Відстань від УФ лампи до черепахи. Як правильно встановити лампи для черепахи?

Відстань на якій повинна знаходитись УФ лампа до тварини — це дуже важлива умова правильного використання спеціальної УФ лампи для рептилій. Чим далі від тварини знаходиться лампа, тим менше ультрафіолету вона отримуватиме. Тому для того, щоб рептилія отримувала повноцінний ефект від використання УФ лампи, її потрібно розташовувати на такій висоті, як рекомендує виробник (у кожного виробника свої вказівки щодо цього). У цій статті буде розглянуто компактну УФ лампу JBL.

Що мається на увазі під правильною відстанню від УФ лампи до тварини?

Спираючись на дані, зазначені на офіційному сайті JBL , відстань для отримання повного спектру ультрафіолету повинна бути від 5 см до 8 см . На коробці від лампи вказано рекомендовану відстань 10 см. Наприклад, коли черепаха буде приходити під лампи, то в тому місці відстань від краю УФ лампи до тварини має бути в межах, які вказує виробник лампи. Для хворих, які тривалий час не отримували ультрафіолету або пустельних черепах, ця відстань повинна бути не більше (!) 8 см при використанні компактних УФ ламп марки JBL. Для здорових водоплавних черепах (наприклад, червоновухих та болотних європейських) можна розмістити лампу до 15 см, але не більше.

Зверніть увагу, що у кожного виробника ламп свої рекомендації щодо того як розташовувати УФ лампу до тварини. У цій статті йдеться про компактні УФ лампи марки JBL.

Суттєво нехтуючи висотою розташування лампи (наприклад, у випадку з лампами марки JBL, вішаючи її на висоті 25 см і більше до тварини), ви ризикуєте обмежити рептилію корисними ультрафіолетовими променями.

Інші статті на тему правильної експлуатації УФ ламп:

distance3

На коробці від компактної ультрафіолетової лампи JBL є таблиця (див. фото), в якій зазначено скільки ультрафіолету отримає тварина в залежності від висоти розташування лампи. Від 5 до 10 см – максимальний рівень і він дорівнює (у перекладі з англійської) «Середньодобовому значенню в пустелі та відкритій місцевості в тропіках». Простими словами: відкрите сонце вдень. І 25 см – «Сутінкове та середньодобове значення в тропічних лісах», що підходить для тіньових мешканців. Але ніяк для середньоазіатських, червоновухих, болотяних та інших черепах, а також інших рептилій, які отримують ультрафіолет на відкритому сонці.

Читайте також  Чому черепаха не хоче сидіти під УФ лампою? Що зробити, щоб черепаха виходила під УФ лампу?

Інформація, що вказана на коробці компактної ультрафіолетової лампи JBL Reptil Desert UV 23W

Расстояние к УФ лампе JBL
Расстояние до УФ лампы JBL

 

Як розмістити лампи в тераріумі сухопутної черепахи?

На фотографіях показані приклади розташування ламп у зоні баскінгу сухопутної черепахи Роксі. Для встановлення ламп використовувалися спеціальні тераріумні світильники JBL Temp Set Angle .

На нашому прикладі УФ лампа знаходиться на висоті близько 5-7 см до черепахи, а лампа, що гріє, знаходиться на такій висоті, щоб температура була в межах норми (це залежить від потужності лампочки, що гріє). Існує думка, що при дуже низькому розташуванні УФ лампи, можна нашкодити очам рептилії. Це не зовсім так. Насправді рептилія може отримати опік рогівки очей від неякісної УФ лампи , яка найчастіше світить у неправильних для них світлових діапазонах.

При рекомендованій висоті ультрафіолетової лампи (нагадуємо, що в нашому випадку це компактна УФ лампа JBL ) Роксі комфортно. Будучи абсолютно теплозалежною і сонцелюбною істотою, вона щодня проводить дуже багато часу під лампами в різних позах, виставляючи побільше ділянок тіла під лампи. Така поведінкова особливість має назву баскінг.

IMG 4448
УФ лампа для черепахи
IMG 9911
IMG 9768 Min
IMG 0297
Рокси под лампами
Рокси под лампами
Рокси под лампами
IMG 0661
Рокси под лампами
Рокси под лампами
Рокси под лампами
Рокси под лампами
IMG 4448IMG 9911IMG 9768 MinIMG 0297IMG 0743IMG 9971IMG 0745IMG 0661IMG 0646IMG 0299IMG 0301IMG 0298

Рекомендується використовувати спеціальні тераріумні світильники підвищеної якості. Вони можуть мати вбудовані відбивачі, захист від вологи та безпечні для тварин. Однак більшість людей використовують дешевші побутові світильники під звичайний цоколь (Е27). Наприклад, світильники на прищіпці. Їх зручно чіпляти за стінку тераріуму чи акваріума, спрямовувати в необхідну сторону та регулювати висоту. Але, важливо, щоб вони були якісними, плафон не надто закривав лампу і мав хорошу вентиляцію, щоб УФ лампа не перегрілася.

Читайте також  Яка компактна УФ лампа для рептилій (черепах) найкраща і чому?

Як розмістити лампи в акватераріумі водоплавної черепахи?

Прісноводні черепахи (наприклад, червоновуха ) не виняток. Вони також багато часу проводять під відкритим сонцем і чудово засвоюють ультрафіолет до 9% УФ-індексу . Тому при використанні компактної УФ лампи JBL її потрібно розташовувати на такій же висоті, як і для сухопутних черепах. Однак з огляду на те, що червоновуха черепаха – це не пустельний вид рептилії, не критичною мірою буде, якщо розташувати УФ лампу трохи вище, ніж для сухопутної черепахи. Але не вище 15 см до тварини (якщо черепаха здорова).

На фотографіях показаний приклад розташування ламп у зоні баскінгу червоновухої черепахи (на березі). Використовуються прості світильники на прищіпці (згадані раніше). У кожен вкручена УФ лампа і лампа розжарювання. Лампи розташовані над ділянкою суші на потрібній висоті. Черепаха задоволена і здорова.

Для водоплавної черепахи рекомендується розташовувати лампи так, щоб світло потрапляло тільки на берег. Яскраве світло спрямоване на воду, у поєднанні з високою температурою води (наприклад, 28°С) та поганим фільтром може призвести до розмноження бактерій. Це викликає різного роду проблеми зі шкірою черепахи.

Лампы красноухой черепахи Пример расположения ламп над берегом красноухой черепахи

Приклади розташування ламп у тераріумі сухопутної та акватераріумі червоновухої черепахи

Місце, де потрібно встановити лампи називається зона баскінгу. Для сухопутних черепах це кут тераріуму. Таке розташування дозволяє «розділити» його на теплу зону, де черепаха грітиметься і прийматиме промені ультрафіолету і тінь, де температура менша. Для прісноводних черепах це місце над берегом, принцип такий самий.

IMG_2122-min Приклад розташування ламп у тераріумі сухопутної черепахи

Докладніше про облаштування цього тераріуму дивіться за посиланням

Пример расположения ламп в аквариуме водоплавающей черепахи Приклад розташування ламп над берегом в акватераріумі

Нагадуємо висоту розташування для компактної ультрафіолетової лампи JBL Reptil Desert UV 23W у зоні баскінгу:

  • Сухопутним черепахам та пустельним тваринам – до 10 см
  • Червоноухим та іншим прісноводним черепахам – до 15 см
  • Тіньовим мешканцям та мешканцям тропіків — до 35 см
Читайте також  УФ лампа для черепахи. Як зробити правильний вибір?

 

Перейти на сторінку компактної ультрафіолетової лампи JBL Reptil Desert UV 23W

Lamp-rasp-uk-min

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *