Наслідки використання неякісних або неправильних ультрафіолетових ламп для рептилій. УФ лампа з AliExpress

Наслідки використання неякісних ультрафіолетових ламп для рептилій. УФ лампа з AliExpress

Раніше вже писалося на тему, як вибрати якісну ультрафіолетову лампу для черепахи. У цій статті будуть описані наслідки, до яких призведе використання неякісних ультрафіолетових ламп. Серед таких ламп більшість китайських виробників (наприклад, ExoTerra, Trixie, ReptiZoo та багато інших). Або ще гірше – якісь ноу нейми з AliExpress. Можливо деякі лампи від непоганих виробників у Китаї існують, але це не ті лампи, які можна купити на AliExpress.

Перевірені ультрафіолетові лампи для рептилій, які набагато якісніші та дають стабільне джерело ультрафіолету і тільки необхідну користь вашим тваринам в процесі експлуатації, виробляють в основному в Європі (наприклад, Arcadia, JBL ) і США (Zoo Med).

Чим загрожує використання неякісної ультрафіолетової лампи для рептилій?

Критично мала доза (або повна відсутність) ультрафіолету типу Б (UVB).

Чим довше ви будете використовувати таку лампочку в тераріумі, вважаючи, що вона позитивно впливає на тварину, тим більше кальцію виводитиметься з організму рептилії. Згодом це все призведе до того, що й за відсутності УФ лампи. Іншими словами, пряма дорога до рахіту.

Мала доза UVA

Відсутність ультрафіолету типу А (UVA) впливає безпосередньо на якість життя черепах, і не лише цих тварин. В цьому випромінюванні ультрафіолету (UVA) з довжиною хвилі 350-400 нм рептилії та інші тварини (наприклад, птахи) бачать більшу частину кольорів. В природі це має велике значення для них. UVA позитивно впливає на розмноження та поведінку тварин. У неякісних ультрафіолетових лампах немає таких хвиль, або ж вони не відповідають нормам.

При використанні неналежної ультрафіолетової лампи ви заберете у черепахи не тільки вітамін D, а й чималу частину емоційного стану та якості життя тварини. Ультрафіолет типу А (UVA), як і ультрафіолет типу B (UVB), неможливо нічим замінити штучно. Черепаха повинна отримувати його або з  сонця, або з ультрафіолетової лампи з правильними світловими діапазонами.

Читайте також  Вигул черепах на вулиці. Коли можна і як правильно вигулювати черепаху?
IMG_2120

Неправильний діапазон УФ-випромінювання

Неправильний діапазон УФ-випромінювання, що часто випромінюють неякісні УФ лампи, може викликати різні патології в тварини. Наприклад, негативно впливати на очі рептилій, викликаючи у них подразнення чи «опіки» рогівки. Такої лампи потрібно скоріше позбавлятися.

На закінчення

Як ви змогли помітити, економія на УФ лампі не приведе ні до чого хорошого, окрім мороки та проблем з твариною. Чим неякісніше джерело ультрафіолету в вашої черепахи, тим більша ймовірність завдати шкоди. Якщо ви помітили, що ваша черепаха млява, малоактивна або, що ще гірше, проявляються ознаки нерівного або м’якого панцира, необхідно, в першу чергу, встановити нову надійну УФ лампу від перевіреного виробника. Фірмові ультрафіолетові лампи, вироблені в даний час (наприклад, JBL, Arcadia, Zoo Med) мають правильні характеристики і світлові діапазони і є безпечними для очей тварин і людей.

Чим загрожує використання неправильної ультрафіолетової лампи для рептилій?

Часто люди роблять велику помилку і купують зовсім інші ультрафіолетові лампи, які не призначені для тварин, наприклад:

  • УФ лампи для косметичних цілей;
  • УФ лампи для грошей;
  • Сині лампи для обігріву;
  • Лампи для засмаги;
  • Чорні лампи УФ;
  • Кварцові лампи;
  • Звичайні люмінесцентні лампи, де відсоток UVB не вказано;
  • Побутові ультрафіолетові лампи;
  • Бактерицидні лампи;
  • Будь-які медичні лампи;
  • Лампи для знезараження;
  • Інші лампи не призначені для рептилій;
Читайте також  Як утримувати черепаху? Догляд та годування популярних видів. Де взяти та як перевезти черепаху?

Крім того, для черепах не підходять:

  • Лампи для акваріумних риб та рослин;
  • Лампи для амфібій або інших рептилій зі спектром UVB менше 5%;

Все що вони мають спільного з УФ лампами для рептилій – це приставка «УФ» в слові і нічого більше. Такі лампи призначені для інших цілей і до того ж можуть нашкодити тварині, адже вони світять в інших світлових діапазонах. Наприклад, УФ лампа для знезараження світить в UVC випромінюванні, яке є згубним для всього живого, в тому числі і для рептилій. Інші заборонені лампи зі списку можуть спричинити опік рогівки очей, сліпоту та інші жахливі наслідки.

Інші корисні статті:

Інші корисні статті про харчування черепах:

На нашому сайті ви знайдете безліч статей на теми УФ ламп для рептилій, утримання та харчування черепах, а також іншу важливу інформацію.

Читайте також  Догляд (утримання) середньоазіатської сухопутної черепахи. Все в одній статті

Крім того, можна придбати якісну УФ лампу для своєї тварини, а також кальцієві та вітамінні підкормки

Звертайтесь, якщо вам потрібна консультація (це безкоштовно)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *