні (як енергозберігаючі лампочки) з цоколем Е27
  • У формі трубок з роз’ємами Т8 та Т5
  • Лампи 2 в 1 (ультрафіолет + обігрів)

Не плутайте УФ лампи для рептилій з манікюрними УФ лампами або УФ лампами з господарських магазинів, які працюють в інших діапазонах (UVA та UVC). Такі лампи можуть завдати суттєвої шкоди здоров’ю тварини! Також не плутати з лампами для рептилій, які призначені тільки для обігріву, у яких на упаковках може вказуватися UV, але знову ж таки тільки UVA. А для засвоєння кальцію живим істотам потрібен UVB.

Детальніше:

Також, разом з ультрафіолетовою лампою, повинна бути лампа, що гріє, завдання якої створювати необхідні температури в теплому кутку (зоні баскінгу). Лампи повинні бути встановлені в одній стороні тераріуму (умовно кажучи, поділяючи тераріум на теплу та холодну зони), світивши протягом дня (10 – 12 годин).

Детальніше:

УФ лампа для черепахи

Інші корисні статті про харчування черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *