Чому УФ лампи JBL найкращі серед компактних УФ ламп для рептилій? Як правильно вішати компактні ультрафіолетові лампи?

Які бувають компактні ультрафіолетові лампи для рептилій?

Компактні УФ лампи бувають стандарту Compact 3U (у формі трубки) та спіральні .

Як серед Compact 3U, так і серед спіральних компактних ультрафіолетових ламп є хороші виробники. Але потрібно знати деякі дуже важливі особливості при експлуатації компактних УФ ламп для рептилії (черепахи). Їх потрібно враховувати, щоб вона приносила очікуваний результат, а не світила впусту.

Дуже важливо розуміти, що у компактних лампах типу 3U випромінювання йде з боків лампи. Якщо такі лампи вішати як грушу (вниз), то вона видає в 3 рази менше ультрафіолету від кінчика лампи, ніж якби вішати горизонтально.

Типы компактных люминесцентных УФ ламп
Компактні УФ лампи (Спіральна та Compact 3U у формі трубки))

Як правильно вішати компактні ультрафіолетові лампи типу Compact 3U

Про те, як вішати компактні УФ лампи типу Compact 3U, вказують на упаковках деяких ламп (наприклад, УФ ламп Reptile Compact Pro).

Компактні УФ лампи у формі трубки (Compact 3U) виготовляють такі фірми як Arcadia, Silvania, Reptile System. Також і деякі китайські виробники (незалежно від типу), які не відрізняються гарною якістю. Список всіх виробників дивіться за посиланням.

При встановленні таких УФ ламп у звичайні світильники (наприклад, як на фото) половина лампи буде прихована, що зробить її майже марною.

Правильное расположение компактной УФ лампы стандарта 3U
Правильне розташування компактної УФ лампи стандарту Compact 3U
Чому УФ лампи JBL найкращі серед компактних УФ ламп для рептилій? Як правильно вішати компактні ультрафіолетові лампи?

Таке зображення можна зустріти на УФ лампах типу Compact 3U

Чому УФ лампи JBL найкращі серед компактних УФ ламп для рептилій? Як правильно вішати компактні ультрафіолетові лампи?

Світильник на прищепці

Виміри УФ індексу під час перевірки УФ лампи в такому світильнику показали, що від кінчика лампи випромінюється майже в 4 рази менше ультрафіолету, ніж повинно.

Читайте також  Чи дорого насправді коштує УФ лампа для черепахи? Скільки коштує утримання сухопутної черепахи?

Все тому, що в компактних лампах типу 3U випромінювання йде з боків лампи. Наприклад, УФ лампи Arcadia – якісні дорогі УФ лампи. Але, в такому світильнику і в такому розташуванні ви використовуватимете її на третину. Вона буде спрямована вниз, а ультрафіолет розходитися в боки. Arcadia — гарна марка УФ ламп, але обов’язково прийміть до уваги цей факт. Вони не випускають спіральних компактних УФ ламп.

Як бути?

Порада: якщо ви використовуєте УФ лампу типу Compact 3U, обріжте або зніміть плафон у своєму світильнику і направте лампу горизонтально, щоб бік такої лампи дивився вниз тераріуму. Ще не буде зайвим додати відбивач із фольги. Або, як варіант, прикрутіть до бічної стінки тераріуму керамічний патрон і вкрутіть лампу. Тоді вся лампа буде відчинена. Ще у продажу бувають спеціальні світильники, в яких такі УФ лампи вкручуються горизонтально.

Переваги спіральних УФ ламп

  • Компактні спіральні УФ лампи (йдеться про якісних виробників. Наприклад, JBL ) не потребують відбивачів. Їх можна вішати як завгодно: під кутом, як грушу чи боком. У порівнянні з лампами типу Compact 3U перевага очевидна
  • JBL – найнадійніші з компактних спіральних УФ ламп. Виміри вказують, що ультрафіолетові лампи JBL видають необхідний спектр ультрафіолету протягом року.
  • За рахунок своєї конструкції світловий потік йде на всі боки
  • При установці такої УФ лампи в світильник-прищіпку світло добре фокусуватиметься в зону баскінгу. А в компактній лампі типу Compact 3U такий світильник глушитиме її світло

Перейти на сторінку JBL Reptil Desert UV 23W

Список виробників УФ ламп для рептилій (черепах)

JBL Reptil Desert UV 23W
Самая ходова УФ лампа в лінійці JBL. Reptil Desert UV 23W (10% UVB). Підходить для більшості видів черепах

Інші корисні статті про ультрафіолетові лампи для рептилій:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *