10 плюсів та 10 мінусів заводити черепаху

Черепахою, в якості домашньої тварини, зараз уже нікого не здивувати: на сьогодні це достатньо популярний вид улюбленця. І рівно пропорційно з його популярністю, цю тварину нарікають на безліч міфів щодо її  утримання вдома та ” невибагливості “, адже так простіше черепаху продати.

Наприклад, біда червоновухих черепах у тому, що вони стоять копійки. Їх імпортують тисячами з Азії разом з акваріумними рибками. Багато людей купують таких черепах абсолютно бездумно, не розуміючи що їх чекає в майбутньому. Крім того, часто недобросовісні продавці вводять людей в оману стверджуючи, що червоновуха черепаха карликова і буде жити, умовно кажучи, в 3х літровій баночці. Що звичайно ж є повною маячнею.

Серед інших міфів можна почути: що черепаха — тварина для дитини , що черепаха може жити на підлозі квартири та багато інших, тільки купіть. Але, насправді в догляді за черепахою, як і за іншими тваринами, є свої плюси та мінуси, є свої складності в догляді та свій інтерес.

Зіставте всі за і проти

Це стосується і тварини виловленої з природи. В наших краях мешкають болотяні черепахи, яких легко можна зустріти прямо на вулиці або за містом (вони можуть відходити на великі відстані від своїх водойм). Не потрібно тягнути таку черепаху додому, а потім сидіти і гуглити що з нею робити. Будь-якій тварині місце в природі, або в ідеальних умовах (якщо тварина не виловлена з природи), які надати не так просто.

Тому не робіть необдуманих покупок та спонтанних дій щодо тварин. Вивчіть для початку всю необхідну інформацію про черепаху, щоб зрозуміти підійде вам така тварина чи ні. І тільки після цього приймайте рішення чи зможете ви надати все необхідне та утримувати її багато років. Можливо дочитавши статтю до кінця ви взагалі передумаєте заводити черепаху.

Чи варто заводити черепаху?

Якщо ви хочете швидко зіставити всі плюси та мінуси в утриманні черепахи та зрозуміти чи є з цього користь, тоді інформація далі буде для вас. Черепаха досить суперечлива тварина. Для деяких людей якісь плюси можуть бути мінусами , а для деяких якісь мінуси можуть бути плюсами (один з пунктів навіть є і там, і там). Наприклад, далеко не всім черепаха може бути цікава. Також цікавий момент тривалості життя черепахи: для когось це явний плюс, а для когось зовсім навпаки. Дивіться всі плюси та мінуси, сподіваюся ця інформація допоможе вам переважити одну з чаш на користь вірного вибору.

Популярні черепахи для домашнього утримання

Красноухая черепаха
Червоновуха водоплавна черепаха
russian-tortoise-6
Середньоазіатська сухопутна черепаха

Які мінуси заводити черепаху?

1. Специфічні умови утримання

Абсолютно будь-якій черепасі необхідно виділити місце в будинку під великий тераріум (ВІД 100 на 50 см), загін або акватераріум (акваріум з берегом, для водоплавних черепах). Без шкоди для свого здоров’я (в неволі) черепаха здатна жити тільки у спеціально організованому штучному середовищі і ніяк інакше. Для цього необхідні спеціальні лампи (ультрафіолетова та гріюча), спеціальний грунт (для сухопутних), дуже потужний фільтр (для водоплавних ) та інші атрибути.

Червоновухі черепахи виростають величезними (до 25-30 см по панцирю). Порівнюючи, для прикладу, з кішками розмір дорослої черепахи може здатися не таким вже й великим . Але, уявіть який повинен бути акватераріум для черепахи такого розміру. Мова йде хоча б від 200 літрового акваріума, щоб така черепаха відчувала себе більш-менш комфортно. І навіть для самої людини спостерігати за черепахою не принесе ніякої радості, якщо вона не може навіть нормально розвернутися в акваріумі, не кажучи вже про прояв якоїсь активності, що якраз і доставляє радість власнику тварини.

Детальніше про догляд черепах:

bbotJTq9byk
"Маленька" черепашка в 20 літровому акваріумі
Красноухие черепахи
Не дуже"карликові" черепашки

2. Специфічний раціон

Черепахи — рептилії. В порівнянні з ссавцями, вони харчуються досить специфічною їжею. У випадку з черепахами не вийде прийти в будь-який зоомагазин і купити корм на вагу, як для собаки. Водоплавних (наприклад, червоновухих) черепах необхідно годувати нежирною річковий рибою з усіма нутрощами, равликами, різними кормовими об’єктами (наприклад, личинками та комахами). Щоб розуміти специфіку раціону: в ролі їжі їм підходять навіть добові мишенята та курчата. Сухопутні черепахи — травоїдні тварини. Необхідно рвати та давати придатні трави, а на зиму морозити їх або сушити. Крім того, черепахам необхідно давати спеціальні підкормки кальцію та вітамінів, особливо якщо раціон не багатий на перелічені продукти.

Читайте також  Чи дійсно вам потрібна черепаха? Яку вибрати та де її взяти?

Детальніше про харчування черепах:

3. Велике вкладення грошей (спочатку). Недешеве утримання

Цей пункт випливає з перших двох. Черепашці за дві сотні гривень (у випадку з червоновухою черепахою) знадобиться організувати умови, які спочатку обійдуться в декілька тисяч. Щоб не витрачати безліч часу на нескінченні прибирання, знадобиться дуже потужний зовнішній фільтр. Тому що таке велика та активне тварина, як червоновуха черепаха, гадить дуже інтенсивно і сильно забруднює воду. Потрібно розуміти, що черепаха це не рибка. Брудна вода, в свою чергу, дуже швидко може призвести до грибків та різного роду бактеріям, які впливають на шкіру та панцир. Крім того, фекалії черепахи мають сильний запах. БЕЗ ФІЛЬТРУ ВЕЛИЧЕЗНИЙ ОБСЯГ ВОДИ ПРИДЕТЬСЯ ЗМІНЮВАТИ 1-2 РАЗИ НА ДЕНЬ. Якщо ви економитиме на умовах для черепахи, ви будете економити на комфорті та здоров’ї тварини і, крім того, на власному комфорті та часі.

Щоб організувати всі умови для утримання черепахи, спочатку необхідно вкласти чимало грошей. Але, найбільш великі витрати припадають на початок: сам тераріум або акваріум (залежно від виду) та необхідне обладнання. Далі з великих розхідників можна виділити хіба що: 

Детальніше:

4. Прибирання. Трудомісткий догляд

Зокрема, прибирання акваріума водоплавної черепахи. Утримавши, наприклад, червоновуху черепаху доведеться регулярно робити прибирання в акваріумі: підміняти воду, сифонити дно, мити скло. Чим більший літраж акваріума, тим більше часу це займає. З сухопутною черепахою в цьому плані набагато простіше.

5. Черепаха — не контактна тварина та не тварина для дітей

Ідея купувати черепаху як «тварину для дитини» відразу приречена на провал. Черепаха — тераріумна тварина і тільки. Для неї є сильним стресом будь-які контакти або зміна обстановки: їй комфортно тільки в своєму середовищі. І це середовище необхідно імітувати в тераріумі або акваріумі, залежно від виду черепахи. Домашній улюбленець за яким можна тільки спостерігати набридне дитині дуже швидко, а що робити з черепахою далі – вже питання. Пам’ятайте, що дитяче «хочу» може коштувати життя тварини. А червоновухі черепахи взагалі дуже сильно кусаються (не раджу випробувати цього на собі).

Читайте також  Як розпізнати будь-яку рослину за допомогою вашого смартфона? Як дізнатися, які трави можна давати черепахам?

6. Для багатьох людей черепаха зовсім нецікава

Взяти наприклад сухопутних черепах. Вони одинаки, люблять зариватися , сидіти подовгу в укритті або ґрунті, грітися годинами під лампою в одному положенні. Це екзотична тераріумна тварина для спостереження і тільки! Для активних людей, яким важливі тактильні взаємодії з улюбленцем це абсолютно нецікава істота, яка набридне дуже швидко.

7. Черепасі всеодно на вас

Іншими словами, черепаха — не собака, і не кіт. Від неї не буде ніякої віддачі. Вона не буде радісно виляти хвостиком або скакати на задніх лапках, побачивши свого господаря. Максимум, побачивши людину, може трохи підвищити свою активність , бо людина — «джерело їжі» для неї. Тому черепаха не вважається контактною твариною, як собака яку можна гладити і їй від цього буде добре. Черепасі ж від цього буде тільки зайвий стрес. Так, ми можемо вигадувати та надавати сенс яким-небудь їх звичкам, але це самообман. Черепахи влаштовані зовсім інакше. Черепаха — рептилія, в них відсутній материнський інстинкт, вони не живуть групами в природі та можуть бути дуже агресивні один до одного.

УФ лампа для черепахи Середньоазіатська черепаха під лампами

8. Багато сухопутних черепах (в т.ч. середньоазіатські) занесено до Червоної книги

Придбання таких черепах є незаконним, хоча їх і продають часто в зоомагазинах. При переїзді або подорожі за кордон черепаху не вдасться вивезти, бо отримати документи на таку тварину практично неможливо. Щоб офіційно вивезти тварину, необхідно її офіційно ввезти в ту країну з якої збираєтесь вивозити, або мати документи про походження тварини в цій країні. А черепахи, в основному числі, потрапляють до нас контрабандою. Як це виглядає подивіться на фото

8367_tn Контрабанда середньоазіатських черепах

9. Ветеринар не лікує черепах

Для людей далеких від рептилій це може здатися дивним. Проте, звичайний ветеринар не лікує екзотичних тварин. Наприклад, рептилій (в т.ч. черепах) лікує ветеринар-герпетолог. Якщо черепаха захворіє, ймовірність знайти фахівця з рептилій (герпетолога) вкрай мала. Просто взяти черепаху та віднести її у звичайну вет лікарню не вийде: це загрожує серйозними наслідками. Крім того, якщо переносити черепаху неправильно, їй можна завдати ще більшої шкоди. Пам’ятаємо, що черепахи холоднокровні істоти. Але, цей пункт має місце бути тільки якщо черепаха міститься в неправильних умовах, адже дотримуючись усіх умов утримання та годування, ймовірність того, що черепаха захворіє вкрай мала.

Детальніше:

10. Черепахи довго живуть

Якщо ваша мета спробувати потримати якусь тварину для ознайомлення або ознайомиться дитині зі «світом тварин», то знайте що ця тварина залишиться з вами назавжди. І протягом якихось 30-40 років вам доведеться нести за нього відповідальність. Звичайно, мова йдеться про ідеальні умови утримання. В гіршому випадку, неправильні умови приведуть до смерті черепахи та вашого стресу. Додати до цього пункту розмір черепах та отримуємо сотні оголошень в інтернеті «віддам черепаху в добрі руки», як підтвердження, що часто ці тварини купуються абсолютно необдумано.

Які плюси заводити черепаху?

1. Черепаха — цікава тварина для спостереження

Черепаха буде цікавою тим, в кого спостережний склад характеру. Такі люди отримають задоволення від спостереження за черепахою. В правильних умовах утримання червоноухі черепахи цікаві і дуже активні в поведінці.

Красноухая черепаха
Акватеррариум красноухой черепахи

2. Гарний тераріум з нетиповим мешканцем

Красивий, облаштований і доглянутий тераріум або акватераріум з черепахою виглядає дуже ефектно і створить живий куточок у вашому домі.

3. Черепаха — незвичайний домашній улюбленець

Черепаха буде відмінним домашнім улюбленцем для тих, у кого немає можливості приділяти багато часу собаці або коту. Для тих хто не любить гризунів, хто страждає від алергії, а рибка не варіант, бо нудно та надто просто. Це красива, нетипова тварина, за якою справді цікаво спостерігати та доглядати. Хто знає, можливо черепаха відкриє для вас шлях у тераріумістику або до нових захоплень.

4. Черепаха не потребує постійного нагляду (при дотриманні всіх умов)

При дотриманні всіх умов та ввімкнення-вимкнення ламп по таймеру, черепаха не потребує постійного нагляду. Без будь-яких наслідків її можна залишити на 1-2 тижні на час відпустки одну. Тому черепаха підійде тим, хто має непередбачуваний режим дня, рідко буває вдома або часто подорожує.

Читайте також  Правильний раціон сухопутних черепах. Чим годувати середньоазіатську черепаху?

Що стосується частоти годування, то це ще один плюс, який йде далі за списком.

5. Черепаху не потрібно часто годувати

У черепах дуже низький метаболізм, їжа перетравлюється в них дуже довго. Тому дорослу здорову особину достатньо годувати близько 2-3 разів на тиждень (!), не в день. Така черепаха здатна прожити без їжі тижнями без будь-якої шкоди для здоров’я. Часте годування, до речі, одна з самих поширених помилок у догляді за черепахою, що часто призводить до перегодовування.

Читайте детальніше:

6. Алергія на черепах буває набагато рідше, ніж на інших домашніх улюбленців

Черепахи не мають вовни, хоча алергія в людей, що утримують черепаху, все-таки може зустрічатися. Але спровокувати алергічну реакцію часто може не сама черепаха, а ґрунт на якому вона міститься або її виділення. В будь-якому випадку, трапляється це набагато рідше, ніж від інших домашніх тварин.

7. Черепах не потрібно вигулювати на вулиці (не обов’язково)

Як вже говорилося не раз в цій статті, черепаха — тераріумна тварина. За наявності просторого тераріуму або акватераріуму з усіма умовами, в вигулі немає потреби, що сильно заощаджує ваш час. Однак, дотримуючись всіх правил температурного режиму та безпеки, черепах можна вигулювати на вулиці у відповідному для цього місці. Це буде навіть корисно. Як це робити правильно можна почитати в статті за посиланням:

8. Черепаха не потребує компанії собі подібних

Черепаха не потребує компанії в принципі. Черепасі чудово живеться одній в тераріумі. Більше того, сусідство черепахи з іншими черепахами навіть більше протипоказано, ніж навпаки. В своєму природному середовищі вони не живуть групами, а партнера шукають тільки в період спарювання. Якщо черепах поселити разом, не прийнявши спеціальних заходів, є ймовірність, що вони будуть дуже агресивні один до одного, аж до фізичних понівечень. Тому цей пункт точно буде плюсом для людей, які стурбувалися про те чи не самотньо черепасі одній.

9. Черепахи не відчувають нудьги 

Ми вже писали раніше, що черепаха достатньо суперечливий домашній улюбленець. До мінусів ми віднесли і те, що від неї немає віддачі в вигляді прихильності до господаря, як від собаки. Але це одночасно є і її плюсом. Черепаха не відчуває нудьги, як собака. Вона не вимагає постійної уваги. Ви можете не підходити до тераріуму весь день, а після прийти і побачити, що нічого не змінилося, а черепаха лежить у тій самій позі, що й вранці. Така вже це тварина. І багато кому це саме те, що й потрібно.

10. Черепахи довго живуть

У правильних умовах черепаха буде жити довго. Цей пункт ми віднесли і до мінусів. Але в цій медалі є дві сторони. Якщо ви дуже любите свою тварину, усвідомлюєте відповідальність і вам приносить радість опікати її, хіба не чудово, що вона зможе прожити з вами довге життя?  

На закінчення

Безліч черепах буквально викидається на смітник, або випускається в природу, що, як би парадоксально не звучало, ще гірше. Середовище проживання червоновухих черепах – Північна Америка (далеко не наші широти). Виживаючи в нашому середовищі, червоновуха черепаха здатна витісняти болотяних черепах. І це загрожує вимиранням видів, які живуть тут.

Необхідно розуміти які вкладення витрат і сил необхідні, щоб черепаха була справді класним вихованцем, а не тягарем. Насамперед, для того щоб її завести потрібно дуже добре зважити всі за і проти. Я сподіваюся, що ця стаття допомогла вам у цьому.

Будь ласка, поставтесь до придбання черепахи дуже серйозно. Як бачите спонтанно прийняте рішення може коштувати дуже дорого. Тому вивчіть, будь ласка, всю інформацію щодо утримання черепах, щоб і ваша черепаха згодом не стала ще одним оголошенням із заголовком “віддам в добрі руки”.

IMG_3253-ukr-min

Якщо ви збираєтеся заводити черепаху, обов’язково ознайомтеся з важливими аспектами в її догляді:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *