Як правильно спиляти дзьоб черепасі? Коли варто обрізати дзьоб черепасі? Причини відростання дзьоба

Якщо ви тримаєте черепаху не один рік, то ви знаєте, що її клюв (рамфотека) має здатність поступово відростати. У здорової черепахи (без відхилень) верхня щелепа відростає поступово. В природі та при правильному утриманні в неволі черепаха самостійно сточує дзьоб та пазурі. Але, коли черепаху годують надто м’яким кормом з великою кількістю білка і тримають на м’якому грунті (тирса, сіно), то дзьоб відростає надмірно, і його необхідно корегувати. Також надмірне відростання дзьоба може свідчити про нестачу вітамінів та кальцію в кормі.

Причини зарослого дзьоба у черепах. Яким черепахам потрібно зменшувати дзьоб?

Усі види черепах, включаючи середньоазійську черепаху, черепаху Sulcata (африканську шпороносну черепаху), леопардову черепаху, грецьку черепаху та черепаху Германа, відрощують дзьоб протягом усього життя. Крім того, вид черепах Cuora mouhotii має спеціальний гачок на верхній щелепі, завдяки якому вони можуть лазити по каменях. Його не можна зістригати.

Такі фактори, як режим харчування, відсутність зносу та генетика, можуть прискорити процес відростання дзьоба у черепах.

  • Дієта та харчуваннявідповідно до Ветеринарного посібника MSD, харчування з високим вмістом білка, дефіцит кальцію та вітаміну D3 можуть спричинити погане вирівнювання дзьоба та його надмірний ріст. Харчування з високим вмістом білка, зокрема, найбільше впливає на молодих і підростаючих черепах. Дефіцит харчування, такий як гіповітаміноз А, також пов’язаний із надмірним розростанням рамфотеки.
  • Відсутність природного зносу: згідно з дослідженням «Медицина та хірургія рептилій», відсутність зносу може призвести до аномального росту дзьоба. У дикій природі черепахи природним чином зношують дзьоб, жуючи жорсткі поверхні. Однак вони можуть не мати доступу до тих самих матеріалів у неволі, що призводить до заростання дзьобів.
  • Проблеми зі здоров’ям і генетичні фактори: травми або аномалії розвитку можуть спричинити аномальний ріст черепа та дзьоба. Інші проблеми зі здоров’ям, пов’язані із заростанням дзьобів, включають поліомавірусну інфекцію та неправильний прикус.

Коли варто корегувати дзьоб черепасі? Як повинен виглядати здоровий дзьоб черепахи?

Зазвичай проблемою надто відрослого дзьоба (рамфотеки) страждають сухопутні черепахи. У водоплавних черепах занадто довгий дзьоб зустрічається значно рідше. Сухопутним черепахам потрібно корегувати дзьоб, коли він вже заважає нормально харчуватися. В момент, коли верхня щелепа суттєво наростилась, слід «повернути» її в початкове положення, щоб не виникало труднощів з прийомом їжі та іншими потребами.

Коли пора корегувати дзьоб черепасі?

Найкращий спосіб в цьому переконатись — уважно оглянути та порівняти його з правильним дзьобом черепахи.

Фізичне обстеження:

  • Здоровий дзьоб повинен бути коротким, з легким вигином на кінці. По суті, він повинен бути досить коротким, щоб було видно підборіддя.
  • Здоровий дзьоб повинен мати гладку та рівну поверхню без тріщин і сколів
  • Щелепи повинны мати правильне вирівнювання та прикус, а дзьоб повинен рости рівномірно
Читайте також  Вигул черепах на вулиці. Коли можна і як правильно вигулювати черепаху?

Зміни в харчовій поведінці:

  • Марні намагання схопити або пережувати їжу може вказувати на зарослий дзьоб
  • Труднощі при відкриванні та закриванні рота
russian tortoise small min

Приклад здорової сухопутної черепахи в природі

Приклади надто відрослого дзьоба черепахи:

Дзьоб черепахи
Дзьоб черепахи
Дзьоб черепахи

В черепах з симптомами рахіту можуть бути відхилення і з нижньою щелепою, такі як прогресуючий виступ щелепи, інколи в парі з її розмʼякшенням. В такому випадку, якщо спилювання клюва відбувалось дуже давно, або не відбувалось взагалі, то це разом зі звичним відростанням верхньої щелепи, призведе до неправильного зростання двох щелеп. Так можна отримати неправильний прикус та труднощі з прийомом їжі разом зі стресом тварини.

Детальніше про недуг:

IMG 7648

Неправильний прикус, в зв’язку з відростанням нижньої щелепи

Якими способами можна відкорегувати дзьоб черепасі? Яку щелепу потрібно обрізати?

Корегувати потрібно тільки верхню щелепу. При правильному рості, нижню щелепу черепахи не потрібно чіпати. В нормі нижня щелепа добре зношується, якщо черепаха має правильний прикус і верхня щелепа натирає нижню. Після успішної корекції дзьоб і далі продовжує відростати. Його ріст буде значно швидший, якщо ви годуєте свою черепаху м’якою їжею без абразивних продуктів. Забезпечте збалансовану дієту, багату кальцієм і вітаміном D3. Крім того, ви можете обмежити споживання білка. Хорошим індикатором нестачі кальцію буде кістка каракатиці, яка також є абразивом, який зношує дзьоб черепахи.

Але як же правильно підстригти дзьоб черепасі? Існує два перевірених способи: обрізати за допомогою кусачок для нігтів або спиляти його, відшліфувавши ротаційним інструментом (гравером чи манікюрною бормашинкою). Кожен спосіб вимагає терпіння, акуратності та обережності. Тим не менш, ви можете звернутися до герпетолога, щоб зробити це професійно, якщо вам лячно робити це самому.

Ми детально розглянемо кожен метод. Крім того, подивимось як можна природним чином зносити дзьоб черепахи.

  • Будь-який метод вимагає міцного стримування вашої черепахи. Перш за все потрібно чітко зафіксувати панцир в руці, тримаючись надійно за голову (потилицю). Це для того, щоб черепаха не втягнулася в панцир.
  • Крім того, підстригання дзьоба може бути неприємним для вашої черепахи, що може призвести до дефекації. Отже, рушник стане в нагоді, щоб захистити вас від безладу.
2023 11 01 at 20.11.43

Шліфувальна машинка

22023 11 01 at 20.46

Манікюрні щіпці

Спилювання дзьоба

Цей метод спилює дзьоб черепахи методом шліфування. Одним із найкращих інструментів для цієї роботи є побутовий гравер або манікюрна бормашинка. Принцип онаковий і досить простий: обертаючись на швидкості шліфувальна насадка при доторкані до відросших ділянок дзьоба знімає його товщину. Товщина спилювання залежить від тривалості, швидкості обертів та сили натискання на дзьоб. Використовуйте насадку з мілкої фракції, щоб робити це акуратніше. Шліфуйте до точки, де стикаються верхній і нижній дзьоб. Це необхідно робити потроху, щоб уникнути перегріву дзьоба через тертя.

Читайте також  Сторінка болі... Як гинуть домашні черепахи

Які мінуси цього методу?

Кожен метод корекції дзьоба викликає стрес в тварини, але шліфування машинкою, лунає досить гучно, що викликає додатковий стрес для тварини. А ще шліфування додає запах горіння дзьоба. Шум і вібрація – це додатковий стрес для черепахи. Тому, щоб не піддавати черепаху цьому випробовуванню понад норму, необхідно робити цю процедуру впевнено та швидко.

Screenshot 2024 03 21 at 12.08.49

Приклад корекції дзьоба черепахи, методом спилювання дивіться на відео за посиланням

Обрізання дзьоба

Якщо у вас немає інструментів для правильного спилювання, можете піти на ризик, обрізавши дзьоб щіпчиками.

Як обрізати дзьоб черепасі?

Методом обрізання ви можете обрізати невеликі частини дзьоба вашої черепахи за раз. Дзьоб черепахи теж має кров і нерви і надто глибокий поріз може спричинити сильний біль або кровотечу. Тому, ліпше обрізати з запасом в меншу сторону, ніж в більшу. Обрізайте дзьоб, орієнтуючись по краях щелепи, щоб не обрізати зайвого. Передня частина (кінчик) дзьоба повинна бути трішки довшою, ніж решта.

Виконайте наведені нижче кроки для успішної корекції дзьоба вашої черепахи, методом обрізання:

  • Крок 1. Використовуйте олівець, щоб позначити, наскільки далеко ви хочете обрізати. По суті, потрібно позначити лінію в точці, де стикаються верхній і нижній дзьоб.
  • Крок 2: Відрізайте дзьоб потроху, поки не досягнете позначки. Хорошою рекомендацією було б почати з боків дзьоба, оскільки вони трохи м’якші. Завершіть жорсткішою передньою частиною.
  • Крок 3. Використовуйте манікюрну пилочку, щоб гладенько підпиляти краї.
Screenshot 2024 03 21 at 12.08.14

Приклад корекції дзьоба черепахи, методом обрізання дивіться на відео за посииланням

Які мінуси цього методу?

Треба бути готовим до того, що невміле обрізання може спричинити вертикальні тріщини. А це, як ви можете зрозуміти, дуже погано. Чинити такий клюв прийдеться дуже довго (так проходять всі процеси відновлення в черепах). Крім того, знадобиться професійний герпетолог, яких не так багато в Україні. Тому, якщо ви наважились на крок по обрізанню дзьоба черепахи, робіть все правильно.

Як зменшувати дзьоб черепахи природним шляхом? Догляд за дзьобом після обрізання

Як і нігті, дзьоб вашої черепахи не перестає рости з часом. Тим не менш, ви можете обходитися довше без корекції, якщо дасте змогу зношувати дзьоб черепахи природним чином, пропонуючи жорсткі субстрати. На відміну від неволі, у дикій природі дзьоб природно зношується, коли черепаха шукає їжу або риє абразивні матеріали, такі як ґрунт. Крім того, іноді вони труться обличчям об каміння чи дерево, або кусають їх випадково, добуваючи їжу.

Крім того, ви можете імітувати те саме в неволі, надавши кістку каракатиці. Відкушування каракатиці природним чином зношує дзьоб до потрібної довжини. Крім того, це джерело кальцію, хоча й зовсім невелике, але всетаки.

Читайте також  Цікаві факти про черепах

Якщо це можливо, ви також повинні змусити вашу черепаху працювати на добування їжі. Не рубайте все, що ви подаєте, на маленькі шматочки. Натомість дозволяйте черепасі час від часу розбирати їжу на необхідні шматки.

В заключення

Обрізання та спилювання – це два основних методи корегування дзьоба черепасі. Однак ви повинні бути обережними, щоб уникнути пошкоджень і спотворення.

Також не забудьте забезпечити свою черепаху збалансованою дієтою з природними джерелами кальцію та вітаміну D і жорсткими субстратами для жування. Це забезпечить хороший загальний стан дзьоба вашої черепахи.

Читайте детальніше про самі головні аспекти в утриманні сухопутної черепахи:

Інші корисні статті про годування черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *