Які лампи потрібні черепахам в домашніх умовах?

Передмова

До придбання та утримання черепахи (як і з будь-якою іншою твариною) потрібно підходити з великою відповідальністю. На жаль, досить часто їх заводять легковажно, вважаючи, що це зовсім невибаглива тварина. Люди можуть навіть не підозрювати, що черепахам потрібні особливі умови та спеціальні лампи. Це незнання в результаті призводить до плачевних наслідків, адже лампи в тераріумі (акваріумі) – одні з найголовніших атрибутів в догляді черепах та інших рептилій в неволі.

Черепахи, як і всі рептилії, — холоднокровні істоти. Вони повністю залежать від сонця. Сонце — це те, без чого вони не зможуть повноцінно існувати, оскільки більшість процесів в організмі рептилій залежить від ультрафіолету та тепла. Більшість життя черепах проходить під сонячними променями: ультрафіолет, який випромінює сонце сприяє засвоєнню кальцію в організмі, позитивно впливає на активність тварини, імунну систему, репродуктивну поведінку та розпізнавання кольорів в природі. Черепаха в неволі без УФ лампи приречена на смерть від рахіту та інших супутніх захворювань та метаболічних порушень.

В цій статті описано які лампи (і чому вони) можуть замінити Сонце для тераріумних тварин в домашніх умовах.

На фото наслідки «підлогового» життя та відсутності УФ лампи, що в результаті призвело до метаболічних порушень (рахіту) та іншим хворобам

X 8ee0ac47
X 8ee0ac47
Y 320fc30e
X 4470edaf
X 4c44b01b
Y Fafc45a5
Y 99f834fe
X 6e9dc7de
P8jop V1 NU
P6TBMa53uTE
QbP26RNIdA0
W2MH8aHfWf0
UkjynZzO7 W
X E300a28d
X C0515640
X 95b1a494
X 8ee0ac47Y 320fc30eX 4470edafX 4c44b01bY Fafc45a5Y 99f834feX 6e9dc7deP8jop V1 NUP6TBMa53uTEQbP26RNIdA0W2MH8aHfWf0UkjynZzO7 WX E300a28dX C0515640X 95b1a494

Лампи для рептилій несуть дві життєво важливі завдання:

  • Перша – ультрафіолет [УФ лампа]. Спеціальна люмінесцентна УФ лампа для рептилій випромінює 2 типи ультрафіолету. Перший (UVB) сприяє отриманню вітаміну D. Роль вітаміну D для черепахи неможливо переоцінити. Він бере участь в синтезі кальцію. Без вітаміну D не вироблятиметься кальцій, що у результаті призведе до рахіту. Другий тип ультрафіолету (UVA) допомагає рептиліям краще бачити їжу та один одного. Впливає на активність і поведінку тварини. Спеціальна ультрафіолетова лампа для рептилій є обов’язковою для правильного утримання черепахи вдома. Без УФ лампи (або при використанні неправильної УФ лампи) згодом у тварини розпочнеться розм’якшення та викривлення панцира та переломи кісток лап. До цього додайте погану активність та повну відсутність апетиту. Крім того, давати сухопутним черепахам вітамін D в підкормках, за відсутності УФ лампи, марно — він не засвоюється. Детальніше про це в статті за посиланням

Яким способом черепахи одержують вітамін D?

Ультрафіолет, що випромінює сонце (UVB) , необхідний для вироблення вітаміну D, який у свою чергу сприяє засвоєнню кальцію в організмі черепахи. Ніяким іншим способом, крім ультрафіолету, вітамін D більшість черепах отримувати не здатні. А за його відсутності з організму виводиться весь кальцій! Будь-які кальцієві добавки не принесуть користі, тому що не зможуть засвоїтися без вітаміну D, який черепаха може отримати тільки з ультрафіолету. З цієї причини відсутність УФ лампи тягне за собою безліч проблем зі здоров’ям черепахи, які можна уникнути тільки за наявності правильного джерела ультрафіолету UVB і UVA .

Читайте також  Волога камера для сухопутної черепахи

Процеси в організмі черепах, пов’язані з ультрафіолетом, більш детально описані в статті за посиланням.

  • Друга — це тепло. Рептилії — холоднокровні тварини, що повністю залежать від сонця (тепла). Більшість життєвих функцій, зокрема метаболізм (з усіх тварин, у черепах він найнижчий) залежить від правильних температур. Щоб перетравлювалася їжа, потрібно отримувати достатньо тепла для запуску обмінних процесів. Тому правильні температури дуже важливі: без додаткового підігріву черепаха відразу остигає і всі процеси в організмі уповільнюються ще більше, що веде до хвороб.

В парі УФ лампа і лампа, що гріє, замінюють черепасі функції сонця, без якого, в міру їх фізіології, вони не зможуть нормально жити в домашніх умовах. Ці лампи повинні світити весь світловий день в тераріумі (так само, як і сонце в природі). Крім того, ультрафіолетове випромінювання життєво потрібне не тільки черепахам, але й для більшості інших рептилій. Наприклад, для агам і шипохвостів, як типових представників денних пустельних ящірок.

Де розмістити лампи в тераріумі (акваріумі)

Для сухопутної черепахи (наприклад, середньоазіатської) потрібно визначити місце для теплої сторони тераріуму. Там і потрібно розмістити лампу, що гріє і УФ лампу. Для водоплавних черепах (наприклад,  червоновухої) це місце над берегом. Черепаха буде лягати розпластавшись, щоб виставити більше ділянок тіла під тепло та ультрафіолет. У природі така поведінкова особливість має назву баскінг. А місце де черепаха це робитиме (в теплому кутку або на острівці) називається «зона баскінгу».

Черепахи самі можуть регулювати вміст вітаміну D3 в організмі. Надлишок вітаміну D3, який не встигає видаляти білок-переносник, ультрафіолет перетворює на інші форми. Сама природа вигадала спосіб саморегуляції, щоб уникнути передозування. Крім того, самі рептилії контролюють свою дозу ультрафіолету. Їхні поведінкові особливості полягають в тому, що вони самі визначають коли вийти на відкрите сонце або відсидітися в тіні. Також і в тераріумах та акваріумах за наявності лампи та правильних умов їхня поведінка не відрізняється від природних.

Рептилія (наприклад, черепаха) протягом дня в залежності від своїх потреб або лежить під лампами, або сидить у тіні. Так вона регулює кількість отримуваного вітаміну D від ультрафіолету. Тому буде великою помилкою вмикати УФ лампу лише на пару годин. Або примусово опромінювати тварину, виставляючи її під лампи. УФ лампа разом з лампою, що гріє, повинні світити разом з ранку до вечора і тварина в міру своїх біологічних потреб виходить на «сонце» або ховається в тінь.

Читайте також  Скільки черепах краще утримувати? Чи потрібна черепасі пара? Що робити, якщо черепахи б'ються?

Приклади розташування ламп у тераріумах та акваріумах черепах:

Для водоплавної черепахи рекомендується розташовувати лампи так, щоб світло потрапляло тільки на берег. Яскраве світло спрямоване на воду, у поєднанні з високою температурою води (наприклад, 28 ° С) і поганим фільтром може призвести до розмноження бактерій, що викликає різного роду проблеми зі шкірою черепахи.

Які лампи потрібні черепахам в домашніх умовах?

Ультрафіолетова лампа

З правильним (для черепах та інших рептилій) ультрафіолетовим випромінюванням (UVB, UVA) впорається спеціальна ультрафіолетова лампа. Ультрафіолетова лампа для рептилій (черепах) – це люмінесцентна газорозрядна лампа із спеціальним люмінофорним напиленням. З його допомогою вона випромінює ультрафіолет певних типів (UVA, UVB), діапазону (наприклад, UVB 10%) та довжини світлової хвилі (до 304 нм).

Для всіх водоплавних (наприклад, болотяних та червоновухих ) і сухопутних (наприклад, середньоазіатських ) черепах необхідна УФ лампа з 10% спектром UVB

(!) Ніякі інші ультрафіолетові лампи (наприклад, для нігтів, грошей, стерилізації, медичні тощо) не підійдуть для рептилій, а лише нашкодять. Вони світять в інших діапазонах і мають зовсім інші властивості.

Інша корисна інформація:

Багато залежить від якості самої лампи. Найкращі виробники ультрафіолетових ламп для рептилій це: JBL , Arcadia, Zoo Med.

До чого призведе утримання черепах без УФ лампи або з неякісною УФ лампою читайте в статтях:

Тема ультрафіолету для черепах важлива і досить об’ємна. Тому матеріал групується на теми для більшого охоплення інформації. Детальний опис властивостей ультрафіолету, на які типи він ділиться, які з них життєво необхідні для черепах та які лампи з позначкою «УФ» заборонено використовувати для черепах описано в статтях за посиланнями:

Які лампи потрібні черепахам в домашніх умовах?

Гріюча лампа

Як вже говорилось раніше, багато життєвих функцій рептилії залежить від правильних температур. При отриманні правильного ультрафіолетового випромінювання в черепахи відбувається цілий ланцюжок з переробки провітаміну D у превітамін та подальший їх синтез. Щоб отримати заповітний вітамін D3, крім ультрафіолету, потрібен ще час і тепло. Також, без необхідного тепла черепаха хворітиме, а їжа в шлунку застоюватиметься, довше перетравлюватиметься та навіть почне гнити. Важливо дотримуватися правильних температур, щоб черепасі було комфортно і вона не перегрілася.

Яка гріюча лампа ПІДХОДИТЬ для черепах (рептилій):

Читайте також  Догляд (утримання) середньоазіатської сухопутної черепахи. Все в одній статті

Більше інформації про ультрафіолетові та гріючі лампи читайте в статті за посиланням

Тепер ви знаєте, що для черепах (в тераріумі або акваріумі) необхідно дві лампи , які мають різне призначення, але обидві дуже важливі. Сподіваюся, що цей матеріал допоміг вам розібратися, і на питання «які лампи потрібні черепахам?» або «навіщо черепаха лампи?» ви маєте чітку та обґрунтовану відповідь. Бережіть своїх черепах!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *