Як правильно давати черепахам їжу з вітамінними добавками? Як приймати кальцій для черепах?

У цій публікації ми розглянемо, як приймати кальциєві та вітамінні підкормки черепахам в домашніх умовах. Це одинаково важливо і для інших рептилій (наприклад, агам, еублефарів, хамелеонов та ін.), що містяться в неволі. На прикладі сухопутних черепах Роксі і Туко покажемо, як правильно давати підкормки в порошку.

По великому рахунку ми маємо слабке уявлення про харчування рептилії. Відтворити природний раціон, в якому присутні всі компоненти в необхідній кількості, що тварина їсть в природі (тобто в тому середовищі, де воно живе і адаптувалося) практично неможливо. По цій причині на допомогу приходять спеціальні підкормки кальцію та вітамінів. Їх завдання — насичувати їжу всіма необхідними вітамінами та мінералами, імітуючи правильне харчування. Без них тварина рано чи пізно почне хворіти. Тому насичувати їжу кальцієм та вітамінами в неволі необхідно в обов’язковому порядку. Детальніше →

Застосування підкормок

Вітаміни слід давати виключно у вигляді порошку. Не можна насипати або наливати вітаміни безпосередньо в рот — можна запросто помилитися з дозами, що може призвести до гіпервітамінозу та смерті тварини. Крім того, не можна змащувати панцир черепахи вітамінами (як і мазати якими-небудь оліями). Також бувають і комбіновані вітамінно-мінеральні добавки, що містять багато компонентів, але зазвичай вони не містять кальцій у достатній кількості. Тому необхідно давати чистий карбонат кальцію додатково з вітамінами. Найчастіше для добавок (наприклад, JBL) розрахунок становить 1 г суміші порошку на 1 кг ваги тварини не частіше ніж 1 раз на тиждень.

У жодному разі не можна давати одночасно вітаміни та кальцій, у складі якого є D3, бо це може призвести до його передозування в організмі. Вітамін D3 у надмірних дозах є токсичним для рептилій (крім того, його легко передозувати, якщо давати вітаміни у вигляді крапель). Разом із вітамінами необхідно давати виключно чистий кальцій!

Вітаміни, як у вигляді крапель, так і у вигляді порошку, на око давати не можна. Особливо це стосується підкормок сумнівної якості. Дотримуйтесь дозування, запропоноване виробником, і пам’ятайте, що передозування вітамінами ще небезпечніше, ніж гіповітаміноз. А от чистий кальцій (без вітамінів) суворих дозувань не потребує.

Важливо: кальцій у черепах не засвоюється без ультрафіолетового випромінювання. Скільки б ви не давали кальцію, він не засвоюватиметься без спеціальної УФ лампи для рептилій з правильним UVB-спектром (для всіх черепах рекомендується UVB 10%).

Як проявляється нестача вітамінів та мінералів у черепахи поведінково?

Одним із перших можливих сигналізаторів нестачі вітамінів та мінералів у сухопутних черепах є поїдання органічного ґрунту (наприклад, піску, землі і навіть каміння). Тому, якщо у вас тільки з’явилася черепаха або ви просто вирішили використати правильний ґрунт у тераріумі, але до цього в раціоні не було підкормок, не варто поспішати. Для початку необхідно налагодити раціон та давати підкормки кальцію та вітамінів. І тільки через деякий час (1-2 місяці) можна спробувати поселити черепаху на правильний ґрунт, уважно спостерігаючи за поведінкою тварини.

Рекомендовані виробники кальцієвих та вітамінних підкормок для рептилій

Виробників підкормок є достатня кількість, але не всі з них задовільняють потребам. Деякі не дотримуються пропорції компонентів, що входять до складу. Деякі не відповідають іншим нормам. Ситуація приблизно така сама, як і з ультрафіолетовими лампами для рептилій. Серед безлічі виробників, слід виділити основних по якості: JBL , Zoo Med , Arcadia. Вітамінні підкормки повинні бути безпечним, збалансованим спеціально для рептилій, і відповідати всім нормам.

Читайте також  Коротко про головне (в картинках)

Вкрай не рекомендуються добавки, сумнівної якості марки Зоосвіт. Наприклад, “Тортілла” або “Вітамінчик”.

А ми йдемо далі і переходимо до того, як правильно давати підкормки JBL для черепах та інших рептилій.

Витамины и минералы для рептилий

Як правильно давати черепасі їжу з підкормками в порошку?

  • Сухопутним черепахам (наприклад, середньоазіатським) корм вмочується в порошку кальцію та/або вітамінів, який черепаха з’їдає сама з миски або з пінцету.
  • Прісноводним черепахам (наприклад, червоноухим або болотяним) їжу необхідно вмочувати в порошку і годувати з пінцету невеликими порціями, щоб черепаха з’їдала шматки за один раз, і не змила весь порошок у воді. Наприклад, можна перекручувати рибу у фарш, насичуючи кальцієм з вітамінами (згідно з правильними дозуваннями) і згодовувати кульки фаршу відразу в рот. Ще гарний спосіб давати кормовим об’єктам (наприклад, черв’якам) їжу з підкормками, а потім їх, в свою чергу, давати черепасі.
redear-eating-supliment

Дозування вітамінів та кальцію в порошку

Підкормки в порошку необхідно обсипати та обмокувати в їжі відповідно до правильних дозувань і дати з’їсти це з миски (годівниці) або з пінцету.

  • Для вітамінної підкормки JBL TerraVit це одна мірна ложка порошку на 100 г їжі 1 раз на тиждень. Наприклад, якщо корму 50 г, то вітамінів необхідно насипати пів мірної ложки. Для великих мешканців тераріуму (наприклад, дорослі черепахи, ігуани), які вживають їжу досить рідко: 1 мірну ложку на годування.
Подкормки для рептилий (черепах)
Змішуємо JBL Microcalcium та JBL TerraVit порівну і отримуємо ідеальну підкормку

Як давати вітамінні та кальцієві підкормки JBL разом?

Якщо давати JBL TerraVit разом з JBL MicroCalcium (як рекомендується виробником), необхідно змішати порівну вітаміни та кальцій і давати цю суміш з їжею, з розрахунком однієї мірної ложки (1 г) на 1 кг ваги тварини. Наприклад, якщо ваша черепаха важить 500 г, необхідно давати половину мірної ложки суміші кальцію і вітамінів на годівлю. Якщо 250 г, приблизно 1/4 мірної ложки порошкової суміші на їжу і т.д.

Читайте також  Метаболічна хвороба кісток (MBD, NSHP, рахіт) у рептилій (черепах). Чому в черепахи м'який панцир?

Періодичність: не частіше ніж раз на тиждень.

Приклад прийому підкормки на сухопутних черепахах

На цих відео можете подивитися як сухопутні черепахи приймають їжу з підкормками JBL з пінцету і самостійно . Вся їжа (в даному випадку бур’яни) добре обвалялися в порошку кальцію та вітамінів (згідно з правильними дозуваннями) і давалися одній черепасі з пінцету, а іншій в зоні годівлі без сторонньої допомоги.

Перевага годівлі з пінцету в тому, що таким чином ми можемо контролювати процес поїдання. У результаті більше їжі з порошком потрапить черепасі в рот, а не рознесеться по тераріуму.

Читайте детальніше про наслідки гіповітамінозів та роль кожного вітаміну у життєдіяльності рептилій:

Як запилювати корм кальцієм чи вітамінами у порошку для комахоїдних рептилій?

На відео показано як можна запилювати кормові об’єкти кальцієм або вітамінами в порошку. Для прикладу використовують цвіркунів та кальцієву підкормку Zoo Med Repti Calcium Without D3 .

Виробник ZooMed рекомендує поміщати цвіркунів у поліетиленовий пакет, посипати їх підкормкою в порошку та добре струсити, щоб цвіркуни достатньо вкрилися порошком. Після цього корм можна згодовувати рептилії з пінцету.

Відмова від їжі з підкормками

Черепаха цілком може відмовлятися їсти що-небудь, у тому числі і їжу з підкормками. Зазвичай це відбувається, якщо раніше вони були відсутні в раціоні. Це стосується також їжі іншого типу (незвичного для неї). Наприклад, якщо ви вже давно годуєте черепаху неправильною їжею (наприклад, сухопутну черепаху овочами та фруктами, а не травами як належить, або водоплавну черепаху креветками на постійній основі), вона може відмовлятися їсти правильну їжу. Часто господарі черепах з такою проблемою так і продовжують годувати тварину неправильною їжею, мовляв, черепаха відмовляється їсти те, що потрібно. Але насправді це можна вирішити.

Читайте також  Які лампи потрібні черепахам в домашніх умовах?

Що робити, якщо черепаха відмовляється від певного типу їжі чи їжі з підживленням?

У такому разі допоможе голодування. Голодування вирішує будь-які проблеми з уподобаннями в їжі або відмови від неї. Справа в тому, що для здорової та активної черепахи пару тижнів без їжі це зовсім не голод, в нашому розумінні. Достатньо близько двох тижнів, пропонуючи лише певний (правильний) тип їжі та черепаха почне їсти те, що необхідно. Але тільки ви дасте “улюблений” неправильний тип їжі і все почнеться спочатку. Це стосується і їжі, обсипаної кальцієвою або вітамінною добавкою. Необхідно лише чекати і постійно пропонувати, привчаючи черепаху даним методом. Не думайте, що від цього ви моритимете її голодом. Черепахи можуть прожити без їжі місяці, не кажучи вже, наприклад, про кілька днів або тижнів.

Докладніше про голодування та привчання черепахи до правильної їжі:

Перейти на сторінки перевірених кальцієвих та вітамінних підкормок JBL та Zoo Med

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *