Чому тримати черепаху на підлозі це дуже погана ідея. Чи існує життя на підлозі?

Черепах заборонено утримувати на підлозі. Скажу більше, їх не можна пускати на підлогу від слова зовсім. Ні на прогулянку, ні на прохідку, ні на 10 хвилин, ні на підлогу з підігрівом тощо. Так як черепаха холоднокровна істота, то зігріти сама себе вона ніяк не може, а процеси в її організмі залежать безпосередньо від навколишнього середовища. Але, правильні температури не єдина причина, через яку черепахам не можна жити або навіть недовго перебувати на підлозі. Будь-яка черепаха – це холоднокровна екзотична рептилія. В них дуже вразливий організм, незважаючи на те, що зовні вони можуть здаватися міцними через свій крепкий, на перший погляд, панцир. Тому власне по всьому світу види черепах так сильно відрізняються. Їх здоров’я та спосіб життя повністю залежать від температур, вологості та багатьох інших умов у їхньому середовищі, яке потрібно імітувати в неволі.

Весь сенс в тому, що черепаха повинна жити виключно в своєму середовищі

Якщо це не природа, то імітація природного середовища в акваріумі чи тераріумі з правильними температурами, вологістю, ґрунтом (або водою з берегом), наявністю ультрафіолетового джерела тощо. Але це точно не підлога квартири!

Якщо надати правильні умови в акваріумі/тераріумі, то черепаха сама вибиратиме: плавати в воді або грітись на березі, як і в природі, в залежності від власних потреб. Її не потрібно виставляти примусово під лампи або випускати кудись, крім свого середовища. Завдання господаря черепахи полягає тільки в тому, щоб підтримувати правильні умови в тераріумі або акваріумі та лише спостерігати за твариною (це потрібно враховувати при виборі тварини), мінімізувавши контакт з черепахою.

Червоновуха черепаха має знаходитися в акваріумі з водою. Крім того, вона має мати постійний доступ до берега з лампами, обов’язково з правильними температурами як у воді, так і на суші.

Середньоазіатська черепаха повинна жити в тераріумі з правильним ґрунтом та температурами.

Чим загрожує

Недотримання умов утримання рано чи пізно призведе до низки хвороб та передчасної смерті тварини. А хвороби в черепах протікають дуже повільно. Крім того, вони погано піддаються лікуванню. Та й самих хвороб в них не менше, ніж у інших тварин, а то й більше. Все залежить від того, наскільки в них погані умови утримання (підлога квартири, мабуть, найгірше з цього).

Читайте також  Чим харчуються черепахи. Чим потрібно годувати черепах в домашніх умовах. Чим неможна годувати черепах. Все про харчування сухопутних та водоплавних (хижих) черепах?

(!) Черепахи так само вибагливі, як і крокодили, змії чи інші екзотичні тварини, яких ніхто ніколи не тримає на підлозі.

Тому, для того, щоб черепаха не хворіла, потрібно дотримуватися всіх умов утримання. В такому разі ймовірність будь-яких хвороб буде вкрай низькою (майже нульовою).

На жаль, в нашій країні існує стереотип про те, що черепахам цілком комфортно живеться під батареєю, ліжком або холодильником. Багато хто впевнений, що їх можна підгодовувати капустою, і за таких умов їй буде цілком нормально. Хто такі сухопутні середньоазіатські черепахи знає майже все радянське покоління. Раніше вони утримувалися практично в кожному десятому будинку. І утримувалися вони завжди неправильно. Так і передавалися ці знання з покоління в покоління. Стереотип стеореотипом, але, насправді все зовсім інакше. Зараз за вікном сучасний світ, і всю інформацію можна знайти, було б тільки бажання.

Список більшості причин, через які тримати черепаху на підлозі заборонено:

  • Перш за все, на холодній чи теплій підлозі черепаха не зможе вибрати оптимальну для себе температуру. Крім того, на холодній підлозі без необхідного тепла їжа не перетравлюватиметься в шлунку, а просто гнитиме: як наслідок страждає шлунково-кишковий тракт. У такому патогенному середовищі часто з’являються паразити, вивести яких дуже складно. А на теплій підлозі черепаха грітиметься знизу. Нижній підігрів впливає на роботу нирок, у зв’язку із системою кровообігу рептилій, яка не розрахована на підігрів знизу. Одним словом, для черепахи квартирна підлога – це смертельне середовище.
  • Звичка випускати водоплавну черепаху на підлогу закінчується тим, що шкіра рептилії пересихає і порушується природний механізм линяння, що веде, в свою чергу, до низки проблем. Рано чи пізно черепаха буде покрита багатьма шарами шкіри, що не зійшла. Виникають мікротріщини, які у воді дуже сверблять. Ясна річ, що через це черепаха не лізтиме в воду. Мотивуючи цим, багато людей перестають тримати її у воді, що є знущанням з тварини, життя якої залежить від води. Крім того, порушення линяння в крайніх формах на тлі таких «прогулянок» у водоплавних черепах  призводить до виникнення глибоких тріщин на згинах суглобів, що призводить до порушення лімфотоку. В останніх стадіях такої занедбаності здійснюється ампутація лап.
Читайте також  Як часто потрібно годувати черепах? Чим небезпечне перегодовування? Правильна їжа для черепах

Відсутність тераріуму

  • Одна з головних потреб сухопутної черепахи – це риття грунту. На підлозі, ясна річ, його немає. Це одна з головних причин, чому черепаху слід тримати в тераріумі. Крім копання, правильний грунт дозволяє черепасі нормально пересуватися і сточувати пазурі. Догляд черепахи без ґрунту призведе до деформації кінцівок.
  • Одна з основних проблем «підлогових» черепах – це відсутність джерела ультрафіолету. На підлозі немає жодних життєво необхідних ламп. А без правильної УФ лампи в черепахи розм’якшується, деформується і криво росте панцир та кістки, обвисає щелепа і росте дзьоб, відмовляють кінцівки, страждають внутрішні органи, порушується метаболізм та активність тварини, не засвоюються вітаміни. Такі метаболічні порушення називають рахітом. При розтині деяких «підлогових» черепах фіксувалися випадки повної відсутності кісток. Без вітаміну D, який черепахи отримують із ультрафіолету, кісткова тканина в них просто розчинилася і наростити кістку назад вже звісно неможливо.

Вороже середовище

  • На підлозі завжди є протяги, навіть якщо ви їх не відчуваєте. При нашому зрості ми не здатні відчути такі маленькі протяги, оскільки температура тіла в людини постійна і не залежить від навколишнього середовища. Для черепахи будь-який подібний потік повітря (навіть мінімальний) і різкий перепад температур більш ніж на 8 градусів може обернутися пневмонією, і без своєчасного складного лікування антибіотиками вона не проживе більше двох тижнів.
  • На підлозі абсолютно завжди є пил, бруд, волосся або шерсть. Просто проведіть рукою по підлозі або краще під ліжком. І це все може потрапити в черепаху.
  • Будь-яка квартира – це місце, де живуть люди, а не лабораторія. Дуже часто на підлозі можна зустріти різні дрібні предмети, такі як скріпки, намистинки, папірці, клуби пилу та різне сміття. Черепаха зможе спробувати на смак будь-який предмет, який видасться їй цікавим. Будь-який неорганічний предмет всередині черепахи зможе привести до закупорки кишечника і згодом до смерті.
  • На підлозі черепаха завжди піддається ризику механічного впливу. Є велика ймовірність, що на неї хтось може наступити чи розчавити, упустити щось на неї, прищемити дверима тощо. А панцир, що тріснув, для черепахи, яка відчуває навіть дотик до нього, з великою ймовірністю закінчиться смертю в муках. Якщо ви думаєте “Я ніколи не наступлю на черепаху, я буду уважним!”, просто погляньте на фото і ви побачите наслідки такої “уважності”.
Читайте також  Чому черепаха їсть ґрунт чи каміння? Що робити, якщо черепаха поїдає грунт і каміння?

Шкода від інших тварин

  • За наявності інших тварин на підлозі вони можуть сильно нашкодити черепасі. Заборонено допускати будь-які контакти з іншими тваринами. Результат таких контактів на фото нижче. Те, що черепаха – це живуча та невибаглива тварина є великою помилкою і стереотипом. За будь-якого контакту з іншими тваринами (наприклад, собакою) черепаха отримає великий стрес. Стверджувати, що ваша собака чи кішка ніколи нікого не ображала – безглуздо. Будь-яка тварина – непередбачувана і ви не можете контролювати її поведінку, як би сильно ви себе не переконували. Тому контакт з будь-якою іншою твариною виключається. І не важливо з якою саме: собакою чи кішкою (зі зрозумілих причин), але і з більшістю птахів (за рахунок сильних дзьобів) або гризунів, які пробують все на зуб. Достатньо буде двох хвилин без пильного спостереження.
75 «Я ніколи не наступлю на черепаху»
x_ed11829d Випадковий контакт з собакою
y_320fc30e Черепаха з рахітом

На завершення

Люди, які часто не знають скільки повинна жити черепаха, стверджують, що їхня черепаха прожила на підлозі, наприклад, «аж цілих 5 років». На жаль, весь цей час черепаха просто не жила, а вмирала. Всі процеси в організмі таких тварин (в тому числі хвороби) протікають дуже повільно. Більшість черепах помирають від підлоги протягом першого року, 5 років вже неймовірне везіння, всупереч смертельним умовам. А як такі черепахи виглядають, ви можете подивитися на СТОРІНЦІ БОЛЮ.

Черепаха не винна, що безграмотні продавці видають її за невибагливу тварину. Це також не виправдовує вас як власника. Ви повинні розбиратися в тварині, яку взялись опікати. Якщо ви аргументуєте утримання черепахи на підлозі тим, що не хочете обмежувати її в просторі, тоді зробіть великий тераріум (акваріум). Або не заводьте цю тварину зовсім. Мучити рептилію на підлозі, маскуючи це коханням — не найкраща ідея.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *