Принцип роботи УФ ламп для рептилій. Чому ультрафіолет для рептилій випромінюється в люмінесцентних лампах?

У чому така важливість спеціальної ультрафіолетової лампи для рептилій?

Ультрафіолетові лампи для рептилій (черепах) — це спеціальні люмінесцентні (флуоресцентні) лампи, що випромінюють ультрафіолет необхідних спектрів у певних діапазонах.

Під словом «необхідний» мається на увазі той, який принесе користь для тварин, чиє життя безпосередньо залежить від їхніх біологічних особливостей. В даному випадку від ультрафіолетового випромінювання UVB та UVA. Такі лампи обов’язкові в тераріумі або акваріумі всіх черепах, безлічі інших рептилій і часто рекомендовані навіть для птахів.

Вони уберегають черепах, ящірок та інших рептилій від рахіту або зупиняють його прогресування (якщо тварина вже вражена). Не допустять ранньої смерті в зв’язку з недоліком вітаміну D та кальцію (за це відповідає UVB випромінювання). Крім того, позитивно впливають на активність, апетит та розпізнавання кольорів (UVA випромінювання). У природі все це робить Сонце характерне для біотопу конкретного виду (адже по всій землі воно має різну інтенсивність). В домашніх умовах (тераріум, акваріум) потрібно обов’язково замінити його спеціальною УФ лампою для рептилій та гріючою лампою.

Важливо відзначити, що ультрафіолет за своєю природою буває різного типу і може навпаки — дуже серйозно нашкодити. Тому УФ лампа для рептилій повинна випромінювати конкретні типи ультрафіолету  UVA, UVB) у правильних діапазонах, повинна бути безпечною та розрахована на конкретний вид тварини.

Принцип роботи люмінісцентної лампи

Насамперед, щоб пояснювати принцип роботи люмінесцентної УФ лампи для рептилій, потрібно зрозуміти що таке взагалі люмінесцентні лампи. Люмінесценція — це світіння, яке випускає холодні гази (холодний тліючою розряд).

Залежно від конструкції, люмінесцентні лампи бувають у формі трубки і компактні, але принцип роботи (не враховуючи деякі окремі технічні моменти) такий самий. З скляної колби повністю викачується повітря, закачується інертний газ аргон і додають краплю ртуті (близько 5 міліграм). Тиск всередині колби такий, що ртуть завжди знаходиться в газоподібному стані (перетворюється на пару). Під дією струму, нитки розжарювання нагріваються, створюючи вільні електрони, щоб почався процес руху зарядів всередині. Але щоб розігнати електрони до певної швидкості потрібно напруга. На початковому етапі напруги в 220 в мало для цієї задачі. Тому для цього використовують дросель (баласт). У момент запуску він викликає різке підвищення напруги між електродами лампи, і, щоб керувати всім цим процесом автоматично, використовується стартер. Все це потрібно на початковому етапі (близько першої секунди після ввімкнення), щоб лампа засвітилася.

Але чому вона світиться?

Інертний газ, який використовується в люмінесцентних лампах, хімічно неактивний, він не вступає в хімічний зв’язок з люмінофором або нитками розжарення всередині колби. Він взаємодіє з потоком електронів, які від самого початку з’являються в момент запалення дуги в лампі. Інертний газ у колбі відповідає за розмноження та наявність негативних та позитивних зарядів (створення струму), а атоми ртуті відповідають безпосередньо за світло. Усі атоми ртуті , які ” плавають ” у розпечених потоках газів взаємодіючи випромінюють фотони світла. Поки що, це майже невидиме УФ-випромінювання, залишається тільки перетворити його на видиме світло. Для цього колбу всередині лампочки покривають білим напиленням — люмінофором. Поглинаючи енергію фотонів, які ” бомбардують ” його зсередини, люмінофор перетворює її у видиме і комфортне для ока світло. Іншими словами, він поглинає ультрафіолет що виникає при світінні парів ртуті і перетворює його на видиме світло. Таким чином лампочка світиться. Залежно від типу застосовуваного люмінофора бувають лампи різної температури світіння. Наприклад, 6000-6500К — це колір денного світла.

Читайте також  Як дізнатися, що лампа не була у використанні? Перевірка УФ лампи не відходячи від пошти

Використовуючи таку технологію виготовляють самі різні типи люмінесцентних ламп. Найбільш популярні – це лампи для освітлення приміщення. Наприклад, компактні енергозберігаючі лампи “економки” або люмінесцентні лампи в формі трубки. Але також бувають ультрафіолетові лампи для дезінфекцій або спеціальні УФ лампи для рептилій, до яких ми плавно підійшли.

Lamps-Ideas-uk-min
cov-min-uk

Принцип роботи УФ лампи для рептилій. Чим вона відрізняється від інших УФ ламп (наприклад, від УФ лампи для манікюру чи УФ лампи для дезінфекції)?

УФ лампа для черепах (рептилій) імітує сонячне світло для конкретного біотопу тварини. Її головна мета — випромінювати правильний спектр ультрафіолету типу B (UVB) у діапазоні 290-320 нм, при піку 297 нм, який виробляє у рептилій вітамін D3 (холекальциферол). Домогтися цього можна завдяки технології люмінесцентних (газорозрядних) ламп, про які було описано вище.

На вигляд компактна УФ лампа для рептилій нічим не відрізняється від звичайної люмінесцентної “економки” або люмінесцентної лампи в формі трубки (детальніше про типи УФ ламп для рептилій). Але те, що робить її настільки важливою УФ лампою для рептилій, це саме матеріал з якого зроблено колбу, і те, що знаходиться всередині неї. А саме люмінофор — спеціальне напилення, яке перетворює світло у правильний ультрафіолетовий спектр для рептилій.

Не плутайте УФ лампи для рептилій з іншими лампами!

Звичайна люмінесцентна лампа дає тільки світло та призначена для освітлення приміщень. УФ лампа для рептилій має таку ж конструкцію, проте зовсім інші характеристики випромінювання. Вона перетворює світло в УФ-спектр у правильних для рептилій діапазонах. На таких лампах написано UV- Light або UVB. Також зверніть увагу на ціну. Спеціальні лампи для рептилій коштують від 20 до 70 доларів , а то й більше. Міняти їх потрібно від одного разу на 3-5 місяців до одного разу на 12-18 місяців. Все залежить від виробника. Якщо ви придбали дешеву лампу під виглядом лампи для рептилії , значить у вас люмінесцентна лампа для інших цілей і швидше всього не призначена для тварин.

Читайте також  Яка компактна УФ лампа для рептилій (черепах) найкраща і чому?

Як уже говорилося раніше, ультрафіолетове випромінювання в люмінесцентних лампах виникає завдяки парам ртуті всередині лампи, в яких відбувається газовий розряд. В УФ лампах для рептилій, при дії на спеціальний люмінофор, утворюється ультрафіолет у необхідних діапазонах UVB та UVA випромінюваннях. Використовуєме кварцове скло в ультрафіолетових лампах для рептилій унікальне в своєму роді. Воно дає можливість ультрафіолетовому випромінюванню вийти назовні через це скло. Це випромінювання є, в якійсь мірі, у всіх газорозрядних лампах, але щоб воно вийшло назовні у правильних діапазонах UVB та UVA, наближене до натурального сонячного, йому необхідний особливий склад люмінофора і, відповідно, цього скла. А ось як саме виробники домагаються піків у потрібному діапазоні — це виробнича таємниця. Склад люмінофора та газу компанії з виробництва УФ ламп для рептилій тримають в секреті.

Часто люди роблять велику помилку та купують цілковито інші УФ лампи, які не призначені для тварин, наприклад:

  • УФ лампи для косметичних цілей
  • УФ лампи для грошей
  • Сині лампи для обігріву
  • Лампи для засмаги
  • Чорні УФ лампи
  • Кварцові лампи
  • Звичайні люмінесцентні лампи, де відсоток UVB не вказано
  • Побутові УФ лампи
  • Бактерицидні лампи
  • Лампи для знезараження
  • Інші лампи не призначені для рептилій

Крім того, для черепах не підходять:

  • Лампи для акваріумних риб або рослин
  • Лампи для амфібій або інших рептилій, зі спектром UVB менше 5%

Все що вони мають спільного з УФ лампами для рептилій — це приставка “УФ” в назві і нічого більше. Такі лампи призначені для зовсім інших цілей і до того ж можуть нашкодити тварині, адже вони світять в інших світлових діапазонах. Наприклад, УФ лампа для знезараження світить в UVC випромінюванні, яке згубне для всього живого, у тому числі і для рептилій. Інші заборонені лампи зі списку можуть викликати опік рогівки ока, сліпоту та інші жахливі наслідки та паталогії.

Важлива особливість УФ ламп для рептилій

Ультрафіолетові лампи для рептилій потрібно періодично замінювати, навіть якщо вони продовжують світити. Зумовлено це тим, що з часом вона випромінює ультрафіолет все слабше, за рахунок поступового вигоряння люмінофора всередині. Після цього від неї не буде абсолютно ніякої користі. Лампи від перевірених виробників випромінюють ультрафіолет протягом 1 року (при щоденному використання 10-12 годин на день). Лампи китайської виробництва— протягом 3-4 місяців. Однак, в таких лампах саме УФ-випромінювання може бути неналежного рівня.

Читайте також  Чим замінити УФ лампу для черепах? Чи можливо замінити УФ лампу підкормками чи таблетками з вітаміном D?

Виробників УФ ламп для рептилій є досить багато. Але, на жаль , багато з них це марна трата грошей. Про наслідки використання таких ламп докладніше за посиланням.

Від вибору УФ лампи залежить дуже багато. Докладніше про те, як вибрати УФ лампу для рептилій читайте за посиланням.

Частота заміни

Для бородатих агам та інших пустельних рептилій, включаючи черепах, що активно ростуть, рекомендується частіше робити заміну УФ ламп. Справа в тому, що за рахунок своєї конструкції УФ лампи перестають випромінювати ультрафіолет не в один момент, а поступово, по мірі використання, за рахунок вигоряння люмінофора всередині колби лампочки.

Перевірити чи точно УФ лампа для рептилій випромінює необхідний ультрафіолет і чи робить вона це протягом заявленого терміну можна дорогими приладами (наприклад УФ- радіометром). Звичайно ж, у звичайного тераріуміста швидше за все такої можливості не буде. Тому самим коректним рішенням в цій ситуації буде вибір УФ ламп для рептилій від перевірених виробників. Ця тема була детальніше описана в статті за посиланням.

На нашому сайті ви знайдете багато статей на тему УФ ламп для рептилій, а також іншу важливу інформацію по цій темі. 

В цих статтях надана важлива інформація по темі ультрафіолету для рептилій:

 За цим посиланням зібраний повний цикл статей про ультрафіолетові лампи для черепах

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *