Що робити, якщо черепаха млява та відмовляється їсти?

Черепахи — не найактивніші істоти. Але іноді вони бувають малоактивні навіть за їхніми мірками. Особливо це стосується черепах у неволі. Спробуймо розібратися чому ж так відбувається.

УФ лампа для рептилій

Насамперед згадайте, як давно ви змінювали УФ лампу і чи була вона у вас в принципі. УФ лампи для рептилій випромінюють ультрафіолет обмежений термін. Подивіться по списку виробників, через який термін ваша УФ лампа підлягає заміні. Якщо ви робили це дуже давно, черепаха просто не отримує ультрафіолет, від чого і погіршується її стан. Чим більше часу вона без УФ лампи, тим гірше їй буде. Якщо у вас правильна і більш-менш свіжа УФ лампа для черепахи, можливо, є проблеми з правильною експлуатацією або правильним розташуванням УФ лампи над твариною.

Температури

Обов’язково перевірте температури в тераріумі (тепла та холодна сторона) або акваріумі (берег і вода) і переконайтеся, чи не надто холодно чи спекотно. Оптимальні температури: 22-25 °С в холодному куті (або у воді водоплавної черепахи) і 32-33° С під лампою, що гріє (наприклад, лампочкою розжарювання).

Осіннє зниження активності черепах

В період осінньої пори, коли дні робляться коротшими, за сезонними біоритмами черепахи (особливо ті, що в природі впадають у сплячку) стають менш активними, більше сплять, рідше виходять грітися і їсти. Якщо в вас дотримані всі умови утримання: є акваріум з берегом або тераріум з грунтом, лампа, що гріє, ультрафіолетова лампа, правильні температури, регулярне правильне харчування, вітамінні та кальцієві підкормки, і купання сухопутних черепах 1-2 рази на тиждень, то за відсутності ознак захворювання (наприклад, деформація кінцівок, бугристий або м’який панцир, набряки очей, виділення з клоаки, рота чи носа, проблеми з пірнанням водоплавних черепах, дихання ротом) турбуватися особливо нема про що. Можна пропонувати черепасі їжу рідше (не 3, а 2 рази на тиждень для дорослих особин), витягувати її з укриття та ставити поряд з їжею під лампи. А купати сухопутних черепах, навпаки, частіше: замість 1 разу на тиждень – два-три. Поступово черепаха пристосується і не буде готуватися до сплячки, повернувшись до звичайного режиму.

Читайте також  Їстівні та неїстівні трави та рослини для черепах

Адаптація (перевезення та нове місце проживання черепахи)

Перевезення черепахи це сильний стрес для неї. Якщо ще й враховувати той факт, що зазвичай черепах забирають не з найкращих умов. В такому разі, якщо зовнішніх ознак будь-яких захворювань (зазначених раніше) не спостерігається, необхідно надати всі необхідні умови та дати тварині час адаптуватися та звикнути до нового місця.

Протягом цього часу потрібно максимально мінімізувати контакт із черепахою. Не потрібно брати її на руки або виставляти під лампи. Якщо в тераріумі або акваріумі створені всі необхідні умови, що імітують природне середовище (УФ лампа, лампа, що гріє, дотримані правильні температури), черепаха сама почне пристосовуватися, потрібно лише дати їй час і спокій. Якщо витягати черепаху з тераріуму чи акваріума, це лише посилить стрес. Згодом черепаха звикне до нового місця і навіть людей, яких вона часто бачить, реагуючи на них.

Хвороба

Черепаха, як і будь-яка інша тварина, може бути млявою через хворобу. У більшості випадків це відбувається через неправильні умови утримання або харчування. Тому обов’язково слідкуйте за життєво важливими речами в тераріумі чи акваріумі:

Правильні температури

УФ-випромінювання

Правильне харчування та підкормки

Якщо не дотримуються всі необхідні умови, тварина буде пасивною, пропаде апетит, а далі все залежить від того наскільки великі вади присутні в її догляді. Необхідно чим швидше привести все до ладу, інакше наслідки можуть бути дуже сумними.

Читайте також  Як визначити вік черепахи? Тривалість життя та ріст черепах

Детальніше:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *