Як визначити оригінальність УФ лампи JBL? Що вказано на коробці? Коли потрібно міняти УФ лампу на нову?

Інколи люди запитують щодо оригінальності УФ ламп JBL і це цілком логічно (хоча і підробки поки що не зустрічалися). Це не дешева річ, а візуально відрізнити люмінесцентну УФ лампу для рептилій від звичайної дешевої «економки» не так просто. Спеціальні УФ лампи для рептилій перетворюють світло на правильний спектр ультрафіолету типу Б (UVB) за допомогою люмінофора всередині колби лампочки. Для більшості черепах – це 10% UVB. Визначити, що у вас правильна ультрафіолетова лампа для рептилій з наукового сторони і абсолютно точно можна УФ-радіометром.

УФ-радіометр за допомогою якого можна перевірити УФ лампу на рівень ультрафіолету — це дорогий прилад і рядовому тераріумісту немає сенсу його купувати, щоб щорічно зробити замір перед покупкою УФ лампи. Залишається довіритися виробнику та вибирати перевірених та найкращих. Серед яких – JBL . 

Надаю вашій увазі деякі аспекти, по яких можна визначити оригінальну УФ лампу JBL. (Прикладів НЕ оригіналу немає, оскільки поки не доводилось зустрічати).

Перед покупкою УФ лампи

Якщо у вас немає спеціального приладу, щоб при покупці (наприклад, на пошті) перевірити скільки ультрафіолету видає лампа, то ці поради допоможуть вам не помилитися.

На фото показані відмінні риси, які вказують на те, що перед вами оригінальна УФ лампа JBL:

  • На коробці є штрих-код і QR-код, який при скануванні веде на сайт виробника. Там ви можете подивитися як виглядає лампа на сайті виробника і звіриться з тією, яку ви купуєте
  • На корпусі лампи є текст від виробника: дата виготовлення, марка і назва серії УФ лампи. А так само характеристики та застереження, що дана УФ лампа призначена тільки для рептилій
  • Також зверніть увагу на корпус лампочки та форму колби. Звіртеся з фотографіями на офіційному сайті . У JBL усі компактні лампи мають лише спіральну форму колби, а корпус лампочки нагадує восьмикутник (наприклад, у компактних УФ лампах ExoTerra корпус круглої форми).
Читайте також  Яка компактна УФ лампа для рептилій (черепах) найкраща і чому?
reptil-desert-b Новый "чорний" дизайн

Ремарка: JBL зробила невеликий редизайн своїх компактних УФ ламп і з 2021 року випускає їх у корпусі чорного кольору. В іншому візуально вони нічим не відрізняються від ламп старих зразків. До речі, на фото лампа вкручена у фірмовий світильник JBL TempSet. Огляд таких світильників був у статті з встановлення ламп у тераріумі черепахи Роксі:

Після покупки УФ лампи

Якщо говорити простою мовою, то по поведінці черепахи досить добре видно під якою УФ лампою вона мешкає. Так, порада не надто претендує на звання професійної, але може бути одним із критеріїв того, як визначити якість нової УФ лампи не маючи вимірювальних приладів. Особливо добре видно по тварині, як змінюється її активність після заміни УФ лампи, або (як часто буває) при використанні УФ лампи вперше.

Якщо черепаха отримує достатню кількість ультрафіолету, вона буде активною та з гарним апетитом. Черепаха лежатиме розпластавшись, щоб виставити більше ділянок тіла під лампи і приймати промені ультрафіолету та тепла. У природі така поведінкова особливість називається баскінг.

Ось фото деяких прикладів баскінгу в черепах.

Баскинг Рокси
Роксі під лампами (баскінг)
Баскинг красноухой черепахи
Червоновуха черепаха (баскінг)

Як зрозуміти кколи міняти УФ лампу на нову?

Знов-таки точно визначити без УФ-радіометра неможливо. З часом експлуатації ультрафіолет випромінюється дедалі слабше, за рахунок вигоряння люмінофора всередині лампи. Видно і по тварині: черепаха буде млявою, незважаючи на те, що лампа ще світитиме. Але, використовуючи УФ лампи JBL, можна легко орієнтуватися, коли робити заміну. Прийнято, що УФ лампи JBL випромінюють ультрафіолет протягом року, якщо працюють по 10-12 годин на день. Звичайно, якщо лампа не перегорить раніше, наприклад, від перепаду напруги або якихось інших впливів не передбачених експлуатаційно.

Деякі кіпери водоплавних черепах взагалі використовують УФ лампи JBL трохи більше року, якщо на те змушують певні обставини. У такому разі лампу доведеться опустити максимально низько до черепахи, вона все ще отримає ультрафіолет, хоч і не достатньо.

Читайте також  Як дізнатися, що лампа не була у використанні? Перевірка УФ лампи не відходячи від пошти

Для черепах, які активно ростуть, потрібно частіше проводити заміну УФ ламп. Справа в тому, що за рахунок своєї конструкції вони перестають випромінювати ультрафіолет не в один момент, а поступово.

Лампи JBL пропонують стабільний рівень ультрафіолету протягом року, чого не скажеш про китайські УФ лампи. При перевірці деяких партій китайських ультрафіолетових ламп ReptiGlo було виявлено, що вони взагалі не випромінюють ультрафіолет. Але взагалі їх прийнято міняти десь раз на 3-4 місяці.

Не забувайте, що відпрацьовані люмінесцентні лампи не можна викидати. Здавайте їх у спеціальні пункти прийому відпрацьованих батарейок та люмінесцентних ламп у своєму місті або в екобуси, які курсують у певний час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *