Вітамін D3 та ультрафіолет. Важливі аспекти вітаміну D3 та ультрафіолету для рептилій

Особливості отримання УФ-випромінювання рептиліями в природі

Кількість ультрафіолетових променів типу B у природному середовищі залежить від положення сонця щодо земної поверхні. Атмосфера Землі розсіює та поглинає ці промені, особливо сильно впливаючи на короткі хвилі. Під час світанку чи заходу сонця, коли промені проходять найдовший шлях крізь атмосферу, вони зазнають максимальної фільтрації. Найбільшу кількість UVB променів рептилії отримують, коли сонце знаходиться в зеніті. Тому, обираючи ультрафіолетові лампи, слід враховувати денний ритм активності конкретного виду рептилій: нічним видам не потрібні УФ лампи з великою кількістю UVB, у той час як для денних (наприклад, сухопутних черепах, червоновухих черепах, бородатих агам тощо) це життєво необхідно.

IMG_5506

Як відбувається засвоєння УФ-випромінювання та перехід його у вітамін D3 в організмі рептилії

UVB промені разом з тепловим впливом життєво необхідні для синтезу вітаміну D3 в організмі рептилій. Як це відбувається? Холестерин в шарах шкіри перетворюється на про-вітамін D3 під впливом коротких хвиль типу B. Потім, під впливом температури, про-вітамін переходить у вітамін D3 через температурозалежну ізомерію, а далі потрапляє безпосередньо в кровотік. Простими словами: без правильних температур (тепла) немає сенсу використовувати УФ лампи для опромінення рептилії, а без УФ-променів вітамін D3 не буде синтезований.

Детальніше про правильні температурні режими в тераріумі (акваріумі) читайте за посиланнями:

Читайте також  Вітамінні та кальцієві підкормки для черепах. Роль кальцію, фосфору та вітаміну D3 в житті рептилій. Список хвороб та симптомів

Наслідки відсутності УФ-випроміннювання. Чому через УФ-випромінювання не може бути надлишку вітаміну D3

Наслідки відсутності ультрафіолетового освітлення можуть бути серйозними, зокрема, можуть розвинутися метаболічні захворювання.

Цей процес критично важливий як для денних, так і для сутінкових рептилій, а також змій та інших представників цього класу тварин.

Надлишок вітаміну D3 також може бути шкідливим для рептилій, але під впливом коротких хвиль (UVB) та довгих (UVA) він перетворюється в епідермісі на безпечні для організму інертні фотопродукти. Іншими словами, через УФ-випромінювання тварину неможливо передозувати вітаміном D3, на відміну від препаратів, більшість яких, крім того, не принесуть користі травоядним рептиліям.

Тому не варто додатково годувати рептилій вітамінами з великим вмістом D3 без ультрафіолетового освітлення.

Чому УФ лампу неможливо замінити в неволі на препарати чи добавки з вітамінами читайте в статті за посиланням:

Неочевидна користь УФ-випромінювання

UVB промені не тільки сприяють синтезу вітаміну D3, але й позитивно впливають на шкіру рептилій, діючи як природний антисептик, стимулюють синтез меланіну та впливають на роботу імунної системи.

Відсутність УФ ламп може призвести до таких патологій, як метаболічне захворювання кісток, проблеми з репродуктивною системою, неконтрольована гібернація, розлади травної системи та багато іншого, що підкреслює значення ультрафіолетового освітлення для здоров’я рептилій.

Детальніше:

В заключення

Тому, при утриманні рептилій в домашніх умовах, особливу увагу потрібно приділяти створенню оптимальних умов, які включають не тільки правильне харчування і температурний режим, але й правильне освітлення, зокрема ультрафіолетове. Використання спеціалізованих УФ ламп для тераріумів дозволяє імітувати природнє сонячне світло, так необхідне для здоров’я рептилій, забезпечуючи їх потреби у вітаміні D3.

Читайте також  Рекомендації по експлуатації компактних УФ ламп

Освітлення в тераріумі слід ретельно підбирати, враховуючи вид рептилії, її природні умови проживання та поведінкові особливості. Наприклад, для видів, які більшу частину часу проводять під прямими сонячними променями, вибирають лампи з вищим вмістом UVB. Водночас, для тих, хто веде нічний або сутінковий спосіб життя, важливим є наявність UVA променів, що сприяють нормальному поведінці та орієнтації в просторі.

Також слід звернути увагу на безпеку та належне використання УФ ламп. Потрібно правильно встановлювати лампи (нагрівальну та ультрафіолетову), забезпечуючи достатню відстань між лампами та рептилією, щоб уникнути проблем. Відмічайте та регулярно робіть заміну УФ лампи згідно з рекомендаціями виробника, або перевіреним джерелам.

Придбання УФ лампи для рептилій – це інвестиція в здоров’я ваших підопічних. Якісне ультрафіолетове освітлення не тільки підтримує фізіологічні потреби тварин, але й сприяє їхньому добробуту, імітуючи природні умови їхнього середовища проживання.

Враховуючи всі ці аспекти, стає зрозумілим, наскільки важливо забезпечити рептилій не тільки любов’ю та увагою, але й належними умовами утримання, включаючи адекватне ультрафіолетове освітлення, що допоможе зберегти їх здоров’я та активність на довгі роки.

Інформація за посиланнями знизу вам допоможе:

Список виробників УФ ламп для рептилій

 

Детальніше про ультрафіолетові лампи для черепах:

На нашому сайті ви знайдете безліч статей на теми УФ ламп для рептилій, утримання та харчування черепах, а також іншу важливу інформацію.

Читайте також  Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки

Крім того, можна придбати якісну УФ лампу для своєї тварини

Звертайтесь, якщо вам потрібна консультація (це безкоштовно)

Придбайте УФ лампу для рептилій, тераріумний світильник, або відбивач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *