Зустрічайте, Туко [Підселення нової черепахи]

Пройшов рівно рік, як у Роксі з’явився співмешканець у тераріумі, і з цього приводу створилася дана публікація. Цього часу достатньо, щоб все проаналізувати, зробити певні висновки та дати поради про спільне проживання сухопутних черепах в одному тераріумі, опираючись на власний досвід. Ну і, звичайно ж, нарешті можна познайомити вас з новим мешканцем тераріуму на ім’я Туко, який відтепер ділитиме блог разом з Роксі. Туко — молода черепаха, визначити її стать поки що неможливо, але ім’я відмінно підходить для її темпераменту 🙂

Насамперед, якщо ви вирішили підселити до своєї черепахи іншу, необхідно заздалегідь підготувати ще один тераріум на той випадок, якщо вони не вживуться разом. Це цілком нормально для черепах: вони абсолютно не соціальні тварини та пара для спільного проживання їм зовсім не потрібна. У природі черепахи мешкають поодинці і шукають партнера лише під час парування. Крім того, у них не розвинений материнський інстинкт чи інші якості, властиві теплокровним істотам. 

Тому, знаючи це, я підготував план відступу на такий випадок, а саме додатковий тераріум. На щастя, черепахи чудово вжилися разом, проте питання додаткового тераріуму ще може підійматись, поки стать Туко не визначена. Але про це далі.

Чому я вирішив завести другу черепаху?

По-перше, я люблю черепах. На цьому можна було б закінчити, однак, не все так просто. Не можна закривати свої побажання ціною життя тварин. Середньоазіатські черепахи — червонокнижні тварини. Вони часто стають жертвами контрабанди і їх часто продають під виглядом невибагливих тварин для дітей, що звісно є неправдою. Купувати таку черепаху в зоомагазинах (підтримуючи вилов) або у заводчиків (підтримуючи їх поширення в не завжди коректні умови) я вважаю неправильним рішенням. Тому я вирішив не поспішати і забрати ту черепаху, від якої відмовилися, і надати їй нові правильні умови утримання. 

Але знайти відмовника сухопутної черепахи не так просто. У добрі руки переважно віддають червоновухих черепах. Пов’язано це з тим, що це дуже непроста для утримання тварина, яка потребує специфічного раціону та дуже великого акваріума з водою та ділянкою суші. Найчастіше цих тварин продають під виглядом «карликових» невибагливих черепах, що є неправдою. Коли черепаха виростає або люди починають вникати у всі нюанси її утримання, приходить розуміння, що червоновуха черепаха не зовсім та тварина, що їм підходить.

Читайте також  Рентген у черепах. Наслідки викривлення панцира через рахіт

Подробнее:

На жаль, надати всі умови для водоплавної черепахи я не маю можливості, хоча бажання є. А із сухопутною черепахою є як і певний досвід, так і наявність усіх умов утримання.

Однак, середньоазіатських черепах практично не віддають або продають з рук, а коли роблять це, то вже сильно занедбаних і хворих, і, крім того, за завищеною ціною. Брати таку черепаху та лікувати її — це теж чимала відповідальність, яку я не готовий покласти. Тому я чекав, поки хтось віддасть свою черепаху в дбайливі руки не так заради заробітку, як заради того, щоб їй було добре в нового власника.

Де я взяв Туко?

Я знайшов черепаху через сайт оголошень (olx.ua) в іншому місті, де його віддавали за символічну ціну, при умові, що черепаха отримає правильні умови. Я зв’язався з людиною, пояснив чим я займаюся і наступного дня поїхав зустрічати нову тварину. 

Туко мені дуже сподобався. Він має рівний гарний панцир. Проте, є цікава генетична особливість — щитки позаду на карапаксі не синхронні. На жаль, йому трохи дісталося (наприклад, на одній лапці були відсутні всі пазурі, зараз кігтики повільно починають відростати). Все, що мені вдалося дізнатися про те, що він потрапив до людей як подарунок, можливо навіть купленим у зоомагазині або у заводчика, невідомо. Але, добре, що його життєвий шлях привів до мене. Тішить, що людина, що продавала черепаху, вивчила потреби цієї тварини і зрозуміла, що потрібно для життя черепахи в неволі, не стала відпускати її жити на підлозі квартири (що не рідкість), а вирішила віддати тому, хто може надати все необхідне. Так Туко й опинився в мене.

IMG_1338-min Туко (вигляд ззаду)

Чому я вирішив підселити Туко до Роксі, а не утримувати його в окремому тераріумі?

Я вирішив утримувати черепах разом, але тільки за однієї умови — якщо не буде навіть найменшого натяку на агресію. По-перше, цікаво спостерігати, як вони взаємодіють один з одним. По-друге, я хотів, щоб Туко копіював звички Роксі і був таким же активним і життєрадісним 🙂

Перевезення

Перед тим, як їхати за черепахою в інше місто, я підготував коробку відповідних розмірів і наповнив її сіном. Надворі був серпень і погода була спекотна. Як тільки черепаха виявилася в мене, я посадив її в коробку, де вона відразу ж закопалася в сіно. Всі вікна в машині були зачинені, щоб не створювалося навіть найменшого протягу (також іноді я включав піч, щоб температура була трохи вищою): черепахи холоднокровні тварини і вони сильно схильні до застуди. Саме тому так важливо дотримуватися правильних температур у тераріумі і перевозити черепаху самому, контролюючи цей процес.

Читайте також  Основні питання про кальцій для рептилій (черепах). Все про кальцієві підкормки
IMG_0938-min Туко готовий до перевезення
IMG_1005-min Туко купається перед поселенням в карантин

Карантин

Після доставки Туко додому, насамперед необхідно було надати всі тимчасові умови. Для цього я вибрав пластиковий контейнер потрібних розмірів. Контейнер наповнив м’яким сіном (як тимчасовий субстрат), організував зону баскінгу з камінням, над ними розташував дві лампи: нова УФ лампа 10% UVB: JBL Reptil Desert UV 23W і лампочка розжарювання, що гріє , на 40 ват. Відкоригував температури ( 33 зона баскінгу та кімнатна температура в протилежному кутку). Іншими словами, умови такі самі, як і для не карантинних черепах. Тимчасове житло готове. 

Після того, як Туко добре викупався, я перевірив вміст води на наявність екскрементів. Солі є: хороший знак, значить нирки працюють як треба, кал також в нормі. Витер Туко насухо, провів візуальний огляд черепахи і ось вона вже живе у своєму тимчасовому житлі. Наступного ранку я нагодував його бур’янами з підкормками кальція та вітамінів.

photo_2020-07-23_12-12-47-min
Туко в контейнері на карантині (знизу). Роксі поки на своєму місці (на фото сховалася в тінь).

Через місяць він житиме в великому тераріумі на постійній основі. А поки що необхідно виключити будь-які контакти черепах. Не можна навіть купати Туко після Роксі в одному тазику.

Перший прийом їжі Туко на карантині

Навіщо потрібен карантин?

Карантин — це дуже важливий і перший етап, з якого необхідно починати утримання нової черепахи. Його завдання — попередити зараження іншої черепахи (черепах), якщо в нової є якісь хвороби (наприклад, заразний грибок).

Візуально Туко виглядав дуже добре. В нього не було жодних підозрілих виділень, він був активним, панцир рівний і твердий, були відсутні ушкодження чи пухлини, відкриті рани, набряки очей, паразити, наліт у ротовій порожнині. Клоака теж була в нормі. Єдиний нюанс: були відсутні деякі пазурі (можливо використовувався не зовсім правильний тип ґрунту, якщо він був взагалі).

Але це зовсім не означає, що його вже можна селити до іншої черепахи, адже точно невідомо в яких умовах Туко жив до цього і який стан його здоров’я. Можливо він був переносником якоїсь хвороби в прихованій формі.

Читайте також  Як розпізнати будь-яку рослину за допомогою вашого смартфона? Як дізнатися, які трави можна давати черепахам?

Після поселення Туко в карантин я постійно спостерігав за його поведінкою. Іноді в нього пропадав апетит. Можливо це пов’язано зі стресом через перевезення та зміну обстановки, а можливо, звик до неправильної їжі. Линяння не спостерігалося. Втома, підвищена рухливість чи порушення координації також не спостерігалася. Черепаха проводила достатньо часу як під лампами, так і зариваючись у сіно в тіні.

Відселення Роксі та нове місце Туко

Приблизно через місяць, коли пройшов карантин і я переконався, що як Туко, так і Роксі здорові черепахи, я поміняв їх місцями. Але, перед цим про всяк випадок я обробив окропом купалку, каміння, і ґрунт в основному тераріумі.

Після пересадив Роксі у тимчасовий пластиковий контейнер Туко, а Туко пересадив у основний тераріум, де Роксі жила вже не один рік. Це необхідно робити для того, щоб старожил (в даному випадку Роксі) не відстоював свою територію.

Ще дуже важливий момент: невідомо який раціон був у Туко раніше. Сухопутним черепахам необхідно давати їжу з кальцієвими та вітамінними підкормками в обов’язковому порядку на постійній основі. Особливо важливо робити це перед тим, як селити черепаху на ґрунт на основі піску чи землі. Справа в тому, що при нестачі вітамінів черепаха поїдатиме ґрунт, що може призвести до критичних наслідків. Через місяць правильного харчування Туко поводився як годиться і не мав жодного гастрономічного інтересу до ґрунту. Можливо, що для черепах із сильно занедбаною стадією декальцинації знадобиться більше часу приймати підкормки, перш ніж селити їх на природний ґрунт.

Детальніше:

Роксі та Туко помінялися місцями

Знайомство Роксі та Туко. Життя в одному тераріумі

Нарешті настав день знайомства. Роксі повернулася до свого житла, зустрівшись зі своїм новим співмешканцем. Як це відбувалося, можете подивитися на відео. Спочатку я дуже пильно спостерігав за їх поведінкою. Це було дуже цікаво. Найбільше я побоювався, що у них може скластися агресія один до одного. Але, на щастя, вони добре вжилися. Спочатку вони вивчали один одного: обнюхували, не відходили один від одного. Зараз, в основному, вони ігнорують один одного, але іноді їхня поведінка нагадує ласку. Наприклад, Туко може покласти голову на Роксі і в такому положенні заснути на ній. Або сидіти довго дуже близько віч-на-віч 🙂

Далі буде…

IMG_0204-min Туко після повної адаптації

Перша зустріч черепах, після карантину Туко

Знайомство продовжується

На відео сумісний сніданок черепах вже після повної адаптації

IMG_1435-min Роксі замість подушки
IMG_6508-min Туко і Роксі сидять віч-на-віч

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *