Яким рептиліям необхідний ультрафіолет? Яку УФ лампу вибрати для своєї рептилії? Як рептилії отримати вітамін D?

Навіщо рептиліям ультрафіолет?

Ультрафіолет виконує багато важливих функцій в організмі рептилій. Але, перш за все, це вироблення вітаміну D. D3 відіграє роль у безлічі життєвих функцій цих тварин, у тому числі і ключову в синтезі та засвоєнні кальцію. Від кальцію, своєю чергою, залежить стан всього опорно-рухового механізму (кісток) рептилій, і, крім того, панцира в черепах. При нестачі вітаміну D, отримуваний кальцій не засвоюється і виникають порушення метаболічних процесів та серйозні патології: простими словами — рахіт; складними словами — метаболічна хвороба кісток (MBD, NSHP).

Серед симптомів рахіту:

  • Слабкість
  • Млявість
  • Анорексія
  • Затримки зростання
  • Порушення координації
  • Параліч
  • Патологічні переломи хребта та кінцівок
  • Зміна конфігурації кісток кінцівок, хребта, черепа
  • Розм’якшення нижньої щелепи
  • Тимпанія
  • Метеоризм
  • Пролапси клоаки та кишечника
  • Надмірна м’якість панцира
  • Зміна форми панцира
  • Загинання вгору країв панцира
  • Прогресуючий виступ щелепи
  • Парези кінцівок

Докладніше про причини та запобігання недуга в статті за посиланням: 

На фото черепахи та агами з рахітом...

Mjagkij Pancir U Krasnouhoj Cherepahi 1
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Рахит у черепах
PONa HVpDnI
Wo WdeJTAGo
Nutritional Secondary Hyperparathyroidism Bearded Dragons NSHP 667×500
Metabolic Bone Disease Bearded Dragons 667×500
X 8ee0ac47
X 4c44b01b
UVggmfH PCY
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Рахит у черепах
Рахит у красноухой черепахи
Y Be443bbf
Y Fafc45a5
Рахит у черепах
Mjagkij Pancir U Krasnouhoj Cherepahi 11410573870 Rahit U Cherepahi42525d2f1478PONa HVpDnIWo WdeJTAGoNutritional Secondary Hyperparathyroidism Bearded Dragons NSHP 667×500Metabolic Bone Disease Bearded Dragons 667×500X 8ee0ac47X 4c44b01bUVggmfH PCY4 678×381Rahit1X 95b1a494Рахит у красноухой черепахиY Be443bbfY Fafc45a5рахит у черепахи

Як рептилії отримують вітамін D?

Щоб застерегти рептилію від рахіту та інших хвороб, у домашньому середовищі (тобто, тераріумі) потрібно імітувати правильні умови для повноцінного життя таким екзотичним тваринам. Щоб тварина не хворіла, важливо, щоб умови утримання рептилії були максимально наближені до природних. Тож у неволі без деяких спеціальних речей не обійтися. Наприклад, без спеціальної УФ лампи для рептилій або спеціальних підкормок в порошку.

Рептилії отримують вітамін D або з ультрафіолету (більшість) або з ультрафіолету та їжі. Залежить це від того, як влаштована рептилія, та де і як вона живе. Є тварини, які багато часу проводять під відкритим сонцем, є тіньові мешканці, а є зовсім сутінкові. В неволі надавати вітамін D потрібно звичним для них способом. Насамперед, це потрібно робити через фізіологічні особливості конкретного виду. Наприклад, рептилії-гербівори (такі як середньоазіатські черепахи або зелені ігуани) можуть отримувати його тільки (!) під впливом ультрафіолету. У своєму середовищі проживання їм просто не отримати його в іншому вигляді. Тому, якщо давати вітамін D тільки в рідкормках (без наявності спеціальної УФ лампи), то він просто не засвоїться. 

Як забезпечити вітамін D в домашніх умовах?

Для більшості рептилій єдиним способом отримати D3 є УФ-випромінювання . Таким тваринам марно давати будь-які підкормки без наявності спеціальної УФ лампи в домашніх умовах.

Ультрафіолет, який випромінює Сонце, складається з трьох типів: UVA , UVB та UVC . Два з них (UVA та UVB), у правильних діапазонах та дозах, вкрай важливі для повноцінної життєдіяльності організму всіх рептилій. Під впливом ультрафіолету типу B (UVB) виробляється вітамін D. Він і бере ключову участь у синтезі вітаміну D3, який підтримує необхідний рівень кальцію в організмі рептилії. Іншими словами, немає вітаміну D – немає кальцію. Крім того, вітамін D ще необхідний для нормальної роботи імунної, серцево-судинної та інших систем організму.

Ультрафіолет типу А (UVA) необхідний для апетиту, розпізнавання кольорів (рептилії бачать в УФ-випромінюванні), їжі в природі, репродуктивної поведінки. Іншими словами, допомагає тваринам взаємодіяти між собою, розумітися на їжі, а також орієнтуватися в часі доби або сезону. Все це безпосередньо впливає на якість самого життя рептилії.

Як отримувати вітамін D іншим тваринам?

Для тих рептилій, які можуть одержувати вітамін D в достатній кількості з їжі (наприклад, еублефари) необхідно давати спеціальні вітамінні та кальцієві підкормки. Вони призначені для того, щоб насичувати їжу всім необхідним (в тому числі вітаміном D), імітуючи повноцінне харчування при годуванні протягом усього життя.

Читайте також  Про ветеринарів та походи у вет клініки з черепахою або іншим екзотичними тваринами. Як лікувати черепаху?

На жаль, рахіт одне із найпопулярніших захворювань домашніх рептилій. Причому це стосується не лише тих тварин, що отримують вітамін D з ультрафіолету, а й тих, що отримують його з їжі. Потрібно розуміти, що кормові об’єкти бідні на всі корисні мікроелементи, і з однієї їжі, яку вони отримують в неволі, їм не отримати ту різноманітність всього, що й в дикій природі. Саме тому важливі спеціальні підкормки, які вітамінізують їжу, що приймається тваринам.

Як зазначалося раніше, кальцій засвоюється в організмі рептилії за допомогою вітаміну D3. Надлишок кальцію при нестачі вітаміну D3 не всмоктується в кишечнику і повністю виводиться при дефекації, скільки б тварина його не отримувала. Тому рептилія хворітиме на рахіт, навіть отримуючи понад норму кальцію. Саме тому, в неволі кальцій та необхідні вітаміни повинні постійно надходити в організм будь-якої рептилії разом з ультрафіолетом (залежно від виду рептилії), підкормками в порошку та правильним харчуванням.

Спеціальна УФ лампа для рептилій

Далі йтиметься про тварин, які потребують УФ-випромінювання та про те, як можна забезпечити його в неволі. В домашніх умовах, крім підкормок, для них обов’язково потрібно використовувати спеціальну УФ лампу для рептилій. Вона імітує сонячне світло, за допомогою якого вони отримують вітамін D.

Така лампа має чимало спеціальних характеристик, але та, що вважається найважливішою (відповідає за вироблення вітаміну D), і та, на яку потрібно орієнтуватися при виборі УФ лампи для рептилії — це UVB.

UVB — це параметр, який означає інтенсивність УФ-випромінювання типу Б. Вимірюється у відсотковому співвідношенні. В багатьох місцях, в природі на відкритому сонці, цей рівень має близько 10% UVB, оскільки більшість цього випромінювання поглинає атмосфера землі. Тому, 10% UVB — це УФ-індекс, що в середньому позначає відкрите сонце. Залежно від виду рептилії, УФ лампи містять від 5% до 14% UVB.

УФ лампи з UVB 10% підходять для степових та пустельних мешканців, для тварин, які «загорають» під відкритим сонцем (наприклад, червоновухі черепахи). Вітамін D вони отримують з більш інтенсивного ультрафіолету, що допомагає засвоюватися кальцію, який вони отримують в складі їжі та з кальцієвими підкормками в порошку. Для багатьох рептилій УФ лампи з UVB індексом 10% є оптимальним. Однак, є тварини, які мешкають у тропіках, ведуть сутінковий чи тіньовий спосіб життя. Для них підійде менш інтенсивний рівень ультрафіолету (наприклад, UVB 5%). Все залежить від тварини. Тому для таких рептилій можна використовувати УФ лампи, що видають менший рівень UVB, або використовувати УФ лампи з індексом UVB 10%, але вішати їх вище.

Вітаміни та мікроелементи, яких потребує рептилія, а також супутні проблеми через їх дефіцит детально описані в статтях за посиланням:

Корисні статті про УФ лампи для рептилій:

Список рептилій, що залежать від ультрафіолету дуже великий, проте є і винятки. Далі поговоримо про це.

Читайте також  10 головних питань про УФ лампи, які мають виникнути у власника рептилії/черепахи

Список рептилій, що потребують УФ-випромінювання:

  • Ящірки (наприклад, бородаті агами, водяні агами, прикрашені шипохвости, ін.)
  • Всі черепахи (наприклад, червоновухі, середньоазіатські, болотяні, балканські, зірчасті, грецькі, шпороносні, ін.)
  • Хамелеони (наприклад, єменський, пантеровий, ін.)
  • Ігуани (наприклад, ігуана звичайна або зелена, нашийникова пустельна ігуана, кільова маскова ігуана, ін.)
  • Деякі гекони (наприклад, плоскохвоста фельзума, плоскохвостий мадагаскарський гекон, коморський денний гекон, ін.)
  • Інші ящірки: довгохвоста трав’яна ящірка, різнобарвна ящурка, анолісові ящірки, тощо.

Які рептилії потребують слабкого УФ-випромінювання:

  • Деякі змії (наприклад, маїсовий полоз, поперечносмугаста королівська змія)

Яким рептиліям УФ-випромінювання не є критично важливим?

  • Еублефари (наприклад, плямистий леопардовий)
  • Гекон-бананоїд
UVB-reptiles-ukr-2-min

Декілька слів про еублефарів

Еублефари — сутінкові рептилії і для синтезу вітаміну D3 ультрафіолет їм не критично важливий (якщо тварина постійно отримує вітаміни і кальцій з підкормок в порошку). Крім того, еублефарам-альбіносам яскраве світло протипоказане через високу чутливість очей. В тераріумістів зазвичай прийнято утримувати еублефарів без УФ ламп, так як всі вітаміни і кальцій вони можуть отримати з підкормок та без УФ лампи не пропадуть. Однак, деяким еублефарам використання УФ лампи не принесе шкоди, а піде тільки на користь. За наявності УФ лампи еублефари ведуть більш активний спосіб життя, мають яскравіше забарвлення, кращий апетит, а також приносять більше яєць.

пятнистый эублефар
Плямистий леопардовий еублефар

Яку УФ лампу вибрати для своєї рептилії?

reptiles-collages-min На фото червоновуха черепаха, середньоазіатська черепаха, ігуана та бородата агама

Більшість рептилій залежать від УФ-випромінювання UVB 10%, а деяким не буде зайвим 12-14% UVB. Наприклад, агамам і шипохвостам як типовим представникам денних пустельних ящірок. Вони вимагають практично найбільшої (з усіх рептилій) кількості ультрафіолетового випромінювання.

Різноманітним амфібіям або тіньовим мешканцям достатньо і 5-6% UVB. Птахам взагалі близько 2% UVB. Відсоткове співвідношення UVB в УФ-випромінюванні імітує, певною мірою, довкілля рептилії. Якщо рептилія в своєму довкіллі отримує промені ультрафіолету під відкритим сонцем, чому відповідає 10% UVB (наприклад, середньоазіатські і червоновухі черепахи, бородаті агами), то УФ лампи з низьким рівнем UVB не принесуть їм користі.

Яку ультрафіолетову лампу взяти для черепахи?

Слід зазначити основних рептилій, що користуються популярністю для домашнього утримання. Це звичайно черепахи, яким напевно щастить найменше, тому що часто їх утримують прямо на підлозі помилково вважаючи, що їх живучість передбачає і міцне здоров’я. Насправді черепахи дуже чутливі до всіх зовнішніх впливів. Оскільки всі процеси протікають в їхньому організмі вкрай повільно, то й страждають від неправильних умов вони теж повільно і вмирають далеко не відразу. Через це ці тварини часто не вважаються такими вже й екзотичними, як, наприклад, ті ж агами, що дарма. Тому що багато черепах, поряд з агамами потребують найбільшої кількості УФ-випромінювання.

Популярні представники домашніх черепах, що містяться на наших теренах:

Середньоазіатська, червоновуха, болотна, балканська, грецька черепаха – для них необхідно використовувати УФ лампу для рептилій з 10% UVB.

Чим відрізняється якісна ультрафіолетова лампа для рептилій від неякісної?

Всі УФ лампи для рептилій потребують періодичної заміни: дорожчі випромінюють ультрафіолет близько року, ніж лампи бюджетного сегмента (близько 3-4 місяців). Постійне використання ультрафіолетової лампи веде до повільного вигоряння люмінофора і лампа з часом втрачає свої властивості. Залежить це передусім від виробника. УФ лампи бюджетних марок (наприклад, ExoTerra або Trixie) необхідно змінювати набагато частіше, ніж УФ лампи від виробників у сегменті дорожче (наприклад, JBL, Arcadia, Zoo Med). Стосується це й якості самого УФ-випромінювання: в дешевих лампах ультрафіолет не завжди на прийнятному рівні. У якісних ультрафіолетових лампах піки припадають на ті хвилі, коли йде найбільш інтенсивне утворення вітаміну D.

Читайте також  Як часто потрібно робити заміну УФ ламп для рептилій і чому вони потребують періодичної заміни?

Детальніше

Яку УФ лампу взяти для бородатої агами?

Бородата агама також є дуже популярним улюбленцем серед рептилій. Для бородатої агами як типової представниці денної пустельної ящірки необхідний рівень UVB від 10% до 14%. Для таких тварин (як і для черепах) дуже ризиковано купувати лампи сумнівної якості та/або лампи зі слабким спектром UVB.

Яку УФ лампу взяти для хамелеона, ігуани та сутінкової рептилії?

З хамелеонів найчастіше в тераріумах утримують єменських хамелеонів або пантерних хамелеонів. Серед ігуан – зелену (звичайну) ігуану. Таким тваринам потрібен переважно помірний ультрафіолет. Допустимо використовувати якісні УФ лампи з UVB спектром від 6 до 10%, залежно від висоти розташування лампи. Для інших тварин, з такою гострою потребою ультрафіолету, наприклад для сутінкових, можна використовувати УФ лампи з 5-6% UVB, вішаючи їх на максимально допустиму висоту.

Правильне розташування УФ лампи відіграє важливу роль. У кожного виробника своя рекомендована висота установки лампи до тварини:

 

→ Список виробників УФ ламп для рептилій ←

Які ультрафіолетові лампи заборонено використовувати тваринам?

УФ лампи бувають різні і їхнє призначення може категорично відрізнятися. Важливо не переплутати та купувати лише спеціальні УФ лампи для рептилій, у яких вказано відсоток UVB! Ніякі інші УФ лампи не підійдуть, а то й ще гірше: можуть нашкодити.

Для рептилій заборонено використовувати всі УФ лампи, за винятком спеціальних призначених для них. Основний список заборонених ламп:

  • УФ лампи для косметичних цілей
  • УФ лампи для грошей
  • Сині лампи для обігріву
  • Лампи для засмаги
  • Чорні УФ лампи
  • Кварцові лампи
  • Звичайні люмінесцентні лампи, де відсоток UVB не вказано
  • Побутові УФ лампи
  • Бактерицидні лампи
  • Будь-які медичні лампи
  • Лампи для знезараження
  • Інші лампи не призначені для рептилій

Крім того, для черепах та пустельних рептилій не підходять:

  • Лампи для акваріумних риб або рослин
  • Лампи для амфібій або інших рептилій зі спектром UVB менше 5%

Такі лампи призначені для інших цілей, і до того ж, можуть нашкодити тварині, адже вони світять в інших діапазонах. Наприклад, УФ лампа для знезараження світить в UVC випромінюванні, її спектр згубний для всього живого, в тому числі і для рептилій. Інші заборонені лампи зі списку можуть спричинити опік рогівки очей, сліпоту та інші жахливі наслідки.

UV-Lamps-ukr-min

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *