10 головних питань про УФ лампи, які мають виникнути у власника рептилії/черепахи

1. Навіщо рептиліям/черепахам потрібен ультрафіолет?

Ультрафіолет, який випромінює сонце, складається з трьох типів: UVA , UVB та UVC. Два з них (UVA та UVB), у правильних діапазонах та дозах, вкрай важливі для повноцінної життєдіяльності організму всіх рептилій, в тому числі черепах.

Під впливом ультрафіолету типу B (UVB) виробляється вітамін D. Він бере ключову участь в синтезі вітаміну D3, який підтримує необхідний рівень кальцію в організмі рептилії. Іншими словами, немає вітаміну D – немає кальцію. Крім того, вітамін D необхідний для нормальної роботи імунної, серцево-судинної та інших систем організму.

Ультрафіолет типу А (UVA) необхідний апетиту, розпізнавання кольорів у природі, репродуктивної поведінки, тощо. Іншими словами, допомагає тваринам спілкуватися між собою, розбиратися в їжі, а також орієнтуватися в часі доби або сезону.

В домашніх умовах, щоб тварина отримувала це випромінювання, в тераріумі (акватераріумі) вішають спеціальні УФ лампи для рептилій.

2. Що буде з рептилією за відсутності чи нестачі ультрафіолетового випромінювання?

Рептилії не можуть нормально існувати без повноцінного джерела ультрафіолету (UVA та UVB). Він необхідний для вироблення вітаміну D: це найважливіша з його функцій. Нестача вітаміну D призводить до порушень метаболізму кальцію в організмі. В повсякденній назві – рахіт . Оскільки всі процеси в організмі рептилій дуже повільно протікають, наслідки нестачі ультрафіолету розвиваються поступово, процес якийсь час протікає безсимптомно. Одного разу черепаха втратить апетит, постійно спатиме, відмовлять задні лапи. Зовсім маленькі черепахи навіть не зростатимуть без ультрафіолету.

У всіх рептилій основними симптомами рахіту є: викривлення хребта, ламкість кісток, часті переломи, деформування пазурів, судоми, пом’якшення щелепи (відростання дзьоба у черепах), порушення ходи (аж до неможливості пересуватися), сильне зниження активності, відсутність апетиту.

У власників панцирів справи ще серйозніші:

  • Панцир занадто малий, хоча сама черепаха може рости (без кальцію зріст панцира зупиняється)
  • При натисканні відчувається м’якість панцира
  • Панцир зігнутий, бугристий або деформований

В підсумку – повільна та болісна смерть. Наскільки повільна залежить від рептилії.

3. Які УФ лампи підходять для рептилій?

УФ лампи бувають різні і їхнє призначення може категорично відрізнятися. Важливо не переплутати та купувати лише спеціальні УФ лампи для рептилій, у яких вказано відсоток UVB! Ніякі інші УФ лампи не підійдуть, а то й ще гірше: можуть нашкодити.

Читайте також  4 зони Фергюсона. З якою інтенсивністю черепахи та інші рептилії одержують УФ-випромінювання?

Для рептилій заборонено використовувати всі УФ лампи, за винятком спеціальних призначених для них. Основний список заборонених ламп:

  • УФ лампи для косметичних цілей
  • УФ лампи для грошей
  • Сині лампи для обігріву
  • Лампи для засмаги
  • Чорні УФ лампи
  • Кварцові лампи
  • Звичайні люмінесцентні лампи, де відсоток UVB не вказано
  • Побутові УФ лампи
  • Бактерицидні лампи
  • Будь-які медичні лампи
  • Лампи для знезараження
  • Інші лампи не призначені для рептилій

Крім того, для черепах та пустельних рептилій не підходять:

  • Лампи для акваріумних риб або рослин
  • Лампи для амфібій або інших рептилій зі спектром UVB менше 5%

Такі лампи призначені для інших цілей, і до того ж, можуть нашкодити тварині, адже вони світять в інших діапазонах. Наприклад, УФ лампа для знезараження світить в UVC випромінюванні, їх спектр згубний для всього живого, в тому числі і для рептилій. Інші заборонені лампи зі списку можуть спричинити опік рогівки очей, сліпоту та інші жахливі наслідки.

Залежно від виду рептилії, УФ лампи містять від 5% до 14% UVB. В якісних ультрафіолетових лампах піки припадають на ті хвилі, коли йде найбільш інтенсивне утворення вітаміну D.

4. Яка УФ лампа підходить моїй рептилії?

Це залежить від виду тварини. Наприклад, для популярних «домашніх» видів черепах в наших краях: червоновухих, середньоазіатських, болотних європейських підходять УФ лампи, які випромінюють UVB 10%.

Пустинним видам потрібна максимальна кількість ультрафіолету типу B. Агами та шипохвости, як типові представники денних пустельних ящірок, вимагають практично найбільшої (з усіх рептилій) кількості ультрафіолетового випромінювання. Для них підходять УФ лампи від 10% UVB і навіть більше. Водоплавним достатньо UVB 10%. Ще більшу роль грає розташування УФ лампи. У кожного виробника своя рекомендована висота установки лампи до тварини. Лісовим видам можна ставити 6% або 10% UVB, залежно від висоти лампи. Для інших тварин, з не такою гострою потребою ультрафіолету, наприклад для сутінкових, можна використовувати УФ лампи з 5-6% UVB, вішаючи їх на максимально допустиму висоту.

5. Чи буде доцільно замовити УФ лампу на AliExpress або десь дешевше?

Це невиправданий ризик. Мало хто має дорогий прилад для вимірювання параметрів УФ лампи. Так як у рептилій дуже повільний метаболізм, неможливо відразу помітити, що випромінювання марне або, що ще гірше, несе шкоду для тварини. Тому найрозумніше не ризикувати здоров’ям тварини і використовувати УФ лампи тільки від перевірених виробників.

6. Якого типу бувають УФ лампи для рептилій?

Ультрафіолетові лампи для рептилій бувають компактні та в формі трубки.

Читайте також  Як часто потрібно робити заміну УФ ламп для рептилій і чому вони потребують періодичної заміни?

Компактні ультрафіолетові лампи мають звичайний цоколь Е27 і вкручуються в патрон для лампочок або світильник під такий цоколь. Компактну ультрафіолетову лампу можна направляти в потрібне місце тераріуму, піднімати або опускати.

Лампи у формі трубки мають стандарти Т5 та Т8. Зовні ці лампи схожі між собою та крім розмірів, візуально, нічим не відрізняються. Для них потрібен спеціальний світильник, залежно від того якої довжини/потужності і якого типу Т5 або Т8 у вас лампа.

7. Скільки годин на день повинна світити УФ лампа?

УФ лампа повинна світити від 10 до 14 годин на добу, залежно від виду тварини та пори року. Ультрафіолетова лампа разом з лампою, що гріє, беруть на себе роль сонця. Разом вони повинні світити весь світловий день (з ранку до вечора), створюючи для рептилії імітацію довкілля їхнього середовища, де Сонце для них величезна частина життя.

8. Чи буде достатньо ультрафіолету, якщо поставити акваріум чи тераріум біля вікна?

Ультрафіолет не проходить через скло. І сам ультрафіолет повинен випромінюватись в правильних параметрах для тварини, таких як у своєму середовищі. Крім того, якщо поставити тераріум/акватераріум на підвіконня під прямі сонячні промені, тварина може перегрітися та померти. Потрібно дотримуватись правил і імітувати середовище для певного виду рептилії у вас у тераріумі.

9. Як часто потрібно проводити заміну ультрафіолетових ламп?

Все залежить від виробника. Лампи від якісних виробників: JBL , Arcadia, Zoo Med потрібно змінювати щорічно. Менш якісні – частіше, приблизно раз на 4 місяці. Але дуже часто в таких лампах можна натрапити на дуже низький рівень ультрафіолету вже на старті використання. Справа не тільки в тривалості експлуатації, а й у самих параметрах, які досягають під час виготовлення ультрафіолетових ламп. Після того, як лампа відсвітила свій термін (пам’ятаємо, що це залежить від марки лампи), її потрібно обов’язково замінити на нову, навіть якщо вона продовжує працювати.

10. Я бачив черепаху, яка не має ніякої УФ лампи і з нею все добре. Чому?

Не добре. В черепах уповільнений обмін речовин, тому дуже довго захворювання можуть протікати безсимптомно. Що саме мається на увазі під все добре? Жива ще не означає, що здорова. Місяць без джерела ультрафіолету та процеси метаболічних порушень кісткової тканини вже запущені. Далі все залежить від кількості раніше накопиченого вітаміну D, адже у всіх тварин він різний: у виловлених з природи старших особин — більше, у мальків — менше і т.д. Хтось не протримається і кілька місяців, а в іншого здоров’я вистачить на роки. Але це все не життя, а виживання. Накопичити вітамін D із чогось, крім ультрафіолетового випромінювання правильних параметрів, сухопутна черепаха не може. Хижі рептилії (у тому числі багато водоплавних черепах) частково (!) можуть заповнювати дефіцит вітаміну D3, отримуючи його з певною тваринною їжею. Але про якість такого життя і про «законні» 40-50 роки не може бути й мови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *