Утримання (догляд) червоновухої черепахи. Все в одній статті.

Традиційно, стаття про догляд червоновухої черепахи почнеться з фотографій здорової черепахи в природі і хворої на метаболічні порушення в домашніх (неправильних) умовах.

Баскинг (Красноухая черепаха)
Здорова червоновуха черепаха приймає промені ультрафіолету
Рахит у черепах
Без комментариев...

Отже, у вас в руках червоновуха черепаха, або, можливо, поки що тільки в планах . Найголовніше, що до придбання та утримання будь-якої тварини потрібно підходити з великою відповідальністю.

Про це постійно згадується в наших статтях:

Що ж це за звір? Разом із середньоазіатською черепахою — популярний домашній улюбленець серед рептилій. На жаль, досить часто страждають від «дбайливих» рук горе-власників.

Червоноуха черепаха — водоплавний хижак, що мешкає на території Північної та Південної Америки в неглибоких озерах та ставках. Віддає перевагу водоймам з низькими, болотистими берегами. Дуже активна та цікава рептилія. Веде відносно малорухливий спосіб життя, але при цьому неймовірно швидка. Якщо почуватиме небезпеку (здатна бачити до 40 метрів), то моментально зісковзує у воду. Коли відчуває голод, плаває не поспішаючи, шукаючи, що можна спіймати. Ситою вилазить на берег і гріється під променями сонця. Дуже сонцелюбний вид черепах. Стає млявою та малоактивною при низькій температурі води (до 18° C), пропадає апетит. Утримувати таку тварину непросто, але якщо все робити правильно, це буде того варте. Далі поговоримо про всі аспекти у догляді червоновухої черепахи вдома.

Почнемо з азів

Починаємо з азів і відразу ж з головного міфу щодо червоновухих черепах. Так уже склалося, що червоновухих черепах часто «впарюють» під виглядом, так званих, «карликових» черепашок, попри те, що карликових черепах практично не існує в природі!

Детальніше →

Запам’ятайте це, будь ласка. В неволі, при правильному догляді, червоновухі черепахи виростають до 30 см по панцирі! У рамках галапагоських черепах, можливо, це і карликові черепахи, але в рамках квартирних умов це досить великі тварини. Особливо (!) для акваріумних умов. Уявіть, який акваріум потрібно для черепахи таких розмірів, щоб вона ще й вільно плавала в ньому. Для однієї черепахи середніх розмірів необхідний акваріум з берегом і щонайменше сотня літрів води!

Красноухие черепахи
Покажіть це фото продавцю "карликових черепашок"

Акваріум

Червоноуха, як і будь-яка інша хижа водоплавна черепаха, повинна утримуватися в акваріумі з ділянкою суші (акватераріумі). Берег може бути спочатку вбудований в акваріум, а може бути купляним (наприклад, на присосках), або ж його можна зробити самостійно. Про те, який варіант використовувати ліпше всього буде описано далі.

Акваріум для червоновухої черепахи має бути горизонтального типу. Такі черепахи плавають переважно в довжину, а не на глибину. Проте, глибина також важлива. Необхідно дотримуватися пропорцій. Наприклад, черепаха великих розмірів при пірнанні з берега може сильно битися об дно, хоча акваріум може бути і на 250 літрів.

Об’єм акваріума для дорослої червоновухої черепахи повинен бути від 100 літрів води (наливається приблизно на половину). Чим більше води – тим краще. Глибина води має бути як мінімум такою, щоб тварина за необхідності могла перевернутися у воді.

Заощаджувати на розмірах і відкладати придбання великого акваріума на потім — погана ідея. Для малюків черепах тимчасово може підійти акваріум на 50 літрів, але тільки тимчасово. Зважайте на важливу особливість червоновухих черепах: при належному догляді вони швидко ростуть.

Утримувати червоновуху або будь-яку іншу водоплавну черепаху без води — це божевілля. Не меншим злом буде, якщо черепаху тримати в так званому «тазу смерті» . На жаль, водоплавні черепахи часто страждають від рук недолугих господарів, які примудрилися купити або зловити черепаху та засунути її в тазик, не вивчивши при цьому необхідної інформації. Така доля часто спіткає і виловлених в наших краях болотяних черепах.

Докладніше про підбір акваріума для червоновухої черепахи читайте тут:

Суша (берег)

Так як прісноводні рептилії (в т.ч. червоновухі черепахи) у своєму повсякденному житті мешкають у воді та на суші, то без ділянки суші в акваріумі утримання черепахи заборонено. В акваріумі, в обов’язковому порядку, повинен бути берег (він повинен бути повністю поза водою). На нього черепаха буде випливати в любий момент, коли їй захочеться погрітися під лампами і прийняти промені ультрафіолету. Також, вона зможе просушити фаланги під лампами, щоб не утворювалися шкірні захворювання та грибок.

Увага! Без берега черепаха може потонути!

Незалежно від типу берега, він повинен бути достатніх розмірів, щоб тварина на ньому вільно себе почувала. Якщо черепаха не одна, розмір берега повинен бути таким, щоб всі черепахи могли на ньому розміститися одночасно і ніхто не витіснявся і не скидався у воду.

Часто недотримання деяких важливих моментів може призвести до того, що черепаха відмовиться відвідувати берег або, навпаки, воду. Докладніше про це читайте в статті за посиланням:

akvarium-dla-vodnyh-cherepah
Схематичне зображення акваріума з берегом для водоплавних черепах

Який берег придбати?

З покупних рекомендується використовувати скляні береги відповідних розмірів. Їх потрібно вклеювати лише спеціальним акваріумним герметиком. Берег на присосках погано тримається і черепахи можуть гризти як його, так і присоски. Такий варіант може підійти лише для черепах до 200 грамів. Потім вони його просто втоплять. Ненадійна конструкція та викинуті гроші на вітер. Не підійдуть також у ролі берега жодні корчі, гірки каміння тощо. По-перше, важка черепаха при пірнанні з такого каміння може розбити собі панцир. До речі, це також одна з причин чому повинен бути достатній рівень води: при пірнанні черепаха не повинна вдарятися об дно акваріума. По-друге, важкій черепасі незручно вибиратися на каміння: вона ковзатиме.

Крім того, незручний берег призведе ще до того, що черепаха почне постійно сидіти у воді, що також приведе до поганих наслідків. Якщо крім цього, світло потраплятиме на воду, черепаха покриватиметься білими плямами (діатомовими водоростями). Детальніше →

Самим ідеальним рішенням буде виносний берег “Американка”. Завдяки нього весь корисний об’єм акваріума буде наповнений водою, а суша винесена за межі акваріума. Такий берег доставляється до акваріума (а не в нього) та обгороджується бортиками. На фото схематичні приклади берега по-американськи та його різні саморобні варіанти.

Приклади берега по-американськи

IMG_1296
Берег типу "Американка"
IMG_1295
Берег типу "Американка"
amerikanka-min

До суші повинен вести зручний трапик, покритий не ковзаючим матеріалом. Черепаха повинна мати можливість без проблем вибратися на нього. Правильний берег повинен бути безпечним і мати борти вище черепахи (висота від берега до краю акватераріуму повинна бути більше 20-30 см) для того, щоб вона не змогла випасти. На суші червоновуха черепаха проводить багато часу для отримання УФ-променів, обігріву, обсихання. Одним словом, для баскінгу. Детальніше про цю поведінкову особливість можна прочитати за посиланням.

Прісноводна черепаха майже все своє життя знаходиться у воді. Тому тримати її без води та облаштованого берега – це знущання з тварини. А в малих акваріумах вам не досягти правильних життєво важливих температур та оптимальних умов.

Читайте також  Метаболічна хвороба кісток (MBD, NSHP, рахіт) у рептилій (черепах). Чому в черепахи м'який панцир?

Друзі, вдумайтесь – акваріум повинен бути від 100 літрів води . Це не завада для вас? Чудово, йдемо далі.

Баскинг красноухой черепахи
На фото зображена черепаха при баскінгу

Температури

Будь-яка черепаха — холоднокровна рептилія і всі процеси в її організмі залежать від температурного середовища, в якому вона знаходиться. Вона не може сама себе зігріти. Без тепла черепаха моментально остигає і всі обмінні процеси сповільнюються, а їжа перестає перетравлюватися. Дуже важливо дотримуватися правильних температур на суші та у воді.

Вода: середня температура 22-24 ° С (для малюків – до 26 ° С)

Берег: 31-33 ° С (до 35 ° С)

Різниця між температурою води та суші має бути близько 10°С.

Як досягти таких температур буде описано далі. Щоб вимірювати температуру вам знадобиться 2 термометри (один на березі, другий у воді).

Черепах можна вигулювати надворі тоді, коли земля досить прогрілася. Температури для прогулянки: 30-35 ° С на сонці і 25-27 ° С в тіні . Наявність тіні є обов’язковою. Якщо черепаха під час прогулянки йде в тінь, не повертайте її на сонце, оскільки вона може перегрітися. Рептилії завжди відчувають яку температуру і яку інтенсивність ультрафіолету отримати в конкретний момент.

Вільний вигул на підлозі квартири забороняється в будь-якому вигляді! Детальніше →

Лампи (освітлення)

На берег (острівець, сушу), обов’язково, повинні світити (близько 10-12 годин на день) дві лампи: УФ лампа і лампа, що гріє . У парі ці лампи виконують функції сонця. Істотно спростити життя зможе таймер-розетка. Вона автоматично вмикатиме і вимикатиме лампи в заданий час.

Лампа для обігріву

Роль гріючої лампи можуть виконувати:

Якщо двома словами, то найкращим варіантом для прогріву берега буде популярна, скрізь доступна, лампочка розжарювання (40-60 Вт), що раніше часто використовувалась для освітлення в квартирах. Її можна купити недорого у більшості побутових магазинів. Вішати лампочку необхідно на такій висоті, щоб на березі була температура близько 30-33 ° C. Правильна температура грає величезну роль у травленні рептилії, бо без необхідного тепла ШКТ черепахи не зможе працювати належним чином і перетравлювати їжу. В такому разі, з’їдена їжа застоюватиметься в шлунку та почне гнити. Вкрутити лампу розжарювання можна в світильник на прищепці та вчепити за стінку акваріума.

Ультрафіолетова лампа (УФ лампа) для рептилій

Ультрафіолет, без перебільшення, — один з найважливіших елементів в житті черепахи. І якщо ви таки зважилися утримувати вдома будь-яку черепаху (в т.ч. червоновуху), то правильна якісна і перевірена УФ лампа для рептилій — це те, без чого якість життя черепахи буде на неприйнятному рівні.

Лампы красноухой черепахи
Приклад розташування ламп над берегом червоновухої черепахи

Під дією ультрафіолету певного типу (а саме UVB), в організмі черепахи виробляється вітамін D і засвоюється кальцій. Сам кальцій черепаха має отримувати при правильному харчуванні . Синтез вітаміну D та кальцію в черепах життєво необхідний процес. Насправді організм цих тварин влаштований дуже складно і тонко. Потрібно лише правильні температури і сонце, про все інше черепаха подбає сама, проте це в природі. У вас у квартирі все залежить від тих умов, які ви люб’язно надасте їй, намагаючись замінити природу. Будь-яка вада в умовах утримання (наприклад, відсутність ламп або неправильні температури) відразу принесе негативні наслідки.

УФ лампа для червоновухої черепахи

Жодні лампи з позначкою “УФ” не підходять червоновухим черепахам, крім спеціальних УФ ламп для рептилій зі спектром UVB 10%. Прісноводні черепахи — хижаки, і деяку кількість вітаміну D можуть отримувати додатково не тільки від сонця, але і з певною їжею. Однак ця кількість все одно мізерна і обійтися тільки нею неможливою.

УФ лампа вішається, в середньому, на відстані 10-20 см від берега або 8-15 см до самої черепахи. Потрібно ще враховувати марку лампи та рівень UVB, який вона випромінює.

У продажу бувають різні виробники ультрафіолетових ламп, у тому числі і сумнівної якості. Нехтування даною лампою або використання китайських виробників може призвести до рахіту.

Підходьте з великою відповідальністю до вибору УФ лампи. Якісна УФ лампа випромінюватиме ультрафіолет протягом року, забезпечуючи черепаху важливим джерелом ультрафіолету.

УФ лампи бувають компактної форми з цоколем Е27 (як у звичайних лампочках) і у формі трубки стандартів Т8 або Т5. Компактні лампи більш практичні. Їх можна вкрутити в будь-який світильник із звичайним патроном. Наприклад, у світильник на прищіпці. За допомогою такого світильника УФ лампу можна направити на сушу і регулювати необхідну висоту лампи. Для водоплавних черепах рекомендується розташовувати лампи так, щоб світло потрапляло тільки на берег. Яскраве світло спрямоване на воду, у поєднанні з високою температурою води (наприклад, 28° С) і поганим фільтром може призвести до розмноження бактерій, що викликає різні проблеми зі шкірою черепахи.[/vc_message]

Заборонено використовувати такі лампи:

  • УФ лампи для косметичних цілей
  • УФ лампи для грошей
  • Сині лампи для обігріву
  • Кварцові лампи
  • Звичайні люмінесцентні лампи, де відсоток UVB не вказано
  • Побутові УФ лампи
  • Бактерицидні або медичні лампи
  • Лампи для акваріумних риб або рослин
  • Лампи для амфібій або інших рептилій зі спектром UVB менше 5%
  • Інші лампи не призначені для рептилій

Такі лампи будуть щонайменше марні. Вони світять зовсім в інших діапазонах і мають зовсім інші властивості. Деякі, такі як УФ лампи для дезінфекції, дуже шкідливі для черепах. Вони випромінюють небезпечний (для всього живого) ультрафіолет типу UVC. УФ лампи для рептилій повинні випромінювати UVA та UVB (найважливіший).

Корисні посилання на тему ламп для черепах:

Обігрівач та фільтр

Для підтримки правильної температури води в акваріумі (22-25 градусів) встановлюється акваріумний обігрівач з розрахунком 1 Вт на 1 літр. Для столітрового акваріума потрібний обігрівач на 100 Вт і т.д. Якщо температура води знаходиться в межах норми без допомоги додаткових засобів, то в такому випадку обігрівач не знадобиться.

Читайте також  10 великих змін в утриманні черепах за останні 10 років

Щоб акваріумна вода залишалася чистою, потрібний потужний фільтр. Розрахунок такий: для 100 л води потрібно брати фільтр, розрахований на 300 л. Тобто, фільтр має бути призначений на об’єм води в 3 рази більший, ніж у вас в акваріумі. Без хорошого фільтра вам не досягти чистоти в акваріумі, це вже не кажучи про практичну сторону, адже змінювати від 100 л. води по кілька разів на тиждень — це перебір. До того ж всю воду не можна міняти часто. Щотижня потрібно робити заміну 20-30% води і сифонити (очищати) дно. Решту роботи виконає хороший фільтр. Фільтр та обігрівач в парі повинні працювати цілодобово. Воду для черепахи можна наливати з-під крана, бажано відстоявши її 2-3 години (особливо якщо сильно пахне хлоркою).

Повну заміну води та генеральне прибирання необхідно робити 1 раз на рік.

Зверніть увагу

Грунт і декорації зовсім не обов’язкові, але якщо і брати грунт, то тільки натуральний, великої фракції, щоб розмір частинок був більше, ніж голова черепахи. Не рідкісні випадки фатальних наслідків при заковтуванні ґрунту або каміння.

Це стосується й декорацій: вони черепасі ні до чого. Акваріум має бути практичним з великим простором для маневрів. Не потрібно витрачати корисне місце на брязкальця. Адже акваріум більше призначений для черепахи, а не для вас. Чим більше місця для неї, тим краще. Крім того, декорації можуть призвести до біди. Мені відомий випадок (швидше за все, він не одиночний), коли черепаха застрягла в декорі під водою, не змогла виринути і потонула.

Живі або штучні рослини в акваріумі червоновухої черепахи теж погана витівка. Вона знищить і поглине все до чого дістане.

-Q4K5MvNGdE

І, звичайно ж, сусідство червоновухої черепахи з іншими жителями акваріума, навіть з іншою черепахою не рекомендується. Ось фото (знайдено на просторах інтернету), на якому показано, що може бути з черепахою послабше в парі. Але, найімовірніше, на агресію черепах просто не звертали уваги, що й призвело до такого результату.

Якщо таке можливе навіть в теорії, рекомендую виключити цей варіант і не травмувати психіку собі та тваринам. Черепахи, за своєю природою, одинаки і шукають партнера лише у сезон парування. Як поведуться дві черепахи в одному акваріумі — це лотерея. Якщо ви вже тримаєте в акваріумі кількох черепах, обов’язково слідкуйте за їхньою поведінкою. Якщо є підозра на агресію, черепах доведеться розселити.

Скільки черепах краще утримувати? Чи потрібна черепасі пара? Що робити, якщо черепахи б’ються?

Акваріумних рибок або равликів (наприклад, ампулярій) можна запускати в акваріум до черепахи лише з метою харчування. Вона буде полювати, прикрашаючи своє дозвілля і робити те, що їм і так властиво у природі.

Ну що ж, ми пройшлися по всіх технічних аспектах. Залишилося з’ясувати чим же годувати червоновуху черепаху в домашніх умовах.

Годування червоновухої черепахи

Годування червоновухої черепахи — це відповідальний момент, що вимагає багато уваги і деякої турботи. Адже при догляді будь-якої тварини основне завдання полягає в тому, щоб наблизити умови утримання максимально до природних. Потрібно виходити з особливостей виду, його гастрономічних пристрастей і безпосередньо до властивостей роботи ШКТ. Те, що підходить одному виду, може бути небезпечним для іншого. Будь ласка, враховуйте це при вивченні раціону червоновухої черепахи.

Риба

(!) Основою харчування для червоновухої черепахи має бути нежирна (до 3% жирності) річкова риба. Підійдуть такі види: карась, окунь, щука, плотва, лящ, йорж, судак, краснопірка, харіус, сазан, язь, лин, товстолобик, минь. Вся їжа дається черепасі сирою. Ніякої термічної обробки не потрібно робити (варити, смажити і т.д.). Риба подається нечищеною, як є, разом з кістками та всіма нутрощами. Якщо риба дуже велика для черепахи, її можна нарізати на шматки, а зайву заморозити і дати іншим разом. Перед харчуванням морожену їжу обов’язково потрібно розморозити до кімнатної температури.

IMG_2361-min-ua

Лівер

Залежно від частоти харчування, раз чи двічі на тиждень (не частіше), необхідно давати телячу або курячу печінку та серце (зрізавши жир) – це субпродукти для отримання вітаміну А, вітаміни росту. Також можна печінку баранини. Вона не жирна (2.9%), але за вмістом вітаміну А поступається телячій. Однак, будьте обережні: черепахи, які звикли їсти лише сиру яловичину, погано беруть інші види кормів.

Равлики

У раціоні обов’язково повинні бути равлики.

  • Всі акваріумні: ампулярії, меланії, фізи, неретини тощо.
  • Тераріумні: ахатини, архахатини, деревники.
  • З природи можна всіх сухопутних: хелікс, цепея, фрутицикола тощо, крім бурштинів.
  • Водних равликів із природи не можна.

У равликів з гострими краями на мушлі потрібно обламувати край, щоб черепаха не поранилися під час харчування.

Продовжуємо список невід’ємної частини раціону

  • Комахи: цвіркун (банановий, двоплямистий), тарган (мармуровий, туркменський), коник, сарана, кобилка і тд.
  • Деякі черв’яки , наприклад, дощовий. Інші хробаки (борошняний та зоофобас) не потрібно часто давати, оскільки в них занадто багато білка.
  • Акваріумні рибки (невеликі), про які вже писалося раніше, можна запустити як корм. Наприклад: гуппі, даніо, неони, мечоносці, а також акваріумні креветки.
  • Також, дуже корисні: пуголовки та жабки (але тільки не великі жаби), добові курчата .
kormovye-obyekty-ua-min

Рослинність

В природі молоді червоновухі черепахи харчуються, в основному, тваринною їжею (наприклад, пуголовками, падалью риб, комахами). Це потрібно для того, щоб швидше вирости, тобто вижити. Будучи дорослими, черепахи змінюють свій спосіб життя, стають спокійнішими, змінюється і обмін речовин, в раціоні починають віддавати перевагу різноманітним рослинам.

В неволі червоновухі черепахи завжди надаватимуть перевагу тваринній їжі. Тому краще всього годувати рослинами в розвантажувальні дні, не даючи тваринної їжі. Підійдуть як акваріумні рослини (наприклад, ряска, роголістник, річчя, пистися, елодея, кобомба і т.д.), так і листя салату, бур’яни (кульбаба, подорожник, кропива, конюшина та інші).

vodnye-rast-ua-min

Сухі корми

Відповідні корми не повинні утримувати гаммарус. Хороші збалансовані корми: Reptomin , Sera та JBL . Тема сухих кормів є досить спірною. Якісні корми від професійних виробників справді можуть замінити багато перелічених продуктів. І однозначно, що дорогий якісний корм це краще, ніж те, чим багато людей годують своїх черепах (наприклад, одним лише філе риби або креветками). При дотриманні повноцінного органічного раціону, сухі корми можна давати як підкормку, або в сумішах з іншою їжею, раз на 1-2 тижні, залежно від частоти годівлі черепахи.

Читайте також  Зустрічайте, Туко [Підселення нової черепахи]

Овочі

З овочів підійде тільки морква, дуже рідко, десь раз на місяць (підходить для профілактики гельмінтів).

Кальцієві та вітамінні підкормки

При правильному догляді та збалансованому харчуванні (описаним вище) червоновуха черепаха не дуже буде потребувати підкормок. Вона отримуватиме необхідний кальцій та вітаміни з їжі. Але, все ж таки, якісні кальцієві добавки від перевіреного виробника не будуть зайвим елементом у раціоні. Це має бути чистий карбонат кальцію без D3 та фосфору. Одні з найкращих кальцієвих добавок – це JBL MicroCalcium и Zoo Med Repti Calcium. Їжу потрібно вмочувати в порошку та годувати черепаху вручну з пінцету. Якщо ви не впевнені, що годуєте черепаху повноцінно, то чудовим рішенням будуть вітаміни в порошку JBL TerraVit. Їх рекомендується давати разом із JBL MicroCalcium, в співвідношенні 1:1.

Для маленьких черепашок рекомендується давати кальцієві та вітамінні добавки у порошку в обов’язковому порядку.

Детальніше про важливість вітамінів та мінералів для червоновухої черепахи описано в статтях за посиланнями:

Vitamins-minerals-ukr-min

Заборонена їжа

  • Гаммарус, мотиль, м’ясо: фарш, сосиски, ковбаса, свинина тощо.
  • “Людська” їжа: хліб, сир і т.д.
  • Неякісні сухі корми типу «Тортила»
  • Варена, смажена, жирна їжа
  • Морепродукти: мідії, кальмари та ін.

Якщо ви даєте щось із забороненої їжі і черепаха їсть це з апетитом, це зовсім не означає, що їй можна давати ці продукти!

Годування черепах має бути різноманітним. Намагайтеся не годувати лише одним видом корму. Наприклад, до креветок черепахи дуже швидко звикають. Потім доведеться відівчати. В креветках багато білка, а це швидке зростання та набір ваги. Згодом панцир може вирости кривим. Креветки — це не повсякденний корм, а ласощі, які можна давати дуже рідко.

Робіть суміші із різних продуктів. Якщо черепаха їсть тільки один вид корму, а від іншого відмовляється, робіть для неї суміші “улюблених” та “неулюблених” продуктів. Або дайте їй поголодати деякий час (зазвичай вистачить кількох днів). Не бійтеся, здорова доросла черепаха може не їсти близько місяця без особливих наслідків для здоров’я.

Місце годування

Червоновуха черепаха повинна харчуватися у воді (у неї відсутня слина).

У процесі харчування, що може забруднити воду, черепаху потрібно відсаджувати в окрему ємність із водою: тазик чи контейнер. Можете годувати черепаху в акваріумі, якщо корм сухий і не забруднить воду.

Частота годування, розміри порцій

Маленьких черепашок (до року) потрібно годувати щодня. Дорослих черепах (від року) потрібно годувати раз на 2-3 дні. Їжу давати лише один раз на день, у першій половині дня. Це необхідно (як вже говорилося раніше) для достатнього прогріву черепахи та правильної роботи ШКТ. Давайте черепасі стільки їжі, скільки вона зможе з’їсти за півгодини. Приблизна порція на одне годування червоновухої черепахи повинна становити не більше третини панцира.

Маленьким червоновухим черепахам (до 300г) рекомендується перемелювати річкову рибу у фарш (з нутрощами та кістками) і годувати сумішшю з риби та фабричного корму. Також чудовим доповненням до раціону будуть: акваріумні та сухопутні равлики, кормові комахи (не сушені). Ще кожного тижня необхідно давати вітаміни та кальцій у порошку .

Нюанси

За наявності всіх умов і правильному догляді черепаха буде активною та життєрадісною. При використанні якісних УФ ламп, дотриманні правильних температур, при наявності великого акваріума та просторого берега ймовірність хвороби черепахи буде нульовою. Черепаха – стійкий звір, але навіть його можна зламати. Без УФ лампи неминуче почнеться рахіт , при неправильному харчуванні – ниркова недостатність. Часта проблема – набряк очей. Також у водних черепах в основному всі ураження панцира або шкіри пов’язані з бактеріальною інфекцією (наприклад, сукупність факторів: поганий фільтр, висока температура води, світло спрямоване на воду). Стрептококи вражають панцир, різні інші паличкоподібні бактерії вражають шкіру, іноді грибки.

Але це можливо лише за недотримання загальноприйнятих (вищеописаних) норм. В здорової черепахи, в гарних умовах, максимум, що може стурбувати, — це линяння. Але линяння в черепах — це природний, швидкоплинний процес і боятись цього не варто.

Ще важливий момент: якщо через незнання ваша черепаха сильно постраждала, не варто нести її звичайному ветеринару (часто це може лише посилити проблему). Рептиліями займаються герпетологи. Це вузька спеціальність, яка потребує навичок у цій галузі.

Чому черепаха може постійно сидіти у воді чи навпаки на березі?

  • Різниця між водою та сушею, в ідеалі, повинна бути близько 10 градусів. Наприклад, 24 градусів вода і 33 на березі (гріюча лампа). Тоді черепаха буде проводити достатньо часу, як у воді, так і на суші. Але, якщо вода буде 28 градусів і направити УФ лампу на воду, тоді черепаха не вилазитиме і обсихатиме, як відбувається в природі. Вона весь час сидітиме у воді. І навпаки, якщо вода крижана, а джерело нагрівання тільки на березі, то вона весь час сидітиме на березі.
  • Якщо, крім того, черепаху випускають на підлогу, через пересихання шкіри та порушення процесу линяння з’являються тріщини, які сильно сверблять у воді. Це призводить до того, що черепаха відмовиться відвідувати воду.

Через що можуть виникнути проблеми зі шкірою чи панциром?

Для того, щоб виникли проблеми, потрібно три умови:

  • Висока температура води – близько 28 ° С
  • Яскраве світло спрямоване на воду
  • Аміак (продукти життєдіяльності), які не фільтруються

Оптимальні умови для того, щоб проблеми не виникали:

  • Лампи, що світять на острів, і світло не потрапляє у воду
  • Терморегулятор, який гріє воду до 25 ° С максимум
  • Хороший фільтр, який прибирає всі продукти життєдіяльності

Приклади облаштованих акватераріумів:

Аквариум красноухих черепах
IMG_1297
Пример расположения ламп в аквариуме водоплавающей черепахи
bbotJTq9byk

А це фото спеціально для тих, хто все ще вважає, що 10-літровий акваріум для червоновухої черепахи – це норма.

В заключення

У цій статті ми розібрали всі найважливіші моменти в догляді за червоновухою черепахою. Зверніть увагу, що середньоазіатська сухопутна черепаха не надасть стільки труднощів і витрат, як червоновуха черепаха, але вибирати тварину потрібно не лише від фінансових переконань, погодьтеся. Підходьте до цієї теми відповідально. Не соромтеся шукати інформацію і ставити запитання і червоновуха черепаха обов’язково відповість вам своєю привабливістю і цікавим проведенням часу, створюючи живу атмосферу у вашому будинку. Поважайте свою тварину і любіть природу — це того варте.

This Post Has 2 Comments

  1. Спасибо большое очень познавательная и полезная информация недавно у меня появилась красноухая черепашка которую 10лет продержали в тазу читаю все статьи о правильном содержании условия создала сразу с кормлением проблем нет а лечиться ещё какое то время придётся

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *