«Карликові» черепашки. Чи можливо завести міні черепашку?

Якщо ви зібралися завести карликову черепашку, доведеться одразу вас засмутити. Як би вам цього не хотілося, але до карликових черепах просто не існує. Доведеться з цим змиритися і для початку зрозуміти з чим вам доведеться зіткнутися, заводячи будь-яку черепаху як домашню тварину. У цьому допоможуть такі статті:

Маленька червоновуха черепашка

“Маленька червоновуха черепашка”, “мініатюрна черепашка”, “декоративна черепашка”, “міні-черепашки”, “маленькі домашні черепашки”. Чого тільки не вигадають винахідливі продавці, аби продати «карликову невибагливу» тварину. Тема «карликових» черепах вже неодноразово піднімалася у статтях на сайті. Наприклад, у статті про 10 популярних міфів в утриманні черепах:

Але, як все є насправді?

Переходимо до практики

Мінімальний розмір деяких дорослих особин (наприклад, павучої та крапчастої черепахи) – 10 см. Але, ви ніколи не зустрінете їх у зоомагазинах чи подібних місцях, та й на роль карликової черепахи вони не дуже дотягують. Насправді, майже всі черепахи, які продаються на всій території пострадянських країн, — це середньоазіатська сухопутна (до 29 см) та червоновуха водоплавна (до 35 см). Середньоазіатські занесені до Червоної книги і так просто їх не зустріти. До того ж, коштують вони чимало. А ось червоновухі черепахи — інша річ: стоять копійки, ще й продаються малечею. Відмінний кандидат на роль “карликової черепашки”.

Однак, як і будь-яка інша черепаха, карликовою вона є лише декілька місяців (відразу після вилуплення з яйця). Але, відповідно, потім, як і будь-яка інша черепаха, вона виростає.

Читайте також  Чому УФ лампа для рептилій може працювати марно?

Тому, найчастіше (майже завжди), головною жертвою мінімізації стає всім відома червоновуха черепаха. Недобросовісні продавці часто обманюють покупців, називаючи юних червоновушок карликовими і переконуючи людей, що вони можуть їсти лише сушених черв’ячків (гаммарус) з пакетика і що вони можуть жити все життя у маленькому пластиковому контейнері. Такої тварини просто гріх не захотіти, погодьтесь. Але, звичайно ж, це велика помилка, яка коштує життя тварини. Черепаха швидко виростає до розміру тарілки, а того продавця, що продав вам майбутню «корову в панцирі», вже давно і сліду нема. 

Красноухая черепаха Доросла червоновуха черепаха

Фото “карликових” черепашок

"карликовая" черепашка Цих черепах розділяє декілька років
bbotJTq9byk "Карликова черепашка" в акваріумі на 10 літрів
Красноухие черепахи Покажіть це фото продавцю "карликових черепашок"

Відповідно, для будь-якої черепахи потрібно близько 1 квадратного метра особистої площі з організованою імітацією природного середовища. А для червоновухої черепахи — це величезний акваріум з ділянкою суші, спеціальними лампами, потужним фільтром та ін.

А тепер уявіть скільки простору та води необхідно для водоплавної червоновухої черепахи, яка виростає до 35 см, щоб вона зуміла вільно плавати та відвідувати сушу. Уявіть, який потужний фільтр повинен бути, щоб відфільтрувати всі відходи її життєдіяльності, адже це далеко не акваріумна рибка. Це не кажучи вже про дорогу УФ лампу, правильне харчування та інші атрибути для підтримки комфортного життя в неволі.

Всі ці аспекти детальніше описані в цих статтях:

Тому не робіть необдуманих покупок. Спочатку прочитайте всю інформацію про тварину і тільки потім вирішуйте, чи зможете ви її утримувати протягом багатьох років.

Читайте також  Продовжуємо експерименти з ґрунтом. Кокосовий субстрат в якості ґрунту сухопутної черепахи?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *