Як купати сухопутних (наприклад, середньоазіатських) черепах і чому це необхідно робити?

Купання сухопутної черепахи

Купання сухопутної черепахи – це невід’ємна частина догляду за нею. Окрім періодичного купання, в тераріумі в черепахи також має бути постійний доступ до води. Для цього підійде стійка купалка достатніх розмірів, щоб черепаха могла поміститися в ній за потреби. Іноді воду необхідно замінювати на чисту, а саму купалку можна обкласти великим камінням, щоб черепаха не забруднила воду грунтом.

Тропічних черепах (наприклад, червононогих чи променистих) рекомендується частіше купати, ніж степових та напівпустельних (середньоазіатські чи єгипетські). Особливо за відсутності купалки в тераріумі.

Планове купання повинне проходити приблизно 1-2 рази на тиждень у дорослих, і 2-3 рази в молодих черепах (1-2 роки). Крім цього, іноді черепах можна обприскувати теплою водою з пульверизатора. Далі поговоримо про планове купання.

IMG_2907-min

Яка користь від купання черепахи?

Купання вважається необхідним черепасі, бо воно стимулює роботу кишечника та допомагає підтримувати водно-сольовий баланс. Зневоднення черепахи може призвести до негативних наслідків: від проблем зі шкірою, до проблем із ШКТ. Наприклад, можуть утворитися сольові запори.

Як правильно купати черепах?

Для того, щоб викупати черепаху, її необхідно покласти в ємність (наприклад, таз або велику пластикову миску) з теплою водою (можна з крана). Дайте трохи часу, щоб черепаха полежала у воді, попила (при частих купаннях може не пити) та поповнила свій запас вологи в організмі. Так як черепаха холоднокровна істота, необхідно чітко контролювати температури:

  • Температура води: 30 – 35 ° C (за відчуттями ледь тепла). Важливо дотримуватися правильної температури, для черепахи 37 градусів вже гаряче. Це стосується і температур у тераріумі. Детальніше
  • Рівень води: приблизно по шию. Якщо черепах кілька, то рівень води вимірюється за найменшою з них. Необхідно стежити, щоб черепаха без проблем могла висунути всю голову із води. Іншими словами, голова черепахи повинна вільно розташовуватися НАД водою.
  • Тривалість купання: черепаху тримайте в тазику з водою близько 30-40 хвилин. Якщо вода сильно охолола або забруднилася, вийміть черепаху з тазика та замініть воду на нову. Порада: перед купанням черепахи поставте таймер на певний час, щоб не забути про неї, якщо вам потрібно буде відійти (вода може сильно охолонути).
Читайте також  Чому червоновуха черепаха постійно сидить у воді чи на березі?

Відразу після купання черепаху необхідно насухо витерти (наприклад, паперовим рушником) і помістити назад у тераріум під лампи.

Увага: не можна підставляти черепаху прямо під струмінь води з крана, або доливати воду з крана відразу в ємність із черепахою. Воду правильної температури необхідно готувати заздалегідь в ємності для купання. Зафіксовано не поодинокий випадок травмування черепахи через недотримання цих правил.

Заборонено використовувати будь-які хімічні чи миючі засоби! Якщо тварина сильно забруднилася, достатньо протерти її м’якою губкою, змоченою водою.

Цікаві факти

  • Сухопутні черепахи часто випорожнюються в воді, залишаючи після себе солі та фекалії. Це ще один плюс купання: розрахувавши періодичність, можна домогтися того, що черепаха випорожнюватиметься лише у воді. Крім того, так зручно перевіряти наявність та стан солей. Виділення солей – це хороша ознака роботи нирок.
  • Солі утворюються в сечі лише в черепах, які в природі живуть у посушливих місцях. У такий спосіб вони затримують більше вологи в організмі.
  • Черепахи можуть приймати воду, втягуючи її через клоаку. Якщо черепаха не п’є воду в звичайний спосіб, це зовсім не означає, що вона не отримує вологу.
IMG_1005-min Ось так виглядають фекалії та солі сечі під час купання

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *