Навіщо черепасі ультрафіолетова лампа? Які бувають УФ лампи для рептилій? Роль ультрафіолету в житті рептилій

Що таке ультрафіолетова лампа для черепах (рептилій)?

Ультрафіолетова лампа для рептилій — це люмінесцентна лампа зі спеціальним напилюванням (люмінофором), завдяки якому спектр променів, що випромінюються, зміщений в ультрафіолет певного типу (UVA, UVB), діапазону (UVB 10%) і довжини світлової хвилі (до 304 нм).

Ультрафіолет складається з трьох типів: UVA , UVB та UVC . Варто відзначити велику важливість перших двох типів життя рептилій. Правильна концентрація цього ультрафіолету потрібне для життя черепахи. Починаючи від апетиту, сприйняття кольорів, репродуктивної поведінки (UVA) і закінчуючи виробленням вітаміну D, його синтез та подальше засвоєння кальцію (UVB). Останнє є критично важливим, тому вибір хорошої ультрафіолетової лампи є ключовим моментом в здоров’ї та тривалості життя черепахи. Кальцій життєво важливий для черепах, його брак загрожує рахітом (повільною і болісною смертю). Рахіт у рептилій — дуже важке та страшне захворювання.

Важливість ультрафіолетового випромінювання

Ультрафіолет, що випромінює сонце (UVB), передусім необхідний для засвоєнню кальцію в організмі черепахи. Ніяким іншим способом, крім ультрафіолету, вітамін D більшість черепах отримувати не здатні. А за відсутності вітаміну D з організму виводиться весь кальцій! Будь-які кальцієві добавки не дадуть результату, тому що не зможуть засвоїтися без вітаміну D, який черепаха може отримати тільки з ультрафіолетового випромінювання. З цієї причини відсутність УФ лампи тягне за собою безліч проблем зі здоров’ям тварини, які можна уникнути тільки за наявності постійного стабільного джерела ультрафіолету UVB і UVA через УФ лампу для рептилій (або сонце в своєму природному середовищі).

Процеси в організмі черепах, пов’язані з ультрафіолетом, більш докладно описані в статті за посиланням.

Більше інформації по темі ультрафіолету для рептилій

Саме за рахунок особливостей виробництва, виготовлення та досягнення необхідного процентного діапазону UVB, УФ лампи для рептилій виділяються у вартості. Це не проста лампа денного світла. Вона замінює рептилії властивості сонця, характерного для їх довкілля.

Ультрафіолетові лампи для тварин не мають абсолютно нічого спільного з іншими різними побутовими ультрафіолетовими лампами. Наприклад, синіми лампами для обігріву (лікування), УФ лампами для перевірки грошей, медичними лампами будь-якого типу, лампами для косметики та іншими. Такі лампи можуть нашкодити, оскільки вони світять зовсім в інших діапазонах та мають інші властивості.

Читайте також  Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки

Які бувають ультрафіолетові лампи для черепах (рептилій)?

Ультрафіолетові лампи бувають компактні та в формі трубки .

Компактні ультрафіолетові лампи мають звичайний цоколь Е27 і вкручуються в патрон для лампочок або світильник під такий цоколь. Незалежно від потужності лампи, цоколь залишається такий самий. Компактну ультрафіолетову лампу можна направляти в потрібне місце тераріуму, піднімати або опускати.

Лампи у формі трубки мають стандарти Т5 та Т8. Зовні ці лампи схожі між собою та крім розмірів, візуально, нічим не відрізняються. Для них потрібен спеціальний світильник, залежно від того якої довжини/потужності та якого типу Т5 чи Т8 у вас лампа.

Який тип УФ лампи вибрати?

Важко однозначно відповісти який тип УФ ламп краще. Серед одного та іншого типу є свої плюси та мінуси. За рахунок своєї конструкції компактні УФ лампи дають більшу потужність, ніж трубка. Однак, вони покривають меншу площу, ніж УФ лампи в формі трубки. Трубка, своєю чергою, розсіює ультрафіолет на велику область, але не так інтенсивно. Умовно кажучи, для одних тварин (наприклад, дорослих черепах) ідеальним рішенням буде лампа у формі трубки, для інших (наприклад, червоновухих черепах) компактна УФ лампа спрямована на берег.

Також УФ лампи в формі трубки (Т5 або Т8) рідше виходять з ладу. Але, вони не такі практичні через свої розміри і для них потрібний спеціальний світильник, залежно від типу трубки. По суті така лампа є колбою з контактами. Усі електронні частини знаходяться в світильнику, який запускає її. В компактних ультрафіолетових лампах цю роль виконує плата всередині корпусу лампочки. Якщо згорить плата в компактній УФ лампі, вона не світитиме, хоча при цьому колба лампочки ще могла б випромінювати ультрафіолет.

Читайте також  Компанія JBL змінила назви своїх компактних УФ ламп

Компактні УФ лампи чутливі до перепадів напруги та перегріву. Але, недоліки компактних УФ ламп легко можна нівелювати, використавши стабілізатор напруги (він захищає будь-яку техніку від перепадів напруги). А щоб лампа не перегрілася потрібно використовувати відкритий патрон або світильник з гарною вентиляцією (зазвичай у таких світильниках є отвори ззаду та з обох боків плафону). Серед плюсів компактних ламп можна відзначити досить легке використання та практичність за рахунок невеликого розміру та стандартного цоколя. Її можна вкрутити як у звичайний патрон, так і в спеціальний тераріумний світильник. В хороших виробників компактні УФ лампи мають високу інтенсивність ультрафіолету та тривалість його випромінювання.

Типы компактных люминесцентных УФ ламп
Компактні люмінісцентні лампи
lampT8
Люмінісцентна лампа в формі трубки стандарту T8

Які виробники ультрафіолетових ламп для рептилій найкращі?

На жаль, серед усіх виробників УФ ламп можна виділити лише кілька дійсно якісних виробників, які відповідають заявленим характеристикам. Серед таких: JBL, Arcadia, Zoo Med. Якість УФ лампи залежить в першу чергу від діапазону випромінювання. Справа в тому, що вітамін D синтезується в шкірі рептилій при довжині хвилі до 304 нм, вище – навпаки, руйнується. Тому більша частина ультрафіолету, що випромінюється лампою, повинна припадати на перший діапазон, як, наприклад, у компактних ламп JBL або Arcadia. Цими властивостями не можуть похвалитися дешеві лампи (наприклад, ExoTerra ReptiGlo, Trixie та інші бюджетні виробники). Спектр китайських ламп зміщений в область UVB-2 (довжини хвиль більше 304 нм), в якій не тільки не утворюється новий вітамін D, але й ще руйнується раніше накопичений. Крім того, УФ лампа не повинна випромінювати хвилі з довжиною менше 290 нм, які можуть спричинити серйозні патології у живих організмів.

Читайте також  Чому ін'єкції вітамінів не варто робити для профілактики? Як черепахам отримувати необхідні вітаміни в неволі?

Крім самої якості, слід врахувати ще один важливий момент, а саме термін експлуатації. Через поступове вигоряння люмінофора всередині, УФ лампи для рептилій потребують періодичної заміни, навіть якщо продовжують світити. Тому УФ лампи дешевого сегмента потрібно міняти набагато частіше (приблизно раз на 3-4 місяці). Дорогі лампи — приблизно кожен рік.

Компактні ультрафіолетові лампи JBL

Німецька марка JBL є найкращим виробником компактних спіральних УФ ламп та товарів для рептилій. УФ лампи JBL мають великий термін служби та високу частку ультрафіолету.

УФ лампа JBL Reptil Desert UV 23W є універсальним варіантом для багатьох черепах та рептилій. Наприклад, для середньоазіатської, красновухої, болотної черепах, агам та багатьох інших. Детальніше →

all-uv (small)
Лінійка компактних УФ ламп JBL

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *