Ґрунт для сухопутної черепахи. Типи ґрунтів для черепахи. В пошуках ідеального ґрунту

Одним із найважливіших атрибутів у тераріумі сухопутних черепах є правильний ґрунт. Не підстилка у вигляді тирси, паперу або котячого наповнювача, а саме ґрунт, який імітує природне середовище тварини. Ми поговоримо про те, які типи ґрунту краще використовувати і які можуть бути нюанси в його підборі та підготовці до використання. Ідеальний ґрунт — питання спірне, особливо для черепах, що живуть в неволі. Але деякі варіанти цілком можуть імітувати природне середовище. Залежно від виду черепахи та ваших можливостей постарайтеся вибрати найкраще для своєї черепахи.

Увага!

Черепаха, яка не отримувала достатньо кальцію та вітамінів в своєму раціоні намагатиметься поповнити дефіцит поїдаючи ґрунт чи каміння. Це може призвести до закупорки кишківника та смерті тварини. Якщо ваша черепаха не отримувала кальцієвих та вітамінних підкормок у своєму раціоні та/або неправильно харчувалася, але ви хочете використовувати правильний ґрунт, спочатку необхідно давати мінеральні та вітамінні підкормки протягом кількох місяців. Тільки після цього можна селити черепаху на природний ґрунт, не побоюючись, що вона його поїдатиме. Однак спочатку пильне спостереження за черепахою точно не завадить.

Для постійного утримання степових черепах (наприклад, середньоазіатської) до кращих відносять такі види ґрунту:

Основна частина

  • Супісок  часто відносять до найбільш підходящого типу ґрунту степових черепах. Тому в списку вона на першому місці й надалі йтимуть ґрунти наближені до супіску. Супісок — це ґрунт за складом близький до піску, але він складається не тільки з нього. Це пухкий ґрунт із переважанням піску над глиною. У супіску зазвичай на 1 частину глини припадає 7-10 частин піску та перегною близько 2%. Видобувають супісок у кар’єрах. Також можна знайти на стику пісковика та суглинку, у сосновому лісі під урвищами біля озер чи річок. Крім того, супісок використовують в будівництві.

    Як відрізнити супісок від піску, чи інших типів ґрунту? Визначити це досить просто. Для цього трохи намочіть грунт і спробуйте скачати кульку на кшталт “сніжки”. Не виходить і одразу розвалиться? Тоді це пісок, адже у його складі не містяться частинки, які відповідають за злипання породи.

Пример расположения ламп в террариуме сухопутной черепахи
Облаштування тераріуму степної черепахи на супіску

Якщо зробити те ж саме з суглинком, кулька, що вийшла, при натисканні перетворюється на «млинець», краї якого розтріскуються, зіграє свою роль домішка піску. Якщо ж кулька вийшла, а при натисканні вона перетворюється на «млинець» без дефектів, то у вас в руках чиста глина. А тепер як поведеться супісок? Скатана з супіску кулька буде тримати форму, але при легкому натисканні вона розсипеться.

Читайте також  Як утримувати черепаху? Догляд та годування популярних видів. Де взяти та як перевезти черепаху?

Чому рекомендується такий тип ґрунту?

На такому ґрунті ваша черепаха правильно формуватиметься. При закопуванні (в природі черепахи багато часу проводять в норах) цей ґрунт щільно облягає панцир і він росте рівним. Під час копання черепаха отримує навантаження на м’язи. Тому, на такому ґрунті черепахи поводяться природніше. Ближче до ночі черепахи закопуються в супісок, який завдяки своїм властивостям і щоденному зволоженню добре зберігає вологу у внутрішніх шарах. Тобто навіть якщо верхній шар підсох, усередині супісок прохолодна і волога і добре тримає нору при копанні. Крім того, супісок не пилить так як пісок.

Зволоження. По мірі висихання необхідно виливати певну кількість води прямо на ґрунт. У зв’язку з гарною водопроникністю супіску, вода розподіляється по всій поверхні і не залишає вогкості, калюжок та бруду.

Альтернативи супіску

  • Пісок + земля — непоганий аналог супіску. Змішайте в достатній кількості пісок і землю, щоб досягти щільності ґрунту. Перевіряйте одержувану суміш по аналогії з супіском і “кулькою”. Такий грунт повинен бути копальним і добре облягаючим черепаху при копанні.

    Як вибрати та підготувати землю? Якщо земля купується в садівничому магазині, орієнтуйтеся, насамперед, на суміші без вмісту торфу. Це вказується на упаковці. З купованих підходить земля для пальм, цитрусових чи кактусів. Обов’язково дивіться, щоб були відсутні будь-які добрива, пестициди, вермикуліт або перелитий. Можна використовувати також звичайну садову землю. Наприклад, прямо з грядки. Її краще брати пізньої весни, коли ґрунт уже просохне, але до внесення добрив. Ще краще восени після збирання врожаю.

Песок Чистый песок
  • Суглинистий пісок — також хороший варіант природного грунту. За аналогією змішування землі з чистим піском, суглинок необхідно також змішати з піском, щоб досягти такої ж консистенції як у супіску. Іншими словами, такий варіант є створенням супіски самому з необхідних інгредієнтів.
  • Земля з кокосовим субстратом дрібної фракції  — ще один варіант створення непоганого ґрунту. Кокосове волокно (також відоме як кокосовий пил, кокосова земля або просто кокос) – це стружка з кокосового лушпиння. Кокосовий субстрат вважається безпечним і не токсичним для багатьох рептилій як основний субстрат. Для степової (наприклад, середньоазіатської) черепахи, його необхідно змішати із землею, щоб досягти досить пухкої консистенції. Для степових черепах використання лише одного кокосу – це занадто волого. Також до суміші землі та кокосового субстрату можна додати невелике співвідношення піску, щоб отримати оптимальний грунт.
Читайте також  Основа основ у догляді сухопутних черепах (коротко про головне)
kokos-2
Приклад кокосового субстрату, що продається в магазинах

Продається кокосовий субстрат у вигляді пресованих брикетів (на фото). Після намокання та розпушення, його виходить у кілька разів більше, ніж було в упаковці.

kokos
Чистый кокосовый субстрат мелкой фракции

Інші види наповнювача

  • Обкатаний ракушечник вважається одним з безпечних видів наповнювачів для здорової черепахи. Не викликає серйозних проблем при попаданні з їжею. Але при поїданні у великих кількостях може викликати закупорку кишечника, так само як і при поїданні піщаних ґрунтів. Крім того, за наявності явно виражених гострих частинок може поранити стравохід. Він досить щільний і дає навантаження під час копання. Плюсом такого наповнювача є багатооборотність. Якщо він сильно забруднився, його можна промити, прокалити та використати повторно. Мінус такого наповнювача в тому, що він не тримає вологу, так як супісок і пилить.
rakush-min Ракушечник

Темна сторона (холодная зона)

  • М’яке сіно для заривання — оберемок м’якого сіна в холодній частині тераріуму ніколи не буде зайвим. Черепаха може зариватися в нього або використовувати як укриття. Але, що немало важливо, вона може його їсти, поповнюючи запаси грубої клітковини за її нестачі. Крім того, сіно відмінно доповнює тераріум візуально і дає черепашці більше можливостей.
Сено для сухопутной черепахи Сено

Зона годування та баскінгу

При використанні будь-якого типу ґрунту в тераріумі важливо забезпечити хороший майданчик для прийому їжі, де ґрунт не стикатиметься з їжею. Крім того, бажано зробити зручне місце, щоб черепаха могла розташовуватися під лампами. Організувати таку зону можна за допомогою великих плоских каменів.

  • Велика плоска галька — відмінно підходить в ролі «постаменту» під лампи. Вона трохи нагрівається і є чудовим місцем для баскінгу черепахи.

    Як Роксі проводить час під лампами. Баскінг середньоазіатської черепахи

    Також вона є зручним майданчиком для прийому їжі, щоб їжа не перемішувалась із ґрунтом і дає можливість сточувати пазурі. Намагайтеся підбирати розмір каменю завбільшки з черепаху. Мінімальний розмір – не менше голови черепахи.

    Підготовка. Перед використанням каміння необхідно обдати окропом.

  • Керамічна плитка — може послужити гарною альтернативою природним каменям. Достатньо підібрати шматок керамічної плитки розміром із черепаху. Вона виконує таку ж роль, як плоска галька.

    Підготовка. Бажано обробити наждачним папером гострі кути, щоб черепаха об нею не поранилася. 

Для постійного утримання тропічних черепах (наприклад, зірчастої) використовують такі види ґрунту:

  • Велика кора і земля як основний грунт — Натуральна кора відмінно поглинає воду і підходить для черепах, що потребують більшої вологості. Кора не очищається, тому підлягає частій заміні в міру забруднення. Зазвичай кору не використовують як основний ґрунт. Вона відмінно підходить для змішування із землею. Земля підбирається за аналогією зі степовими черепахами.
  • Листовой опад і сіно для укриття — листовий опад використовується у вологих тераріумах як верхній шар ґрунту. Для травоїдних черепах краще підійдуть листя від їстівних рослин, а для хижих і всеїдних від дуба або евкаліпта. Добре поєднується з мохом та корою.
  • Мох сфагнум для вологого кутку в тераріумі — є ідеальним рішенням для тієї частини тераріуму, де потрібно добре затримувати вологу. Мох сфагнум відмінно поглинає вологу і не шкодить при поїданні. Докладніше про сфагнум можна прочитати в статті про створення вологої камери.
  • Велика плоска галька або керамічна плитка в зоні годування — за аналогією з використанням у степних черепах.
Читайте також  Чи дійсно вам потрібна черепаха? Яку вибрати та де її взяти?
kora-min Кора дерева

Тимчасове рішення

Для тимчасового утримання степових і тропічних черепах, поки немає можливості реалізувати щось інше, можна використовувати велику деревну тріску не соснових порід (наприклад, бук або граб) та сіно як основний тип наповнювача. Мінус тріски в тому, що це не ґрунт, а наповнювач, який не тримає вологи. Крім того, вона не є альтернативою природним грунтам, проте як тимчасове рішення є одним із найкращих варіантів.

древесная щепка Дерев'яна тріска

Загальні рекомендації

  • Шар грунту повинен бути не менше 10 см, так як сухопутні черепахи — тварини, що риють.
  • Підготовка природних ґрунтів до використання. Достатньо прожарити при температурі 180-200 градусів у духовці. Час розраховується від обсягу ґрунту (наприклад, супіску, землі або піску). Перед термообробкою бажано перебрати руками.
  • Перед використанням ракушечника його необхідно прожарити, промити та просушити.
  • Для всіх ґрунтів у тераріумі важливо забезпечити хороший майданчик для прийому їжі, де ґрунт не стикатиметься з їжею.
  • Перед використанням ґрунту на піщаній або земляній основі ви повинні бути точно впевнені в тому, що черепаха отримує достатньо вітамінів та кальцію при харчуванні. Якщо черепаха у вас тільки з’явилася, потримайте її тимчасово на сіні або трісці, даючи кальцієві та вітамінні підкормки під час годівлі протягом двох місяців, після цього спробуйте поселити черепаху на ґрунт, постійно спостерігаючи за нею перший час. До речі, кальцієві та вітамінні підкормки є обов’язковою частиною раціону сухопутної черепахи. Тільки після того, як черепаха буде стабільно отримувати достатньо вітамінів і мінералів, будь-який грунт не викликатиме в неї ніяких гастрономічних вподобань. Детальніше →

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *