Чи дійсно вам потрібна черепаха? Яку вибрати та де її взяти?

Передмова

Все, що буде написано в цій статті, – це страшна реальність людської сутності. Моя мета — пропагувати правильне утримання черепах в неволі, більшість з яких червонокнижні. Для багатьох зоомагазинів черепаха — це лише торгівля. Вони будуть говорити будь-які небилиці, аби скоріше «збути» товар, і їм це досить добре вдається. Адже простіше повірити в те, що черепаха «як собака» бігатиме на підлозі і житиме під диваном, ніж у те, що черепаха — це екзотична рептилія, якій потрібен великий просторий та спеціально обладнаний тераріум чи акваріум з імітацією її природного середовища.

Зараз модно заводити будь-кого, а через деякий час не замислюючись позбавлятися від тварини. За весь час моєї діяльності доводилося чути про те, що червоновухих черепах бачили десь на ставку в своєму місті, в під’їзді бкдинку та навіть у смітнику. Наважуюсь припустити, що колишні власники цих черепах купували їх так само легковажно, як і викидали. Бувають і такі, що свято вірять в те, що черепашка живе у них у комфорті та в радості, але потім чомусь її панцир стає кривим і м’яким, з’являється горб та опухають очі. Ця стаття написана з однією метою — пояснити з якою твариною ви маєте справу і як її доглядати та де взяти черепаху, щоб не підтримувати вилов. Якщо хоча б по одному пункту ви будете не впевнені, тоді ця тварина не для вас.

Якщо у вас з’явилося бажання завести домашню тварину та вибір упав на рептилію, та ще й на таку як черепаха, обов’язково потрібно вивчити хоча б базові речі, щоб ухвалити відповідальне рішення. Я постараюсь пояснити, що це за тварина, виходячи як зі свого досвіду, так і з досвіду інших людей, які зрозуміли, що такий улюбленець зовсім не для них. Ця стаття дасть відповідь на найголовніше питання: «Чи потрібна вам черепаха?».

БІЗНЕС НА КРОВІ ТВАРИН

Майже всі черепахи, що продаються — незаконно ввезені тварини. Сухопутні виловлюються з природи та транспортуються контрабандою як картопля в мішках. Усі сухопутні черепахи занесені до Червоної книги. Водоплавних черепах виводять в Китаї на фермах і також везуть мішками без будь-яких документів. Купуючи черепаху в зоомагазині, ви підтримуєте бізнес на крові тисяч тварин. Купуючи сухопутну черепаху, ви порушуєте закон і ніколи не зможете виїхати з нею за кордон: черепаху вилучать, а ви можете потрапити “під статтю”. Достатньо зробити запит в гуглі “контрабанда черепах” і подивитися в яких кількостях їх возять. І це не припиняється.

До придбання та утримання черепахи потрібно підходити з великою відповідальністю. Люди вірять продавцям зоомагазинів, а самі чомусь не хочуть вивчити питання, наївно покладаючись на думку інших. Чого тільки не кажуть недобросовісні продавці. Вони не церемоняться і впихають червоновухих черепах під виглядом «карликових» черепашок, які насправді виростають до 30-35 см завдовжки і вагою до 2-3 кг. Тримають таких черепах величезною купою в антисанітарних умовах та годують забороненою їжею. Ви з великою ймовірністю купите вже хвору тварину, яку не зможете вилікувати.

Також багато продавців розповідають про те, що червоновухі черепахи можуть все життя жити в тазу і харчуватися лише гаммарусом. Про життєво необхідні УФ лампи не йдеться навіть мови. Запевняють, що вони недовго живуть (ще б за таких умов). Хто ж купуватиме таких черепашок, дізнавшись, що вони виростають величезних розмірів, живуть років сорок у правильних умовах, та ще й що їм потрібні якісь дорогі лампи та акваріум розміром від 100 літрів. 

24faa755faca29f11f8e90734482708c
24faa755faca29f11f8e90734482708c
23c566b9895c30d4c3618dd9ef7f338e
8367 Tn
Hugyfmnyni
Kontrabanda 5
Photo Big1
4ad14e032297e1b457119a2af478fa82
24faa755faca29f11f8e90734482708c23c566b9895c30d4c3618dd9ef7f338e8367 TnHugyfmnyniKontrabanda 5Photo Big14ad14e032297e1b457119a2af478fa82

З поганих умов у погані умови

Ось після таких чудових рекомендацій черепахи знову потрапляють до жахливих умов, тільки вже організовані новими власниками. Через кілька тижнів люди починають дивуватись чому червоновуха черепаха не їсть, сидить на острові в’яла і виглядає якось погано. Добре якщо той острів ще є…

Читайте також  Чому тримати черепаху на підлозі це дуже погана ідея. Чи існує життя на підлозі?

Черепахи куплені на будь-яких пташиних ринках, зоомагазинах і т.д. загинуть у ваших руках. Вони не знають пощади від продавців. Знайти лікаря-герпетолога (фахівця з рептилій) можна лише у великих містах: це взагалі не поширена професія. Звичайний ветеринар не вміє лікувати рептилій, займається зовсім іншим видом тварин, які мають нічого спільного з рептилиями. Нерідко своїми спробами вони добивають черепаху неправильними препаратами та дозуваннями.

Так склалося, особливо в нашій країні, що в догляді черепах розрослося безліч міфів, які не мають нічого спільного з правильним утриманням. Про це є окрема стаття:

Як погубити вашу черепаху. Десять міфів та прикладів абсолютної безвідповідальності

Головні помилки в утриманні та харчуванні черепах

Кому підійде черепаха

Щоб любити цю тварину і отримувати задоволення від її утримання, потрібно заводити її усвідомлено. “Черепашка для дітей” — це взагалі окрема історія. Будь-яка жива істота має свої потреби та бажання. Черепасі, як і іншим тваринам, потрібен відповідальний та належний догляд. А діти, в міру їхнього віку, не мають належного уявлення про відповідальність. Черепахи взагалі одинаки по своїй природі. Сухопутні люблять зариватися в ґрунт, сидіти довго в укритті чи одному місці, грітися годинами під лампою. Це тварина для СПОСТЕРЕЖЕННЯ і тільки! Не для обіймашок, спільного сну, прогулянок та іншої милості.

Всупереч інформації, яку розповсюджують непорядні продавці, черепах не можна приручити, вони не впізнають господаря, і не виляють хвостиком, коли його побачать, не стрибають на задніх лапках, вони абсолютно байдуже ставляться до людей. Дотиків не люблять, їх не можна тиснути та постійно брати на руки: від цього вони отримають лише стрес. Ваше завдання – годувати, прибирати, міняти лампи та спостерігати. Черепаха – екзотична тварина, так само як рибки. А для екзотичної тварини потрібні свої особливості в догляді. Для активних дітей це зовсім нецікава істота, яка набридне за тиждень. А далі що? На викид? Будьте милосердні до тварин!

Відповідальність

Майже всі люди, які звертаються до мене, кажуть приблизно однакове: «Я купв черепаху, що з нею робити? Що для неї потрібно? Або «жила-була у мене черепаха все життя і тут вона вже присмерті. Виявилось, що їй потрібна якась лампа». Іронія в тому, що я колись так само став власником сухопутної черепахи, що стала подарунком. За кілька днів я розібрався в основних умовах для даного виду і купив все необхідне. На момент написання статті Роксі зі мною вже близько 7 років. Але це зовсім не ідеальний приклад. Черепаху потрібно нести додому вже в готові умови. Більшість людей несуть черепаху додому, а тільки потім думають що з нею робити. А після того, як розуміють наскільки важко забезпечити належний догляд, вирішують позбутися тварини… І напевно черепашка опиниться в місцевому ставку, якщо не в смітнику…

Деякі випускають червоновухих черепах у міські ставки прирікаючи їх на вірну смерть. В Україні червоновуха черепаха нізащо не переживе зиму. Вона замерзне і помре першої ж осені. А якщо і виживе в більш теплих регіонах, то принесе шкоду місцевим черепахам, бо водойми України для червоновухої черепахи це не їхнє середовище.

Є й такі, що доводять про те, що їхня черепаха вже «10-15-20 років живе за холодильником, спить під батареєю, їсть собачий корм, хліб і сир і з нею все добре». Це неймовірне везіння, сперечатися не буду. Ймовірно людині просто трапилася вкрай живуча особина. Але все має свій “запас міцності”. Деякі виживають декілька місяці в таких умовах, а деякі 10 років, замість призначених 50, в абсолютно неприйнятних для себе умовах не завдяки, а всупереч.

Так виглядають хворі черепахи...

Rahit222
Rahit222
Rahit111
Рахит у красноухой черепахи
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Rahit222Rahit111Рахит у красноухой черепахиX 95b1a494Rahit1Mjagkij Pancir U Krasnouhoj Cherepahi 11410573870 Rahit U Cherepahi42525d2f1478

УТРИМАННЯ (ПРАВИЛЬНИЙ ДОГЛЯД)

Початківцям краще заводити один із популярних видів: червоновухих (з водоплавних) та середньоазійських (з сухопутних) черепах. Не розглядатимемо екзотичні види. По-перше, їм потрібен надто специфічний догляд і адекватно утримувати таких тварин зможе лише досвідчений кіпер, по-друге, таку черепаху не так просто знайти. Інша справа — болотяна черепаха, яку можна знайти навіть на вулиці в наших краях, але це вже зовсім інша історія. Тому зосередимося на червоновухих і середньоазійських черепахах.

Читайте також  Які бувають термометри та гігрометри для тераріума рептилій (черепах)

Зверніть увагу, що для всіх черепах потрібно підготувати правильні умови заздалегідь!

Червоновуха черепаха

Червоноуха черепаха – водоплавний хижак. З нею буде набагато більше турбот, ніж з сухопутною, але, в міру свого способу життя, вона цікавіша. Як уже говорилося раніше, нерідко можна зустріти як червоновуху черепаху продають під виглядом «карликової» черепашки. Насправді зростає така черепаха до 40 см!

Красноухие черепахи

Так виглядають здорові червоновухі черепахи в природному середовищі

Якого б розміру вона не була спочатку, акваріум повинен відповідати таким вимогам:

Годування червоновухої черепахи

Харчується червоноуха черепаха найрізноманітнішою їжею. 

Основа раціону для червоновухих черепах це:

  • Нежирна річкова риба (до 3%), обов’язково з нутрощами та кістками
  • Равлики (крім диких водних)
  • Кормові комахи, хробаки, жаби
  • Рослинність

Заборонена їжа:

  • Гаммарус, мотиль, м’ясо: фарш, сосиски, ковбаса, свинина тощо
  • “Людська” їжа: хліб, сир і тд.
  • Неякісні сухі корми типу «Тортила»
  • Варена, смажена, жирна їжа. Рибу можна давати до 3% (іноді до 5%) жирності
  • Морепродукти: мідії, кальмари та ін.

Їжа в жодному разі не повинна бути варена, парена, смажена тощо! Дається виключно в сирому вигляді.

Водоплавних черепах ЗАБОРОНЕНО випускати гуляти на підлогу. Їхні кінцівки не призначені для квартирних підлог. Лапи травмуються, деформуються, ламаються пазурі. Через сухість і пил утворюються тріщини і перетяжки в суглобах із власної шкіри, що часто призводить до втрати лапи. На підлозі безліч мікро протягів, які ми не відчуваємо, але для черепах вони згубні. Водоплавним черепахам місце виключно в воді, у просторому акваріумі, обов’язково з можливістю вийти на берег. 

Як говорилося раніше, червоноуха черепаха – хижак. До них не можна підсаджувати рибу чи інших тварин в якості співмешканця: вони зжеруть навіть раків. Чого таїти, навіть іншу черепаху можуть зжерти, якщо та слабша! Селити більше однієї черепахи в акваріум не рекомендується. Вони асоціальні, пару шукають лише в період спарювання. 

Червоноухі черепахи неакуратні, потрібен вкрай потужний фільтр, інакше потрібно буде прибирати та мити акваріум. Вода долиавається поступово, по мірі випаровування. Всю воду замінювати не можна.

Це все лише короткий опис.

Середньоазійська (степова) черепаха

Середньоазійській сухопутній черепасі так само ЗАБОРОНЕНО жити на підлозі. Їй так само потрібен обладнаний тераріум щонайменше 100 см на 50 см. Середньоазіатська черепаха простіша у догляді і менш витратна ніж червоновуха. 

Среднеазиатская черепаха

Так виглядає здорова середньоазіатська черепаха в природному середовищі

Для неї необхідні такі речі:

Годування середньоазіатської черепахи

У плані їжі простіше ніж із червоновухими. Якщо не вдаватися до подробиць раціону, то це 3 рази на тиждень бур’яни (різноманітні трави). Овочі та фрукти давати не можна! На зиму потрібно морозити та сушити трави (детальніше). Їх шлунково-кишковий тракт розрахований тільки на трави. Це повністю травоїдна тварина і раціон потрібно складати відповідний. Виростають середньоазіатські черепахи приблизно до 25 см максимум. 

Читайте також  Білий наліт на панцирі. Чому біліє панцир у червоновухих черепах?

Сухопутні черепахи НЕ МОЖУТЬ засвоювати вітамін D3 з їжею. Тому правильна спеціальна УФ лампа їм життєво необхідна.

Крім того, сухопутні черепахи, будучи травоядними рептиліями, потребують спеціальних кальцієвих та вітамінних підкормок в порошку на протязі всього життя в неволі.

Детальніше про харчування читайте тут:

Відсутність УФ лампи, необхідних умов і життя на підлозі призводить до ниркової недостатності та метаболічних порушень рахіту (або те й інше відразу) через кілька років та загибелі. Ранні форми рахіту можна зупинити, встановивши УФ лампу в тераріумі та налагодивши всі умови. Ниркова недостатність – зазвичай незворотне захворювання.

Основні аспекти в догляді обох видів черепах

Одна з найдорожчих витрат, що потребує постійної заміни для обох видів черепах – це спеціальна ультрафіолетова лампа для рептилій з 10% UVB. Якщо УФ лампа від перевірених якісних виробників, то заміну потрібно робити щороку. Решта – приблизно кожних 4 місяці.

Тема ультрафіолету для черепах дуже важлива і велика. Список статей на тему УФ ламп для черепах:

Молодих черепах годують щодня 1 раз на день, дорослих — 2-3 рази на тиждень. 

Якщо черепаха не буде отримувати правильний ультрафіолет і їсти правильну їжу, то вона швидко захворіє. А далі все залежить від стійкості конкретної черепахи. Відсутність УФ лампи — пряма дорога до рахіту (одна з найпоширеніших недуг “підлогових” черепах): Детальніше про рахіт у черепах

А тепер порівняйте всю інформацію з тим, що говорять недобросовісні продавці…

ДЕ ВЗЯТИ ЧЕРЕПАХУ

Якщо ви все одно твердо і непохитно вирішили завести черепаху, ви все проаналізували і ваше рішення обдумане, тоді єдиний варіант, що не підтримує вилов і знущання з тварин — це забрати черепаху у відмовника (у людини, яка передумала її утримувати та віддає в добрі руки). Так ви дасте тварині шанс на нове хороше життя, на відміну від покупок у незрозумілих місцях, тим самим підтримуючи їх вилов. Уникайте ринків, підозрілих зоомагазинів, переходів у метро!

Якщо ви хочете завести або вже є власником черепахи і хочете покращити умови утримання вашої тварини, то в цих посиланнях надана вся інформація про правильний догляд цих видів черепах:

НА ЗАВЕРШЕННЯ

Як бачите, утримання черепахи – це не так просто, як може відразу здатися. Потрібно розуміти, що це екзотична рептилія, а середньоазіатська черепаха взагалі занесена до Червоної книги. За всієї своєї стійкості, витривалості та терпимості навіть така тварина не зможе пережити відсутність правильних умов. Тому відповідально підходьте до придбання цього виду тварин. Обміркуйте все добре, вивчіть ази, щоб орієнтуватися і розуміти чи потрібен вам такий улюбленець. І тільки твердо вирішивши і переконавшись, що ви створили всі умови для комфортного проживання тварини, забирайте нового друга в його затишний тераріум.

Читайте також схожу статтю, щоб остаточно вирішити чи підходить вам черепаха в якості домашнього улюбленця:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *