Чому ін’єкції вітамінів не варто робити для профілактики? Як черепахам отримувати необхідні вітаміни в неволі?

  • Гіповітаміноз — нестача вітаміну в організмі
  • Гіпервітаміноз — це група симптомів, викликаних надлишком вітамінів в організмі, найчастіше внаслідок передозування
  • МЕ – міжнародна одиниця

З усіх гіповітамінозів у рептилій найчастіше зустрічається гіповітаміноз А. Крім нього зустрічаються гіповітаміноз D, B і E.

Причини гіповітамінозів: неправильне харчування, відсутність спеціальних підкормок для рептилій в раціоні, відсутність спеціальної УФ лампи для рептилій.

Всеїдні та травоїдні рептилії

  • Деякі всеїдні та травоїдні рептилії синтезують вітамін А з рослинних каротиноїдів, що робить їх дуже стійкими до дієтичного гіповітамінозу А. Але вони сильно залежні від ультрафіолету, адже для багатьох тварин це єдине джерело вітаміну D.

Комахоїдні ящірки та земноводні

  • Комахоїдні ящірки та земноводні, а також деякі черепахи часто страждають від гіповітамінозу А, тому що вони погано конвертують каротиноїди у вітамін А. Крім того, більшість кормових об’єктів (комах) бідні на корисні мікроелементи, в тому числі і на вітамін А.

Хижі рептилії

  • Хижаки, які харчуються хребетними, отримують достатню кількість вітаміну А з печінки. Звідси ми можемо зробити висновок про те, що рослиноїдні і хижі рептилії вкрай рідко страждають від дієтичного гіповітамінозу А при правильному харчуванні, і найчастіше за гіповітаміноз приймають симптоми інших захворювань.

Список всіх недугів та симптомів, викликаних нестачею вітамінів і мінералів дивіться за посиланням:

Роль кальцію, фосфору та вітаміну D3 у житті рептилій. Симптоми дефіциту вітамінів та мінералів

В ролі «вітамінного уколу для профілактики» багато лікарів і навіть деякі власники черепах самостійно використовують вітамінний розчин Елеовіту, що містить 10 000 МО віт. Але цей захід є дуже крайнім і точно не для профілактики.

Чому не варто колоти вітаміни для профілактики?

  • По-перше, дуже легко допустити передозування. Крім того, дозувати по мілілітрах неправильно (на цій помилці поплатилася не одна тварина). Правильно дозувати за діючими речовинами, тому що багато з них при надлишку є токсичними. Детальніше →
  • По-друге, уколи вітамінів – це критичний захід. Вітаміни, які надходять у м’яз із уколом – не зовсім фізіологічно. В нормі підкормки повинні надходити з кормом, імітуючи повноцінний раціон, а вітамін D3 повинен надходити з ультрафіолету. Детальніше →
  • По-третє, ми часто вважаємо, що проблеми виникають лише через дефіцит вітамінів. Проте, часто все зовсім навпаки. Гіпервітаміноз А (надлишок вітаміну) — значно небезпечніший для рептилій, ніж його недолік. Гіпервітаміноз А у рептилій практично у 100% випадків спричинений такими «профілактичними уколами». Це стосується і вітаміну D (який також міститься в Елеовіті). Надлишок вітаміну D є токсичним і викликає отруєння, яке може стати летальним. Проте нам відомо, що вітамін D, що отримується з ультрафіолету, не здатний надійти в більшій кількості, ніж необхідно рептилії. Детальніше →
Читайте також  Чи дійсно вам потрібна черепаха? Яку вибрати та де її взяти?

В разі сильного авітамінозу (коли йдеться вже про порятунок тварини), дійсно необхідно проколоти курс уколів вітамінного препарату Елеовіт. Уколи інших мультивітамінів вкрай небажані.

Але, в будь-якому разі, при можливості починати потрібно з консультації у перевіреного герпетолога. Призначати ін’єкційні вітаміни (уколи) повинен тільки він і лише за обґрунтованої підозри на гіповітаміноз та здачі аналізу крові тварини. Детальніше →

Запобігти проблемам гіповітамінозу та гіпервітамінозу вітамінів допоможуть правильно підібрані вітамінні та кальцієві підкормки, збалансований раціон та дотримання правильних умов утримання тварини.

injection-turtle2-min

Дозування вітамінів

Вітаміни, які смертельно небезпечні у великих дозах: А, D3, селен і В12.

Небезпечні (отруйні): D2 (ергокальциферол). Часто вітамінні препарати для інших тварин або людей включають D2 (ергокальциферол). Він не засвоюється рептиліями і є токсичним для них.

Дуже лояльні до високих доз вітамінів: В1, В6 та Е.

A, D3 та E – ті вітаміни, які потрібні черепахам більшою мірою. Важливо, щоб до складу кальцієвих підкормок не входив фосфор.

Вся інформація надана для ознайомлення та розуміння важливості вітамінів та мінералів у житті рептилій. Більше того, черепахам марно давати будь-які підкормки без наявності спеціальної УФ лампи для рептилій. Без неї вітаміни не засвоюватимуться, не кажучи вже про якість самого життя від супутніх проблем.

Бережіть своїх тварин!

Обов’язково ознайомтеся з важливими аспектами у догляді черепах

Інші корисні статті про харчування черепах:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *