Головні помилки в догляді та харчуванні черепах

Передмова

В цій статті будуть розглянуті типові помилки в догляді та годуванні черепах у домашніх умовах. Водоплавних або хижих (популярний представник – червоновуха черепаха) та сухопутних (популярний представник – середньоазіатська черепаха).

Життя черепахи в неволі, в міру їхньої фізіології, вимагає організації певних умов, за допомогою яких необхідно імітувати її природне середовище. Недотримання правильних умов утримання та годування веде до серйозних наслідків для здоров’я тварини. Це залежить від того, наскільки грубі помилки допускаються. Про них і буде розказано в цій статті. 

Проблеми, пов’язані з неправильним утриманням черепах бувають різними і найсерйозніші з них помітно вже на останніх стадіях розвитку недугів. Наприклад, кривий м’який деформований панцир, параліч, ниркова недостатність та раптова (за мірками цих тварин) смерть. Деяким може здатися, що якщо черепаха прожила два-три роки, то її час уже настав. Проте, насправді це грубе нерозуміння елементарних речей у цій темі. 

Тварина-довгожитель?

Черепаха — тварина-довгожитель і в правильних умовах вона може прожити десятки років. Крім того, ці тварини вважаються дуже живучими. Пов’язано це з тим, що всі процеси в організмі рептилій протікають повільно, і страждають від неправильних умов вони також повільно і вмирають далеко не відразу. Але, за найменших відхилень в умовах утримання черепаха почне повільно піддаватися всім зовнішнім впливам, до яких вона не пристосована фізіологічно. І далі все залежить тільки від того, наскільки запущені умови утримання та наскільки конкретна тварина стійка. Можливо мине навіть кілька років до того моменту, як в неї відмолять нирки.

Типові грубі помилки в догляді черепах:

1. Місце утримання

Черепаха — холоднокровна тварина, яка потребує організації спеціального середовища для свого повноцінного існування. Наприклад, для сухопутної черепахи це робиться в тераріумі. Для водоплавної черепахи в акватераріумі (акваріум з берегом).

Список помилок, пов’язаних з «житловою площею» рептилії по відношенню до водоплавних черепах:

  • Догляд на підлозі (навіть випускання на підлогу ненадовго)
  • У мисці (чи іншій не пристосованій ємності) із водою, т.зв. «тази смерті»
  • Догляд у занадто маленькому акваріумі чи акваріумі без берега
  • Використання неправильного або незручного берега

Помилки щодо сухопутних черепах:

  • Догляд на підлозі
  • Догляд у надто маленькому тераріумі
  • Черепаха в тераріумі, але без ламп і ґрунту або з неправильним ґрунтом (наповнювачем)

Так чи інакше ці помилки призводять до:

Порушення процесів линяння та відмови від води, рахіту, пневмонії, ниркової недостатності, неможливості контролю правильних температур, деформації кігтів і лап, неправильного зростання панцира

bbotJTq9byk
Доросла червоновуха черепаха в 10 літровому акваріумі

Наслідки таких помилок:

Черепахи, перебуваючи на підлозі квартири, не мають можливості вибрати оптимальну для себе температуру. Будучи холоднокровною істотою, їхнє життя повністю залежить від правильних температур. При сплячці під батареями у черепах утворюються кристали сечової кислоти, які не виводяться – це веде до поступового склерозу тканин у нирках протягом багатьох років і згодом до відмови органу.

У маленьких тераріумах неможливо настроїти правильний градієнт температур . Крім того, на підлозі постійно є мікро протяги і навіть невеликий перепад температур може спричинити пневмонію у черепахи. Також одна з головних потреб сухопутної черепахи — це копання ґрунту. На підлозі, ясна річ, його немає. Крім копання, відповідний ґрунт сприяє нормальному (природному) пересуванню та сточуванню кігтів. Догляд сухопутної черепахи без ґрунту призведе до деформації кінцівок. Крім всіх цих аспектів, “підлогова” черепаха не матиме доступу до УФ-випромінювання на постійній основі, що призводить до серйозних патологій (про них буде далі у статті).

Якщо ви хочете відпустити черепаху побігати по підлозі, аргументуючи тим, що їй потрібно рухатися — це викличе лише букет проблем, зрештою. Щоб вона рухалася, необхідно організувати великий тераріум (для сухопутної) або акватераріум (для водоплавної).

Звичка випускати водоплавну черепаху на підлогу закінчується тим, що шкіра рептилії пересихає і порушується природний механізм линяння, що веде, в свою чергу, до низки проблем. Рано чи пізно черепаха стане покритою багатьма шарами шкіри, що не зійшла. Виникають мікротріщини, які у воді дуже сверблять. Ясна річ, що через це черепаха не лізтиме у воду. Мотивуючи цим, багато людей перестають тримати її у воді, що є знущанням з тварини, життя якої залежить від води. Крім того, порушення линяння на тлі таких «прогулянок» у водоплавних черепах в крайніх формах призводить до виникнення глибоких тріщин на згинах суглобів, що призводить до порушення лімфотоку. В останніх стадіях такої занедбаності здійснюється ампутація лап.

Тази смерті

Дуже часто червоновухих черепах продають під виглядом карликової черепашки і до неї якусь пластикову ємність (наприклад, типові пластикові контейнери з пальмою), в якій вона нібито зможе жити. Але, незабаром “карликова” черепашка виростає і починає ледь поміщатися в такому безглуздому тазику, не кажучи вже про те, щоб вона могла вільно плавати, пірнати і грітися на березі під лампами. Не попросту такі ємності називають “тази смерті”: в них неможливо організувати умови для утримання такої тварини.

Читайте також  Чому черепахи реагують на чорний колір? Черепахи ненавидять чорний колір?
death_bowl22
Так виглядає "карликова" черепашка
death-bowl
"Таз смерті" — так в англійській мові позначають ці ємності

Наслідки неправильного берега

Для водоплавної черепахи також дуже частою проблемою є незручний (неправильний) берег (ділянка суші) в акваріумі або навіть його відсутність.

В ролі берега не годяться ніякі пластмасові драбинки чи гірки каміння. По-перше, якщо маленька черепашка здатна вилазити практично на будь-яку поверхню, то велика черепаха вилазячи на купу каміння і стрибаючи, розбиває собі панцир об них. По-друге, їй незручно забиратися на таку гірку каміння: черепаха важка та ковзає. Вона просто перестане намагатися піднятися на берег і багато часу проводитиме в воді, поступово покриваючись водоростями. Крім того, без ділянки суші водоплавна черепаха (наприклад, червоновуха) може потонути. Такі черепахи є земноводними і суша для них є обов’язковою!

Всі проблеми «підлогових» умов описані в окремій статті:

Крім основних причин виникнення проблем для будь-якої черепахи (неправильні температури та відсутність ультрафіолету), додамо ще відсутність води або берега для водоплавних черепах. Сукупність усіх цих проблем виникає через відсутність правильного місця для утримання тварини такого типу.

Як правильно:

Черепах можна містити тільки в спеціально облаштованих тераріумах або акватераріумах .

Сухопутна черепаха (наприклад, середньоазіатська) повинна утримуватися лише в тераріумі (ящику, контейнері) або спеціальному загоні з ґрунтом та з усім необхідним обладнанням для підтримки її життя в неволі.

Водоплавна черепаха (наприклад, червоновуха або болотяна) — це тварина досить великих розмірів. Тому, для звичайної червоновухої черепахи необхідно організувати прямокутний акваріум від 100 л води (мінімум) з наявністю просторого берега і, також, наявністю всього необхідного обладнання для підтримки життя в неволі. З покупних берегів рекомендується використовувати скляні відповідних розмірів. Їх потрібно вклеювати спеціальним акваріумним герметиком. А поверх приклеювати штучну траву, щоб черепасі було зручно забиратися і вона не ковзала по склу.

Багато проблем водоплавних черепах пов’язані з поганою організацією ділянки суші і температур, від чого черепаха може відмовитися від берега, або навпаки – від води.

Постійне перебування черепахи в воді несе не менше проблем, аніж постійне перебування на суші. Щоб вона проводила достатньо часу як на суші, так і в воді, повинен бути організований зручний берег і комфортні температури в воді та на березі.

2. Обладнання

Сюди відносяться всі помилки, пов’язані з обладнанням для підтримки прийнятного середовища в «місті утримання» черепах. А саме: правильні температури, УФ-випромінювання, фільтрація води (для водоплавних).

Типові помилки, пов’язані з обладнанням для черепах:

  • Догляд черепахи без спеціальних ламп (або використання якоїсь однієї лампи замість двох обов’язкових) — рахіт, проблеми з травленням, млявість, відсутність апетиту
  • Використання неправильних УФ ламп (не призначених для черепах) – патології, опік рогівки очей
  • Неякісні (дешеві) УФ лампи для рептилій зі слабким спектром UVB — ті ж проблеми, що за відсутності УФ лампи
  • Використання УФ ламп для рептилій більше за їх заявлений термін — ті ж проблеми, що за відсутності УФ лампи
  • Неправильне розташування та висота ламп — проблеми пов’язані з неправильною температурою, з панциром та шкірою (якщо світло потрапляє на воду і вода вище 25 градусів)
  • Використання малопотужного фільтра для води – проблеми зі шкірою та панциром
  • Терморегулятор (перегрів або недогрів води) – відмова від відвідування води (якщо температура опускається нижче 22 градусів) або берега (вище 25 градусів)
  • Відсутність градусників – відсутність контролю температур та супутні проблеми

Наслідки таких помилок:

Лампи

Мабуть один із найважливіших пунктів, оскільки спеціальні лампи в домашньому середовищі імітують для черепахи сонце. Черепахи є повністю залежними від тепла та ультрафіолету, яке воно їм дає. Життя черепахи без ламп (спеціальної ультрафіолетової для рептилій та гріючої) дуже швидко позначається на здоров’ї тварини. Без тепла їжа не буде перетравлюватися належним чином, застоюватись у шлунку і навіть гнити. Без ультрафіолету не буде засвоюватися кальцій, що призводить, зрештою, до тяжкої патології кісток, що називається рахіт.

Ця тема дуже широка і їй присвячена окрема стаття:

Також досить часто помилкою є використання неправильних УФ ламп. УФ лампа має бути спеціально призначеною для рептилії. Жодні побутові УФ лампи для нігтів, знезараження, медичні, сині та інші не підходять. Вони не підходять для тварин та черепах і викликають різні патології (опіки очей та інші проблеми), оскільки вони мають інше призначення та світять в інших світлових діапазонах. Найбільш важливий параметр, що відповідає за вироблення вітаміну D та засвоєння кальцію це UVB, і він повинен становити 10% для черепах. Крім того, УФ лампа для рептилій повинна бути перевіреною і безпечною.

Читайте також  Вигул черепах на вулиці. Коли можна і як правильно вигулювати черепаху?
y_320fc30e Червоновуха черепаха, хвора рахітом

Детальніше:

Всі УФ лампи для рептилій випромінюють ультрафіолет певний термін (а не до тих пір, поки лампа не перегорить), і це залежить від їх ціни та марки. В дорогих лампах цей показник набагато вищий, і навпаки.

Детальніше:

Ще важливий момент: УФ лампу для рептилій потрібно розташовувати на певній висоті, інакше вона працюватиме марно.

Фільтр та терморегулятор

Використання малопотужного фільтра веде до того, що він не фільтруватиме всю воду в акватераріумі. Це загрожує шкірними захворюваннями та проблемами з панцирем.

Типова ситуація: готовий маленький акваріум із пластмасовим плотиком (таз смерті), кришкою із вмонтованою денною лампою та фільтром для рибок, який прибирає максимум великі домішки, але не розчинений аміак. Сечовина та аміак буде тільки накопичуватися, на додаток ще спрямоване світло на весь акваріум, тепла вода і отримуємо ідеальні умови для утворення шкірних захворювань.

Також нерідко припускаються помилки, надмірно гріючи воду (понад 26 градусів). Це призводить до відмови черепахою відвідувати берег та супутніх проблем. Про правильні температури буде далі.

Як правильно:

Протягом усього дня в тераріумі чи акваріумі постійно повинні світити дві лампи. В сухопутної черепахи вони повинні розташовуватися в кутку тераріуму, умовно поділяючи тераріум на дві зони: теплу (під лампами) та холодну (тінь). У водоплавної черепахи лампи повинні розташовуватися над берегом за таким же принципом, а холодною зоною вважається вода. Градієнт температур має становити близько 8-10 градусів. Крім того, щоб домогтися правильної температури під лампою, що гріє, необхідно регулювати висоту розташування і потужність самої лампи. Про правильні температури буде далі в окремому пункті. Також і з УФ лампою: щоб вона приносила користь, необхідно розташовувати її на правильній висоті (як правило, це вказує виробник УФ лампи).

УФ лампа для черепахи
Приклад розташування ламп у сухопутної черепахи

Оскільки водоплавна черепаха велика тварина, то вона залишає після себе велику кількість продуктів життєдіяльності. Для того, щоб вода в акваріумі не перетворювалася в отруту, її потрібно змінювати щодня, що не зовсім можливо. Для цього потрібний сильний акваріумний фільтр.

Розрахунок фільтра такий:

Фільтр повинен двічі на годину фільтрувати всю кубатуру акватеріуму. Якщо фільтр пропускає 200 л на годину, води можна налити 100 л. Або ще такий розрахунок: потужність фільтра повинна бути розрахована на об’єм води більше, ніж є в акваріумі в 3 рази. Якщо води 150 л, фільтр повинен бути розрахований на 400 – 450 л води.

Лампы красноухой черепахи
Приклад вклеєного скляного берега та розташування ламп червоновухої черепахи

3. Температури

Сюди належать всі помилки, пов’язані з неправильними температурами.

Типові помилки, пов’язані з неправильними температурами в тераріумі або акватераріумі черепах: 

  • Відсутність гріючої лампи – проблеми з травленням, млявість
  • Лампа, що гріє, неправильно встановлена — черепаха не сидить під лампами або черепаха постійно сидить у воді
  • Терморегулятор занадто сильно гріє воду (наприклад, 28 градусів) – висока температура води + яскраве світло + поганий фільтр = шкірні захворювання

Наслідки таких помилок:

Оскільки всі черепахи — холоднокровні рептилії, правильні температури є важливою умовою існування. 

Неправильні температури в тераріумі сухопутної або акватераріумі водоплавної черепахи, в першу чергу, впливають на поведінку тварини, її активність та перетравлення їжі. При неправильних температурах в акватераріумі, черепаха не відвідуватиме берег або навпаки воду, що викличе багато проблем, що описувалися раніше. В маленькому тераріумі з неправильно встановленою, або надмірно потужною гріючою лампою, при температурі більше 35 градусів черепаху можна перегріти. Тому за температурою необхідно постійно стежити за допомогою двох градусників і дотримуватись норм.

Як правильно:

Рептилії (в т.ч. черепахи) не можуть самі себе зігріти. Температура їх тіла залежить від навколишнього середовища (в даному випадку – тераріум чи акваріум). Дотримуючись всіх необхідних температур черепаха сама вибирає де краще їй знаходитись, в залежності від своїх потреб: вийти під «сонце» або відсидітися в тіні чи поплавати у воді. Для того, щоб водоплавна черепаха проводила достатньо часу на березі і в воді, повинен дотримуватися градієнт температур близько 10 градусів.

Правильні температури:

  • 31-34 градусів: берег акватераріуму, теплий кут тераріуму (в сухопутних)
  • 24 градуси: вода, холодний кут тераріуму (в сухопутних)

Детальніше:

4. Інші помилки

Сюди відносяться інші досить часті помилки, які призводять до серйозних наслідків.

Читайте також  Зустрічайте, Туко [Підселення нової черепахи]

Використання природних ґрунтів (пісок, земля тощо) для декальцинованої черепахи

Черепаха, яка не отримувала достатньо кальцію та вітамінів в раціоні намагатиметься поповнити запас поїдаючи ґрунт чи каміння. В неволі це може призвести до закупорки кишечника та смерті тварини. Якщо ваша черепаха не отримувала вітамінів і кальцію та/або неправильно харчувалася, але ви хочете використовувати правильний ґрунт, необхідно давати мінеральні та вітамінні добавки протягом кількох місяців і лише тоді селити черепаху на природний ґрунт.

Камені та декорації в акваріумі водоплавних черепах

Ситуація та ж, що й із сухопутною черепахою. Водоплавні черепахи здатні заковтувати дрібні камінці, та навіть штучну траву від берега, через брак вітамінів і мінералів. І, крім того, об велике каміння черепаха може розбити собі панцир. Естетика для черепахи не принесе жодної користі. Для водоплавних черепах в акваріумі найкраще голе, нічим не покрите дно.

Натирання панцира оліями

Натирання панцира черепахи оливами забиває пори панцира, порушуючи дихання та синтез вітамінів, блокуючи його природне призначення. Блискучий і натертий панцир викликає лише гору проблем для тварини і будь-які “олії для панцира” є маркетингом зоотоварів, а черепаха є їхньою жертвою. Перегляньте будь-які фотографії природних черепах. Панцир сильно блищить?

Догляд черепах разом в одному акваріумі або тераріумі, якщо вони виявляють агресію один до одного

Черепаха — не соціальна тварина і пара їй необхідна лише в період парування. Немає жодних гарантій, що черепахи уживатимуться разом в одному тераріумі чи акваріумі. А якщо це все ж таки не станеться, то наслідки можуть бути дуже плачевними. Черепахи дуже жорстокі стосовно один одного, особливо хижі. Тому якщо є найменші ознаки агресії, черепах необхідно розселити в різні тераріуми.

5. Типові помилки харчування черепах

“Улюблена їжа” (коли черепасі дають тільки те, що вона їсть, навіть якщо це неправильна їжа)

Часто так буває, що черепахам дають неправильну для її виду їжу (наприклад, виноград сухопутним або м’ясо хижим), аргументуючи, що іншу їжу черепаха не їсть. Таке дійсно буває і справді вирішити цю проблему допоможе звичайне голодування. Два тижні без їжі (для здорової черепахи це зовсім не термін, тому що здорова черепаха може прожити без їжі пів року) і вона буде їсти те, що ви їй запропонуєте, в тому числі й правильну їжу. Для сухопутних черепах – бур’яни. Для хижих черепах — риба (разом із нутрощами), равлики, трави.

 

Один тип їжі (наприклад, давати хижій черепасі лише філе риби)

Раціон черепахи повинен бути максимально різноманітним. Наприклад, філе риби без нутрощів — це пустий білок, який не принесе користі. Риба повинна даватися з усіма нутрощами та кістками. Крім того, в раціоні хижої черепахи повинні бути равлики, трави, печінка і серце яловичини або курки (джерело вітаміну А), але не м’ясо. Вся їжа дається в сирому вигляді.

Неправильна їжа

Сюди можна зарахувати всю їжу, що не підходить черепахам. Часті помилки: давати сухопутній черепасі фрукти, овочі чи ягоди, замість бур’янів або сукулентів. Давати хижій черепасі м’ясо, філе риби без нутрощів, креветки. Зовсім божевілля, якщо давати черепахам “людську” їжу (наприклад, сир, хліб, молоко тощо). Така їжа шкідлива для черепах, шлунково-кишковий тракт яких не розрахований на таке.

Часте годування (перегодовування)

Перегодовуванням дорослої черепахи вважається, якщо годувати її частіше ніж раз на два дні. У всіх черепах дуже низький метаболізм і це означає, що їжа перетравлюється в них дуже довго. Правильний режим харчування дорослої черепахи це один раз на 2-3 дні. Крім того, годувати потрібно в першій половині дня, щоб черепаха достатньо прогрілася протягом дня і їжа добре перетравлювалася.

Детальніше:

Не додавати в їжу кальцій та вітаміни

В неволі майже неможливо забезпечити черепаху тією кількістю вітамінів і мінералів, що вони отримують в природі. Особливо травоїдним (сухопутним) черепахам. Тому, разом з їжею в раціон необхідно додавати спеціальні підкормки кальцію та вітамінів на постійній основі. Їхнє завдання насичувати їжу необхідними елементами, імітуючи правильне харчування. Крім основних проблем зі здоров’ям, пов’язаних з відсутністю вітамінів та мінералів (гіповітамінози, рахіт та ін.) це також призводить до того, що черепаха починає їсти ґрунт, каміння, або навіть штучний килимок берега, як уже говорилося раніше. При правильному харчуванні та стабільному джерелі кальцію та вітамінів через кілька місяців ця поведінка повинна зникнути.

Детальніше:

В заключення

Це був список більшості грубих помилок у догляді та годуванні будь-якої черепахи. 4 найважливіших складових – це місце в якому живе черепаха, обладнання для підтримки необхідного середовища, правильні температури та харчування. Налагодивши ці параметри ви отримаєте здорового та активного звіра на багато років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *