Не тягніть болотяних черепах додому!

Одного літа мені довелося взяти зовсім маленьку, на перший погляд, участь в одному черепашому житті. Проїжджаючи заміською трасою, прямо перед машиною, на очі потрапила європейська болотяна черепаха. Вона не поспішаючи перебирала лапками, впевнено переходячи дорогу з одного боку на іншу, як ні в чому не бувало, зовсім не боячись бути задавленою. Я різко зупинився, вийшов з машини, підняв і забрав нового знайомого подалі від дороги, до болотної місцевості на інший бік дороги, туди, куди він і, швидше за все, тримав курс. Мені було приємно відпускати черепаху і я був радий, що вона не потрапила під колеса мого чи якогось іншого автомобіля.

Чому я згадав цю історію? Щороку безліч болотних черепах, які мешкають в наших краях (йдеться про територію України), стають жертвами людей, які пристрасно хочуть ними заволодіти. Наприклад, з метою наживи або просто як іграшку принести додому і посадити в умовний тазик, навіть не вникаючи, яку тварину вони вилучили зі свого природного середовища. І цим людям абсолютно наплювати на умови утримання. Запихнуть бідолашну тварину в тазик, відпустять бігати по підлозі квартири або виставлять на ОЛХ, сподіваючись заробити пару сотень, а пропаде так пропаде.

Страшно дивитися на сотні оголошень про продаж болотяних черепах, сфотографованих у якомусь тазі або на підлозі. Майже всі з них були виловлені з природи, зі свого середовища, де вони живуть і розмножуються.

IMG 4816
болотная черепаха
Иди с миром, маленький друг...
Путь к пруду продолжен
IMG 4816Иди с миром, маленький друг...Путь к пруду продолжен

Черепаха — домашній улюбленець?

Думка про те, що черепах легко утримувати в домашніх умовах — є помилкою. Насправді кожен різновид вимагає специфічного догляду та раціону. Догляд черепахи, як домашньої тварини — це не те, до чого можна поставитися легковажно. Всупереч різним думкам, черепаха — не те тварина, що підходить кожному.

Читайте також  Чим харчуються черепахи. Чим потрібно годувати черепах в домашніх умовах. Чим неможна годувати черепах. Все про харчування сухопутних та водоплавних (хижих) черепах?

Я звертаюсь до таких людей!

Будь ласка, не руйнуйте природу. Не тягніть болотяних черепах до себе додому! Їхній дім — це їхнє природне середовище. Вони щасливі в природі, їм добре в природі. Не треба їм “допомагати”, забираючи їх додому. Їхнє життя — це болота, річки, мул, сонце, полювання, спіймана рибка, сплячка взимку, кладка яєць та ін. Вони чудово живуть та зимують в природі. Будь ласка, не забирайте цього в них. Вдома, навіть дотримуючись всіх канонічних умов, які для даного виду дуже не прості (акваріум 200 літрів, УФ лампа та інше обладнання), ви ніколи не заміните природу. А найчастіше умови, хоч би наближені до правильних, їм навіть не світять. Зрозумійте, що найкраще місце для болотяної черепахи це її рідне болото.

Болотные черепахи под солнцем
Болотні черепахи гріються під сонцем

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *