Що таке лампа розжарювання? Як контролювати температуру в тераріумі?

Важливість тепла для рептилій

Черепахи – холоднокровні тварини та всі процеси в організмі рептилії залежать від температури навколишнього середовища. Щоб підтримувати температуру повітря в тераріумі або акваріумі на необхідному рівні, необхідно встановити лампу, що гріє. Для сухопутної черепахи необхідно визначити місце для теплої сторони тераріуму. Там і потрібно розмістити гріючу та ультрафіолетову лампу. Під лампами черепаха грітиметься, отримуватиме УФ-випромінювання і прийматиме їжу, туди ж можна поставити купалку. В протилежному кутку, куди не дістає світло ламп, створюється прохолодна зона, там можна поставити будиночок для додаткового укриття або покласти сіно.

Для водоплавних черепах, тепла сторона – місце над острівцем. Черепаха лягає розпластавшись під лампами, щоб виставити більше ділянок тіла під тепло і ультрафіолет. В природі така поведінкова особливість має назву баскінг. А місце де черепаха це робитиме (наприклад, у теплому кутку — сухопутна, або на острівці — водоплавна) називається «зона баскінгу» .

Під водоплавною або сухопутною черепахою маються на увазі популярні види черепах в домашніх умовах: червоновухі або середньоазіатські.

Баскинг (Красноухая черепаха)
Баскінг червоновухої черепахи

Яку лампочку взяти для обігріву?

  • Лампа розжарювання: недорога та доступна (можна знайти практично в будь-якому побутовому магазині)
  • Інфрачервона лампа: не така доступна, як лампа розжарювання. Можна обігрівати вночі, якщо температура опускається нижче за норму (інфрачервоне випромінювання невидимо для черепах)
  • Керамічна лампа: можна обігрівати вночі, взагалі не випромінює світло, довговічна. Перейти на сторінку керамічної лампи JBL →

Більш детально про типи гріючих ламп в статті за посиланням:

Баскинг Рокси
Баскінг сухопутної черепахи Роксі

Часто використовують звичайну лампочку розжарювання. Зазвичай її розташовують на відстані 20-40 см. Висоту потрібно змінювати, поки температура під лампою досягне 30-33° С. Ще досягти необхідної температури можна змінивши потужність самої лампочки (від 40 до 70 вт). В холодній зоні (куди лампи не світять) температура має бути близько 22-25°С . Різниця температур між теплою і холодною зоною (як і суші з водою) повинна становити близько 10° С.

Читайте також  Рекомендації по експлуатації компактних УФ ламп

Будучи повністю залежними від тепла, черепахам життєво необхідно весь час отримувати його. Вони дуже люблять довго грітися і лежати під лампами чи під сонцем в природі. Тому лампу, що гріє, необхідно вішати над берегом для водоплавних черепах та в кутку тераріуму для сухопутних черепах. Цим ми досягнемо наявності теплого та прохолодного місця. Це важливо задля отримання градієнта температур. Недотримання температурного градієнта призведе до проблем із твариною. Детальніше →

На ніч лампи вимикаються і температура в усьому тераріумі повинна бути близько 22-24 ° С вночі. Крім того, якщо температура в будинку ночами опускається нижче 20 ° С, використовуються спеціальні лампи. Наприклад, керамічні чи інфрачервоні. Вони не дають видимого світла, але прогрівають повітря в тераріумі до необхідної температури вночі.

Де придбати лампочку розжарювання?

Купити лампу розжарювання можна в будь-якому побутовому магазині, де продаються лампочки (не обов’язково в зоомагазині). В зоомагазині можна знайти керамічні чи інфрачервоні лампи. Включати лампи (гріючу та ультрафіолетову) необхідно на весь світловий день (10-12 годин) з ранку до вечора. Вони мають горіти разом, замінюючи сонце. Все просто: лампа, що гріє, дає тепло, а УФ лампа дає життєво важливий ультрафіолет. Спеціально виставляти черепаху під лампи не потрібно. Залежно від своїх потреб вона сама приходитиме під лампи або ховається в тінь.

Куди вкрутити лампочку розжарювання?

Лампу розжарювання, як і УФ лампу можна вкрутити в світильник для лампочок під звичайний цоколь (Е27). З цим може впоратися світильник на прищіпці. Його можна вчепити за край тераріуму чи акваріуму. Це найпростіший і найдешевший спосіб встановити лампу в тераріумі або акваріумі. Світильник легко регулюється по висоті, спрямовує світло та обігріває потрібне місце.

Більш дорогим та якісним варіантом є використання спеціальних тераріумних світильників. Наприклад, JBL TempSet Angle. В них передбачений шарнір для регулювання кута та висоти лампи.

Лампа накаливания Приклад звичайної лампочки розжарювання
4069838081-svetilnik-nastolnyy-belalfasvet-b108-siniy Приклад простого світильника на прищі
patrons-product Терраріумний світильник JBL TempSet Angle

Порада: щоб спростити собі життя, можна придбати електронний або механічний таймер і налаштувати включення та відключення ламп у потрібний час автоматично. Такі таймери продаються в багатьох магазинах побутової техніки. Детальніше →

На цьому все. Читайте докладніше про утримання середньоазіатської черепахи та червоновухої черепахи. Також рекомендую почитати блог середньоазіатської черепахи Роксі. В ньому наочно описується тераріумне життя середньоазіатської черепахи.

Читайте також  Сторінка болі... Як гинуть домашні черепахи

Приклади розташування ламп в зоні баскінгу сухопутної та водоплавної черепахи

УФ лампа для черепахи Спеціальні тераріумні світильники
Лампы для черепах Світильники на прищіпці
bolotka-lamps-1 Спеціальні тераріумні світильники

Завжди контролюйте правильні температури:

30-33 ° С в теплому кутку в сухопутних черепах або на острівці водоплавних черепах і близько 22-24 ° С в протилежному (холодному) кутку тераріуму або воді водоплавних черепах. Таким чином черепаха сама вибирає собі потрібну температуру в конкретний момент.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *