Їстівні та неїстівні трави та рослини для черепах

Як розпізнати будь-яку рослину за допомогою вашого смартфона і дізнатися чи можна годувати нею черепаху було докладно описано в статті за посиланням.

На цій сторінці наведено список рослин, які ви можете зустріти на природі, вулиці або навіть у себе вдома (кімнатні рослини). Крім того, багато трав можна придбати в засушеному вигляді в спеціалізованих магазинах.

Наслідуючи приклад першоджерела всі рослини на сторінці відсортовані від корисних до шкідливих в алфавітному порядку .

Основне джерело: thetortoisetable.org.uk

Будьте уважні. Деякі підвиди однієї рослини, як люцерна, можна давати обмежено (наприклад, люцерна аравійська та хмелеподібна), а от люцерна посівна вже заборонена до вживання. Але часто рослини легко впізнаються. Наприклад, у посівної люцерни квітки фіолетові, а у аравійської та хмелеподібної жовті.

Підходьте до харчування відповідально. Розраховуйте раціон так, щоб безпечних рослин (наприклад, подорожника) було в 2-3 рази більше, ніж інших «помірних» (наприклад, конюшини). Крім того, «помірні» рослини краще чергувати. Наприклад, якщо попалася конюшина, при наступному харчуванні її краще замінити іншою рослиною.

Ця сторінка постійно оновлюється та поповнюється новими рослинами. Список усіх рослин англійською мовою дивіться на сайті thetortoisetable.org.uk і чи в The Tortoise Table Plant DB – спеціальному додатку для смартфона. Детальніше →

Інші корисні статті про харчування черепах:

eda-s-ruk-min

Список рослин для черепах за корисністю

  • Їстівні та неїстівні трави та рослини для черепахРослини помічені зеленим можна давати без обмежень, але, звичайно ж, намагаючись максимально урізноманітнити раціон
  • Їстівні та неїстівні трави та рослини для черепахРослинами, поміченими помаранчевим, не варто сильно захоплюватися. Їх можна чергувати, але не варто давати часто одну і теж рослину із цього списку
  • Їстівні та неїстівні трави та рослини для черепах“Червоні” рослини заборонено давати взагалі

Можна давати без обмежень:

aistnik1-min

Грабельки (Broadleaf Filaree)
(лат. Erodium botrys)

Рослина, що належить до сімейства герані , безпечна для частого вживання черепахами. Квіти зазвичай бузкові, але деякі можуть бути темно-рожевими.

bodyak-obykn-min

Бодяк звичайний (Spear Thistle)
(лат. Cirsium vulgare)

Всюдисущий бур’ян. Добре підходить для годування, але більші шипи можуть бути проблемою для малих черепах. У такому випадку, достатньо обрізати шипи ножицями.

Читайте також  Основа основ у догляді сухопутних черепах (коротко про головне)
bodyak-polevoj-min

Бодяк польовий або рожевий осот (Scotch Thistle)
(лат. Cirsium arvense)

Ще один вид бодяка. Ботанічно ця рослина має відмінності з бодяком звичайним. Але, у випадку з годуванням черепах — це ще одна дозволена рослина зі списку.

gelmintoteka-min

Гельмінтотека синякоподібна (Bristly oxtongue)
(лат. Picris echioides; Helminthotheca echioides; Helmintia echioides)

Рослина отримала свою назву через щетинки, що утворюються на листі (bristley – щетинистий). Квітки гельмінтотеки синякоподібної сильно нагадують кульбабу, проте це не кульбаба. Як і кульбабою, цією рослиною можна годувати черепах.

oduvan-min

Кульбаба (Dandelion)
(лат. Taraxacum officinale)

Черепахи обожнюють кульбабу, і через те, що багато хто знає цю рослину, вона стала популярною серед власників черепах. Хоча кульбаба може містити досить багато оксалатів (найвищий вміст у старому листі), а також має помірні сечогінні властивості, нею абсолютно безпечно можна годувати черепах і включати її в частину раціону.

malva

Мальва (Mallow)
(лат. Malva spp.)

Всі черепахи люблять квіти та листя мальви. Можна використовувати у необмежених кількостях. Молоде листя мальви іноді можна сплутати з манжеткою, яка є зовсім іншою рослиною.

paznik

Пазник корінястий (Cat's Ear)
(лат. Hypochaeris radicata )

Рослина клади астрокольорові. Квітки дуже схожі на кульбабові, від чого серед інших назв має – false dandelion (хибна кульбаба). Безпечна для вживання черепахами, але, як і будь-яка інша корисна рослина, давайте її як частину різноманітного раціону.

podorozhnik

Подорожник (Plantain)
(лат. Plantago )

Рід рослин, що поширений по всій землі та налічує безліч різних видів. Подорожник вважається одним із найбезпечніших, найвідоміших і найкорисніших рослин для годування черепах. Всі популярні види подорожника (в тому числі і ті, що зустрічаються в нас) безпечні та корисні для вживання черепахами, за винятком водяного подорожника, який не пов’язаний із родом Plantago, і є шкідливим.

snyt

Яглиця звичайна (снить) (Ground Elder)
(лат. Aegopodium podagraria)

Росте на багатих ґрунтах у листяних та змішаних лісах, на вирубках, серед чагарників, часто як бур’ян у садах чи парках. Як і всі корисні рослини зі списку, яглиця — корисна рослина, яку обов’язково варто включити до складу різноманітного раціону для черепах. Відрізняється тим, що стебло має трикутну форму.

smyrniya-min

Сми́рній європе́йський, або Смирній овочевий (Alexanders)
(лат. Smyrnium olusatrum, S. perfoliatum.)

Дворічна трав’яниста рослина сімейства парасолькових. Англійська загальновживана назва рослини – horse parsley («кінська петрушка»). Немає жодних відомих небезпек, пов’язаниз з цією рослиною, і її цілком можна використовувати як частину різноманітного раціону. Один із способів ідентифікувати смирнія — це запах селери, який він видає при роздавлюванні листя або стебла.

Читайте також  Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки
timjan

Тім'ян ранній, чебрець (Thyme)
(лат. Thymus ssp)

Рід сімейства Ясноткові. Росте на добре дренованому, сухому або середньої вологості грунті на добре освітленому місці. Але кращим місцем чебрецю є піщані або кам’янисті землі з хорошим дренажем, здатний витримати посуху. Хоч і ефірні олії чебрецю при вживанні в їжу у великій кількості можуть бути токсичними, сама рослина, якщо годувати нею разом з іншими корисними рослинами, принесе тільки користь черепасі. Достатньо інтенсивний запах листя спочатку може відштовхувати черепаху. 

viola

Фіа́лка трико́лірна, бра́тки дикі (Viola)
(лат. Viola spp)

Хоча віола та братки спочатку були окремими видами в сімействі фіалкових, роки схрещування призвели до того, що тепер вони генетично однакові, і тому назви взаємозамінні. Листя і квіти всіх віол і братків чудово підходять для годування черепах. Але важливо враховувати, що не варто годувати листям і квітами рослин, відразу після придбання в садовому магазині, оскільки вони можуть бути заражені інсектицидами, краще почекати деякий час.

cicerbita2-min

Цицербіта (синій осот) (Blue Sowthistle)
(лат. Blue Sow Thistle, Common Blue Sowthistle, Alpine Blue-sow-thistle)

Хоча синій осот пов’язаний з найпоширенішим осотом , він відноситься до іншого роду, і його квітки часто плутають з квіткою іншої спорідненої рослини – дикого цикорію . Цілком безпечний для годування черепах, але в багатьох країнах ця рослина охороняється.

yasnotka-krap

Яснотка крапчаста (яснотка плямиста), глуха кропива (Spotted Deadnettle)
(лат. Lamium purpureum; Lamium album; Lamium maculatum)

Ця гібридна версія дикої кропиви є фаворитом в садках через її характерне листя (часто з білими або сріблястими смугами) і привабливими рожевими або фіолетовими трубчастими квітами. Можна годувати черепах. Хоча більшість кольорів мають різні відтінки рожевого, є сорти з фіолетовими квітами. Вважається, що насамперед це садова рослина, але є екземпляри, які пішли в дику природу. Не плутайте цю рослину з ясноткою стеблеоб’ємною (Henbit) (Lamium amplexicaule ), яка не підходить для годівлі на постійній основі. Тому перед годуванням переконайтесь у правильності вибраної рослини.

Можна давати помірковано:

klever-min2

Клевер (Clover)
(лат. Trifolium spp.)

Всі конюшини містять велику кількість білка, тому давати цю рослину на постійній основі не рекомендується. Але все ж таки, конюшину можна додати в раціон у невеликій кількості.

Крім того, конюшина може містити фотоактивні сполуки в деякій кількості, які викликають світлочутливі реакції у багатьох тварин.

Листя конюшини легко сплутати з листям щавлю, який заборонено давати черепахам. Але їх квіти сильно відрізняються.

Інші назви: Конюшина біла (Trifolium repens); Конюшина лучна (Trifolium pratense); Алсиці конюшина (Trifolium hybridum);
Багряна конюшина (Trifolium incarnatum).

krapiva

Кропива (Nettle)

(лат. Urtica)

Давайте черепасі лише молоде листя кропиви, бо старі містять речовину, яка може подразнювати нирки.

lucerna-arav

Люцерна аравійська (Burclover)
(лат. Medicago arabica)

На вигляд рослина схожа і пов’язана з люцерною хмелеподібною. Як і у всіх бобових, у ній багато білка, тому головне у годівлі такими рослинами – обмеженість.

lucerna-hmelevid

Люцерна хмелевидна (Black Medic)
(лат. Medicago lupulina)

Рослина роду Люцерна (Medicago) сімейства Бобові (Fabaceae). Як і всі бобові, містить багато білка, тому помірне годування хмелеподібної люцерної є ключовим фактором. Щоб відрізнити хмелеподібну люцерну від інших схожих рослин, зверніть увагу, що центральний листочок трохи довший і знаходиться на більш довгому стеблі, ніж бічні листя. Також у кожного листка є відмінна цятка на кінці.

mangetka

Манжетка звичайна (Lady's Mantle)
(лат. Alchemilla spp.)

Листя їстівні, але містять досить багато дубильних речовин, що прийнятно, якщо не вживати їх у великій кількості. Листя манжетки можна сплутати з мальвою, яка є зовсім іншою рослиною.

chereda

Череда трироздільна (череда) (Burr Marigold)
(лат. Bídens tripartíta)

Типовий вид роду Bidens. Хоча ніяких конкретних небезпек цієї рослини не зафіксовано, листя цієї рослини містить деякі дубильні речовини, і кажуть, що це м’який сечогінний засіб, тому ліпше годувати тільки в помірних кількостях, як частину різноманітної дієти. Рослина вимагає вологого ґрунту і часто зустрічається на берегах струмків та ставків.

Заборонено давати черепахам:

gorec

Горець (горець пташиний, спориш) (Common Knotweed)
(лат. Polygonum arenastrum)

Спориш містить щавлеву кислоту, яка запобігає засвоєнню кальцію та мінералів. Він також містить дубильні речовини і має сечогінну дію, тому краще не давати його черепасі, хоча не буде суттєвої шкоди, якщо ваша черепаха випадково з’їсть трохи цієї трави. Квітки споришу в основному кремові, білувато-зелені, але часто бувають і з рожевим відтінком. Усі відомі види горця не можна вживати черепахам.

lopuh

Лопух (Burdock)
(лат. Arctium spp.)

Раніше вважалося, що лопух придатний для вживання черепах. Однак, існує не так багато авторитетної інформації про придатність лопуха для годування черепахам. Він має деякі сечогінні властивості, і, наприклад, tortoise table, вважають доцільним уникати його до тих пір, поки не будуть проведені подальші дослідження.

lucerna-posev

Люцерна посівна (Alfalfa)
(лат. Medicago sativa)

Цей вид люцерни надмірно багатий на білок. Хоча зовсім небагато посівної люцерни не завдасть шкоди черепасі, її все ж краще уникати в раціоні черепахи.

schavel

Щавель (Dock, Wood Sorrel)
(лат. Rumex, Oxalis spp.)

Всі щавлеві рослини містять високий рівень щавлевої кислоти, яка зв’язується з кальцієм та іншими поживними речовинами, запобігаючи їхньому засвоєнню. Крім того, щавель може призвести до утворення каменів в нирках та подагри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *